image1

Ducati's seizoen 2017.....

Opnieuw geen Wereldtitel voor WorldSBK titelrecordhouder Ducati....

Nadat Ducati eind 2016 bekend maakte dat WorldSBK en MotoGP “veteraan”  Marco Melandri  2017 als teamgenoot van Chaz Davies het  Aruba.it Racing Ducati Team voor 2017 kwam versterken gold dit natuurlijk ook als signaal/waarschuwing richting Rea en Kawasaki.

Want ondanks dat Rea en Kawa wereldkampioen waren geworden spookte natuurlijk wel in het achtehoofd bij Rea &co dat Chaz Davies en Ducati de laatste zeven races van 2016 op rij wisten te winnen! Maar niettemin gingen beide teams waarschijnlijk in een soort van overwinningsrouge de winterpauze in, dit echter met het nodige respect voor elkaar met voor beiden de vraag: Wat kan Melandri (nog)?

Na een succesvolle afgesloten seizoen 2016 en een goede voorbereiding op het seizoen 2017 voelden Davies en Ducati zich sterk genoeg om Jonathan Rea en Kawasaki het hoofd te bieden. De eerste grote krachtmeting volgde tijdens de openingsrace op Phillip Island/Australië!

Ondanks dat beide partijen uiterst goed voorbereid warenvoor deze eerste krachtmeting moest Davies in beide races, zij het nipt, zijn meerdere erkennen in regerend wereldkampioen Jonathan Rea.

Davies verloor de eerste race met het minimale verschil van 0.042  sec,  in de tweede race was het verschil met 0.025 sec zelfs nog minder!

WorldSBK “terugkeerder” Marco Melandri moest echter gelijk al in de openingsrace zijn eerste 0 casseren, in de tweede race echter stond de kleine Italiaan met P3 naast Davies en Rea al voor het eerste op het podium. Een beter debuut of comeback is eigenlijk nauwelijks voorstelbaar!

Net als in Australië was er ook in het Thaise Buriram geen Ducati zege weggelegd. Chaz Davies werd in de eerste race nog tweede, echter met een achterstand van 6.279 seconde op Jonathan Rea terwijl Marco Melandri vierde werd. In race twee, die middels een rode vlag situatie een herstart kende, werd Davies “slechts” zesde en hield Marco Melandri met P3 de Ducati kleuren hoog!

Zo moesten Davies en Ducati wachten tot de tweede race in het Spaanse Aragon om de eerste Ducati/Davies zege te vieren wat tevens Davies vierde podium van 2017 betekende. In de eerste race was de Walesman op kop liggend twee ronden voor het eind gecrashst waarmee hij Rea’s vijfde zege op rij schonk!

Marco Melandri “erfde” door Davies zijn crash de tweede plaats, zijn beste klassering tot aan dat moment. De tweede race werd dan “eindelijk” door Davies gewonnen en mocht Marco Melandri als derde mee op het podium, al zijn vierde podium in zes races!

In Assen ging het echter andermaal mis voor Davies. Tijdens de eerste race waarin de man uit Wales aan de leiding ging gaf zijn Ducati twee ronden voor het eind de geest en was het over en uit! Marco Melandri redde opnieuw de Ducati eer door opnieuw een derde plaats te pakken!

In race twee wist Davies zich enigszins te revancheren middels een derde plaats, terwijl Marco Melandri middels een crash zijn tweede nul noteerde! Chaz Davies achterstand op koploper Jonathan Rea bedroeg na Assen al 84 punten!

Na Assen ging het naar het traditierijke Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari circuit in Imola waar Davies voor de eigen "Ducatisties" eindelijk zijn eerste “dubbel” wist te vieren. Marco Melandri mocht na de eerste race als derde mee op het podium, zijn zesde sinds zijn comeback!

In de race twee echter moest Melandri na een “onderonsje” met Ducati merkgenoot Xavi Fores genoegen nemen met P5!

Op het Engelse Donington Park liep het helemaal niet voor Ducati. Na de eerste race moesten Melandri en Davies genoegen nemen met respectievelijk een 4e en 8e plaats! Tijdens de tweede race noteerde Marco Melandri opnieuw een nul en wist Davies achter de beide Kawasaki's van Rea en Sykes middels P3 de Ducati eer te redden!

Zo kwam het dat Davies met 75 punten achterstand op WK leider Jonathan Rea naar het Misano World Circuit “Marco Simoncelli” in Italië aanreisde. In een bikkelhard duel om de zege tijdens de eerste race crashten beide titelfavorieten hard in de voorlaatste bocht in laatste ronde waarbij Davies letterlijk werd overreden door Rea en zijn Kawasaki! Rea kon zijn weg nog vervolgen om nog als derde te finishen. Melandri gleed een keer onderuit en werd slechts 15e!

Chaz Davies brak bij deze harde crash oa zijn derde rugwervel zodat natuurlijk het Italië event voor hem voorbij was. Davies kan en mag zich echter na deze “horrorcrash” wat geluk betreft niet beklagen! Dit was zo te zeggen echte een "Horrorcrash"! Race twee werd een prooi voor Marco Melandri wat niet alleen Marco`s eerste zege na zijn comeback betekende maar ook de 100e WorldSBK race die door een Italiaanse coureur werd gewonnen!

Ondanks dat velen, waaronder ook wij, dachten dat Davies na de horrorcrash van Misano in “the USA” niet van de partij zou zijn besloot de taaie Walesman in Laguna Seca toch van start te gaan. En hoe, de 30 jarige wist na een beenhard duel met Rea deze eerste race met 1,202 seconde voorsprong te winnen.

De tweede race stelde Rea opnieuw orde op zaken door deze race voor Tom Sykes te winnen terwijl Davies derde werd en zijn achterstand op Rea zag oplopen naar 115 punten. Marco Melandri moest op het prachtige Laguna Seca circuit beide malen genoegen nemen met de vierde plaats!

Zo ging het WorldSBK circus de, veel te lange, zomerpauze in met Rea als WK leider met 341 WK punten gevolgd door zijn Kawa teammaatje Tom Sykes die 282 punten had. Daarachter volgden de beide Ducati`s van Chaz Davies met 226 en Marco Melandri met 186 punten.

Onder wisselende weersomstandigheden ging het verder op de Duitse Lausitzring alwaar Davies zijn tweede "dubbel" wist te pakken,beide malen voor Rea! Marco Melandri scoorde hier respectievelijk een vierde en derde plaats.

Daarna ging het naar één van onze absolute lievelingscircuits, het Alcarve International Circuit van Portimão/Portugal. Echter onder de Portugese zon moest het Ducati team opnieuw zijn meerdere erkennen in Rea en Kawasaki die hier beide races wisten te winnen.

In de eerste race mochten Davies en Melandri als tweede en derde mee op het podium, in de tweede crashte Davies (opnieuw) en werd Marco Melandri achter Michael van der Mark (Yamaha) derde.

In het Franse Magny Cours lieten Jonathan Rea en Kawasaki zich dan voor de derde keer op rij als WorldSBK wereldkampioen kronen terwijl Davies in zijn ijver het tij nog te keren er een keer bij ging liggen om uiteindelijk nog als 10e te finishen!

Marco Melandri stond na deze eerste race als tweede op het podium. De tweede race werd een prooi voor een schijnbaar gefrustreerde Chaz Davies, Melandri finishte als vijfde!

In Jerez de la Frontera moesten Ducati en Davies opnieuw toezien hoe Rea en Kawasaki hun show onder de Spaanse zon voortzetten. Rea won overtuigend beide races, Chaz Davies noteerde hier 2 tweede plaatsen, Marco Melandri crashte tijdens de eerste race, in de tweede werd hij zesde!

Zo kwam het dat Rea’s teamgenoot Tom Sykes en Chaz Davies puntgelijk, elk met 363 punten, als tweede en derde naar het laatste WorldSBK event in het Arabische Qatar reisden.

Drievoudig wereldkampioen Rea was echter ook op het Losail International Circuit niet te stoppen en won voor Chaz Davies opnieuw beide races.

Door beide races als tweede achter Rea te eindigen wist Davies in ieder geval Kawasaki en Tom Sykes het vicewereldkampioenschap af te pakken, echter, men mag ervan uitgaan dat Ducati en Davies zich aan het seizoenbegin meer hadden uitgerekend!

Hieronder nog even de "Ducati" resultaten in cijfers van het seizoen 2017....

Round 1 Australia/Phillip Island:  Race 1: Chaz Davies 2e, Marco Melandri 0.
                                   Race 2: Chaz Davies 2e, Marco Melandri 3e.
Round 2 Thailand/Buriram:          Race 1: Chaz Davies 2e, Marco Melandri 4e.
                          Race 2: Marco Melandri 3e, Chaz Davies 6e.
Round 3 Spanje/Aragon:             Race 1: Marco Melandri 2e, Chaz Davies 0.
                       Race 2: Chaz Davies 1e, Marco Melandri 3e.
Round 4 Nederland/Assen:           Race 1: Marco Melandri 3e, Chaz Davies 0.
                         Race 2: Chaz Davies 3e, Marco Melandri 0.
Round 5 Italië /Imola:             Race 1: Chaz Davies 1e, Marco Melandri 3e.