image1

Scott Redding: Een computer zit niet op de motor en draait aan het gas!

Scott Redding kritiseert BMW filosofie: Computer data belangrijker als uitspraken van de rijders...

Donny 15.05.2022 - 14:27

BMW nieuwkomer Scott Redding uitte zich onlangs behoorlijk kritisch wat de ontwikkeling van de M1000RR betreft en de Brit wenst dat men bij BMW meer naar de rijder luistert.  

In 2019 keerde, na een “pauze” van zes jaar, de Duitse auto/motorgigant BMW als officieel fabrieksteam terug in het Superbike paddock met het doel binnen 3 jaar met een nieuwe BMW S1000RR mee om de titel te kunnen strijden.

Na de eerste, kleinere, successen lanceerde het Beierse motormerk in 2021 met de nieuwe M1000RR een nog radicalere versie van hun Superbike aan de start.

Doch een titelkandidaat is BMW ook na nu vier niet ondanks dat het Duits-Britse team met Michael van der Mark en Scott Redding waarschijnlijk over twee van werelds beste Superbike coureurs beschikt!  

Redding sloot zich afgelopen winter bij BMW aan en bracht als WK tweede (2020) en WK derde (2021) veel Ducati ervaring mee en de Brit was vast van plan deze successerie bij BMW voort te zetten.

Doch momenteel schijnen podiumplaatsen niet echt haalbaar voor de 29-jarige uit Brit Gloucester hoewel hij tijdens de tweede race in Assen, na zes races, met een vijfde plaats zijn eerste Top 10 resultaat van dit seizoen behaalde.
Tijdens het Assen weekend uitte Redding zich verbazend kritisch wat BMW’s filosofie betreft.

<< Ik heb mijn ideeën en voorstellingen wat mijn bike betreft maar die passen niet helemaal in het concept. >> aldus Redding waarmee hij aanduid dat hijzelf en BMW verschillende opvattingen heeft wat de ontwikkeling betreft.

<< Dat is het moeilijkste voor hen waarbij het niet zo is dat we tegen elkaar werken maar mijn gevoelens zijn niet die waarvan zij denken dat juist is. >>

<< Ik denk niet dat ik de enige coureur ben die zo denkt. >> voegt Redding toe en brengt zijn kritiek “to the point”:  << Je moet mij vertrouwen en niet een computer. >>

<< Computers zijn geweldige dingen en leveren veel nuttige informatie maar hij zit niet op de motor en draait aan het gas! >>

Heeft BMW te weinig mensen/personeel? Het team van de Brit Shaun Muir Racing (SMR) is sinds BMW`s  terugkeer in het WorldSBK verantwoordelijk voor de techniek der BMW’s.

Vergeleken met het Ducati fabrieksteam, waar het Italiaanse Feel Racing verantwoordelijk is, herkent Redding toch wel enige verschillen in de teamstructuren.

<< Het BMW team is kleiner, bij Ducati heerst een grotere structuur met meer mensen achter de schermen. Bij BMW is het compacter waardoor alle teamleden meer werk/opgaven hebben. >>
Ook zelf verbaasd stelt Redding vast: << BMW heeft inderdaad de nodige resourcen doch hetvraceteam is inderdaad vrij klein. Dit is echter een voordeel om snel te kunnen reageren maar soms ben je meer personeel nodig. >>

Wat niet de vraag beantwoord of BMW of deze relatief kleine “staf” voldoende is om de gewenste resultaten te behalen in een Wereldkampioenschap Superbike?

Redding denkt na en zoekt naar een diplomatiek antwoord.  << Alles is mogelijk, het is alleen de vraag hoelang het duurt? >> is Redding's tegenvraag.

<< De vraag is toch: Welke vooruitgang is er de afgelopen vier jaar geboekt en welke vooruitgang verwacht ik in de komende vier jaar? >>", denkt de BMW nieuwkomer hardop na.  

<< Geduld zal een factor zijn maar ik heb geen geduld omdat ik ouder wordt. BMW heeft de resources en ik ben ervan overtuigd dat ze een plan hebben. >> plakt de 29 jarige een pleister op de wonde.

Heeft het “horrorweekend” van Aragón/Spanje sporen achtergelaten bij Scott Redding?

Redding's BMW debuut  was een absolute nachtmerrie en de WK derde van 2021 en WK tweede van 2020 wist in Aragón slechts één mikkerige WK punt in de drie races te pakken weigerde dan ook prompt alle media-evenementen na de tweede race.  


De voor zijn rechuit en rechtaan mening bekend staande Redding heeft volgens eigen zeggen een hele week bijna met niemand gesproken!

<< Aragón 2022 is absoluut mijn slechtste ervaring sinds ik in dit WK rijdt. stapt. Er kwamen zoveel dingen samen. >> zegt Redding met nu enige afstand terugkijkend zijn Spanje weekend.

Maar hoe reageerde men bij BMW op deze tegenslag? Kreeg hij daar steun of werd hij onder druk gezet? De Fransman Loris Baz bijvoorbeeld reed met de Bonovo BMW  immers vooraan mee in het middenveld.

<< Uiteindelijk kan het me niet schelen, want ik heb in het verleden al vaak mijn potentieel laten zien en iedereen in dit paddock weet dat ik races kan winnen en ook iedereen weet dat ik goed genoeg ben voor de top drie in dit WK. >> legt Redding uit.

<< Ik zie mezelf niet als het probleem daarom kan ik nachts goed slapen. Ik weet wat ik kan. >> aldus de voormalige Ducati factory coureur die ook in de MotoGP al heel wat tegenslagen moest verwerken.

Volgens de Brit zijn de ervaringen van Aragón niet eens te vergelijken met zijn dieptepunten in de MotoGP.

<< Toen ik in de MotoGP reed en met de motoren “worstelde” zeiden veel mensen dat Scott dit en dat verkeerd doet terwijl hij dezelfde motor heeft als elke andere rijder. Ik wist echter dat ik niet hetzelfde materiaal had. >>

<< Ik wist dat ik meer kon maar ik haalde nooit de resultaten die nodig waren om te laten zien dat ik meer kon. Maar hier heb ik dat. >> vergelijkt Redding.

<< Tijdens mijn eerste twee jaar in het Superbike WK heb ik gevochten voor overwinningen en WK dus is het niet zo moeilijk om te weten dat het niet mijn schuld is dat ik 15e werd nadat ik van fabricaat wisselde. >> aldus de BMW fabriekscoureur.

Wacht Scott Redding misschien hetzelfde lot als Alvaro Bautista bij Honda?
Met zijn P5 in de tweede race in Assen vierde Redding na het tweede WorldSBK weekend zijn beste “BMW resultaat” maar zonder de Rea/Razgatlioglu crash was hij zeker niet in de top 5 geëindigd.

<< De motor is momenteel goed genoeg voor de zesde tot de tiende plaats. Ik kan races winnen en heb veel races gewonnen doch actueel heb ik het gevoel dat mijn bike deze stap niet toestaat. >>

<< Ik kom van een motor die niet alleen behoorlijk goed is, maar ook behoorlijk anders is. >>  aldus BMW’s nieuwkomer.  << Ik ben me ervan bewust dat er twijfels bestaan over mijn uitspraken. >>

<< Maar ik heb veel races gewonnen en ik weet hoe ik me daarbij moet voelen. >>


Het lot van Redding bij BMW doet een beetje denken aan dat van Alvaro Bautista bij Honda nadat hij Ducati als vicewereldkampioen, 16 overwinningen, had verlaten.

Na 16 overwinningen met Ducati volgden twee jaren zonder overwinningen en drie podium klasseringen! .

In Aragón gaf Bautista commentaar op de resultaten van Redding waarbij hij aangaf met Redding mee te voelen en dus toonde de Spanjaard sympathie voor Redding.

<< Haha, Alvaro is nu mijn vriendje, voor die tijd echter (Ducati) vertelde hij alleen maar onzin over mij. >> grapt Redding lachend verwijzend naar Bautista's eerdere uitspraken wat zijn persoon betreft!

Het moge duidelijk zijn dat de Brit zich in dit interview niet echt "beliefd" heeft gemaakt bij zijn werkgever BMW maar wie weet werkt het...

Ook dit gaan we zien en beleven volgend weekend, 20 t/m 22 april in het Portugese Estoril...

WK Top 15 WorldSBK 2022 voor Estoril/Portugal:

1. Alvaro Bautista       Ducati    109
2. Jonathan Rea          Kawasaki   91
3. Toprak Razgatlioglu   Yamaha     64
4. Andrea Locatelli      Yamaha     55
5. Iker Lecuona          Honda      50
6. Michael Rinaldi       Ducati     43
7. Axel Bassani          Ducati     30
8. Xavi Vierge           Honda      30
9. Alex Lowes            Kawasaki   28
10.Loris Baz             BMW        28
11.Garrett Gerloff       Yamaha     25
12.Scott Redding         BMW        19
13.Philipp Öttl          Ducati     14
14.Lucas Mahias          Kawasaki   14
15.Michael van der Mark  BMW        11


Foto credit: WorldSBK-donnyfoto.com

Kenan Sofuoglu "teleurgesteld“ in Toprak‘s seizoenstart...

Donny 12.05.2022 - 19:00

Kenan Sofuoglu "teleurgesteld“ in Toprak’s seizoenstart, 2023 geen plaats voor "Stoppie" in Yamaha MotoGP fabrieksteam...

Vijfvoudig Supersport wereldkampioen en Razgatlioglu mentor/manager Kenan Sofuoglu gelooft er vast in dat Toprak Razgatlioglu na zijn moeilijke seizoenstart 2022 in Estoril terug zal vinden naar zijn “oude” vorm.    

Het FIM Superbike wereldkampioenschap 2022 is nog maar twee ronden (6 races) oud doch regerend wereldkampioen Toprak Razgatlioglu heeft met het trotse nummer 1 op zijn Yamaha R1 nog geen race kunnen winnen.

De 25 jarige Turk finishte dit seizoen, Aragón/Spanje en
Assen/Nederland tot dusver één keer als tweede en vier keer als derde en bleef na een crash met aartsrivaal Jonathan Rea (Kawasaki) in de tweede race in Assen puntloos.

Razgatlioglu kwam als WK derde met 18 punten achterstand op Alvaro Bautista (Ducati) naar Nederland en verliet Nederland ook als WK derde doch nu met 27 punten achterstand op Champ Rea en maar liefst 45 punten op WK leider Bautista.

Of we daar zo vroeg in het seizoen al zwaar aan moeten gaan tillen: In 2021 lag “Stoppie” na de tweede race van het seizoen (Estoril) tweede achter Rea en keek ook toen tegen een achterstand van 35 punten aan.

Doch het is zo langzaam een publiek geheim” dat Razgatlioglu niet echt gelukkig is wat de performance van zijn Yamaha R1 betreft en dat men, erg ongewoon bij de Turk, teruggrijpt op data/elektronica van het afgelopen seizoen.

Razgatlioglu manager en mentor Kenan Sofuoglu steekt niet onder stoelen of banken dat dit niet de seizoenstart is op die hij en Toprak hadden gehoopt of hadden verwacht.

<< Wat Toprak`s seizoen tot dusver betreft kan ik niet zeggen dat het seizoen 2022 zo is begonnen zoals wij dat wouden of verwacht hadden. >> aldus de vijfvoudige Supersport Champion.  

<< We zijn best wel teleurgesteld en hebben na Assen lang met Toprak gesproken/gediscuteerd en alles nog eens op een rijtje gezet over wat we doen, wat we gedaan/veranderd hebben, en hoe alles in detail is verlopen. >>

<< Daarnaast hebben we ons trainingsprogramma en het mentale gedeelte grondig onder de loep genomen waarvan ik denk dat we het één en ander verkeerd hebben gedaan. >>

<< Aan de hand van deze gesprekken en analyses nam heeft Toprak zich dan ook heeft voorgenomen een aantal dingen te veranderen.  >>

<< Ik denk dan ook dat we in Estoril een heel andere Toprak zullen gaan zien. >> is de 37 jarige Turk, zonder al teveel in detail te willen gaan, overtuigd . << Ik reis naar Estoril om Toprak te ondersteunen want we moeten winnen. >>

<< We hebben zes races gehad en hebben tot dusver geen race kunnen winnen dus moeten we daar nu mee beginnen. Toprak is wereldkampioen, we moeten winnen. >>

<< We bereiden ons heel goed voor op de volgende ronde en zoals gezegd denk ik dat we vanaf Estoril een andere Toprak gaan zien. >>

Het Portugese Circuito Estoril was de afgelopen jaren Toprak en Yamaha goed gezind.


Tijdens het eerste WorldSBK event in 2020, voor het eerst na 27 jaar, won de Turk twee races en finishte als derde in de tweede race.

Notitie: Na de Tissot Superpole race van 2020 stonden er met winnaar Razgatlioglu en de Amerikaan Garrett Gerloff als tweede en Michael van der Mark als derde drie Yamaha rijders op het Portugese podium!

Afgelopen seizoen pakte de spectaculair rijdende Turk hier twee tweede plaatsen en een sterke derde plaats in de tweede “normale” race ondanks dat hij middels een jumpstart tot twee longlaps werd veroordeeld!

Een andere vraag is natuurlijk hoe “afgekoeld” is de relatie tussen Rea en Toprak na het Assen akkevietje, dat de stemming tussen beide kemphanen er waarschijnlijk niet beter op is geworden  moge duidelijk zijn.

Waarschijnlijk geeft het toch wel wat onnozele gedrag van Rea als veroorzaker van deze crash "Stoppie” een extra dosis motivatie en waarschijnlijk hebben Toprak en de zijnen de “racestrijdbijl” behoorlijk aangescherpt voor de rest van het seizoen.

Toprak, Yamaha en MotoGP: Maakt een test met de M1 Toprak’s beslissing voor 2023 gemakkelijker?

Moeilijk te beantwoorden is de vraag of we Razgatlioglu 2023 met het Yamaha MotoGP fabrieksteam in de MotoGP in actie gaan zien:
Actueel is er namelijk geen plaats voor de dan 26 jarige Turk!

Daar zowel  regerend MotoGP wereldkampioen Fabio Quartararo (FRA) als ook Franco Morbidelli (ITA) ook nog in 2023 het Monster Yamaha Factory Team vormen lijkt alleen de weg vrij in het WithU Yamaha RNF MotoGP “klanten/privé team”.

Actueel is de stand der dingen dat Razgatlioglu in juni, Aragón/Spanje?, met de M1 gaat testen aldus Yamaha Boss Lin Jarvis en dat men aan de hand van deze test gaat kijken wat de mogelijkheden zijn.


Lin Jarvis:
<< Toprak zal waarschijnlijk al in juni voor het eerst een MotoGP Yamaha M1 testen en ik denk dat dat in Aragón zal gebeuren. >>

<< Ik kan echter vooraf al zeggen dat we 2023 geen plaats voor Toprak in het fabrieksteam hebben. >>

<< Maar om te beginnen moet hij eerst maar eens de M1 uitproberen en naar gelang zijn prestatieniveau en speed zien we verder. >>

 


<< Mocht hij daarna nog steeds de motivatie en het plan hebben in de MotoGP te willen rijden kunnen we hem onze best mogelijke plek aanbieden, namelijk bij WithU RNF Yamaha. >>

<< Als hij besluit ertegen te kiezen, zijn er twee opties: of Toprak rijdt voor een ander team/merk, of hij blijft bij in de Superbikes. Het is aan hem om te beslissen. >>

Ondanks dat het seizoen 2022 bij lange niet zo verloopt als dat Razgatlioglu & co zich hadden voorgesteld heeft manager Sofuoglu heel andere voorstellingen wat “Stoppie’s” toekomst betreft.

Voor een Yamaha klanten/privé team rijden is voor de Turk al helemaal geen optie en houdt de vijfvoudig Supersport 600 wereldkampioen voor uitgesloten.

<< Ik heb veel met Yamaha over het thema MotoGP gesproken en ze zijn erg geïnteresseerd Toprak in de toekomst in de MotoGP te gaan zien. >> aldus Sofuoglu in een gesprek met het Duitse Speedweek.

<< Dit is echter alleen mogelijk mits Toprak in 2022 net als in 2021 races blijft winnen in het Superbike WK. >>

<< Als Yamaha ons vervolgens een aanbod doet voor het fabrieksteam zullen we dat in overweging nemen, maar alleen voor het fabrieksteam! >>

<< Yamaha weet dat we niet van de MotoGP dromen, en dat we niet voor een B-Team willen rijden en alleen maar in het fabrieksteam. >>

<< Ik ga erg voorzichtig met Toprak’s carrière om omdat ik niet de fout wil maken dat ik Toprak's goed gevoel beschadig, Toprak geniet momenteel enorm van het racen en dat wil ik niet verpesten. >>

<< Razlan Razali (WithU Yamaha RNF MotoGP) heeft ons meerdere malen gevraagd om deel van zijn team te worden maar we zijn niet geïnteresseerd. Ik heb hem heel duidelijk gemaakt dat alleen het Yamaha fabrieksteam voor ons een optie is!  >>


Mocht manager Sofuoglu bij zijn mening blijven en Toprak daadwerkelijk alleen met Yamaha in de MotoGP wil brengen dan kan dat op zijn vroegst in 2024 plaatsvinden als het contract met Franco Morbidelli uitloopt!

Natuurlijk zijn dit, en dat van alle partijen, actiuele "uitspraken" onder de actuele omstandigheden doch niets is zo verbrekelijk als mondelinge uitspraken/beloftes en we hebben maar al te vaak gezien dat deze in "no time" niet meer gelden of nooit gezegd zijn. 

Zoals altijd: Ook dit gaan we zien en beleven…

WK Top 15 WorldSBK 2022 na Assen:

1. Alvaro Bautista       Ducati    109
2. Jonathan Rea          Kawasaki   91
3. Toprak Razgatlioglu   Yamaha     64
4. Andrea Locatelli      Yamaha     55
5. Iker Lecuona          Honda      50
6. Michael Rinaldi       Ducati     43
7. Axel Bassani          Ducati     30
8. Xavi Vierge           Honda      30
9. Alex Lowes            Kawasaki   28
10.Loris Baz             BMW        28
11.Garrett Gerloff       Yamaha     25
12.Scott Redding         BMW        19
13.Philipp Öttl          Ducati     14
14.Lucas Mahias          Kawasaki   14
15.Michael van der Mark  BMW        11


Foto credit Rea/Razgatlioglu crash: © Patrick De Muynck/bigtwin.nl

 

FIM WorldSBK 2022: 2-0 voor Alvaro Bautista.

Kijken we even kort terug naar de verrichtingen van werelds beste Superbike coureurs alweer bijna 2 weken geleden op het Drentse TT circuit van Assen moeten we concluderen dat Assen 2022 maar één grote winnaar kent: Alvaro Bautista!

De Spaanse Ducati fabrieks rijder kwam met 3 punten voorsprong op zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) naar Assen doch verliet Assen, natuurlijk geholpen door de crash van Rea en Razgatlioglu, met 52 punten voorsprong!

Na de openingsrace in het Spaanse Aragón ookal te hebben gewonnen en nu dus qua puntenaantal ook Assen kan men zeggen dat de kleine Spanjaard het WK met een duidelijke twee nul voorsprong leid.

Individueel was Bautista sowieso sterk op het Assense circuit en de crash tussen Rea en Razgatlioglu (Yamaha) deed weinig af aan Bautista`s tweede plaatsen achter Champ Rea op diens naar eigen zeggen thuiscircuit.

Door zijn winst in de eerste normale race en de TSP (Tissot Superpole) race vergaarde zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea dan wel 37 kostbare WK punten doch de Noord Ier zag zijn achterstand op Bautista groeien van 3 naar 18 punten!

Toprak Razgatlioglu en Yamaha zijn actueel niet in staat om het hoge tempo van met name Bautista en Rea over de gehele lengte van een race mee te gaan en net als in Aragón moest "Stoppie" ook in Assen in de eerste twee races genoegen nemen met P3.

Het is beslist frustrerend voor de Turk als je bedenkt dat hij met zijn “fabeltjestijd” van 1'32.934 min tijdens de Tissot Superpole de snelste ronde ooit, wat een Superbike betreft dan, in het Assense asfalt brandde.

Toprak nam ondanks het "crashincident" met Rea 25 kostbare WK punten mee maar kijkt ondertussen tegen een achterstand 27 punten op Rea en 45 punten op Bautista aan?

Overigens wat de "puntenpakkerslijst" betreft neemt nog Rea of Razgatlioglu de tweede plaats achter Bautista in maar de Italiaan Andrea Locatelli (Yamaha) die met zijn 2 vierde en een tweede plaats 39 punten scoorde!  

Natuurlijk profiteerde de Yamaha rijder mee van de dubieuze Rea/Razgatlioglu crash maar aan het eind van de race tellen nu eenmaal alleen de WK punten.

Met zijn sterke 39 WK punten klom Locatelli niet alleen in het klassement van de 7e naar de 4e plaats maar naderde ook zijn Turkse Yamaha teamgenoot tot op 9 WK punten!   

Zo gezien zijn Bautista en Locatelli met hun respectievelijk 52 en 39 punten de absolute Assen winnaars!  

Een andere Assen winnaar is ongetwijfeld WorldSBK rookie Iker Lecuona. De Honda (Team HRC) coureur maakte in Spanje al op zich opmerkzaam middels 18 WK punten en wist in Assen zijn punten met 14 punten bijna te verdubbelen.  

Na zijn twee sterke vijfde plaatsen in de eerste beide races finishte de Spanjaard in de tweede “normale“ race als tweede en mocht zo voor de eerste keer in zijn nog prille WorldSBK carrière mee op het Assense podium.

Ook Axel Bassani behoord met zijn 17 punten, P10, P9 en P6, tot de winnaars van Assen en de Italiaanse Ducati rijder klom op de Drentse hei van de 11e naar de 7e plaats in het WK klassement.

Bassani verliet Nederland als beste niet fabrieksrijder (independent) en staat puntgelijk, 30 beide, met Honda fabrieksrijder Xavi Vierge.  


Iemand die normaal gesproken het dubbele aantal punten zou moeten hebben als bv een Axel Bassani is de WK runner-up van 2020 en WK derde van 2021 de Brit Scott Redding.

De openhartige Brit is na zijn overstap van Ducati naar BMW behoorlijk aan het “struikelen” geraakt en wist tijdens de seizoenopener in Spanje slechts één WK puntje te pakken!

Op de Drentse hei liep het gelukkig een "tikje beter" voor de Brit, en middels zijn 9e plaats in de eerste, en een 5e plaats in de tweede race, schoof de Brit met 18 WK punten op naar P12 in het WK.


De vijf bovengenoemde coureurs behoren nog tot de winnaars van Assen maar Ducati aas Michael Rinaldi, 11 WK punten, behoord tot één van de eerste verliezers van Assen.

Rinaldi, geplaagd door een aantal (technische) problemen, viel in de eerste race uit, en wist in de TSP en race twee niet verder te komen dan een 8e en 7e plaats wat hem 11 schamele 11 WK punten opbracht.

Ook in het algemeen klassement zakte de kleine maar erg sympathieke Italiaan van P4 naar P12 wat voor een Ducati fabrieksrijder natuurlijk duidelijk te weinig is!  

Net als al in Spanje pakte Loris Baz (BMW) in Assen, 2 x P6, 14 kostbare WK punten doch de snelle Fransman crashte in de tweede race om zo zijn tweede "seizoennul" te scoren!

Na zich op zaterdag achter Toprak Razgatlioglu, maar voor zijn Kawasaki teammaatje Jonathan Rea, te hebben gekwalificeerd waren de verwachtingen wat Alex Lowes en zijn Kawasaki crew betreft optimistisch gestemd. 

De normaal best wel "crashgevaarlijke" Brit crashte zichzelf echter deze keer niet zelf uit de rac maar moest in de eerste en de TSP race opgeven middels technische problemen aan zijn ZX-10RR!   Lowes revancheerde zich nog enigszins middels een vierde plaats in de laatste race doch gezien het feit dat Rea en Razgatlioglu er niet meer bij waren is dat gewoon te weinig voor een (Kawasaki) fabrieksrijder.   

In het WK delen Loris Baz en Alex Lowes zich trouwens de tiende plaats met beide 28 WK punten met het verschil dat Lowes niet de beste Kawasaki rijder is terwijl Baz actueel de beste BMW rijder is.  

Met één WK puntje minder dan Loris Baz, 12 dus, en tiende op de "puntenpakkerslijst" duikt WorldSBK rookie Xavi Vierge op.

De nieuwbakken Honda fabrieksrijder kwam niet echt goed terecht op het Drentse circuit en met de plaatsten 11, 12 en 9 en de daarbij behorende 12 WK punten viel de Spanjaard ook in het WK terug van de zesde naar de achtste plaats.

De plaatsen 11 t/m 15 worden ingenomen door vijf rijders uit vijf verschillende landen te beginnen met de ietwat tegenvallende Amerikaan Garrett Gerloff (Yamaha) die in Assen slechts 11 punten aan zijn conto wist toe te voegen!

Zoals we al schreven neemt BMW's "nieuwtoegang" Scott Redding met zijn in Assen vergaarde 17 punten de twaalfde WK plaats in met duidelijk lucht naar boven.

Stabiel en constant is WorldSBK rookie Philipp Öttl. De Duitser verzamelde in Assen opnieuw 9 punten en schuift in het WK op van de 15e naar 13e plaats met één puntje meer als WorldSBK routinier Lucas Mahias die 14 punten heeft.

Last but not least komen we bij Michael van der Mark (BMW) die in Assen in één weekend zijn eerste test en race van het seizoen 2022 absolveerde.

MvdM kan gezien zijn omstandigheden, dubbele beenbreuk, heel trots terugkijken op zijn behaalde resultaten.

Middels een 13e, 15e en 8e plaats sluipt de Nederlander met zijn eerste elf punten van dit seizoen naar de 15e plaats in het WK wat zeker nog niet het einde zal zijn van MvdM's “puntenjacht"!

Top 15 der "Puntenpakkers" van Assen/Nederland:

1. Alvaro Bautista       Ducati    52
2. Andrea Locatelli      Yamaha    39
3. Jonathan Rea          Kawasaki  37
4. Iker Lecuona          Honda     32
5. Toprak Razgatlioglu   Yamaha    25
6. Axel Bassani          Ducati    17
7. Scott Redding         BMW       17
8. Loris Baz             BMW       14
9. Alex Lowes            Kawasaki  13
10.Xavi Vierge           Honda     12
11.Michael Rinaldi       Ducati    11
12.Garrett Gerloff       Yamaha    11
13.Michael van der Mark  BMW       11
14.Philipp Öttl          Ducati     9
15.Lucas Mahias          Kawasaki   7

WK Top 15 WorldSBK 2022 na Assen:

1. Alvaro Bautista       Ducati    57 + 52 = 109
2. Jonathan Rea          Kawasaki  64 + 37 =  91
3. Toprak Razgatlioglu   Yamaha    39 + 25 =  64
4. Andrea Locatelli      Yamaha    16 + 39 =  55
5. Iker Lecuona          Honda     18 + 32 =  50
6. Michael Rinaldi       Ducati    32 + 11 =  43
7. Axel Bassani          Ducati    13 + 17 =  30
8. Xavi Vierge           Honda     18 + 12 =  30
9. Alex Lowes            Kawasaki  15 + 13 =  28
10.Loris Baz             BMW       14 + 14 =  28
11.Garrett Gerloff       Yamaha    14 + 11 =  25
12.Scott Redding         BMW       01 + 18 =  19
13.Philipp Öttl          Ducati    06 + 09 =  14
14.Lucas Mahias          Kawasaki  07 + 07 =  14
15.Michael van der Mark  BMW       00 + 11 =  11Motul Dutch Round WorldSBK 2022 Results Day 3...

 

 

 

 

 

 

 

 

Motul Dutch Round WorldSBK 2022 Results Race 2:

1  ALVARO BAUTISTA       ESP  Aruba.it Racing - Ducati          Ducati Panigale V4R    1'34.217
21 Laps = 95,382 Km in 33'20.602 Min = 171,636
2  ANDREA LOCATELLI      ITA  Pata Yamaha with Brixx WorldSBK   Yamaha YZF R1             8.770
3  IKER LECUONA          ESP  Team HRC                          Honda CBR1000 RR-R       11.580
4  ALEX LOWES            GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK     Kawasaki ZX-10RR         13.329
5  SCOTT REDDING         GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team        BMW M1000RR              14.672
6  AXEL BASSANI          ITA  Motocorsa Racing                  Ducati Panigale V4R      17.490
7  MICHAEL RINALDI       ITA  Aruba.it Racing - Ducati          Ducati Panigale V4R      23.374
8  MICHAEL VAN DER MARK  NED  BMW Motorrad WorldSBK Team        BMW M1000RR              28.511
9  XAVI VIERGE           ESP  Team HRC                          Honda CBR1000 RR-R       29.067
10 LUCAS MAHIAS          FRA  Kawasaki Puccetti Racing          Kawasaki ZX-10RR         29.434
11 ROBERTO TAMBURINI     ITA  Yamaha Motoxracing WorldSBK Team  Yamaha YZF R1            36.810
12 CHRISTOPHE PONSSON    FRA  Gil Motor Sport-Yamaha            Yamaha YZF R1            36.814
13 LEON HASLAM           GBR  TPR Team Pedercini Racing         Kawasaki ZX-10RR         37.000
14 LUCA BERNARDI         SMR  BARNI Spark Racing Team           Ducati Panigale V4R      38.862
15 LEANDRO MERCADO       ARG  MIE Racing Honda Team             Honda CBR1000 RR-R       41.674
16 GABRIELE RUIU         ITA  Bmax Racing                       BMW M1000RR              51.252
17 HAFIZH SYAHRIN        MAS  MIE Racing Honda Team             Honda CBR1000 RR-R       51.382   
18 OLIVER KONIG           CZE  Orelac Racing Verdnatura         Kawasaki ZX-10RR       1'10.088
-------------------------------Not Classifed---------------------------------------------------
    TOPRAK RAZGATLIOGLU  TUR  Pata Yamaha with Brixx WorldSBK   Yamaha YZF R1           16 Laps
    JONATHAN REA         GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK     Kawasaki ZX-10RR        16 Laps
    PHILIPP OETTL        GER  Team Goeleven                     Ducati Panigale V4R     20 Laps
    LORIS BAZ            FRA  Bonovo Action BMW                 BMW M1000RR             20 Laps
    GARRETT GERLOFF      USA  GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team     Yamaha YZF R1           20 Laps
    KOTHA NOZANE         JPN  GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team     Yamaha YZF R1            0 Laps

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Motul Dutch Round WorldSBK 2022 Results Tissot Superpole Race:1  JONATHAN REA          GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK     Kawasaki ZX-10RR     1'33.663 
   9 Laps = 40,878 Km in 14'10.648 Min = 172,998 km/h
2  ALVARO BAUTISTA       ESP  Aruba.it Racing - Ducati          Ducati Panigale V4R     0.220
3  TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR  Pata Yamaha with Brixx WorldSBK   Yamaha YZF R1           0.267
4  ANDREA LOCATELLI      ITA  Pata Yamaha with Brixx WorldSBK   Yamaha YZF R1           6.959
5  IKER LECUONA          ESP  Team HRC                          Honda CBR1000 RR-R     11.997
6  LORIS BAZ             FRA  Bonovo Action BMW                 BMW M1000RR            12.953
7  GARRETT GERLOFF       USA  GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team     Yamaha YZF R1          13.410
8  MICHAEL RINALDI       ITA  Aruba.it Racing - Ducati          Ducati Panigale V4R    13.512
9  AXEL BASSANI          ITA  Motocorsa Racing                  Ducati Panigale V4R    13.567
10 PHILIPP OETTL         GER  Team Goeleven                     Ducati Panigale V4R    13.871
11 SCOTT REDDING         GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team        BMW M1000RR            14.239
12 XAVI VIERGE           ESP  Team HRC                          Honda CBR1000 RR-R     16.491
13 LUCAS MAHIAS          FRA  Kawasaki Puccetti Racing          Kawasaki ZX-10RR       16.800
14 KOTHA NOZANE          JPN  GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team     Yamaha YZF R1          18.989
15 MICHAEL VAN DER MARK  NED  BMW Motorrad WorldSBK Team        BMW M1000RR            20.625
16 ROBERTO TAMBURINI     ITA  Yamaha Motoxracing WorldSBK Team  Yamaha YZF R1          21.463
17 LEON HASLAM           GBR  TPR Team Pedercini Racing         Kawasaki ZX-10RR       23.762
18 LEANDRO MERCADO       ARG  MIE Racing Honda Team             Honda CBR1000 RR-R     23.998
19 CHRISTOPHE PONSSON    FRA  Gil Motor Sport-Yamaha            Yamaha YZF R1          24.207
20 LUCA BERNARDI         SMR  BARNI Spark Racing Team           Ducati Panigale V4R    25.949
21 GABRIELE RUIU         ITA  Bmax Racing                       BMW M1000RR            33.209
22 HAFIZH SYAHRIN        MAS  MIE Racing Honda Team             Honda CBR1000 RR-R     33.519
23 OLIVER KONIG          CZE  Orelac Racing Verdnatura          Kawasaki ZX-10RR       33.717
-------------------------------------Did not Finish------------------------------------------
   ALEX LOWES            GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK     Kawasaki ZX-10RR        1 Lap
Motul Dutch Round WorldSBK 2022 Results Sunday Warm-Up: 

 

 

 

 

Motul Dutch Round WorldSBK 2022 Results Day 2...

 

 

 

 

 

 

 

 

Motul Dutch Round WorldSBK 2022 Results Race 1:

1  JONATHAN REA          GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR     1'34.535 
21 Laps = 95,382 Km in 33'22.865 min. = 171,442 km/h
2  ALVARO BAUTISTA       ESP  Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4R     0.103
3  TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR  Pata Yamaha with Brixx WorldSBK  Yamaha YZF R1           1.014
4  ANDREA LOCATELLI      ITA  Pata Yamaha with Brixx WorldSBK  Yamaha YZF R1           9.712
5  IKER LECUONA          ESP  Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R     17.451
6  LORIS BAZ             FRA  Bonovo Action BMW                BMW M1000RR            17.983
7  PHILIPP OETTL         GER  Team Goeleven                    Ducati Panigale V4R    22.002
8  GARRETT GERLOFF       USA  GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team    Yamaha YZF R1          24.545
9  SCOTT REDDING         GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M1000RR            25.118
10 AXEL BASSANI          ITA  Motocorsa Racing                 Ducati Panigale V4R    26.938
11 XAVI VIERGE           ESP  Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R     35.566
12 CHRISTOPHE PONSSON    FRA  Gil Motor Sport-Yamaha           Yamaha YZF R1          41.901
13 MICHAEL VAN DER MARK  NED  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M1000RR            41.967
14 ROBERTO TAMBURINI     ITA  Yamaha Motoxracing WorldSBK Team Yamaha YZF R1          42.014
15 LUCAS MAHIAS          FRA  Kawasaki Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR       45.699
16 LEON HASLAM           GBR  TPR Team Pedercini Racing        Kawasaki ZX-10RR       45.882
17 KOTHA NOZANE          JPN  GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team    Yamaha YZF R1          45.972
18 LUCA BERNARDI         SMR  BARNI Spark Racing Team          Ducati Panigale V4R    47.975
19 LEANDRO MERCADO       ARG  MIE Racing Honda Team            Honda CBR1000 RR-R     48.144
20 HAFIZH SYAHRIN        MAS  MIE Racing Honda Team            Honda CBR1000 RR-R     58.169
21 OLIVER KONIG          CZE  Orelac Racing Verdnatura         Kawasaki ZX-10RR     1'12.087
--------------------------------Did not Finish----------------------------------------------
   MICHAEL RINALDI       ITA  Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4R    5 Laps
   ALEX LOWES            GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR      10 Laps
   GABRIELE RUIU         ITA  Bmax Racing                      BMW M1000RR           14 Laps

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Motul Dutch Round WorldSBK 2022 Results Tissot Superpole:1  TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR  Pata Yamaha with Brixx WorldSBK   Yamaha YZF R1     1'32.934 
2  ALEX LOWES            GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK     Kawasaki ZX-10RR     0.478
3  JONATHAN REA          GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK     Kawasaki ZX-10RR     0.687
4  ANDREA LOCATELLI      ITA  Pata Yamaha with Brixx WorldSBK   Yamaha YZF R1        0.954
5  ALVARO BAUTISTA       ESP  Aruba.it Racing - Ducati          Ducati Panigale V4R  1.084
6  GARRETT GERLOFF       USA  GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team     Yamaha YZF R1        1.241
7  LORIS BAZ             FRA  Bonovo Action BMW                 BMW M1000RR          1.519
8  IKER LECUONA          ESP  Team HRC                          Honda CBR1000 RR-R   1.609
9  AXEL BASSANI          ITA  Motocorsa Racing                  Ducati Panigale V4R  1.732
10 LUCAS MAHIAS          FRA  Kawasaki Puccetti Racing          Kawasaki ZX-10RR     1.768
11 PHILIPP OETTL         GER  Team Goeleven                     Ducati Panigale V4R  2.084
12 MICHAEL RINALDI       ITA  Aruba.it Racing - Ducati          Ducati Panigale V4R  2.111
13 SCOTT REDDING         GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team        BMW M1000RR          2.113
14 XAVI VIERGE           ESP  Team HRC                          Honda CBR1000 RR-R   2.265
15 MICHAEL VAN DER MARK  NED  BMW Motorrad WorldSBK Team        BMW M1000RR          2.272
16 KOTHA NOZANE          JPN  GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team     Yamaha YZF R1        2.281
17 LEON HASLAM           GBR  TPR Team Pedercini Racing         Kawasaki ZX-10RR     2.656
18 GABRIELE RUIU         ITA  Bmax Racing                       BMW M1000RR          2.827
19 LEANDRO MERCADO       ARG  MIE Racing Honda Team             Honda CBR1000 RR-R   3.022
20 CHRISTOPHE PONSSON    FRA  Gil Motor Sport-Yamaha            Yamaha YZF R1        3.066
21 HAFIZH SYAHRIN        MAS  MIE Racing Honda Team             Honda CBR1000 RR-R   3.619
22 ROBERTO TAMBURINI     ITA  Yamaha Motoxracing WorldSBK Team  Yamaha YZF R1        3.700
23 OLIVER KONIG          CZE  Orelac Racing Verdnatura          Kawasaki ZX-10RR     4.093
--------------------------------------Not Qualifed ---------------------------------------
LUCA BERNARDI         SMR  BARNI Spark Racing Team           Ducati Panigale V4R 0.000
2022  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |