image1

Gigi Dall’Igna (Ducati): Eenheidselektronica beter vandaag dan morgen!

Het grote manko waaraan het Superbike WK de laatste paar jaar lijdt begint al met het feit dat in 2017 alle zeges en daarnaast bijna alle podiumplaatsen door de fabriekscoureurs van Kawasaki en Ducati werden behaald!

In 2016 was er tenminste nog één keer een andere winnaar dan Kawasaki of Ducati: Honda, Sepang race 2 Nicky Hayden! Als het die dag echter niet had geregend was ook deze race waarschijnlijk een groen/rode aangelegenheid geworden!

Overigens stond Honda in 2016 met Hayden en van der Mark nog 8 maal op het podium en was Honda het enige motormerk dat buiten Kawasaki en Ducati om een race won! Ook Aprilia en Yamaha stonden 2016 beide nog een keer op het podium!

Afgelopen seizoen echter veroverde alleenYamaha 6 podiums alle andere gingen aan Kawasaki en Ducati! Aprilia, BMW, Honda en MV Agusta hadden allemaal het nakijken!

De Dorna en alle motorfiets fabrikanten zijn het dan ook roerend met elkaar eens dat de show beter moet worden en de motoren op hetzelfde niveau moeten worden gebracht zodat ze allemaal goed genoeg voor een Top 3 finish zijn!

Daarnaast moeten de kosten (opnieuw) omlaag om zo een startveld te krijgen met concurrentwaardige coureurs en motoren. Zoals we al vaker berichten wordt daarom het WorldSBK reglement voor 2018 volledig op zijn kop gezet.

 

 


Vanaf 2018 wordt er gevarieerd met toerentallen bij te snelle of te langzame motormerken en gaan concessiepunten er over beslissen wie bepaalde dingen wel of niet verder mag ontwikkelingen en dan alleen met gehomologeerde onderdelen!

Onze Duitse collega Ivo Schützbach (Speedweek) had deze week een interview met Gigi Dall’Igna, tuning goeroe en race manager bij Ducati Corse!



Gigi, hoe denk jij over het invoeren van de eenheidselektronica voor het WorldSBK 2019? GD: <<In de MotoGP functioneert het system met eenheids ECU (Electronic Control Unit) heel goed, dus zie ik geen grond waarom men in het Superbike WK niet naar dezelfde psychologie zouden streven! Voor het evenwicht tussen de verschillende motorfietsen/merken is het beter.>>

<< Als daarmee de kwaliteit van het kampioenschap beter wordt is dat ook van voordeel voor de deelnemende fabrikanten/motormerken! Ik ben er niet op tegen, wij vinden het prima. Ik kan niet begrijpen waarom het gat tussen Ducati en Kawasaki ten opzichte van de rest zo groot is?

Natuurlijk, Ducati investeert veel in ontwikkeling, zowel in de MotoGP als ook het Superbike WK, maar dat verklaard niet waarom bv Yamaha en Honda deze resultaten niet kunnen behalen?>>

Ducati en Kawasaki nemen dus meer geld in de hand als Yamaha en Honda? GD: <<Zou best kunnen, dat weet ik niet zo precies. Ik geloof echter dat ook Yamaha net als Ducati behoorlijk wat investeert. >>

Maar Ducati inverteerd vermoedelijk meer in hun SBK team als Honda Motor Europe in het Red Bull team? GD: <<Dat met Honda zou kunnen kloppen, maar bij Honda heeft men nu Red Bull als sponsor dus ik weet het niet echt.>>

Denk je dat de resultaten veel zullen veranderen met de invoering van eenheidelektronica? GD: << In de MotoGP functioneerde het en bracht het de verschillende merken dichter bijeen.


Natuurlijk zijn er nog steeds teams die niet op hetzelfde level zijn als de top teams maar zijn desondanks op een goed niveau. Dat was daarvoor niet zo. Dat hebben we volgens mij aan de eenheid ECU's te danken wat weer erg belangrijk is voor de show!

Deze sport leeft van de show dus is dat het belangrijkste! Daarom, des te vroeger de eenheid ECU's komen des te beter is het.>>

Is het dan niet zo dat Kawasaki met Rea en Sykes en jullie met Davies en Melandri sowieso de beste coureurs hebben zodat er zich ook met deze nieuwe regels weinig veranderd? GD: <<Er zijn enige rijders, niet veel maar genoeg, die voorin meerijden kunnen. Eugene Laverty behoort bv tot de beste rijders in het Superbike WK. Ook Leon Camier en nog een paar anderen.>>
 
In 2018 komt voor het eerst net als in de MotoGP de regel met «Concession Points»: Is een motormerk succesloos onderweg mag hij meer ontwikkelen als diegenen die winnen of op het podium staan. DG: << Belangrijk is dat die teams/merken die geen goede resultaten boeken geholpen worden hun motorfietsen te verbeteren. Zolang de voorwaarden/veranderingen goed overlegd zijn en binnen bepaalde grenzen blijven zijn concessie punten wat ons betreft oké.>>

In hoever gebruikt Ducati zijn elektronische knowhow uit het Superbike WK voor de ontwikkeling van de productie motoren? In de MotoGP en het BSB (Brits Superbike kampioenschap) heeft men al eenheidselektronica, waarom zou een motorfabrikant aan het Superbike WK willen deelnemen als hij daar ook niets meer ontwikkelen kan/mag? GD: << Daar moet ik je gelijk geven, dat is de keerzijde van de medaille.>>

Verhoogd dat niet het risico dat bepaalde fabrikanten zich uit het Superbike WK terugtrekken? BMW dreigt zich terug te trekken mocht de eenheids 2019 verplicht worden?

GD:<< Het WorldSBK is de enige grote raceserie waaraan BMW deelneemt. Ik geloof niet dat ze zich daaruit terug zullen trekken! Technologische ontwikkelingen zijn voor alle motormerken belangrijk.

Uit de racesport ontwikkelen zich nog twee andere belangrijke dingen: Reclame en ontwikkelingen die later in de productie motoren verder vloeien. Worden deze ontwikkelingen te zeer begrenst creëert dat een rechtvaardigheidprobleem in de motorsport.


Daarom moet men de fabrikanten veroorloven bepaalde dingen aan hun motoren te ontwikkelen. Tegelijkertijd echter moet erop worden toegezien dat de kosten acceptabel blijven en alles in evenwicht blijft, de balans moet kloppen. >>  

Tja, of er veel zal veranderen dit seizoen blijft natuurlijk eerst de vraag en daarvan zullen we ons pas een beeld kunnen vormen na de openingsrace in het Australische Phillip Island.

Feit is en blijft dat Rea, Davies, Sykes en Melandri gewoon de sterkste Superbike coureurs zijn.

Beide Yamaha coureurs Alex Lowes en Michael van der Mark hebben dan wel in 2017 het hele seizoen laten zien dat ze als vijfde en zesde in het WK "the best off the rest" waren maar of dat genoeg is om in 2018 de "grote vier" te verslaan is een andere zaak.

Het is zoals Dall’Igna al zei, ook Yamaha "pomt" veel geld in het WorldSBK maar of dat genoeg is......

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |