image1

WorldSSP 2024: 32 deelnemers "fiks"…

Wat het WorldSBK betreft staan alle deelnemers voor het seizoen 2014 vast, ook wat het World Supersport WK betreft zijn eigenlijk alle “Topzitjes” voor 2024 bezet.

Voor 2024 zien we, ten koste van de traditionele 600 cc viercilinder-motoren van Yamaha, Kawasaki, en Honda, dat de 2 en 3-cilinder motoren van Ducati, MV Agusta en Triumph met hun grotere cilinderinhoud duidelijk terrein aan het winnen zijn.

Afgelopen seizoen telde het WorldSSP 22 permanente rijders die om de WK-titel streden en 8 (permanente) coureurs die om het WorldSSP Challenge kampioenschap vochten, Europees kampioenschap.

Dat twee kampioenschappen in één kampioenschap zijn ondergebracht heeft twee redenen: Zo hebben de financieel zwakker opgestelde teams de mogelijkheid in een WK te rijden en kan de Dorna het deelnemersveld "aanvullen" tot 32 rijders per event.

Een tweede punt is natuurlijk dat promotor Dorna zo voor de overzee races i.p.v. voor 30 rijders slechts voor 24 deelnemers de vrachtkosten voor de overzee races zou moeten betalen: Voor 2024 is echter alleen Phillip Island/Australië gepland!

Interessant detail: In 2023 hebben maar liefst 50 verschillende coureurs hun kans waargenomen één of meerdere keren in deze klasse van start te gaan: 46 van deze 50 rijders wisten zelfs WK-punten te scoren!

 


Ook voor 2024 zijn er maximaal 30 rijders gepland waarvan 24 in het WK terwijl de overige 6 plaatsen bestemt zijn voor Wildcard en WorldSSP Challenge (EK) coureurs.

Actueel staan er 32 namen op de voorlopige deelnemerslijst voor het seizoen 2024: Opvallend daarbij is dat MV Agusta en Triumph hun aantal rijders hebben "opgstokt" van 2 naar 4 coureurs en dat we in 2024 opnieuw meer Ducati’s in actie gaan als in 2023!

Ducati: Beginnen we met het oer-Nederlandse EAB Racing Team die voor 2024 de overstap van Yamaha naar Ducati maken. Het team van Ferry Schoenmakers en Kor Veldman wisten zich voor 2024 het Finse talent Niki Tuuli (28), afgelopen seizoen het WK 8e, te contracteren.

Het wereldkampioensteam Aruba.it Racing WorldSSP Team maakten al vroegtijdig bekend 2024 met de Spanjaard Adrian Huertas (20) van start te gaan terwijl het bij het Barni Spark Racing Team de 23-jarige Italiaan Yari Montella aan boord blijft.

Het Althea Racing Team, afgelopen seizoen met Federico Caricasulo WK 4e, staan 2024 met twee rijders op de startgrid: De Italiaanse routinier Niccolò Antonelli (27) en de 22-jarige Pool Piotr Biesiekirski.

Het Spaanse Orelac Racing VerdNatura team waagden al in 2023 de stap van Kawasaki naar Ducati en zetten ook in 2024 op twee rijders. 


Orelac-teameigenaar Jose Calero (omgedraaid Orelac) zet voor 2024 op twee Italiaanse rijders: Vicewereldkampioen 2022 wereldkampioen Lorenzo Baldassarri (27) en de 28-jarige Federico Fuligni die afgelopen seizoen, dubbele bekkenbreuk, lang geblesseerd was.

Opmerkelijk: Na in 2023 al beide Supersport Kawasaki`s aan de kant te hebben gezet trekt het Orelac Racing VerdNatura team zich, wegens te weinig (of geen) "ondersteuning" van Kawasaki) voor 2024 helemaal terug uit het Superbike-WK!

Bij het team van Ex-Superbike coureur Davide Giugliano (D34G Racing), zijn theoretisch beide “zitjes” nog vrij: Theoretisch betekend dat naar alle waarschijnlijkheid beide Australiërs Oli Bayliss (20), zoon van SBK-legende Troy Bayliss, en Tom Edwards (22) D34G Racing 2024 gaan vertegenwoordigen.

Nieuw daarentegen is het Italiaanse Renzi Corse Team (Ducati) die voor 2024 op de 36-jarige routinier en ex-Moto2 coureur Simone Corsi zetten in de zogenaamde WorldSSP Challenge cup, hoewel Corsi ook in aanmerking komt voor top-klasseringen in het WK natuurlijk!

Yamaha: Bij het Nederlandse Ten Kate Racing Yamaha was al vroeg duidelijk dat het verder ging met vicewereldkampioen 2023 Stefano Manzi.

 


Na lange verhandelingen is het dan toch gelukt de 23-jarige Glenn van Straalen, WK 11e, bij het oer-Nederlandse team onder te brengen waarmee we 2024 dus een Nederlands Team gaan zien met een evenzo Nederlandse coureur.

Een van de weinige “Top-zitjes” wat lang “vrij” was was dat van het Italiaanse Evan Bros Yamaha team: Het team die in 2019 wereldkampioen werden met de Zwitser Randy Krummenacher en in 2020 met de Italiaan Andrea Locatelli.


Teameigenaar Fabio Evangelista staat er bekend een hoge “bruidschat” van zijn coureur te verlangen doch schijnbaar, gezien de matige resultaten van 2023, heeft de Italiaan zich bedacht en voor 2024 de snelle Fransman Valentin Debise gecontracteerd. 

Raar maar waar: Ondanks twee podiums en zijn vijfde plaats in het WK-2023 was de 31-jarige Debise de laatste coureur uit de WK-top 9 van 2023 die voor 2024 nog geen zitje had!

Bij het Franse GMT94 Yamaha team, het ex-team van Debise, heeft men de Fransman Lucas Mahias (34), Supersport wereldkampioen 2017, aan boord gehaald, terwijl de Duitser Philipp Öttl het Superbike gebeuren voor het team gaat bestrijden.

Het Italiaanse VFT Racing WEBIKE Yamaha maakten deze week bekend 2024 met Spaans Supersport Kampioen 2022 Yeray Ruiz aan te treden terwijl het bij Yamaha Thailand Racing 2024 verder met de 30-jarige Thailander Anupab Sarmoon die met zijn 18-jarige landgenoot Keankum Krittapat een nieuwe "teammaat" aan zijn zijde krijgt.  

Kawasaki: Bij Kawasaki Puccetti Racing gaat het verder met de Turk Can Alexander Öncü (20) terwijl de Zwitser Marcel Brenner (26) de plaats van de naar Ducati vertrokken Spanjaard Adrian Huertas bij het Belgische MTM Kawasaki inneemt.

Het wat rijders in 2023 betreft geteisterde Vince64 by Puccetti Racing heeft zich voor 2024 van de diensten van de ervaren 30-jarige Japanner Hikari Okubo verzekerd terwijl ProDina Kawasaki Racing op de 20-jarige Italiaan Gabriele Giannini zet.
MV Agusta: Bij MV Agusta Reparto Corse, het eigenlijke fabrieksteam, blijven de Duitser Marcel Schrötter (30) en de 20-jarige Turk Bahattin Sofuoglu aan boord.

Anders is dat bij Motozoo ME AIR Racing die voor 2024 van Kawasaki naar MV Agusta switchen en met Federico Caricasulo (27) en de 19-jarige Australiër Luke Power twee sterke rijders aan de start brengen.

Triumph: Ook Triumph gaat 2024 met 4 rijders het WorldSSP WK in: Bij het gevestigde Britse PTR Triumph Team zet men voor 2024 op Supersport Challence kampioen 2023 Tom Booth-Amos (27-GBR) en de 19 jarige Tsjech Ondřej Vostatek.

Nieuw daarentegen is het WRP Racing – RT Motorsports by SKM Team onder de leiding van de Nederlander Rob Vennegoor en de bekende Duitse Tuner Frank Krekeler.

Het nieuwe Duits-Nederlandse team hebben zich middels het contracteren van de 27-jarige Spanjaard Jorge Navarro en de Brit John McPhee (29), beide uit het MotoGP™ paddock, twee sterke en ervaren coureurs "gehengeld" en weten dat er voor 2024 een grote opgave op hun wacht!

Honda: Petronas MIE Racing Honda maakten bijna twee maanden gelleden al bekend komend seizoen met de 23-jarige Japanner Kaito Toba en de Maleisier Khairul Idham Pawi (25) van start te gaan.

 


Werd het Supersport WK in het verleden vaak spottend als “Yamaha Cup” afgedaan zien we nu dat, sinds de nieuwe regeling die meer cilinderinhoud voor minder cilinders toelaat, Ducati langzamerhand de overhand dreigt te krijgen.

De stand nu is dat we komend seizoen 10 Ducati's, 7 Yamaha’s, 4 Kawasak's, 4 MV Agusta’s, 4 Triumph’s, 2 Honda’s en één, komen we nog op terug, QJ GSR 800 in de startopstelling van 2024 gaan zien!

World Supersport WK 2024 bevestigde coureurs:

Yamaha:   
Ten Kate Racing Yamaha:    Glenn van Straalen (NED)

                           Stefano Manzi (ITA)
Even Bros:  Valentin Debise (FRA)
GMT94 Yamaha:               Lucas Mahias (FRA) 
Yamaha Thailand Racing: Anupab Sarmoon (THA)
Krittapat
Keankum (THA)
VFT Racing WEBIKE Yamaha: Yeray Ruiz (ESP)
             

Ducati:
Aruba.it Racing WorldSSP Team: Adrian Huertas (ESP)

Althea Racing Team:               Niccolò Antonelli (ITA)
                                  Piotr Biesiekirski (POL)
Barni Spark Racing Team:         Yari Montella (ITA)
EAB Racing Team:                  Niki Tuuli (FIN)
Orelac Racing VerdNatura:          Lorenzo Baldassarri (ITA)
*                                 Federico Fuligni (ITA)
* Renzi Corse Team:                 Simone Corsi (ITA)
D34G Racing:                      Oliver Bayliss (AUS)
*                                 Tom Edwards (AUS) WSP

Kawasaki:
Kawasaki Puccetti Racing:         Can Alexander Öncü (TUR)

MTM Kawasaki:                    Marcel Brenner (SUI)
* ProDina Kawasaki Racing:          Gabriele Giannini (ITA)
Vince64 by Puccetti Racing:       Hikari Okubo (JAP)

MV Agusta:
MV Agusta Reparto Corse:            Marcel Schrötter (DLD)

                                  Bahattin Sofuoglu (TUR)
Motozoo ME AIR Racing:              Federico Caricasulo (ITA)
*                                  Luke Power (AUS)

Triumph:
WRP Racing – RT Motorsports by SKM: Jorge Navarro (ESP)

                                    John McPhee (GBR)
PTR Triumph:                        Tom Booth-Amos (GBR)
                                     Ondřej Vostatek (CZE)
Honda:  
PETRONAS MIE Racing Honda:          Kaito Toba (JAP)

                                     Khairul Idham Pawi (MAL)

* bQJ GSR Motor Factory Racing: Raffaele de Rosa (ITA)
* = WorldSSP Challenge (Europees Kampioenschap)  

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |