image1

WorldSBK Losail/Qatar voorbeschouwing…

Komend weekend, van 2 t/m 4 november, vinden op het 5,3 km lange Losail International Circuit de laatste races van dit seizoen plaats. Het FIM World Superbike kampioenschap is echter al beslist en de Noord Ier Jonathan Rea werd al in Magny Cours/Frankrijk voor de derde maal op rij als WorldSBK kampioen gekroond.

Het FIM World Supersport 600 kampioenschap daarentegen is nog open hoewel de Fransman Lucas Mahias (Yamaha) hier met 20 punten voorsprong op de geblesseerde Kenan Sofuoglu (Kawasaki) naar toe komt. Nuchter gezien kan Mahias de titel niet meer ontgaan.

Echter gisteravond, 30 oktober, bereikte ons het nieuws dat Sofuoglu ondanks zijn drievoudige bekkenbreuk in Qatar wil rijden! Bij alle respect, hoe gek moet je zijn!

In het verleden hebben we op het Losail International Circuit menig spannende races kunnen beleven en ondanks dat Rea al kampioen is kunnen we toch het één en ander verwachten wat de strijd om het vicewereldkampioenschap betreft.

Rea’s Kawasaki teamgenoot Tom Sykes en zijn directe concurrent om deze velbegeerde tweede plaats Chaz Davies komen hier puntgelijk naar toe, beide hebben 363 punten! Wie echter denkt dat er voor Rea alleen nog maar wat statistische records te “knakken” zijn zit ernaast!

Immers zowel Rea als ook Kawasaki wonnen hier namelijk nog nooit een WorldSBK race!

 

 

 
Rea's doel de records van SBK legende en zijn grootste idool/vriend Carl Fogarty te breken is hem deels al gelukt. In Jerez verbeterde Rea Fogarty’s record wat het aantal gewonnen races in één seizoen betreft met 1 race meer. Fogarty had er 13 terwijl Rea er na zijn Jerez "dubbel" 14 heeft.

SBK legende Troy Bayliss wist  in 2002 14 races te winnen net als Rea nu dus!  Met nog 2 races te gaan staan nu alleen nog de Amerikaan Doug Polen met 17 zeges in 1991, en de Spanjaard Carlos Checa die in 2011 15 races won voor Rea. Checa is dus nog haalbaar, Doug Polen dit seizoen niet meer!


Een ander record wat Rea nog zou kunnen “knakken” is dat van Colin Edwards uit 2002. De Amerikaan werd toen Wereldkampioen met 552 punten op zijn conto en voert daarmee de lijst van de meeste WK punten in één seizoen aan. Rea heeft er nu 506 dus…..

Maar zoals al gezegd, het “grote gevecht” in Losail zal zich waarschijnlijk gaan afspelen tussen Chaz Davies en Tom Sykes! Mits Rea of Melandri middels teamorders van Kawasaki of Ducati gaan ingrijpen!

Ter herinnering: Davies deed in 2016 wat hij moest doen, beide races winnen. Moest echter door Rea’s toedoen de tweede race het vicewereldkampioenschap aan Sykes overlaten met een verschil van 2 punten! 

Logisch dat Davies er erg op gebrand is dit kampioenschap in ieder geval als WK tweede af te sluiten! Dit alleen al om zijn toch wel ietwat beschadigde image bij werkgever Ducati, door de toch wel erg vele crashes, weer wat “op te poetsen”.

Hetzelfde geld in principe  voor Tom Sykes, Sykes moet Kawasaki laten zien wie de beste man na (achter) Rea is!

Daar leeft Marco Melandri iets gemakkelijker. De Ducati coureur “zweeft” met zijn 301 WK punten een beetje eenzaam rond in het WK, naar voren gaat niets meer en van achteren komt niets!

Marco wil echter revanche voor de eerste race van Jerez waar hij in winnende positie liggend 4 ronden voor raceeinde middels een vastloper aan zijn Panigale deze race beëindigen moest! 


Achter Melandri is het alweer een stuk spannender. Hier vechten beide Yamaha “piloten” Alex Lowes en Michael van der Mark om P5  in het WK. Beide hebben 2017 al tweede en derde plaatsten op zak en het ontbreekt beide, en ook Yamaha, alleen nog maar aan een zege!

Van der Mark, net terug van zijn MotoGP debuut in Maleisië als invaller van de Duitser Jonas Folger, moest in Jerez echter toezien dat Lowes de afstand kon vergroten naar 16 punten!

In 2016 echter eindigde Lowes in Losail beide races voor van der Mark! Lowes scoorde toen een 7e en 10e plaats, terwijl van der Mark, toen nog met Honda, een keer 9e en 11e werd. 


Achter van der Mark “loert” de Spanjaard Xavi Fores op een foutje van de Nederlander om diens de zesde plaats in het WK te kunnen overnemen. De eigenlijk onopvallend rijdende, maar snelle Fores is eigenlijk al lang rijp voor een podiumplaats! Fores weet net als Lowes en van der Mark dat dit de laatste kans op een podiumplaats is in 2017. Tegelijkertijd wil de Spanjaard, die nog geen team heeft voor 2018, zich natuurlijk aanbevelen voor het seizoen 2018!

De in 2018 naar Honda "verhuizende" Leon Camier rijdt komend weekend zijn laatste en 80e race voor MV Agusta. De lange Brit wil als afscheid zeker nog een keer vlammen voor het team waar hij de laatste drie jaar letterlijk mee door dik en dun ging.

Camier schampte 2016 en 2017 meerdere malen net aan het podium voorbij en heeft eerlijk gezegd best een podiumplaats verdiend!

Camier is met 154 punten achtste in het WK klassement maar voelt de hete adem van de Spanjaard Jordi Torres in zijn  nek! De Althea BMW rijder heeft slecht 5 punten minder dan Camier en is in Losail altijd sterk.

In zijn WorldSBK debuutseizoen in 2015 wist de Spaanse Elvis hier met Aprilia zijn eerste en ook enige WorldSBK race te winnen. Ook in 2016 finishte de sympathieke Spanjaard hier met BMW beide malen in de Top 8.

 

 

 

Op de tiende plaats vinden we de Ier Eugene Laverty. Zijn comeback samen met het Milwaukee Aprilia verliep bij lange niet zoals men had verwacht en Laverty hoopt in ieder geval tijdens het laatste WorldSBK event in Qatar nog een keer te kunnen vlammen! Laverty reed hier zowel in de MotoGP als ook in het World Superbike kampioenschap en kent dus de tukken van het woestijn circuit! 

Na een keihard en moeizaam seizoen en met enorm veel tegenslagen gaat het Red Bull Honda Team tijdens deze laatste race eigenlijk met twee invallers van start.

De Italiaan Davide Giugliano voor de tragisch verongelukte Nicky Hayden en de Amerikaan Jake Gagne voor de geblesseerde Stefan Bradl! Of andersom! Voor Gagne is het de eerste keer dat hij in de woestijn rijd, Giugliano daarentegen stond hier in 2014 nog op de Pole en wist hier in het verleden meerdere top 8 klasseringen te scoren!

Komen we bij de Wildcard rijders in Qatar. De “belangrijkste” daarvan is natuurlijk ex SBK Worldchampion Sylvain Guintoli. De Fransman wist hier in 2014 middels twee klinkende overwinningen zijn eerste WK titel te veroveren!

In het Spaanse Jerez reed Guintoli ook al op de Puccetti Kawasaki als invaller voor de geblesseerde Zwitser Randy Krummenacher.

Met de plaatsen 6 en 8 verschafte Guintoli zich veel respect op het SBK paddock. Ook tijdens zijn laatste SBK race in Losail 2016 deed de Fransman van zich spreken: In race 1 reed Guintoli de toen nog nieuwe Yamaha R1 naar de derde plaats wat de eerste podiumplaats sinds Yamaha's comeback in de Superbikes!In race 2 werd hij toen vierde!

Niet te onderschatten dus deze Fransman!

Bij Team Pedercini  Kawasaki wordt de Italiaan Riccardo Russo vervangen door de Fransman Jeremy Guarnoni. Guarnoni reed ook in het verleden al eens in de Superbikes voor het Pedercini team en werd 2017 vijfde in het Europees Superstock 1000 kampioenschap.

Onlangs nog wist de jonge Fransman tijdens zijn thuisrace in Magny Cours de Superstock 1000 race te winnen.

Ayrton Badovini (Grillini Kawasaki) brak tijdens de eerste race in Jerez zijn sleutelbeen en zal worden vervangen door routinier Roberto Rolfo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Misschien ook leuk om te weten:

1: Ducati is in Losail recordhouder wat betreft de meeste podiumplaatsen, 14 maal stonden de “roden” hier op het podium, de laatste daarvan was de dubbel van Chaz Davies in 2016…

2: Van de tot dusver 16 gereden races in Losail zagen we 11 verschillende winnaars. Niemand wist hier meer dan 2 keer te winnen!

3: Max Biaggi stond hier het vaakst op het podium, namelijk 6 keer! Achter Biaggi volgen Troy Corser en Tom Sykes met ieders 5 en Jonathan Rea lukte het 4 keer.

4: We tellen hier 7 verschillende Superpole winnaars, de enige coureur die hier twee keer op de pole stond is Troy Corser in 2007 en 2008.

5: Het meest succesvolle motormerk in Losail is Suzuki met 5 overwinningen! Daarachter volgen Aprilia met 4 en Ducati met 3. Kawasaki won hier nog nooit!

6: Niet minder dan vijf rijders wisten hier twee keer te winnen: Troy Corser, James Toseland, Ben Spies, Sylvain Guintoli en 2016 Chaz Davies.

7: Vier rijders wonnen hier hun eerste WorldSBK race ooit: Yukio Kagayama (2005), Max Biaggi (2007), Fonsi Nieto (2008) en Jordi Torres in 2015.

8: De laatste 4 WorldSBK werden beide races steeds door één motormerk gewonnen: 2009 Yamaha (Spies), 2014 Aprilia (Guintoli, 2015 Aprilia (Torres, Haslam) en 2016 Ducati met Chaz Davies).

9: Alleen Troy Corser (2005, 2007, 2008) en Max Biaggi (2007, 2008, 2009) starten drie keer vanuit de eerste startrij!

10: Drie rijders wisten in Losail een dubbele overwinning te boeken: Ben Spies in 2009, Sylvain Guintoli in 2014 en Chaz Davies in 2016.

11: Slechts twee motormerken wonnen hier beide races met twee verschillende rijders, Suzuki in 2005 met Troy Corser en Yukio Kagayama) en Aprilia in 2015 met Jordi Torres en Leon Haslam.

12: Slechts 2 van de 16 verreden races in Losail werden vanaf de Pole gewonnen: Ben Spies met Yamaha in 2009.

13: De Fransman Regis Laconi (2005) en Davide Giugliano (2014) zijn de enige rijders die uit een niet Engelstalig land komen en op de Pole stonden!  

14: De enige ambterende wereldkampioen die in Qatar wist te winnen is Troy Corser in 2006!

15: De laatste drie jaar heeft de Polesitter in Losail niet gewonnen!

FIM World Superbikes Losail/Qatar 2016 results race 1:  

1 CHAZ DAVIES          GBR Aruba.it Racing Ducati      Ducati Panigale R  1'57.371
  17 Laps = 91,460 Km in 33'32.214 Min. = 163,629 km/h

2 JONATHAN REA         GBR Kawasaki Racing Team        Kawasaki ZX-10R       3.904
3 SYLVAIN GUINTOLI     FRA Pata Yamaha WorldSBK Team   Yamaha YZF R1        10.498
4 TOM SYKES            GBR Kawasaki Racing Team        Kawasaki ZX-10R      12.606
5 NICKY HAYDEN         USA Honda World Superbike Team  Honda CBR1000RR SP   12.766
6 XAVI FORÉS           ESP Barni Racing Team           Ducati Panigale R    17.879
7 ALEX LOWES           GBR Pata Yamaha WorldSBK Team   Yamaha YZF R1        18.461
8 JORDI TORRES         ESP Althea BMW Racing Team      BMW S1000 RR         19.045
9 MICHAEL VD MARK      NED Honda World Superbike Team  Honda CBR1000RR SP   20.882
10 LORENZO SAVADORI    ITA IodaRacing Team             Aprilia RSV4 RF      30.057
11 LEON HASLAM         GBR Pedercini Racing            Kawasaki ZX-10R      34.270
12 RAFFAELE DE ROSA    ITA Althea BMW Racing Team      BMW S1000 RR         34.421
13 ALEX DE ANGELIS     RSM IodaRacing Team             Aprilia RSV4 RF      34.936
14 ROMAN RAMOS         ESP Team GoEleven               Kawasaki ZX-10R      37.786
15 JOSHUA BROOKES      AUS Milwaukee BMW               BMW S1000 RR         37.834
16 LUCA SCASSA         ITA VFT Racing                  Ducati Panigale R    55.890
17 SAEED AL SULAITI    QAT Pedercini Racing            Kawasaki ZX-10R    1'09.075
18 LEON CAMIER         GBR MV Agusta Reparto Corse     MV Agusta 1000 F4  1'19.301
19 DOMINIC SCHMITTER   SUI Grillini Racing Team        Kawasaki ZX-10R    1'25.103
20 PETÉR SEBESTYÉN     HUN Team Tóth                   Yamaha YZF R1      1'47.707
21 GIANLUCA VIZZIELLO  ITA Grillini Racing Team        Kawasaki ZX-10R      4 Laps
------------------------------Race niet beëindigt---------------------------------
   KAREL ABRAHAM       CZE Milwaukee BMW               BMW S1000 RR        11 Laps
   DAVIDE GIUGLIANO    ITA Aruba.it Racing Ducati      Ducati Panigale R   10 Laps
  
MARKUS REITERBERGER GER Althea BMW Racing Team      BMW S1000 RR         7 Laps


FIM World Superbikes Losail/Qatar 2016 results race 2:

1 CHAZ DAVIES           GBR Aruba.it Racing - Ducati            Ducati Panigale R
  10 Laps = 53,800 Km in 19'38.203 = 164,386 km/h.

2 TOM SYKES             GBR Kawasaki Racing Team       Kawasaki ZX-10R      5.855
3 JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team       Kawasaki ZX-10R      6.376
4 SYLVAIN GUINTOLI      FRA Pata Yamaha WorldSBK Team  Yamaha YZF R1        8.493
5 LEON HASLAM           GBR Pedercini Racing           Kawasaki ZX-10R     11.862
6 JORDI TORRES          ESP Althea BMW Racing Team     BMW S1000 RR        12.232
7 NICKY HAYDEN          USA Honda World Superbike Team Honda CBR1000RR SP  13.599
8 XAVI FORÉS            ESP Barni Racing Team          Ducati Panigale R   14.210
9 RAFFAELE DE ROSA      ITA Althea BMW Racing Team     BMW S1000 RR        14.282
10 ALEX LOWES           GBR Pata Yamaha WorldSBK Team  Yamaha YZF R1       14.414
11 MICHAEL VD MARK      NED Honda World Superbike Team Honda CBR1000RR SP  15.169
12 LORENZO SAVADORI     ITA IodaRacing Team            Aprilia RSV4 RF     19.401
13 LEON CAMIER          GBR MV Agusta Reparto Corse    MV Agusta 1000 F4   22.236
14 ROMAN RAMOS          ESP Team GoEleven              Kawasaki ZX-10R     25.995
15 MARKUS REITERBERGER  GER Althea BMW Racing Team     BMW S1000 RR        29.701
16 LUCA SCASSA          ITA VFT Racing                 Ducati Panigale R   33.205
17 GIANLUCA VIZZIELLO   ITA Grillini Racing Team       Kawasaki ZX-10R     44.627
18 DOMINIC SCHMITTER    SUI Grillini Racing Team       Kawasaki ZX-10R     44.753
19 PETÉR SEBESTYÉN      HUN Team Tóth                  Yamaha YZF R1       45.186
20 PAWEL SZKOPEK        POL Team Tóth                  Yamaha YZF R1     1'00.135
------------------------------Race niet beëindigt -------------------------------
   KAREL ABRAHAM        CZE Milwaukee BMW              BMW S1000 RR        9 Laps
   ALEX DE ANGELIS      RSM IodaRacing Team            Aprilia RSV4 RF     0 Laps

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |