image1

WorldSBK Magny Cours/Frankrijk Race 2...

Magny Cours/Frankrijk WorldSBK Race 2: Eerste WorldSBK podium 2017 zonder Kawasaki!

Bracht "Walesman" Chaz Davies het tijdens de eerste race op zaterdag door elektronische problemen niet verder dan een P 10, in de tweede race op zondag revancheerde de Ducati rijder zich door op dominerende wijze de tweede race te winnen.

De als droog gestarte race werd gaandeweg de race door steeds meer neerslag tot regenrace omgedoopt en deze nieuwe situatie was voor de coureurs, die natuurlijk allemaal op slicks gestart waren,

een nieuwe uitdaging en vergde veel gevoel en rijkunst van de rijders!

Bij de start was het de Brit Alex Lowes (Yamaha) die het beste weg kwam gevolgd door zijn teammaatje Michael van der Mark die halfweg de eerste ronde zelfs even de leiding nam. Vanaf de vierde ronde nam Chaz Davies het commando over van Lowes, van der Mark en Camier en stond die niet meer af.

Davies gaf na deze moeilijke race toe dat de omstandigheden op het halfnatte circuit erg moeilijk waren en dat hij blij was dat hij op zijn Ducati was blijven zitten! Een dikke 3 seconden achter Davies finishten beide Yamaha rijders Alex Lowes en Michael van der Mark die elkaar driekwart van deze duidelijk spannender race dan de eerste behoorlijk "onder vuur" namen! 

Jonathan Rea, die in de eerste race zijn derde WK titel veilig stelde, beëindigde deze race niet. De Champ van 2015, 2016 en nu dus ook 2017 moest door de nieuwe startregeling vanaf P9 aan deze race beginnen maar kon in de eerste ronde de voor hem vallende Eugene Laverty net niet helemaal ontwijken.

Rea raakte met zijn rechterlaars en voetsteun de Aprilia van de Ier waarbij Laverty's voetrust of rempedaal door de laars van Rea drong en hem er een plak vel aftrok. Bij Rea's Kawasaki brak ook zijn rechter voetrust af wardoor de Brit moest opgeven. Laverty kon zijn weg vervolgen kwam echter niet verder dan een hopeloze 17e plaats!    

Door de "beruchte startregeling" mocht Leon Camier met zijn MV Agusta vanaf de Pole vertrekken. Doch ook deze Pole bracht de lange Brit opnieuw geen geluk. Camier reed weliswaar op een sterke tweede plaats met het podium in zicht doch in de tiende ronde gaf de MV weer eens de geest!

Zo drijft MV Camier natuurlijk direct in de armen van Red Bull Honda natuurlijk! Weer onopvallend onderweg was Xavi Fores met zijn Barni Ducati. De Spanjaard pakt echter elk raceweekend minstens één topresultaat en finishte ook nu weer als vierde net voor de fabrieks Ducati van Marco Melandri!

De Argentijn Leandro Mercado (Aprilia), tweede in de Superpole, vocht lang met Melandri om de vijfde plaats maar moest, zij het nipt, zijn meerdere erkennen in de kleine Italiaan en genoegen nemen met een sterke zesde plaats!

Daarmee finishte Mercado andermaal voor de beide fabrieks Aprilia's van het Milwaukee Aprilia Team! Waarbij gezegd moet worden dat het jonge Aprilia talent Lorenzo Savadori op een zekere vijfde plaats reed tot zijn RSV 4 RF notabene in de laatste ronde de geest gaf!

Tom Sykes finishte als 7e en had volgens eigen zeggen minder last van zijn geblesseerde hand als van het feit dat hij en zijn team voor de verkeerde (hardere) banden hadden gekozen!

Sykes kon ternauwernood een aandringende Jordi Torres (BMW) achter zich houden die op zijn beurt werk genoeg had zijn landgenoot Roman Ramos (Kawasaki) na een lang gevecht achter zich te houden!

Een dikke 10 seconden achter Ramos maakte Raffaele de Rosa (BMW) de Top 10 vol. Op één dus een Ducati, en op de plaatsten twee en drie beide Yamaha's wat betekend dat dit de eerste race is in 2017 dat er geen Kawasaki op het podium stond! De laatste keer dat dit gebeurde was in 2015 in Jerez/Spanje na de eerste race, daar werd Rea toen vierde en Sykes vijfde!


Beide Red Bull Honda`s coureurs Davide Giugliano en Jake Gagne beëindigden deze race respectievelijk op de 11e en 12 e plaats terwijl Alessandro Andreozzi (Yamaha), Anthony West (Kawasaki) en Ayrton Badovini (Kawasaki) de laatste kostbare WK punten onder zich verdeelden.

In het WK is er weinig veranderd, Rea met nog 4 races te gaan al wereldkampioen, daarachter het gevecht om het vicewereldkampioenschap tussen Sykes (336 Pt) en Davies (327Pt). Marco Melandri staat met zijn 281 punten wat eenzaam op de vierde plaats.

Ook om de vijfde plaats zouden we nog weleens een mooi duel kunnen krijgen tussen beide Yamaha rijders Alex Lowes (200 Pt) en Michael van der Mark met 189 punten. Van der Mark zal er met zekerheid alles aan doen om Lowes deze vijfde plats in het WK afhandig te maken, zou dus toch nog wel eens spannend kunnen worden....

Deze tweede race Magny Cours was het eerste podium in 2017 waar geen Kawasaki rijder mee op het podium mocht. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2015 in Jerez/Spanje in race 1, daar werden beide Kawasaki rijders Rea en Sykes respectievelijk vierde en vijfde!

Ook de laatste keer dat er twee Yamaha rijders op het podium stonden is al tijdje geleden. Dat was in 2011 in Portimaó/Portugal race 2. Toen stond Marco Melandri als winnaar op het podium en zijn teamgenoot Eugene Laverty als tweede.

Dat Yamaha zolang niet op het podium stond heeft natuurlijk te doen met het feit dat het merk met de stemvorken zich tussen 2012 en 2015 als officieel fabrieksteam hadden terug getrokken!!!

Magny Cours/Frankrijk FIM WorldSBK Race 2:

1  CHAZ DAVIES           GBR Aruba.it Racing - Ducati             Ducati Panigale R    1'38.584
   21 Laps = 92,631 Km in 34'49.679 = 159,580 km/u

2  ALEX LOWES            GBR Pata Yamaha Offi. WSBK Team          Yamaha YZF R1           3.006
3  MICHAEL  VD MARK      NED Pata Yamaha Official WorldSBK Team   Yamaha YZF R1           4.556
4  XAVI FORÉS            ESP BARNI Racing Team                    Ducati Panigale R      11.072
5  MARCO MELANDRI        ITA Aruba.it Racing - Ducati             Ducati Panigale R      16.381
6  LEANDRO MERCADO       ARG IODARacing                           Aprilia RSV4 RF        17.684
7  TOM SYKES             GBR Kawasaki Racing Team                 Kawasaki ZX-10RR       22.717
8  JORDI TORRES          ESP Althea BMW Racing Team               BMW S 1000 RR          23.920
9  ROMAN RAMOS           ESP Team Kawasaki Go Eleven              Kawasaki ZX-10RR       25.431
10 RAFFAELE DE ROSA      ITA Althea BMW Racing Team               BMW S 1000 RR          35.227
11 DAVIDE GIUGLIANO      ITA Red Bull Honda World Superbike Team  Honda CBR1000RR        45.621
12 JAKE GAGNE            USA Red Bull Honda World Superbike Team  Honda CBR1000RR        47.231
13 ALESSANDRO ANDREOZZI  ITA Guandalini Racing                    Yamaha YZF R1          52.076
14 ANTHONY WEST          AUS Kawasaki Puccetti Racing             Kawasaki ZX-10RR       53.903
15 AYRTON BADOVINI       ITA Grillini Racing Team                 Kawasaki ZX-10RR       59.610
16 RICCARDO RUSSO        ITA Pedercini Racing SC-Project          Kawasaki ZX-10RR       59.706
17 EUGENE LAVERTY        IRL Milwaukee Aprilia                    Aprilia RSV4 RF        1 Lap
18 ONDREJ JEZEK          CZE Grillini Racing Team                 Kawasaki ZX-10RR       2 Laps
--------------------------------------Race niet beëindigt--------------------------------------
LORENZO SAVADORI     ITA Milwaukee Aprilia                    Aprilia RSV4 RF         1 Lap
LEON CAMIER          GBR MV Agusta Reparto Corse              MV Agusta 1000 F4     12 Laps
JONATHAN REA         GBR Kawasaki Racing Team                 Kawasaki ZX-10RR      19 Laps

Foto crediet: Klaas Boer/DONNYFOTO.com



2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |