image1

Misano/Italy 2022: Forza Ducati?

Donny 06.06.2022 - 19.00

Komend weekend, 10 t/m 12 juni, vind de vierde ronde van het wereldkampioenschap Superbikes plaats op het Misano World Circuit “Marco Simoncelli” aan de Italiaanse Riviera de Rimini.

We kijken even snel de stand van zaken door wat het WK 2022 betreft en sluiten dit bericht af met de resultaten van Misano 2021.

Ducati: Na negen verreden races komen Ducati en Alvaro Bautista als WK leiders naar het Misano World Circuit “Marco Simoncelli” en we mogen ervan uitgaan dat Bautista en zijn Ducati crew tijdens hun “thuisrace” alles zullen geven om deze WK leiding te vergroten.


Remember: In 2019 kwam Bautista met 41 punten voorsprong, nu zijn het er slechts 17, naar Misano doch hier begon toen het Bautista “crashfestijn” wat de toen oppermachtige Spanjaard uiteindelijk de wereldtitel koste!

Doch natuurlijk heeft Bautista leer getrokken uit zijn foutenvan 2019 en het ziet er naar uit dat het voor Rea & co een hele klus gaat worden de kleine Bautista in “Ducati land” te verslaan!

Een ander punt is natuurlijk Bautista`s teamgenoot Michael Rinaldi die tot dusver, WK zesde, als Ducati fabrieksrijder ver onder zijn eigen en Ducati’s verwachtingen presteert.

De sympathieke Italiaan komt naar zijn thuisrace met de wetenschap dat hij hier in 2021 twee zeges en een tweede plaats veroverde wat hem mogelijk de nodige power geeft het tij te keren?
Kawasaki:
Jonathan Rea en Kawasaki komen met een achterstand 17 op WK leider Bautista naar Italië terwijl ze zelf mogen genoeten van een voorsprong van 35 punten op WK derde Toprak Razgatlioglu.  

Rea wist twee weken geleden in het Portugese Estoril op overtuigende wijze twee races te winnen doch Rea’s laatste zege in Misano, twee zelfs, stammen net als die ene van Bautista uit 2019.

De zesvoudig wereldkampioen moest op het aan de Italiaanse Riviera gelegen circuit in 2021 genoegen nemen met drie derde plaatsen en dat steeds achter Michael Rinaldi en Toprak Razgatlioglu!  

Ook Rea`s Kawasaki teamgenoot Alex Lowes weet, WK zevende, dat hij zich zo langzamerhand op podiumkoers moet gaan begeven wil hij dit seizoen nog een rol spelen in dit WK. 

In 2021 pakte de snelle, maar ook crashgevaarlijk Brit, in Misano één zesde en twee vijfde plaatsen doch wie weet geeft zijn vierde plaats tijdens de afsluitrace in Estoril hem een duwtje in de juiste richting?

Yamaha: Anders dan verwacht kijkt regerend wereldkampioen Toprak Razgatlioglu als WK derde tegen een achterstand van 52 punten aan op WK leider Alvaro Bautista en ook op aartsrivaal Jonathan Rea ontbreken de 25 jarige Turk 35 punten. 

"Stoppie" stond, behalve na zijn dubieuze crash met Champ Rea in Assen, na elke race op het WorldSBK podium doch wist tot dusver nog geen enkele race te winnen in dit nog prille seizoen. 


Razgatlioglu was verre van tevreden wat de performance van zijn Yamaha YZF R1 betrof doch na een uitvoerige test een dag na het Estoril event schijnt men bij Yamaha een aantal goede oplossingen te hebben gevonden voor hun star. 

Met zijn twee tweede plaatsen achter winaar Rinaldi en zijn zege in de afsluitrace in 2021 heeft Razgatlioglu goede herinneringen aan het Misano World Circuit “Marco Simoncelli”: Zien we in Misano komend weekend toch de andere Razgatlioglu? 

Ook voor Razgatlioglu’s teammaatje Andrea Locatelli en het Pata Yamaha Brixx team is Misano een thuisrace en de actueel WK vierde is vast van plan zijn 3 negende plaatsen van 2021 om te ruilen voor op zijn minst 3 top vijf klasseringen!

Honda: De tot dusver genoemde namen/coureurs behoren alle 8 tot de zogenaamde “gevestigde” orde van het WorldSBK doch de vijfde plaats in het WK 2022 is actiueel in handen van WorldSBK rookie Iker Lecuona met 76 punten.

De 22 jarige Spanjaard scoorde in Estoril 26 punten met de Honda CBR1000 RR-R ne kent het Misano circuit uit zijn MotoGP (KTM) tijd en Lecuona is vast van plan het niet bij zijn eerste podiumplaats, Assen P2 in race 2, te laten. 

Hetzelfde geld voor zijn Spaanse teamgenoot Xavi Vierge die in Estoril een beachtelijke 18 punten veroverde en Vierge is vast van plan om, na zijn ribblessure, de aansluiting bij zijn Honda maatje te vinden.

BMW:
De start van het BMW Motorrad WorldSBK Team zou men ook als dramatisch kunnen betrachten en deze dramatiek kende ook in Estoril geen einde, nee het werd zelfs nog erger!  

Al tijdens de eerste vrije training aan het begin van de tweede ronde in Estoril werd BMW’s “speerpunt” Michael van der Mark per Highsider van zijn BMW gekatapulteerd en na zijn dubbele beenbreuk begin dit jaar blesseerde de Nederlander zich opnieuw zwaar.  

De ongelukkige Nederlander werd diezelfde dag nog geopereerd aan een gecompliceerde breuk van zijn rechterdijbeen, direct onder zijn heup waarbij de kogel is afgebroken van het bot in zijn boven/dijbeen!

Het is nog onbekend hoeveel tijd deze gecompliceerde blessure in beslag zal nemen is maar dat MvdM een x aantal races niet van de partij zal zijn moge duidelijk zijn. 

Als vervanger zal in Misano zal, net als in Aragón/Spanje, drievoudig IDM kampioen Ilya Mykhalchik aantreden: In Aragón glansde de Oekraïner als beste BMW rijder in de eerste race met een achtste plaats.  

In de WK stand is niet de voor veel geld van Ducati gehaalde Scott Redding de beste BMW rijder maar de Fransman Loris Baz die met zijn Bonovo Action BMW met 38 punten de tiende plaats in het WK inneemt.



Scott Redding komt echter steeds beter met de BMW M1000RR terecht en is als WK elfde de Fransman in Estoril tot op drie (38 tegen 35 punten) genaderd: Redding veroverde in 2021, met Ducati, nog 3 sterke vierde plaatsen op het Misano circuit. 

Independent: de privé teams/rijders: Axel Bassani (Ducati) en Loris Baz (BMW) geven de toon aan.  

Wat de zogenaamde independent klasse, teams zonder fabrieksondersteuning(???), leid de 22 jarige Italiaan Axel Bassani (Ducati) de dans voor BMW routinier Loris  Baz.

Bassani neemt met 43 punten de 9e WK plaats in terwijl Loris Baz als WK tiende 38 punten achter zijn naam heeft staan wat betekend dat slechts 5 mikkerige WK punten deze twee tussen zich hebben staan, wordt vervolgt dus! 

Bassani wist hier afgelopen seizoen als WorldSBK rookie en snelste privatier met de plaatsen 7, 6 en 7 te overtuigen terwijl Baz, 2021 onderweg in het Amerikaans Superbike kampioenschap, een negende plaats uit 2019 als beste Misano finish heeft staan.

Achter Scott Redding met zijn 35 punten duikt de Amerikaan Garrett Gerloff (Yamaha) op die na een harde crash in Estoril een startverbod kreeg opgelegd en dus puntloos bleef.


De Amerikaan komt met 25 punten als WK twaalfde naar Italie en zijn beste resultaat op het Misano circuit was een vijfde plaats tijdens de tweede race van 2021. 

De Duitser Philipp Oettl (Ducati) brak tijdens de eerste dag in Estoril zijn sleutelbeen en werd voor de rest van het weekend waardig vervangen door WorldSBK routinier Xavi Fores.

De Spanjaard wist tijdens zijn “invalbeurt” 12 WK punten te veroveren waarmee hij, na slechts één raceweekend, de 16e plaats in het WK 2022 inneemt!

Roberto Tamburini (Yamaha), gebroken rechtervoet opgelopen tijdens het trainen voor Estoril, werd in Estoril vervangen door de Duitser Marvin Fritz die echter geen punten wist te scoren.

Tamburini is echter vast van plan er thuis in Misano weer bij te zijn wat ook voor de Fransman Lucas Mahias (Kawasaki) geld die in Estoril na crashes in zowel de eerste alsook in de Tissot Superpole race andermaal puntloos bleef! 

Fris nieuws: Mahias, Puccetti Kawasaki, blesseerde zich tijdens zijn tweede Estoril-crash schijnbaar dusdanig dat hij komend weekend niet van de partij zal zijn en wordt vervangen door de Spanjaard Tito Rabat!

Oettl en Mahias komen respectievelijk als WK 13e (15 punten) en WK 14e (14 punten) naar Italië terwijl de Ier Eugene Laverty met zijn 3 punten uit Estoril nu met 13 punten de Top 15 volmaakt.

Net als al in Aragón en Assen brengt het Italiaanse Bmax Racing met het Italiaanse talent Gabrile Ruiu opnieuw een vijfde BMW aan de start terwijl de Italiaan Alessandro Delbianco komend weekend de Team Pedercini Kawasaki voor gaat bemannen. 

Waarschijnlijk erg geholpen door het wegvallen van een MvdM, Gerloff, Oettl, Mahias en een Tamburini wisten Kotha Nozane (Yamaha) en Luca Bernardi (Ducati) hun eerste WK punten van dit seizoen te scoren!

We gaan beslist een spannend Misano-weekend tegemoet waarin vooral Alvaro Bautista en Ducati een belangrijke rol gaan spelen om “thuis” in Misano, voor de waarschijnlijk in grote getale aanwezige de Ducatisti`s, een perfecte show af te leveren!

Forsa Italia, we gaan het zien en beleven….

WK Top 15 WorldSBK 2022 voor Misano Adriatico:

1. Alvaro Bautista      Ducati     161 
2. Jonathan Rea         Kawasaki   144
3. Toprak Razgatlioglu  Yamaha     109
4. Andrea  Locatelli    Yamaha      84
5. Iker Lecuona         Honda       76
6. Michael  Rinaldi     Ducati      70
7. Alex Lowes           Kawasaki    54
8. Xavi Vierge          Honda       48
9. Axel Bassani         Ducati      43
10.Loris Baz            BMW         38
11.Scott Redding        BMW         35
12.Garrett Gerloff      Yamaha      25
13.Philipp Oettl        Ducati      15
14.Lucas Mahias         Kawasaki    14
15.Eugene Laverty       BMW         13

2021 Pirelli Misano/Italy WorldSBK Results Race 2:

1. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1       1'34.852 
   21 Laps = 88,746 Km in 33'24.487 Min. = 159,385 km/h.
2. MICHAEL RINALDI       ITA Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R   1.286  
3. JONATHAN  REA         GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR       2.987
4. SCOTT REDDING         GBR Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R   9.102  
5. GARRET GERLOFF        USA GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1         10.695  
6. ALEX LOWES            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR      13.117  
7. AXEL BASSANI          ITA Motocorsa Racing                 Ducati Panigale V4 R  17.621
8. ALVARO BAUTISTA       ESP Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R    17.893
9. ANDREA LOCATELLI      ITA Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1         22.458  
10.MICHAEL VAN DER MARK  NED BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         25.118  
11.LUCAS MAHIAS          FRA Kawasaki Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR      27.107
12.TOM SYKES             GBR BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         28.353  
13.KOTHA NOZANE          JPN GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1         33.391  
14.TITO RABAT            ESP Barni Racing Team                Ducati Panigale V4 R  38.817
15.EUGENE LAVERTY        IRL RC Squadra Corse                 BMW M 1000 RR         41.262  
16.JONAS FOLGER          GER Bonovo MGM Racing                BMW M 1000 RR         43.046
17.ISAAC VINALES         ESP Orelac Racing VerdNatura         Kawasaki ZX-10RR      53.844
18.CHRISTOPHE PONSSON    FRA Alstare Yamaha                   Yamaha YZF R1       1'00.109  
19.SAMUELE CAVALIERI     ITA TPR Team Pedercini Racing        Kawasaki ZX-10RR    1'11.934  
20.LORIS CRESSON         BEL TPR Team Pedercini Racing        Kawasaki ZX-10RR    1'23.648  
-----------------------------------Did not Finish-----------------------------------------
   CHAZ DAVIES           GBR Team GoEleven                    Ducati Panigale V4 R 17 Laps  
   LEON HASLAM           GBR Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R   18 Laps

2021 Pirelli Misano/Italy 2021 Results WorldSBK Tissot Superpole Race:

1. MICHAEL RINALDI       ITA Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R  1'34.356  
   10 laps = 42,260 Km in 15'50.711 Min. = 160,023 km/h.
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1            0.485  
3. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR         1.865  
4. SCOTT REDDING         GBR Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R     2.419  
5. ALEX LOWES            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR         5.671  
6. AXEL BASSANI          ITA Motocorsa Racing                 Ducati Panigale V4 R     7.448  
7. TOM SYKES             GBR BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR           10.560  
8. GARRETT GERLOFF       USA GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1           13.102  
9. ANDREA LOCATELLI      ITA Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1           13.110  
10.ALVARO BAUTISTA       ESP Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R      16.348
11.LEON HASLAM           GBR Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R      18.585  
12.KOTHA NOZANE          JPN GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1           20.167  
13.EUGENE LAVERTY        IRL RC Squadra Corse                 BMW M 1000 RR           20.796  
14.TITO RABAT            ESP Barni Racing Team                Ducati Panigale V4 R    21.207  
15.ISAAC VINALES         ESP Orelac Racing VerdNatura         Kawasaki ZX-10RR        27.728  
16.CHRISTOPHE PONSSON    FRA Alstare Yamaha                   Yamaha YZF R1           30.205  
17.SAMUELE CAVALIERI     ITA TPR Team Pedercini Racing        Kawasaki ZX-10RR        35.374  
18.LORIS CRESSON         BEL TPR Team Pedercini Racing        Kawasaki ZX-10RR        35.643
19.JONAS FOLGER          GER Bonovo MGM Racing                BMW M 1000 RR           37.066  
-----------------------------------Did not Finish-------------------------------------------
   LUCAS MAHIAS          FRA Kawasaki Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR        2 Laps  
   MICHAEL VAN DER MARK  NED BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR           5 Laps  
   CHAZ DAVIES           GBR Team GoEleven                    Ducati Panigale V4 R    0 Laps

2021 Pirelli WorldSBK Misano/Italy WorldSBK 2021 Results Race 1:

1. MICHAEL RINALDI       ITA Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R  1'34.688  
   21 Laps = 88,746 Km in 33'23.457 Min. = 159,467 km/h.
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1            3.657  
3. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR         5.104  
4. SCOTT REDDING         GBR Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R    10.247
5. ALEX LOWES            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR        13.474  
6. ALVARO BAUTISTA       ESP Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R      14.766  
7. AXEL BASSANI          ITA Motocorsa Racing                 Ducati Panigale V4 R    15.587  
8. TOM SYKES GBR         BMW Motorrad WorldSBK Team           BMW M 1000 RR           16.694  
9. ANDREA LOCATELLI      ITA Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1           23.612  
10.MICHAEL VAN DER MARK  NED BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR           28.364  
11.LUCAS MAHIAS          FRA Kawasaki Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR        28.699  
12.GARRETT GERLOFF       USA GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1           31.757  
13.KOTHA NOZANE JPN      GRT Yamaha WorldSBK Team             Yamaha YZF R1           35.395
14.LEON HASLAM           GBR Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R      35.603
15.TITO RABAT            ESP Barni Racing Team                Ducati Panigale V4 R    38.211
16.JONAS FOLGER          GER Bonovo MGM Racing                BMW M 1000 RR           38.372  
17.ISAAC VINALES         ESP Orelac Racing VerdNatura         Kawasaki ZX-10RR        47.720  
18.CHRISTOPHE PONSSON    FRA Alstare Yamaha                   Yamaha YZF R1         1'06.736  
19.SAMUELE CAVALIERI     ITA TPR Team Pedercini Racing        Kawasaki ZX-10RR      1'11.668
20.LORIS CRESSON         BEL TPR Team Pedercini Racing        Kawasaki ZX-10RR I    1'14.491  
----------------------------------------Did not Finish--------------------------------------
   CHAZ DAVIES           GBR Team GoEleven                    Ducati Panigale V4 R    7 Laps

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |