image1

Wie, wat en waar deel III...

Wie wat en waar 2018: 8 motormerken en 21 Rijders fiks....

De Dorna heeft deze week de definitieve lijst van deelnemers voor het WorldSBK bekend gemaakt en komt grotendeels overeen met dat wat we al geschreven hadden. Het WorldSBK telt met Kawasaki, Ducati, Yamaha, Honda, Aprilia, MV Agusta, BMW en Suzuki maar liefst 8 verschillende motormerken waarvan Kawasaki met 6 bikes het sterks vertegenwoordigd is!

Kawasaki: Bij drievoudig wereldkampioen Kawasaki blijft het bij regerend wereldkampioen Jonathan Rea en WK derde Tom Sykes. Gezien de eerste grote test ter voorbereiding op het seizoen 2018 schijnt het dat dit duo ook voor 2018 goed bewapend zal zijn.

De Spanjaard Román Ramos was al gezet bij het Team GoEleven Kawasaki terwijl Pedercini Kawasaki het na lang onderhandelen dan toch eens zijn geworden met ex MotoGP coureur Yonny Hernandez! De Colombiaan is zeker een aanwinst voor het WorldSBK is.

Na een weinig succesvol Superbike debuut zetten Kawasaki Puccetti Racing voor 2018 hun hoop op de jonge Sofuoglu prothese Toprak Razgatlioglu. De snelle Turk werd 2017, blessure bedingt, tweede in het Europees Superstock 1000 kampioenschap!

Nieuw in het WorldSBK 2018 is het uit het WorldSSP 600 stammende Orelac Racing VerdNatura Kawasaki team. Als rijder heeft men de huidige WK 13e en Europees Superstock 1000 kampioen van 2014 Leandro Mercado (ARG) gecontracteerd om samen aan dit nieuwe avontuur te beginnen.

 

 

Ducati: Ducati trompt opnieuw op met vicewereldkampioen Chaz Davies en WK vierde Marco Melandri. Daarnaast zal Europees Superstock 1000 kampioen 2017 Michael Ruben Rinaldi het team, als beloning voor zijn titel, middels Wildcard inzetten komen versterken! Om hoeveel wildcard inzetten het hierbij gaat is niet bekend.

Bij Barni Racing blijft alles bij het oude en zal de Spanjaard Xavi Fores opnieuw de Ducati Panigale bemannen!

Yamaha: Ook bij Yamaha dus geen veranderingen, Michael van der Mark en Alex Lowes blijven gewoon aan boord.

Naast het officiële Pata Yamaha rukt ook het privéteam van Mirco Guandalini (Guandalini Racing) opnieuw met een Yamaha R1 uit, 2018 met de Tsjech Ondrej Jezek. Naar het schijnt kan het team voor 2018 eindelijk op (wat) steun van Yamaha rekenen!

Honda: Dan komen we bij die teams waar zich het één en ander heeft verandert te beginnen met het Red Bull Honda World Superbike Team. Hier zijn er intern een heel aantal dingen veranderd en ook voor 2018 zullen er nog veel meer veranderingen gaan plaatsvinden!

Werelds grootste motorfietsen producent kende het afgelopen seizoen van alle kanten een desastreus seizoen met extreem veel pech waarbij de plotselinge dood van ex MotoGP en WorldSBK star Nicky Hayden rampzalig was voor het team.

Voor 2018 is het team totaal, vanaf het management tot aan de rijders, nieuw opgesteld. De van MV Agusta afkomstige Brit Leon Camier en de US Amerikaan Jake Gagne zullen 2018 de Honda's CBR 1000RR Fireblades gaan bemannen.

Naast het Red Bull Honda World Superbike Team zullen we ook het Duitse TripleM Honda World Superbike Team in actie zien met de uit de Supersport 600 stammende snelle Amerikaan Patrick Jacobsen als coureur.

Het TripleM Honda team opereert overigens als geheel zelfstandig team met dezelfde ondersteuning van Honda als het Red Bull Honda Team!      

Aprilia: Ook bij Aprilia blijft het duo Lorenzo Savadori en Eugene Laverty voor 2018 aan boord en zullen beide rijders vooral moeten proberen constanter te worden als in het afgelopen seizoen!

Afgelopen seizoen zagen we met IodaRacing nog 3 Aprilia's aan de start doch het financieel noodlijdende Italiaanse team van Giampiero Sacchi kreeg van de Dorna geen vrijgave voor 2018.

BMW: Na drie jaar wat minder succesvol MotoGP, maar wel veel ervaring rijker, te hebben gereden keert de Fransman Loris Baz met het Gulf Althea BMW Racing Team van Genesio Bevilacqua in het WorldSBK paddock terug. Baz liet in het verleden als Kawasaki fabrieksrijder menig "kunststukje" zien en is zeker een grote aanwinst voor het FIM WorldSBK. Stelde het team afgelopen seizoen met Raffaele de Rosa en Jordi Torres nog twee rijders zo rijdt in 2018 alleen Loris Baz voor het Althea BMW Racing Team!
 
MV Agusta: Bij MV Agusta Reparto Corse zal de snelle Spanjaard Jordi Torres het roer van Leon Camier overnemen en blijft het bij één rijder.

Suzuki: Zoals we al schreven maakt het Italiaanse Grillini team de overstap van Kawasaki naar Suzuki. Hier rijden de geroutineerde Italiaan Roberto Rolfo en nieuwkomer Gabriele Ruiu.

Mooi detail hierbij is dat Ruiu met zijn 17 jaar te jong is om in het WorldSBK te mogen startten. De nu nog 17 jarige Italiaan mag pas vanaf het Donington weekend, 25 t/m 27 Mei, als hij 18 is op de Suzuki GSX-R1000 plaatsnemen.

De vijf races voor het Donington weekend zal de Italiaan Christian Gamarino de Grillini Suzuki bemannen! Ook Gamarino debuteert net als Ruiu in het WorldSBK, klein voordeeltje wat de 22 jarige op Ruiu heeft is dat hij middels zijn deelname aan het ESP 600 (Europees Supersport 600) iets meer ervaring heeft.

Gamarino werd afgelopen seizoen derde in het ESP 600 achter onze landgenoot Rob Hartog?

Het eigenaardige hierbij is dat Gamarino opnieuw, met Scuola Italiana Piloti MV Agusta, voor het ESP 600 ingeschreven! Volgens Gamarino zelf echter heeft hij nooit een contract met dit team ondertekend! Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Hieronder nog een overzicht van de deelnemers die door de Dorna zijn bevestigd als permanente starters voor 2018. De Dorna kennende: Wijzigingen voorbehouden natuurlijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deelnemers WorldSBK 2018:

Kawasaki:  1  Jonathan Rea (GBR)         Kawasaki Racing Team WorldSBK
          66  Tom Sykes (GBR)            Kawasaki Racing Team WorldSBK
          36  Leandro Mercado (ARG)      Orelac Racing VerdNatura
          68  Yonny Hernandez (COL)      Team Pedercini Racing
          40  Román Ramos (ESP)          Team GoEleven Kawasaki
          54  Toprak Razgatlioglu (TUR)  Kawasaki Puccetti Racing   

Ducati:    7  Chaz Davies (GBR)          Aruba.it Racing - Ducati
          33  Marco Melandri (ITA)       Aruba.it Racing - Ducati
          12  Xavi Fores (ESP)           Barni Racing Team
Yamaha:   22  Alex Lowes (GBR)           Pata Yamaha Official WorldSBK Team
          60  Michael van der Mark (NED) Pata Yamaha Official WorldSBK Team
          37  Ondrej Jezek (CZE)         Guandalini Racing

Honda:     2 Leon Camier (GBR)           Red Bull Honda World Superbike Team
          45 Jake Gagne (USA)            Red Bull Honda World Superbike Team
          99 Patrick Jacobsen (USA)      TripleM Honda World Superbike Team

Aprilia:  32 Lorenzo Savadori (ITA)      Milwaukee Aprilia
          50 Eugene Laverty (IRL)        Milwaukee Aprilia

Suzuki:   44 Roberto Rolfo (ITA)         Grillini Racing Team
          16 Gabriele Ruiu (ITA)         Grillini Racing Team

MV Agusta:81 Jordi Torres (ESP)          MV Agusta Reparto Corse

BMW:      76 Loris Baz (FRA)             GULF ALTHEA BMW Racing Team

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |