image1

WorldSBK 2022: Razgatlioglu, Rea, Bautista of....

Donny 07.04.2022   14:22


Komend weekend, 8 t/m 10 april, gaat op het Spaanse Motorland Aragón voor de 35e keer in zijn geschiedenis het Superbike wereldkampioenschap van start wat betekend dat alle coureurs het seizoen 2022 met nul punten beginnen.  

In Aragón komen naast de 24 permanente rijders ook de Italiaan Gabriele Ruiu (Bmax Racing BMW) per Wildcard in actie terwijl de Oekraïner Ilia Mykhalchyk de geblesseerde (dubbele beenbreuk) Michael van der Mark bij het BMW Motorrad WorldSBK team vervangt.  

Hieronder nog even een kort “geheugensteuntje” wat coureurs/teams en rookies voor het seizoen 2022 betreft, te beginnen bij het Yamaha fabrieksteam: Het Pata Yamaha with Brixx WorldSBK.

Hier troont Toprak Razgatlioglu, 130 podiums-13 zeges, als eerste Turkse rijder ooit op de WorldSBK troon en het wordt voor “Stoppie`s” collega`s geen eenvoudige klus de snelle 25 jarige van zijn nieuwe troon te stoten.

Naast de met het begeerde nummer 1 startende Razgatlioglu bemand de 25 jarige Italiaan Andrea Locatelli ook 2022 de tweede Yamaha YZF en de beste WorldSBK rookie van 2021 is ervan overtuigd dat hij tot de titelkandidaten behoord.  

Opmerkelijk: Yamaha wist sinds 2011, Marco Melandri race 1, op Motorland Aragón geen enkele race meer te winnen!

Kawasaki Racing Team WorldSBK en Jonathan Rea gebrand op revanche?   

Na zes wereldtitels op rij doet het bij “de Groenen” nog steeds behoorlijk pijn de titel aan Yamaha verloren te hebben doch Champ Rea liet tijdens de laatste test 2 dagen geleden, als snelste, duidelijk zien dat er rekening met hem te houden is.

Kawasaki en Rea wisten opnieuw wat “dingetjes te vinden” om de toch wel wat in de jaren gekomen ZX-10RR te verbeteren en de met het nummer 65 startende vicewereldkampioen van 2021 is vast van plan zijn zevende wereldtitel af te halen!


Rea`s teamgenoot Alex Lowes is in eerste instantie bezig om ervoor te zorgen dat hij 2022 fit aan zijn seizoen kan beginnen nadat hij in 2021 de tweede seizoenhelft, blessureleed, moest afhaken wat een hogere klassering betreft.

Overigens won Jonathan Rea hier tijdens de openingsraces in 2021 beide races, zijn 100e, terwijl zijn teammaatje Alex Lowes beide malen tweede werd!

Ducati: Komt de titel met Bautista in Ducati rood eindelijk terug naar Bologna?

Een van de belangrijkste transfers voor het seizoen 2022 is de terugkeer van Alvaro Bautista naar het officiële Ducati fabrieks team: Aruba.it Racing – Ducati.

In zijn rookie-seizoen 2019 won de kleine, maar erg risicobereide Spanjaard, maar liefst 16 races, waarvan de eerste 11 op rij met de toen brandnieuwe Ducati Panigale V4 R.

Na twee overwinningloze jaren bij Honda behoord de 37 jarige Bautista samen met een Razgatlioglu en Rea tot één van de titelaspiranten van 2022!

Aan de andere kant van de Ducati box zit een “hongerige” Michael Ruben Rinaldi die erg blij met de komst van de Spaanse routinier.


De 26 jarige Italiaan profiteert volgen eigen zeggen volop van de ontwikkelingen die op Bautista`s advies worden omgezet en heeft zich, net als vele anderen, voorgenomen zich 2022 in de titelstrijd te mengen.

Bautista won in Aragón 2019 alle drie de races en wist hier voor Honda in 2020 (P3 race 2) één van de weinige Honda podiums te pakken, terwijl Michael Rinaldi hier in 2020 zijn allereerste WorldSBK zege claimde.

All in White: BMW Motorrad WorldSBK Team mikt met Redding op meer zeges in 2022…

Bijna net zo groot als de verrassing van Bautista`s return naar Ducati was de overstap van de WK derde van 2021 en vicewereldkampioen van 2020 Scott Redding naar BMW.

Redding veroverde in twee jaar WorldSBK 12 WorldSBK zeges doch heeft, gezien de tests, best wel aanpassingsproblemen met 4 cilinder in lijn motor van de BMW M1000RR.

De 29 jarige Brit is echter realist en weet dat het een lange termijnstreven van BMW om de titel te pakkendoch heeft zich als doel een top vijf WK finish, podiumplaatsen en overwinningen gezet.

Zoals bekend zal Michael van der Mark middels zijn blessure, dubbele beenbreuk, niet aan zijn tweede seizoen bij het BMW fabrieksteam kunnen beginnen.

MvdM wordt vervangen door de 25 jarige Oekraïner Ilya Mykhalchyk die met BMW twee keer het IDM (Internationaal Duits kampioenschap) Superbike kampioenschap op zijn naam schreef.

Alles nieuw: Team HRC (Honda) glanzende Rookie line-up…

De “ouden” eruit en de nieuwen erin schijnt het motto bij Team HRC te zijn en Honda heeft voor 2022 de oudste gemiddelde leeftijd wat coureurs betreft vervangen voor de jongsten wat de fabrieksteams betreft.

De 22 jarige Iker Lecuona komt uit de MotoGP™ (KTM) en wordt vergezeld door de 24 jarige Moto2™ “podiumpakker” Xavi Vierge die voor het eerst in zijn carrière op een dikke “brommer” stapt.  

Beide Spanjaarden zijn hongerig naar succes en zelfs achtvoudig MotoGP™ wereldkampioen Marc Marquez liet deze week doorschemeren dat Honda`s concept met jonge rijders zijn vruchten gaat afwerpen!

Tot hier aan toe spraken we over de fabrieksteams maar net als in 2021 biedt het WorldSBK 2022 een aantal snelle privé teams/rijders die niet alleen hard om topposities zullen vechten maar ook zullen behalen.

De beste “privérijder” van 2021, de Amerikaan Garrett Gerloff (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) onderstreepte tijdens alle tests tot dusver dat hij zijn problemen van 2021 achter zich heeft gelaten en fit is voor 2022.

Aan de andere kant van de GRT box begint Kohta Nozane aan zijn tweede WorldSBK seizoen en de Japanner weet dat hij in 2022 een stap voorwaarts moet maken om  bij Yamaha “in zicht” te blijven.

Na een meer dan succesvol rookie jaar, waaronder een podium in Barcelona en P9 in het WK 2021, blijft de 22 jarige Italiaan Axel Bassani  bij Motocorsa Racing (Ducati) aan boord om samen op te rukken in de WK top 5.

De Fransman Lucas Mahias (Kawasaki Puccetti Racing) moest zich eind 2021 middels meerdere blessures terugtrekken en doet 2022 een nieuwe aanloop naar een Top 5 klassering in het WK 2022.


Na 2021 vierde te zijn geworden in het Amerikaans Superbike kampioenschap keer de Fransman Loris Baz samen met het Bonovo Action BMW terug in het WorldSBK paddock.

Baz verving vorig seizoen de geblesseerde Chaz Davies in Jerez/Spanje en Portimáo/Portugal en wist voor Team GoEleven (Ducati) twee (eigenlijk 3) derde plaatsen te veroveren!

De 29 jarige Baz brengt zowel een bats MotoGP als WorldSBK ervaring en is bekend om zijn professionele werkwijze wat wordt aangevuld met een enorme inzet en vechtersmentaliteit.

Tijdens de laatste Aragón test, twee dagen geleden dus, was Baz met zijn vijfde tijd als snelste BMW rijder en Baz is één van die rijders waarmee men altijd rekening moet houden!

Baz nieuwe teamgenoot in het Duitse team is de ervaren Ier Eugene Laverty die zich echter tijdens de laatste test opnieuw erg zwaar deed met de BMW M1000RR.

Naast de snelle, maar niet altijd “race gelukkige” Argentijn Leandro Mercado presenteert het Mie Racing Honda Team met de Maleisiër Hafizh Syahrin niet alleen een tweede rijder en WorldSBK rookie maar ook een man met Moto2™ en MotoGP™ ervaring in het WorldSBK.

 


Met een vernieuwde Yamaha R1 mikt de Fransman Christophe Ponsson (Gil Motor Sport Yamaha) komend seizoen op een top 10 finish terwijl de Belg Loris Cresson en het TPR Team Pedercini Racing Kawasaki 2022 hun gezamenlijke weg voortzetten!

Interessant Pedercini detail: De Brit Leon Haslam is met Pedercini teameigenaar Lucio Pedercini overeen gekomen dat men samen per Wildcard aan de races in Misano/Italië, Donington/Engeland, Most/Tsjechië en Portimáo/Portugal gaat deelnemen!


Ook uit het WorldSSP paddock komen 2022 twee rijders overwaaien waarvan vooral de Duitser Philipp Oettl beindrukte op de door het Team GoEleven geprepareerde Ducati Panigale V4 R tijdens alle tests!

Naast Oettl komt de pas 20 jarige Luca Bernardi het WorldSBK startveld versterken en de San Marinees is vast van plan het wat achterop geraakte Barni Spark Racing Team (Ducati) weer daar heen te brengen waar ze lang waren: De WK top 10!

De Tsjech Oliver König (Orelac Racing VerdNatura Kawasaki) is met zijn 19 jaar de jongste rijder in het WorldSBK circus en komt direct uit het WorldSSP300 paddock!

Helemaal nieuw in het WorldSBK is het Italiaanse Yamaha Motoxracing WorldSBK Team die 2022 samen met de 31 jarige Roberto Tamburini, tweevoudig STK1000 runner-up, zullen proberen WK punten te veroveren.

Blijft alleen nog over dat de 21 jarige Italiaan Gabriele Ruiu (Bmax Racing BMW) per Wildcard in Aragón een vijfde BMW M1000RR zal gaan bemannen…

Het WorldSBK seizoen 2022 beloofd meer dan spannend te worden net als trouwens het WorldSSP seizoen met zijn nieuwe reglementen. 

Zoals altijd: We gaan het zien en beleven....

Hieronder alle 24 permanente deelnemers voor het WorldSBK seizoen 2022:

1.    1  Toprak Razgatlıoğlu   TUR  Pata Yamaha with Brixx WorldSBK   Yamaha YZF R1
2.   2  Roberto Tamburini     ITA  Yamaha Motoxracing WorldSBK Team  Yamaha YZF R1
3.   3  Kohta Nozane          JPN  GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team     Yamaha YZF R1
4.   5  Philipp Öttl          GER  Team GoEleven                     Ducati Panigale V4R
5.   7  Iker Lecuona          ESP  Team HRC                          Honda CBR1000 RR-R
6.  19  Alvaro Bautista       ESP  Aruba.It Racing - Ducati          Ducati Panigale V4R
7.  21  Michael Rinaldi       ITA  Aruba.It Racing - Ducati          Ducati Panigale V4R
8.  22  Alex Lowes            GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK     Kawasaki ZX-10RR
9.  23  Christophe Ponsson    FRA  Gil Motor Sport-Yamaha            Yamaha YZF R1
10. 29  Luca Bernardi         SMR  Barni Spark Racing Team           Ducati Panigale V4R
11. 31  Garrett Gerloff       USA  GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team     Yamaha YZF R1
12. 35  Hafizh Syahrin        MAS  MIE Racing Honda Team             Honda CBR1000 RR-R
13. 36  Leandro Mercado       ARG  MIE Racing Honda Team             Honda CBR1000 RR-R
14. 44  Lucas Mahias          FRA  Kawasaki Puccetti Racing          Kawasaki ZX-10RR
15. 45  Scott Redding         GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team        BMW M1000RR
16. 47  Axel Bassani          ITA  Motocorsa Racing                  Ducati Panigale V4R
17. 50  Eugene Laverty        IRL  Bonovo Action BMW Racing Team     BMW M1000RR
18. 52  Oliver König          CZE  Orelac Racing Verdnatura          Kawasaki ZX-10RR
19. 55  Andrea Locatelli      ITA  Pata Yamaha with Brixx WorldSBK   Yamaha YZF R1
20. 60  Michael van der Mark  NED  BMW Motorrad WorldSBK Team        BMW M1000RR
21. 65  Jonathan Rea          GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK     Kawasaki ZX-10RR
22. 76  Loris Baz             FRA  Bonovo BMW Racing Team Action     BMW M1000RR
23. 84  Loris Cresson         BEL  TPR Team Pedercini Racing         Kawasaki ZX-10RR
24. 97  Xavi Vierge           ESP  Team HRC                          Honda CBR1000 RR-R
Wildcard-Vervanger:

25. 16  Gabriele Ruiu         ITA  Bmax Racing                       BMW M1000RR (Wildcard)
26. 37 Ilia Mykhalchyk UKR BMW Motorrad WorldSBK Team WSBK BMW M1000RR (Replace M vd Mark)
 

















FOTO CREDIT: WorldSBK-donnyfoto.com
2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |