image1

Wordt Leon Camier de opvolger van Nicky Hayden...

Tijdens het Donington Park raceweekend stond de Honda CBR 1000RR van Nicky Hayden uit respect en medeleven in de Red Bull Honda box. Hoe tragisch en bitter het ook is en met alle respect, het leven gaat ondanks dit tragische incident wat de plotselinge dood van World Superbike coureur Nicky Hayden betreft verder! Keihard, maar feit. En of men nu wil of niet, het Red Bull Honda Team moet zich, erg genoeg, met de gedachte aanvrienden dat er een nieuwe coureur moet komen. Tot nu toe echter is er weinig of niets bekend wie of wanneer iemand de plaats van Hayden naast de Duitser Stefan Bradl gaat innemen. Het is überhaupt de vraag of er al een vervanger voor Misano komt!!!

Nuchter gezien komen we al gauw tot de conclusie dat er Europees gezien eigenlijk maar één rijder echt interessant is en misschien in aanmerking zou kunnen komen, namelijk Leon Camier. De Brit is eigenlijk de enige echte allrounder en (Top) coureur die de "Honda Job" aan zou kunnen. Camier echter staat onder contract bij MV Agusta en of die hem zomaar laten gaan is natuurlijk een heel andere zaak! Voor het Red Bull Honda Team is Camier natuurlijk een super optie, vooral ook daar alle Top coureurs, het zij in de MotoGP, het SBK of (bv Leon Haslam) met hun seizoen elders bezig zijn!!!!

Wat voor Camier spreekt: Simpel, Camier maakt steeds opnieuw op zich opmerkzaam door sterke resultaten en, nog belangrijker, het tonen van zijn ijzeren wil! Bijvoorbeeld tijdens de openingsrace dit seizoen op Phillip Island/Australië. Daar pakte de 1.90 man gelijk een vijfde plaats en tijdens de laatste vijf races wist Camier vier sterke zesde plaatsten binnen te halen. Camier is op dit moment WK achtste en verschaft zich veel respect verschaft op het hele SBK paddock, zowel bij rijders als grote, beslissende teambazen! Ook als mens en coureur, door zijn sportief en echt bijna altijd vriendelijk gedrag scoort Camier op het hele paddock! Wat nog voor Camier spreekt, zijn enorme ervaring wat Superbikes betreft! In 1998 won Camier het Brits Junior 80 cc wegracekampioenschap, in 2001 het Brits 125 cc kampioenschap om vervolgens in 2005 Brits Supersport 600 te winnen. De op 4 Augustus 1986 in Ashford/Kent geboren Camier wist in 2009 het Brits Superbike kampioen op zijn naam te schrijven.

In 2010 en 2011 startte Camier zijn WK Superbike avontuur als teamgenoot van Biaggi bij Aprilia, daarna, 2012 en 2013 reed hij in het Crescent Suzuki Team. In 2014 reed Camier oa als invaller bij BMW, zowel in het WK Superbikes als ook in het Duits Internationaal Superbike kampioenschap (IDM). Ook reed Camier 3 races in het Drive M7 Aspar Honda MotoGP team Team waarbij hij 1 WK punt scoorde. Na dus BMW en Honda MotoGP begon in de tweede seizoenhelft van 2014 het MV Agusta avontuur voor de zeer gerijpte Camier. Vooral bij BMW liet de Brit indruk achter wat zijn ontwikkelingstalent en zijn snelheid betreft! 

Dit alles opgeteld zou Camier wat ervaring betreft natuurlijk erg goed in het Red Bull Honda plaatje passen, vooral natuurlijk wat de (verder) ontwikkeling van de nieuwe Fireblade betreft. Het MV Agusta Reparto Corse Team waar Camier sinds 2014 voor uitkomt is een absoluut Low budget (privé) team wat permanent op het randje van een financiële afgrond balanceert. Wel moet men de moed en durf van teameigenaarAndrea Quadranti bewonderen. De Italiaan nam, eigenlijk heel anoniem, eind 2015, begin 2016 het hele MV Agusta Reparto Corse als privéman over en runt die team praktisch alleen!!!

De naam MV Agusta Reparto Corse heeft weinig tot niets meer met de het team als fabrieksteam te doen. MV Agusta staat het team alleen terzijde met technische knowhow en Updates, vooral wat de Supersport 600 machines betreft. Daarnaast verkoopt MV tegen hoge kortingen motoren en andere onderdelen aan het team. De financiering en ontwikkeling van de prachtige MV Agusta 1000 F4 en het hele team is volledig in handen van Quadranti, wat wel moedig en romantisch is natuurlijk, maar het maakt de 1000 F4 niet echt beter en sneller! "We hebben minder dan de helft aan budget als de Top Teams" verklaarde Quadranti tegenover onze collega's van het Duitse Speedweek.com....

Nu komen we tot het punt waarom de deal tussen Honda/MV Agusta toch wel eens tot stand zou kunnen komen. Volgens (Donington) geruchten heeft MV Agusta behoorlijke betalingsachterstanden wat Camier's gage en bonusbetalingen betreft en zijn er schijnbaar onderhandelingen gaande tussen Honda, MV Agusta manager Quadranti en Camier's manager Laurens Klein Koerkamp! Immers Camier staat onder contract bij MV Agusta/Quadranti en kan natuurlijk pas bij Honda ondertekenen als MV Agusta Reparto Corse hem de vrijgave daarvoor geven. Iets wat de Italianen natuurlijk niet kosteloos zullen doen! Camier manager Laurens Klein Koerkamp zou tegen Speedweek gezegd hebben: Als beide partijen hun contract respecteren zoals is afgesproken wordt het contract niet onderbonden, betaald MV Agusta niet zoals er is afgesproken...."

Vanuit Amerika heeft ex Red Bull Rookie Cup winnaar Jake Gagne zijn diensten aangeboden naar Europa te komen om de plaats van Hayden in te nemen. Gagne rijd ook momenteel, als één van de weinigen, met een Honda Fireblade SP 2 in het MotoAmerica Superbike kampioenschap en staat 11e in het AMA Superbike klassement. Volgens het Amerikaanse Roadracingworld ziet Gagne zichzelf als logische opvolger van Nicky Hayden! "Er is nog niets beslist. We hebben met elkaar gesproken en ik weet dat ik op het lijstje sta" aldus de 24 jarige Gagne tegenover Roadracingworld "Het is jammer genoeg een tragische situatie. Maar ik denk als Nicky zelf over een opvolger kon beslissen hij een US boy de kans zou geven. Zou ik het worden zal ik er het beste van maken en maximale inzet brengen. Ik zou er alles aan doen om Nicky en de USA trots te maken"...

Wat zeker geen nadeel voor Gagne is dat hij sinds hij in
2008 de Red Bull Rookies Cup won hij een Red Bull atleet is met een Red Bull contract! Een ander voordeel is dat hij op één van de weinig geproduceerde Honda Fireblade's SP2 rijdt, dit echter met de standaard motor en elektronica. Het Genuine Broaster Chicken Team heeft de jonge Amerikaan inmiddels een eventuele vrijgave toegezegd....

De weg met de Amerikaan Jake Gagne is dus de eenvoudigste en waarschijnlijk ook goedkoopste oplossing. Maar nuchter gezien is waarschijnlijk de 30 jarige Camier voor de Honda verantwoordelijken het betere alternatief vooral gezien de grote ervaring die de lange Brit nu eenmaal meeneemt! Of Honda überhaupt de volgende race in Misano Adriatico (17./18. Juni) met twee rijders zal aantreden wordt de komende dagen beslist... Zoals gezegd, zeker is hier niets. Het enige wat er eigenlijk bekend is dat de namen van Leon Camier en Jake Gagne gevallen zijn als eventuele navolgers van Nicky Hayden.... 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |