image1

Winnaars en verliezers van Argentinië: Eigenlijk geen…

Na een interessant en vooral spannend Argentijns Superbike weekend werpen we een “korte” blik terug op de winnaars en verliezers van het afgelopen weekend.

Realistisch gezien, of zijn we te verwend, is het erg moeilijk om hier nu een grote winnaar of grote verliezer te analyseren: Eigenlijk waren er geen grote winaars/verliezers in San Juan Villicum!

1.Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK 53 punten.

Met zijn twee zeges en een derde plaats in de tweede “normale” race behoord Toprak Razgatlioglu met 53 punten tot één van de winnaars van San Juan Villicum.

De in Argentinië 25 jaar geworden Turk was, behalve in de Superpole, in alle sessies de toonaangevende coureur en ook tijdens de eerste twee races dicteerde de WK leider het tempo.

Toprak kwam met 24 punten voorsprong naar het Circuito San Juan Villicum en bouwde zijn voorsprong uit naar 30 punten wat hem een goede “Buffer” geeft voor de laatste race op het nieuwe Mandalika International Street Circuit in Indonesië!

2. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 47 punten.

Van Jonathan Rea’s voorstelling in Argentinië zijn 24 punten achterstand weg te “poetsen” kwam in de praktijk niet veel, of eigenlijk niets terecht.

De Noord Ier wist respectievelijk middels de plaatsten 2, 3 en 2 alleen in de laatste race voor Razgatlioglu te finishen waardoor zijn achterstand opliep naar 30 WK punten.

Niettemin neemt de zesvoudig wereldkampioen, net als in het WK, op onze “puntenpakker lijst” de tweede plaats in.

3. Scott Redding (Aruba.it Racing – Ducati) 41 punten.  

Gevoelsmatig was Scott Redding, ook het snelst in de Tissot Superpole, de snellere van de drie WK leiders doch de Brit "gleed" direct na de start van de eerste race een keer van zijn Ducati om daarna als laatste aan deze race te beginnen.

Redding demonstreerde daarna echter een stukje pure rijkunst door zich op voorbeeldige wijze terug te knokken naar een sterke negende plaats.

Tijdens de slechts 10 ronden durende Tissot Superpole race revancheerde de Ducati rijder zich al enigzins maar moest in de laatste ronde dan toch met het minimale verschil van 0.046 genoegen nemen met de tweede plaats achter Razgalioglu!

Tijdens de tweede "normale" race ontlade de snelle Brit schijnbaar al zijn frustraties van de eerste twee races en liet hij ogenschijnlijk Champ Rea en Razgatlioglu met het grootste achter zich en finishte ruim 2 seconden voor Rea en Razgatlioglu.

Met zijn 41 punten neemt de Brit de derde plaats op deze lijst in maar er had meer ingezeten voor de Brit wat ook verdiend was geweest.

4. Axel Bassani (Motocorsa Racing Ducati) 30 punten.     

WorldSBK Rookie Axel Bassani deed in Argentinië met 30 WK punten opnieuw een flinke greep in de “puntenpot” en klom in het WK klassement, ten koste van Alvaro Bautista (Honda), van de 10e plaats op naar de negende plaats.

De pas 22 jarige Italiaan streed middels een vijfde en twee vierde plaatsten opnieuw dapper mee om podiumplaatsen, wat ook verdiend zou geweest, maar vooral ook om de titel van beste privérijder van 2021.

Was het verschil met Garrett Gerloff (Yamaha), nog beste privatier, voor Argentinië nog 24 punten zo zijn dat er actueel nog slechts 14!

Gezien de opnieuw fantastische performance van Bassani en Team Motocorsa Racing zouden we kunnen zeggen dat deze combinatie tot de winnaars van het San Juan Villicum circuit behoren! 

5. Michael Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) 29 punten.  

Michael Rinaldi kwam, samen met zijn landgenoot Andrea Locatelli (Yamaha), als WK vierde (249 punten beide) naar Argentinië doch wist middels de plaatsen 3, 8 en 6 acht punten meer te veroveren dan zijn landman.

Met nog slechts één event voor de boeg, Indonesië 19 t/m 21 november, waarin nog 62 WK punten te verdelen zijn kan ook dit nog een heel interessant duel worden tussen deze beide Italiaanse strijdhanen.

6. Michael van der Mark (BMW Motorrad WorldSBK Team) 25 punten.

Michael van der Mark neemt met 25 punten, P6, P5 en P6, zowel als op onze "puntenlijst als ook in het WK de zesde plaats in waarbij de weg naar voren, richting Rinaldi en Locatelli, met ruim 30 punten achterstand nu wel erg moeilijk wordt.

Het ziet ernaar uit dat MvdM 2021 genoegen zal moeten nemen met een zesde plaats in het WK.

Zoals gezegd, naar voren is er eigenlijk weinig mogelijk voor de Nederlander en is het zaak om in Indonesië zijn actuele voorsprong van 23 punten op Alex Lowes (Kawasaki) en Garrett Gerloff  (Yamaha) te consolideren.

Normaal gesproken mag dat geen probleem zijn doch vooral de Amerikaan is altijd goed voor een verrassing!

7. Andrea Locatelli (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) 21 punten.

Ondanks dat Andrea Locatelli zaterdag samen met zijn Yamaha teammaatje Razgatlioglu zijn 25e verjaardag vierde voelde de Italiaan zich helemaal niet thuis op het Argentijnse circuit.
Terwijl Razgatlioglu hier, zoals eigenlijk op elk circuit, al ras op snelle tijden kwam WorldSBK rookie Locatelli niet echt op gang.

In de races behaalde hij moeizaam de plaatsen 8, 6 en 7 waardoor hij de tot dan gedeelde vierde WK plaats aan zijn landgenoot Michael Rinaldi (Ducati) verloor en hij als WK vijfde tegen een achterstand van 8 punten aankijkt!

Zoals al gezegd zou dit nog weleens een heel interessant duel kunnen worden tussen beide Italianen!

8. Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Team) 20 punten.Het is moeilijk in te schatten of een zo onstuimig aan het seizoen 2021 begonnen Garrett Gerloff met zijn twee zevende en een achtste plaats nu bij de toppers behoord of niet.

De Amerikaan was middels zijn wisselvallige resultaten moeilijk in te schatten doch in San Juan veroverde de Yamaha rijder 3 solide top 7 resultaten en vertrekt nu puntgelijk (213 punten) met Alex Lowes (Kawasaki) naar Indonesië.

Gerloff en Lowes (Kawasaki) lopen 23 punten achter op MvdM terwijl achter deze twee, 14 punten minder, Axel Bassani (Ducati) komt aangestormd wat wel eens heel interessant zou kunnen worden in Indonesië.

9. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 14 punten.


Het verhaal van Alex Lowes wordt zo langzaam een soort van “lijdensverhaal” waarbij de Brit eigenlijk veel respect zou moeten oogsten voorzijn mentale sterkte.

De altijd "risico bereide" Brit begon met 3 podiumplaatsen in het Spaanse Aragón euforisch aan het seizoen 2021 en wist zich lang in de Top 5 te handhaven in het WK.
Doch de snelle, maar jammer genoeg niet “crashvrije” Brit, verloor middels crashes en de daarbij opgelopen blessures, oa een gebroken pols, steeds meer de aansluiting met de top 5 en is inmiddels teruggevallen naar de zevende plaats in het WK.

Nadat desympathieke Brit in de eerste twee races middels een 4e en 9e plaats 14 WK punten had veroverd legden de "raceartsen" hem net als al in het Portugese Portimão hem na tweede race een startverbod op!


10. Leon Haslam (Team HRC) en Chaz Davies (Team GoEleven Ducati) 11 punten.


Bij Team HRC (Honda) hadden beide routiniers Alvaro Bautista en Leon Haslam zich, gezien de opwaartse trend waarin men zich met de Honda CBR1000 RR-R bevond, waarschijnlijk meer punten uitgerekend dan de 11 punten die Haslam uit Argentinië meeneemt.

Terwijl Haslam met twee tiende en een elfde plaats als WK twaalfde opnieuw niet echt kon overtuigen liep het voor Bautista met een crash in eerste race en "slechts" een elfde en tiende plaats in de beide overige races nog slechter.

Terwijl Bautista zijn negende plaats in het WK moest afstaan aan Axel Bassani, die nu als WK negende met 19 punten voorsprong op de Spanjaard heeft, moet Haslam zelfs nog "bangen" voor zijn twaalfde plaats!

De lang geblesseerde Chaz Davies maakte in Argentinië zijn comeback doch de aan het eind van dit seizoen stoppende “Welsman” kon met de plaatsen 12, 7 en 13 niet echt overtuigen.

In het WK zou Davies de voor hem staande Leon Haslam, 132 om 134 punten, nog kunnen inhalen maar ook dan zit er voor de afscheidnemende Davies niet meer in dan een twaalfde WK plaats!Achter Haslam en Davies is het enige Highlight, als je het al zo zou kunnen noemen, dat de bij het Barni Ducati team “geflopte” Tito Rabat in Argentinië met de Puccetti Kawasaki 9 punten veroverde.

Middels een elfde en twaalfde plaats verbeterde de Spanjaars zich van de 17e naar de 16e plaats in het WK!

Hieronder hebben we alles nog een keer op een rijtje gezet wat de Top 10 van de “Puntenpakkers van Argentinië betreft met de actuele WK Top 15...   


De "Puntenpakkers" Top 10 van Argentinië:

1. Toprak Razgatlioglu   TUR  Yamaha     53
2. Jonathan Rea          GBR  Kawasaki   47
3. Scott Redding         GBR  Ducati     41
4. Axel Bassani          ITA  Ducati     30
5. Michael Rinaldi       ITA  Ducati     29
6. Michael van der Mark  NED  BMW        25
7. Andrea Locatelli      ITA  Yamaha     21
8. Garrett Gerloff       USA  Yamaha     20
9. Alex Lowes            GBR  Kawasaki   14
10.Leon Haslam           GBR  Honda      11
   Chaz Davies           GBR  Ducati     11

WK 2021 stand en punten na Argentinië:

1. Toprak Razgatlioglu   TUR  Yamaha    531 + 53
2. Jonathan Rea          GBR  Kawasaki  501 + 47
3. Scott Redding         GBR  Ducati    465 + 41
4. Michael Rinaldi       ITA  Ducati    278 + 29
5. Andrea Locatelli      ITA  Yamaha    270 + 21
6. Michael van der Mark  NED  BMW       236 + 25
7. Alex Lowes            GBR  Kawasaki  213 + 14
8. Garrett Gerloff       USA  Yamaha    213 + 20
9. Axel Bassani          ITA  Ducati    199 + 30
10.Alvaro Bautista       ESP  Honda     180 + 11
11.Tom Sykes             GBR  BMW       167 + 00
12.Leon Haslam           GBR  Honda     134 + 11
13.Chaz Davies           GBR  Ducati    131 + 11
14.Kotha Nozane          JAP  Yamaha     54 +  3
15.Loris Baz             FRA  Ducati     53 +  0  

WK stand voor Argentinië :

1. Toprak Razgatlioglu   TUR  Yamaha    478  
2. Jonathan Rea          GBR  Kawasaki  454
3. Scott Redding         GBR  Ducati    424
4. Andrea Locatelli      ITA  Yamaha    249
5. Michael Rinaldi       ITA  Ducati    249
6. Michael van der Mark  NED  BMW       211
7. Alex Lowes            GBR  Kawasaki  199
8. Garrett Gerloff       USA  Yamaha    193
9. Alvaro Bautista       ESP  Honda     174
10.Axel Bassani          ITA  Ducati    169
11.Tom Sykes             GBR  BMW       167
12.Leon Haslam           GBR  Honda     123
13.Chaz Davies           GBR  Ducati    120
14.Loris Baz             FRA  Ducati     53
15.Kotha Nozane          JAP  Yamaha     51
 Foto credit: WorldSBK - Kawasaki - BMW - donnyfoto.com
2022  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |