image1

WorldSBK Argentinië 2021: Razgatlioglu versus Rea...

Donny  14.10.2021 - 10:50

Na de dans in het Portugese Portimão gaat het komend weekend, 15 t/m 17 oktober, verder met een tango op het Argentijnse Circuito San Juan Villicum nabij San Juan, voor de eerste (kleine?) finale van het Superbikes WK 2021.

Het aan de voet van het Andes gebergte gelegen Circuito San Juan Villicum is 4276 meter lang, telt 17 bochten, 7 naar rechts en 10 naar links, waarbij het langste rechte stuk is 546 meter bedraagt.  

Na een ietwat vreemd verlopen Portugal ronde, waar beide koplopers Jonathan Rea (Kawasaki) en Toprak Razgatlioglu (Yamaha) beide, Rea zelfs twee keer, een DNF (did not finish) casseerden is de spanning voor het Argentinië event natuurlijk te snijden.Razgatlioglu komt als WK leider met 24 punten voorsprong op zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) naar Argentinië en heeft hier zijn eerste “matchpoint” van dit seizoen.

Logischerwijze komt zesvoudig wereldkampioen en titelverdediger Jonathan Rea naar Argentinië om juist dat te verhinderen en met de vaste wil zijn voorsprong op de Turk te verkleinen om in ieder geval zijn titelaspiraties race in leven te houden.

Maar niemand van ons weet wat er zal gaan gebeuren op het Argentijnse circuit in een seizoen dat als één van de meest spannende en onvoorspelbare de geschiedenis van het WorldSBK ingaat.

Yamaha: De strijd wordt heftiger...

Yamaha topper Toprak Razgatlioglu komt met een voorsprong van 24 punten naar Zuid Amerika en zou theoretisch komend weekend op het Circuito San Juan Villicum zijn eerste WK titel veilig kunnen stellen.

Kortom, Toprak’s opdracht is ervoor te zorgen dat hij in San Juan 62 of meer punten voorsprong krijgt op Jonathan Rea, iets wat in de prachtige vorm waarin de 24 jarige Turk steekt niet onmogelijk is. 

Zou het tot een “Shoot Out” bij een gelijk aantal punten komen is de Turk wereldkampioen omdat hij 10 races heeft gewonnen tegenover de regerend wereldkampioen die tot dusver “slechts” vijf races won.


Het is de vraag wie van deze twee (Redding?) de mentaal sterkere is waarbij het schijnt dat na het (domme) Kawasaki/Rea protest van Magny Cours de Turk alleen maar sterker is geworden!

Toprak eigen woorden zijn dat hij zich niet met de titel wil bezighouden maar races wil winnen waarbij het Magny Cours “akkefietje” voor hem verder geen rol speelt!

Doch eerlijk gezegd was na de Tissot Superpole de lucht te snijden in het Parc Ferme na de Tissot Superpole tussen deze twee nadat “Toppie deze had gewonnen en ook aan provocaties van beide toppers ontbrak het in Portugal niet.   

Ook Razgat’s San Juan balans mag zich zien laten en als waarschuwing gezien worden: In 2018 stond hij hier na de eerste race voor de tweede keer in zijn loopbaan als derde op het podium wat hij in 2019 nog eens in alle drie races herhaalde! 

Het is de vraag wie van deze twee (Redding?) de mentaal sterkere is waarbij het schijnt dat na het (domme) Kawasaki/Rea protest van Magny Cours de Turk alleen maar sterker is geworden!

Toprak eigen woorden zijn dat hij zich niet met de titel wil bezighouden maar races wil winnen waarbij het Magny Cours “akkefietje” voor hem verder geen rol speelt!Doch eerlijk gezegd was na de Tissot Superpole de lucht te snijden in het Parc Ferme na de Superpole tussen deze twee nadat “Toppie deze had gewonnen en ook aan provocaties van beide toppers ontbrak het in Portugal niet.   

Ook Razgat’s San Juan balans mag zich zien laten en als waarschuwing worden gezien: In 2018 stond hij hier na de eerste race voor de tweede keer in zijn loopbaan als derde op het podium wat hij in 2019 nog eens in alle drie races herhaalde!  Voor Razgatlioglu’s Yamaha teamgenoot Andrea Locatelli, vijfde het WK, is het Argentijnse circuit absoluut “nieuwland” doch de 24 jarige Italiaan heeft dit seizoen al vaker bewezen zich snel aan te kunnen passen.

Mooie bijkomstigheid: Toprak Razgatlioglu en zijn teamgenoot Andrea Locatelli, beide geboren op 16 oktober 1996, vieren op het Circuito San Juan Villicum hun 25e verjaardag!

Kawasaki: Nog is niets verloren...

Terwijl Toprak zaterdag Rea moet verslaan om de kans te hebben de titel voortijdig zeker te stellen moet Rea al in de eerste race Razgatlioglu verslaan om zo het WK te verlengen/in leven te houden voordat het naar Indonesië gaat.

De regerend zesvoudig wereldkampioen heeft echter een sterk San Juan omen en wist hier in het verleden maar liefst 4 van de hier 5 verreden races te winnen en stond, waarvan 4 keer samen met Razgatlioglu, na alle races op het podium.

Rea komt, ondanks twee crashes in de eerste twee races in Portugal, mentaal gesterkt door zijn overwinning in de laatste race aan de Algarve terwijl Toprak middels een mechanisch probleem crashte en puntloos bleef.


De Noord Ier heeft een cruciaal weekend voor de boeg waarin wel eens beslist zou kunnen worden of hij zijn wereldkampioenkroon mag behouden terwijl Toprak zijn verjaardag graag met deze kroon zou vieren!

Officieel is het actueel niet bekend of Rea`s Kawasaki teammaatje Alex Lowes van de partij is in Argentinië.

De aan een gescheurde/gebroken pols lijdende Brit kreeg immers na de tweede vrije training in Portimão een startverbod opgelegd.

 

Sowieso, ookal wordt de snelle, maar crashgevaarlijke Brit, voor fit verklaard valt te betwijfelen of hij in Argentinië een goede hulp voor Rea zou kunnen zijn?

Ducati: Het doel is de titelkansen in leven te houden?

Scott Redding’s doel is om net als in Portugal op fouten van Rea en Razgatlioglu te wachten om dan ter plekke te zijn om dat af te straffen.

De Brit zag dit aan de Algarve beloond middels met 49, drie tweede plaatsen,kostbare WK punten waardoor hij zijn achterstand op Rea van 54 naar nog slechts 30 punten terwijl zijn achterstand op Razgatlioglu 54 punten bedraagt.

De snelle Brit stond de laatste zes races, geen zeges, permanent op het podium en heeft nu de monsteropgave, om zijn WK kansen in leven te houden, na de tweede race van zondag niet meer dan 61 punten te verliezen aan de Turk.

Zoals gezegd, Redding verkleinde het gat met beide koplopers met 20 punten in Portimão en in zijn huidige vorm kan hij, ondanks dat hij het circuit niet kent, in Argentinië opnieuw toe te slaan!

Redding’s Ducati teamgenoot Michael Ruben Rinaldi, vijfde in het WK, is een coureur waarmee, ook na lastige events zoals Jerez en Portimão dat voor hem waren, altijd rekening moet worden gehouden.

Rinaldi is in Argentinië nog nooit in de top tien gefinisht doch zal komend weekend moeten presteren wil hij zijn top vier plaats in het WK 2021 consolideren.

Rinaldi deelt zijn vierde WK plaats namelijk met zijn landgenoot Andrea Rinaldi die net als hij 249 punten telt en net als hij deze vierde WK plaats wil!

BMW: Van der Mark op jacht naar P4?   

Na Michael van der Mark’s eerste overwinning (Tissot Superpole race Portimão) na acht jaar arriveert het BMW Motorrad WorldSBK Team waarschijnlijk met een big smile in Argentinië.

De Nederlander was in Portimão het hele weekend door, ondanks een crash in de eerste race, een solide top 6-kandidaat en is actueel zesde, 38 punten achter Rinaldi en Locatelli, in het WK.

Ook de vierde WK plaats is voor MvdM binnen handbereik: Tijdens zijn laatste “bezoek” in Argentinië veroverde de Nederlander twee vierde en een zesde plaats in de Tissot Superpole-race.

Een andere vraag was of MvdM’s teamgenoot Tom Sykes, zware hersenschudding opgelopen in Frankrijk, in San Juan van de partij zou zijn doch deze vraag kunnen we nu met nee beantwoorden. 

Of dit nu met zijn blessure te doen heeft of niet laten we aan onze fantasie over maar deeigenlijke vraag is of Sykes, na zijn toch wel “oneervol” ontslag, überhaupt nog op de BMW M1000RR wil rijden!

Net als in Jerez en Portimão zal Eugene Laverty de BMW van Sykes "bemannen" waarbij gezegd moet worden dat de Ier hier in 2018 nog een vijfde plaats scoorde en in 2019 met een zevende plaats afscheid nam van het Argentijnse circuit.

Honda: Podiumpotentieel?

Het verhaal van "wat had het kunnen worden” speelde in Portimão opnieuw een grote rol bij Team HRC (Honda) toen Alvaro Bautista opnieuw zijn en Honda’s podiumpotentieel liet zien.

 

Ook in Portimão werd de altijd knokkende en risicobereide Bautista niet beloond voor zijn inzet en crashte de ongelukkige Honda coureur, steeds om P3 vechtend, in beide “normale” races!

Bautista reist met hetzelfde potentieel naar San Juan Villicum waar hij in zijn Rookie jaar in 2019 de eerste race won, tweede werd in de Tissot Superpole race en vijfde werd in de tweede normale race.

Bautista zal er ook komend weekend alles aan doen om en Honda en zijn nieuwe werkgever voor 2022 Ducati te laten zien dat hij nog steeds het potentieel heeft om…

Bautista`s Honda teamgenoot Leon Haslam, WK 12e, zit nog steeds in een soort van zweefmolen en de geroutineerde Brit heeft echt te lijden onder zijn Ups, tijdens de trainingen, en zijn Downs, tijdens de races.

De Brit “verzamelde” Middels een vijfde en achtste plaats 19 WK punten in Portugal en wie weet kan hij zich net als Bautista komend weekend doorzetten in de puntenrangen.

De privatiers: Bassani jaagt Gerloff...

De strijd tussen de beste privérijders van 2021 spitst zich meer en meer toe tussen Garrett Gerloff (Yamaha) en de pas 21 jarige WorldSBK Rookie Axel Bassani (Ducati).

Gerloff is met 193 punten WK achtste en heeft, geholpen door Lowes blessure natuurlijk, nog slechts 6 punten achterstand op Kawasaki fabrieksrijder Alex Lowes die als zevende 199 punten heeft.

Achter Gerloff en Lowes  “dringen” nu Alvaro Bautista met 174 punten en het Italiaanse talent Axel Bassani, 169 punten, de Top 10 is binnen gedrongen.

Voor Bassani is het Argentijnse Circuito San Juan Villicum nieuw net als voor de Japanner Kotha Nozane (Yamaha) die met 51 punten de WK Top 15 afsluit.

Ziekenboeg, Wildcards en Argentina Rookies…


Net als Alex Lowes zal ook Chaz Davies (Ducati) na zijn vervelende blessure, twee gebroken ribben en vele kneuzingen, in Argentinië eindelijk weer in actie te komen.

Naast Scott Redding, Axel Bassani, Kohta Nozane en Christophe Ponsson (Yamaha) maakt ook de Spanjaard Tito Rabat (Puccetti Kawasaki) zijn San Juan debuut komend weekend.

Terwijl WorldSBK rookie Isaac Viñales (Kawasaki) terugkeert naar een circuit waar hij in 2019 als derde na de Supersport 600 race op het podium stond.  


De Argentijn Leandro 'Tati' Mercado moet komend weekend de Argentijnse vlag proberen hoog te houden en zijn Top 8 resultaat in Portugal is daarbij zeker van grote hulp.

De Belg Loris Cresson (Pedercini Kawasaki) raakte tijdens de Portugese ronde geblesseerd en zal in deze ronde worden vervangen door de ervaren Argentijn Marco Solorza.

Deze heeft oa deelgenomen van het FIM Europees Superstock 1000 kampioenschap tot aan het Spaanse en Argentijns Superbike kampioenschap.

Solorza’s teamgenoot voor komend weekend is ook een Argentijn: De 27 jarige Luciano Ribodino bezet bij Team Pedercini de tweede “Argentijnse” Kawasaki en maakt zijn WorldSBK debuut in 2021.

Zoals al gezegd: We gaan een spannend en spectaculair WorldSBK weekend tegemoet waarbij de grote vraag is en blijft of Jonathan Rea en Kawasaki in staat zijn Razgatlioglu en Yamaha van de titel af te houden! 

Zoals altijd: We gaan het zien en beleven...

WK Top 15 voor Argentinië 2021:

1. Toprak Razgatlioglu   TUR  Yamaha    478
2. Jonathan Rea          GBR  Kawasaki  454
3. Scott Redding         GBR  Ducati    424
4. Andrea Locatelli      ITA  Yamaha    249
5. Michael Rinaldi       ITA  Ducati    249
6. Michael van der Mark  NED  BMW       211
7. Alex Lowes            GBR  Kawasaki  199
8. Garrett Gerloff       USA  Yamaha    193
9. Alvaro Bautista       ESP  Honda     174
10.Axel Bassani          ITA  Ducati    169
11.Tom Sykes             GBR  BMW       167
12.Leon Haslam           GBR  Honda     123
13.Chaz Davies           GBR  Ducati    120
14.Loris Baz             FRA  Ducati     53
15.Kotha Nozane          JAP  Yamaha     51

Results San Juan Villicum/Argentinië 2019:

2019 Argentina Results Race 1:

1. ALVARO BAUTISTA ESP ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4R 1'40.919
21 Laps = 89,796 Km in 35'38.957 Min. = 151,132 km/h
2. JONATHAN REA GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR 1.562
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU TUR Turkish Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 3.327 PR
4. MICHAEL VAN DER MARK NED Pata Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF R1 13.669
5. ALEX LOWES GBR Pata Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF R1 22.535
6. LEON HASLAM GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR 25.840
7. TOM SYKES GBR BMW Motorrad WorldSBK Team BMW S1000 RR 31.928
8. JORDI TORRES ESP Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR 41.819 PR
9. LEANDRO MERCADO ARG Orelac Racing VerdNatura Kawasaki ZX-10RR 46.835 PR
10.ALESSANDRO DELBIANCO ITA Althea Mie Racing Team Honda CBR1000RR 1'03.500 PR
11.MARKUS REITERBERGER GER BMW Motorrad WorldSBK Team BMW S1000 RR 1'13.699
12.MICHAEL RINALDI ITA BARNI Racing Team Ducati Panigale V4R 3 Laps PR
----------------------------------------Niet gestart----------------------------------------
E. LAVERTY IRL Team Goeleven Ducati Panigale V4R 0 Laps PR
MARCO MELANDRI ITA GRT Yamaha WorldSBK Yamaha YZF R1 0 Laps PR
RYUICHIR. KIYONARI JPN Moriwaki Althea Honda Team Honda CBR1000RR 0 Laps
SANDRO CORTESE GER GRT Yamaha WorldSBK Yamaha YZF R1 0 Laps PR
CHAZ DAVIES GBR ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale 0 Laps
LEON CAMIER GBR Moriwaki Althea Honda Team Honda CBR1000RR 0 Laps PR

2019 Argentina Results Tissot Superpole Race:

1. JONATHAN REA GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR 1'37.462
10 Laps = 42,760 Km in 16'23.270 = 156,555 km/h.
2. ALVARO BAUTISTA ESP ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R 2.140
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU TUR Turkish Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 3.682
4. CHAZ DAVIES GBR ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R 5.549
5. AYRTON LOWES GBR Pata Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF R1 2.773
6. MICHAEL VAN DER MARK NED Pata Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF R1 9.478
7. SANDRO CORTESE GER GRT Yamaha WorldSBK Yamaha YZF R1 11.393
8. LEON HASLAM GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR 15.326
9. TOM SYKES GBR BMW Motorrad WorldSBK Team BMW S1000 RR 16.704
10.LEANDRO MERCADO ARG Orelac Racing VerdNatura Kawasaki ZX-10RR 16.933
11.JORDI TORRES ESP Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR 19.519
12.LEON CAMIER GBR Moriwaki Althea Honda Team Honda CBR1000RR 20.615
13.EUGENE LAVERTY IRL Team Goeleven Ducati Panigale V4 R 22.785
14.MICHAEL RINALDI ITA BARNI Racing Team Ducati Panigale V4 R 25.670
15.MARCO MELANDRI ITA GRT Yamaha WorldSBK Yamaha YZF R1 26.558
16.ALESSANDRO DELBIANCO ITA Althea Mie Racing Team Honda CBR1000RR 30.148
17.MARKUS REITERBERGER GER BMW Motorrad WorldSBK Team BMW S1000 RR 42.116
18.RYUICHI KIYONARI JPN Moriwaki Althea Honda Team Honda CBR1000RR 42.663
-------------------------------------Not Classified-------------------------------------
LORIS BAZ FRA Ten Kate Racing - Yamaha Yamaha YZF R1 0

2019 Argentina Results Race 2:

1. JONATHAN REA GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR 1'38.048
21 Laps = 89,796 Km in 34'33.478 min. = 155,905 km/h.
2. CHAZ DAVIES GBR ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R 5.158
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU TUR Turkish Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 14.511
4. MICHAEL VAN DER MARK NED Pata Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF R1 17.046
5. ALVARO BAUTISTA ESP ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R 17.771
6. ALEX LOWES GBR Pata Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF R1 18.976
7. EUGENE LAVERTY IRL Team Goeleven Ducati Panigale V4 R 33.901
8. LEANDRO MERCADO ARG Orelac Racing VerdNatura Kawasaki ZX-10RR 35.233
9. JORDO TORRES ESP Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR 36.783
10.LEON HASLAM GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR 37.478
11.MICHAEL RINALDI ITA BARNI Racing Team Ducati Panigale V4 R 44.053
12.LORIS BAZ FRA Ten Kate Racing - Yamaha Yamaha YZF R1 45.623
13.LEON CAMIER GBR Moriwaki Althea Honda Team Honda CBR1000RR 51.082
14.MARCO MELANDRI ITA GRT Yamaha WorldSBK Yamaha YZF R1 1'06.298
15.SANDRO CORTESE GER GRT Yamaha WorldSBK Yamaha YZF R1 1'10.768
16.MARKUS REITERBERGER GER BMW Motorrad WorldSBK Team BMW S1000 RR 1'10.937
17.RYUCHI KIYONARI JPN Moriwaki Althea Honda Team Honda CBR1000RR 1'12.519
---------------------------------------Not Classified-----------------------------------
ALESSANDRO DELBIANCO ITA Althea Mie Racing Team Honda CBR1000RR 7 Laps
TOM SYKES GBR BMW Motorrad WorldSBK Team BMW S1000 RR 15 Laps

Pictures by donnyfoto.com
2022  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |