image1

Portimão/Portugal 2021: Rea ondanks twee crashes de winnaar van Portugal?

Donny 10.10.2021 - 13.00

Het is misschien interessant om na een spectaculair en spannende raceweekend op het prachtige Portugese Algarve International Circuit om eens terug te kijken naar die rijders die hier de meeste WK punten “afruimden”.

1. Scott Redding (Aruba.it Racing – Ducati) 49 punten.

Middels drie sterke en solide tweede plaatsten veroverde Scott Redding 49 WK punten waarmee de Brit qua punten afgelopen weekend e grote winnaar was op het prachtige Algarve circuit.Redding reed 3 “bekeken” races en wist, niet dat hij het niet probeerde, zich goed te beheersen en op de juiste momenten te beslissen om voor de punten van een tweede plaats te gaan in plaats van alles te riskeren en te crashen!  

Met de 49 punten uit deze drie absolute topprestaties wist de Brit zijn achterstand op Jonathan Rea in Portugal van 54 punten te reduceren naar 30 punten en zijn kansen wat het WK betreft in stand te houden!

2. Loris Baz (Team GoEleven Ducati) 36 punten.

Na in het Spaanse Jerez als Chaz Davies "vervanger" al een sterk visitekaartje, zesde en negende, te hebben afgegeven deed de Fransman dat in Portimão nog eens dunnetjes over.

 


De meestal spectaculair rijdende en vooral aanvallende Baz stond tot grote vreugde van het Team GoEleven Ducati na elke race als derde, verdiend, op het Portugese podium.

Doch middels een protest van Team HRC (Honda) teammanager Leon Camier moesten Baz en Team GoEleven hun derde plaats van de tweede race “inleveren” wegens onfair/gevaarlijk rijgedrag?

Volgens Camier was Baz de “veroorzaker” van Alvaro Bautista's crash twee ronden voor het einde nadat deze twee zich rondenlang een prachtig duel leverden! 

Eerlijk gezegd werd deze beslissing alleen maar begrepen door “de Honda mensen” terwijl dit voor de meeste anderen een “gewoon” race ongeluk was.

Daarbij ook een zinloos protest wat Honda zelf betreft daar deze actie, behalve dan de hoon die ze oogsten wegens dit kinderachtige gedrag, Honda zelf helemaal niets opleverde en alleen Loris Baz drie punten koste!

Na zijn twee sterke “invalbeurten”, Jerez en Portimão, rukte Baz met 53 punten op naar de 14e plaats in het WK.

Ookal zou Baz de resterende races mogen rijden kan hij dit seizoen niet verder naar voren daar de 13e plaats in handen is van de man waar hij voor inviel: Chaz Davies met 120 punten!    

3. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) 29 punten.

De Turkse Yamaha rijder begon als WK leider met 20 punten voorsprong op zijn naaste belager Jonathan Rea (Kawasaki) aan de Portugal “klus” doch verliet Portugal, ondanks twee crashes van Rea, met “slechts” 24 punten voorsprong!

Na alle drie de vrije trainingen prijkte steeds de naam van Jonathan Rea bovenaan de “tijdlijsten” doch na de derde vrije training melde een stokverkouden Razgatlioglu zich als tweede terug aan het front.   


Tijdens de Tissot Superpole sloeg de 24 jarige Turk dan voor het eerst hard toe en brandde een “fabeltjestijd” van 1'40.219 min in het Portugese asfalt waarmee hij Rea met een verschil van 0.305 sec naar P2 verwees!

Zo waren de verwachtingen voor de eerste race dan ook behoorlijk aangespannen en direct na de start hadden het trio Razgatlioglu, Redding en Rea elkaar al snel gevonden.

Doch al in de vijfde ronde nam de Champ zelf afscheid van Redding en Razgatlioglu middels een akelig uitziende High Speed crash in de laatste snelle rechtsbocht van het berg en dal circuit!

Gelukkig beperkte deze “klapper” zich tot een total-loss zijnde Kawasaki ZX-10 RR terwijl Rea, behalve wat schaafwonden en blauwe plekken, wonderwel ongedeerd bleef! 

Razgatlioglu won deze race voor Redding en Baz en kon de dag erop met 45 punten voorsprong op Champ Rea beginnen: Doch deze zondag had nog enige verrassingen in petto: Vlak voor de Warm Up begon het namelijk te regenen!

Betekend: Rea is één van die rijders die ook op natte circuits goed terecht komen terwijl bij de Turk het tegenovergestelde het geval is: Razgatlioglu houdt helemaal niet van natte circuits!

Net als in de eerste race nam de Noord Ier direct na de start van Tissot Superpole de leiding doch crashet deze keer al gelijk in de eerste ronde waardoor hij dus opnieuw puntloos bleef!

Dat Razgatlioglu zich niet happy voelt op natte circuits blijkt wel uit het feit dat hij niet verder kwam dan de zesde plaats in deze race die overigens werd gewonnen door Michael van der Mark (BMW).

Met zijn zege uit de eerste race en zijn matige zesde plaats uit de Tissot Superpole race begon Razgatlioglu met een voorsprong van 49 punten op Rea aan de tweede race en gezien zijn speed op een droog circuit zag het goed uit voor de WK leider.

Doch ook nu zou het allemaal anders komen dan iedereen had verwacht.

In de tiende ronde vloog Razgatlioglu op de tweede plaats liggend hard, bleef gelukkig ongedeerd, doch verloor25 punten aan Jonathan Rea die deze race voor Scott Redding en Locatelli (Yamaha) won.

Anders als bij Rea trof Toprak ook deze keer geen schuld aan zijn crash: Deze crash werd namelijk veroorzaakt door een afgebroken voorspatbord die onder zijn voorwiel belande en hem ten val bracht.

Dit was al de derde keer, twee technische problemen en één keer van zijn bike gereden door Garrett Gerloff (Yamaha), dat “Toppie” kostbare WK punten verliest door iets wat buiten zijn macht ligt.Dit in tegenstelling tot Jonathan Rea die in Portugal voor de derde keer een race door eigen schuld “verknalde”!

4. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) 25 punten.

Net als Razgatlioglu had ook Jonathan Rea zich zijn weekend op het Algarve International Circuit waarschijnlijk heel anders voorgesteld en er zeker niet mee gerekend dat hij twee races puntloos zou blijven.

Het Algarve circuit behoord namelijk tot Rea’s absolute lievelingscircuits, 19 podiums 12 zeges, was vast van plan om hier zijn 20 punten achterstand op Razgatlioglu weg te “poetsen”.

Het klinkt misschien raar, maar ondanks zijn beide twee crashes is Rea één van de winnaars van Portimão: De Noord Ier verloor immers slechts vier punten op de Turk!

Resumé: Jonathan Rea behoord met zijn “slechts” 25 punten uit één race tot de winnaars terwijl WK leider Razgatlioglu met 29 punten tot de verliezers behoord!

Tot zover de Top 4 wat de “puntenpakkers lijst betreft.

5. Garret Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Team) 23 punten.

 

Achter Rea als vierde posteerde de Amerikaan Garrett Gerloff (Yamaha) zich met 23 punten (1 xP6, 1 x P8 en 1 x P5) als vijfde op onze lijst.

Het lijkt dat de Yamaha rijder zich een beetje uit het “diepe dal” waarin hij stak een beetje heeft kunnen bevrijden middels drie Top 10 resultaten.

Gerloff is actueel WK achtste met 193 punten en heeft de geblesseerde met nu direct voor zich op de zevende plaats de geblesseerde Brit Alex Lowes met 199 punten.  

6/7/8. Michael Rinaldi (Aruba.it Racing - Ducati ), Andrea Locatelli(Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) en Michael van der Mark ( BMW Motorrad WorldSBK Team) 22 punten.

Opvallend: Na Gerloff met 23 punten volgen Michael Rinaldi (Ducati/ 4 en 7), Andrea Locatelli (Yamaha/4 en 3) en Michael van der Mark (BMW/1 en 6) met alle drie 22 punten terwijl ook alle drie een keer crashten!

Ook in de WK stand volgen deze drie elkaar in deze volgorde waarbij beide Italianen Rinaldi en Locatelli, net als voor Portimáo, voor de tweede keer op rij puntgelijk, 249, naar Argentinië reizen!

Nadat Michael van der Mark al tijdens de zondag Warm Up op een nat Portimáo circuit de snelste was geweest wist de Nederlander daarna ook de Tissot Superpole race op zijn naam te schrijven.

Deze eerste zege voor het BMW Motorrad WorldSBK Team en de 22 punten die MvdM aan zijn conto toevoegde veranderen echter niets aan de WK stand daar de beide voor hem staande Italianen, Locatelli en Rinaldi, ook elk 22 punten scoorden waardoor MvdM’s achterstand 38 punten blijft!   

9/10. Axel Bassani (Motocorsa Racing Ducati) en Leon Haslam (Team HRC Honda) 19 punten.

Achter deze drie met elk 22 punten sluiten Axel Bassani (Ducati) en World SBK routinier Leon Haslam (Honda) met elk 19 punten als 9e en 10 de Top 10 deze puntenlijst af.
Bassani wist met twee 7e en een 8e plaats eindelijk en dik verdiend de WK top 10 binnen te dringen terwijl Haslam met 5e, een 8e en één keer de 0 naar de 12e plaats in het WK “opschoof”.

Natuurlijk profiteren bv een Bassani, Gerloff en misschien ook nog een Michael van der Mark van het blessureleed oa Tom Sykes (BMW), Alex Lowes (Kawasaki) en Chaz Davies (Ducati) doch ook dat is een Part of the game.   

Van 15 t/m 17 oktober gaat het verder op het Argentijnse Circuito San Juan Villicum in San Juan en is spanning volop (en sensatie) gegarandeerd.

 

Het is al een aantal jaartjes geleden dat een Superbikes WK zo spannend was als nu in 2021 en hebben we met Razgatlioglu, Rea en Redding nog steeds drie titelkandidaten.

We gaan het volgend weekend zien en beleven…

De Top 10 der puntenpakkers van Portimão 2021 en de WK Top 15 ziet er zo uit:

1. Scott Redding         GBR  Ducati     49 
2. Loris Baz             FRA  Ducati     36
3. Toprak Razgatlioglu   TUR  Yamaha     29
4. Jonathan Rea          GBR  Kawasaki   25
5. Garrett Gerloff       USA  Yamaha     23
6. Michael Rinaldi       ITA  Ducati     22
7. Andrea Locatelli      ITA  Yamaha     22
8. Michael van der Mark  NED  BMW        22
9. Axel Bassani          ITA  Ducati     19
10.Leon Haslam           GBR  Honda      19

WK Actuele Stand WorldSBK 2021:

1. Toprak Razgatlioglu   TUR  Yamaha    478
2. Jonathan Rea          GBR  Kawasaki  454
3. Scott Redding         GBR  Ducati    424
4. Andrea Locatelli      ITA  Yamaha    249
5. Michael Rinaldi       ITA  Ducati    249
6. Michael van der Mark  NED  BMW       211
7. Alex Lowes            GBR  Kawasaki  199
8. Garret Gerloff        USA  Yamaha    193
9. Alvaro Bautista       ESP  Honda     174
10.Axel Bassani          ITA  Ducati    169
11.Tom Sykes             GBR  BMW       167
12.Leon Haslam           GBR  Honda     123
13.Chaz Davies           GBR  Ducati    120
14.Loris Baz             FRA  Ducati     53
15.Kotha Nozane          JAP  Yamaha     51

 

 

 

 

 

 

 

Pictures by donnyfoto.com

2023  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |