image1

Het waarom van Tom Sykes....

Jonathan Rea werd als eerste coureur ooit drie keer achter elkaar World Superbike wereldkampioen. Met een beetje meer geluk had ook Rea ’s Kawasaki teamgenoot Tom Sykes dit predicaat kunnen oogsten! In 2012 moest Sykes met een halve WK punt verschil zich Motorsport titaan Max Biaggi geslagen geven, de engste beslissing in de geschiedenis van het WorldSBK ooit! In 2013 behaalde de goedlachse Brit zijn enigste titel tot nu toe, in 2014 verloor hij zijn titel met een mikkerige 6 WK punten verschil opnieuw aan een Aprilia coureur, deze keer aan de Fransman Sylvain Guintoli....

<<Ja, dat alles ergert me nog steeds>> geeft Sykes te bedenken. <<Twee onverantwoordelijk rijdende coureurs hebben me zoals ik het zie twee WK titels gekost. In Aragon/Spanje door een domme manoeuvre van Ayrton Badovini en in Moskou door een sluwe Teambaas. De toenmalige Aprilia goeroe Gigi Dall’Igna gaf Eugene Laverty de opdracht de latere wereldkampioen Max Biaggi voorbij te laten! Met deze actie, en dat al zo vroeg in het seizoen, hielp hij Biaggi aan de titel! >>

In 2014 kwam de "vijand" uit de eigen gelederen in de vorm van Sykes toenmalige Kawasaki teamcollega Loris Baz. Tijdens de eerste race in Sepang/Maleisië en al in de eerste ronde werd Sykes  letterlijk afgeschoten door de “jonge wilde” Fransman.

Als klap op de vuurpijl negeerde Baz tijdens de laatste en beslissende race in het Arabische Qatar de teamorders van Kawasaki Sykes te helpen en hielp zo zijn landgenoot Sylvain Guintoli de titel met 6 punten voorsprong veilig te stellen!

<< Baz had een verkeerde manier van denken en doen, >> zo Sykes tegenover Speedweek.com, << Hij gedroeg zich de hele tijd door erg agressief tegenover zijn teamcollega. Uiteindelijk koste mij en Kawasaki dat een tweede WK titel op rij!



Ik wil nu niet dat het nu zo overkomt alsof ik nog steeds in het verleden leef of loop te jammeren, ik beantwoord simpelweg de vraag. En ja, we hadden deze titel winnen kunnen. Het is teleurstellend want drie titels zijn nu eenmaal beter als één, maar daar moet ik mee leven. In ieder geval zullen deze rijders met zekerheid van mij nooit een kerstkaart ontvangen!>>

Sinds 2012 beëindigde Sykes het World Superbike kampioenschap immer in de Top drie. Nu zijn teamcollega Jonathan Rea zijn eerste Matchbal tijdens de eerste race in Magny Cours vorig weekend gelijk benutte gaat het voor Sykes alleen nog maar om zilver.

Sykes tegenstander om de velbegeerde tweede plaats is opnieuw Chaz Davies (Ducati) echter het verschil tussen beide rijders is nog slechts negen punten in het voordeel van Sykes.

In 2016 liet Jonathan Rea "teammaatje" Sykes een paar ronden voor het eind voorbij zodat Kawasaki de plaatsten 1 en 2 plus de merkentitel in het WK zeker konden stellen! En dit terwijl Rea en Sykes zeker niet de grootste vrienden waren/zijn!

Dat de sympathieke Brit sinds 2014 praktisch niet echt meer om de titel kan vechten ligt volgens de Brit vooral aan de technische veranderingen van het reglement van de laatste 2 jaar. << De regels zijn in de laatste jaren veranderd en dat niet echt in het voordeel van mijn rijstijl. >> aldus de 32 jarige.

<< Maar ik moet ook toegeven dat ik niet zo sterk was als dat ik dat graag zou zijn geweest. De laatste jaren heb ik er voortdurend gezegd: “Met deze motor heb ik het gevoel alsof men me tijdens het rijden de handen op mijn rug heeft gebonden”. Met deze machine kan ik niet agressief en aanvallen zoals ik dat vroeger bijvoorbeeld tegen Max Biaggi kon doen.

Toen mijn machine nog met echter "racesport filosofie" werd gebouwd moest ik echt topfit zijn om 21 ronden lang erg laat te remmen en zo vroeg mogelijk weer aan het gas te gaan en hem onder controle te houden. Vooral als de banden aan het eind waren natuurlijk.

Met deze motor kan ik bijvoorbeeld ook nu, terwijl ik sinds men Magny Cours crash niet over de volle kracht in men linker arm beschik, dezelfde resultaten behalen als dat ik volledig fit ben!

Dat ligt hoofdzakelijk daaraan dat je deze bike alleen maar beweegt ipv echt te racen! Het is best wel frustrerend, vooral omdat ik weet dat ik er de laatste jaren veel meer voor mezelf had kunnen uithalen!

Ik heb echt geprobeerd mijn rijstijl te veranderen doch ik kan dat niet zo extreem als Jonathan dat kan. Hij berijdt deze motor perfect, dat maakt hem onaantastbaar!

 

                                                                                          

  

                                                                                                                     

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |