image1

In Imola/Italië, de WK strijd gaat verder...

In de historische omgeving van het Italiaanse Bologna, een vast bestanddeel wat racegeschiedenis betreft, vinden we het al even historische en legendarische Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola circuit waar komend weekend de 5e ronde om het Motul FIM Superbike wereldkampioenschap wordt verreden. Kijken we terug in het verleden van dit traditierijke circuit kunnen de SBK fans weer een spannend Superbike verwachten. Waarschijnlijk blijft het ook in Imola zo als dat het seizoen 2017 tot dusver verloopt: Kawasaki tegen Ducati met beide Kawasaki rijders Jonathan Rea en Tom Sykes aan de leiding voor de beide Ducati's van Chaz Davies en Marco Melandri! Maar wie weet komt in Imola de grote ommekeer en winnen bijvoorbeeld Michael van der Mark en Alex Lowes ieder een race! Na het trainingsakkefietje (Rea hinderde Davies tijdens een snelle ronde) tijdens de kwalificatie trainingen in Assen is de lange Walesman Davies er meer dan ooit op gebrand om regerend wereldkampioen Jonathan Rea dit met dubbele munt terug te betalen!!!



Dat een Italiaan met een Ducati in Italië een race heeft gewonnen is alweer een tijdje geleden. Dat was namelijk in 2009, toen wist Michel Fabrizio wist in Monza de eerste race voor het Italiaanse traditiemerk te winnen. Tot nu toe wisten 99 Italiaanse rijders een SBK race te winnen en juist daarom zullen de "tiviosi" komend weekend er natuurlijk alles aan doen om, vooral met Melandri, de honderdste Italiaanse SBK zege binnen te halen. Alhoewel het er natuurlijk in eerste instantie om gaat om in “eigen huis” überhaupt te winnen en het zal de Italianen een zorg zijn wie van de vijf Italiaanse rijders er wint! Als er al een Italiaan zou kunnen winnen is dat sowieso Marco Melandri!!!

Melandri rijdt voor het eerst sinds zijn terugkeer in het SBK weer op eigen bodem, echter, in het verleden had de kleine man uit Ravenna in Imola steeds de nodige problemen hier en blonk nooit echt uit! Het blijft dan ook de grote vraag of Melandri in staat is om dit seizoen het "Imola tij" te keren! Het zou echter best eens kunnen gebeuren, in de tot dusver 8 verreden races stond Melandri vijf maal het op podium. Wie weet geven Machio's fans hem de extra power wat hem misschien net dat laatste beetje meer geeft om na zijn comeback zijn eerste race te winnen, immers, we zijn in Italië!!!

Een ander verhaal is natuurlijk het duel Davies versus Rea. Davies en Ducati wisten hier in 2016 beide races te winnen op een grandiose manier te winnen. Echter beide jaren daarvoor, 2014 en 2015, was het Rea die hier alle 4 races won! Daarnaast kan Rea gezien zijn enorme puntenvoorsprong redelijk ontspannen aan het raceweekend beginnen. Doordat Davies in Assen door een technisch probleem in de eerste race uitviel, twee keer door een crash de finish niet haalde is zijn achterstand op Rea inmiddels opgelopen tot maar liefst 84 punten. Ook Rea's teamgenoot Tom Sykes trok in Assen aan Davies voorbij en staat tweede in het WK. Netto gezien ziet het er inderdaad wat “uitzichtloos” uit voor Rea’s directe achtervolgers. Maar hoe snel het mis kan gaan hebben we bij Davies kunnen zien en dus is dit kampioenschap nog lang niet voorbij! Natuurlijk kende Rea een nagenoeg perfecte start in dit seizoen en is is eerlijk gezegd torenhoog de favoriet voor Imola, maar, Ducati in Italië!! Zoals gezegd, de Noord Ier heeft hier vijf races op zijn naam staan en dus moet men ook komend weekend op het 4,9 km lange circuit rekening met de snelle Kawasaki rijder houden! Zeker in de performance waarin Rea op dit moment verkeerd!!!

Hetzelfde geld overigens ook voor Rea’s teammaatje Tom Sykes. Ook Sykes wist hier in het verleden twee races te winnen. Daarnaast stond de Brit hier maar liefst vier keer op de Pole! Ondanks dat Sykes Brit nog steeds niet echt fit is (onbekend virus) begrijpt hij als geen ander dat als hij Rea van zijn derde WK titel af wil houden het nu toch wel echt aan de tijd is aan te vallen! In Assen zagen we niet alleen een sterk rijdende, maar vooral vechtende Tom Sykes wat de Brit hopelijk inspireert en motiveert om er in Imola nog een stapje bij te doen. Sykes stond dit seizoen maar liefst zes keer op het podium, staat tweede in het WK klassement en heeft 64 punten achterstand op Rea. Sykes is definitief een kandidaat om rekening mee te houden komend weekend!

Achter Kawasaki en Ducati hebben we de “normale verdachten” in de vorm van het Yamaha duo Alex Lowes en Michael van der Mark. Het “the best of the rest” Yamaha team gaat in Imola verder met de jacht op podium plaatsen, iets waar ze tot dusver steeds net aan voorbij “schampten”. Voor de beide “podiumhongerige” Yamaha rijders zou het natuurlijk fantastisch zijn om uitgerekend in het thuisland van hoofdsponsor Pata eindelijk eens de al zolang verdiende podiumplaats (en) te veroveren! Na zijn sterke vierde plaats tijdens de tweede race in Assen is van der Mark “super geladen” dit eindelijk te realiseren!

Na zijn ietwat teleurstellende debuut in Assen hoopt SBK nieuwkomer Rafaelle De Rosa (Althea BMW Racing Team) zich voor eigen publiek te kunnen verbeteren. De regerend Europees Superstock 1000 kampioen en opvolger van de Duitser Markus Reiterberger kent het Imola circuit natuurlijk op zijn duimpje en stond hier in het verleden al meerdere malen op het podium. Ook De Rosa’s teamgenoot Jordi Torres is geen onbekende op dit circuit, de sympathieke Spanjaard scoorde hier 2016 een prima 4e en 7e plaats in zijn "debuutjaar" voor het Althea BMW Racing Team! In 2015 pakte Torres hier voor Aprilia middels een derde plaats zijn eerste SBK podiumplaats! De Italiaan Lorenzo Savadori zou zichzelf net als Marco Melandri wel eens tot een topresultaat kunnen aansporen. De Milwaukee Aprilia coureur reed na zijn blessure, opgelopen tijdens een heftige Highsider in Thailand, in Assen voor het eerst weer mee en overtuigde tijdens zijn eerste race gelijk met een sterke 5e plaats. In de tweede race crashte de jonge Italiaan echter opnieuw. Echter, hoewel erg wisselvallig, goed voor een verrassing is deze Savadori zeker! Savadori’s Aprilia teamgenoot Eugene Laverty stelde in Assen opnieuw teleur en het wordt langzamerhand tijd voor de Ier eens een teken te zetten!

De Duitse Ex MotoGP coureur en nu dus SBK debutant Stefan Bradl (Honda) zette in Assen middels een zesde plaats in de eerste race zijn beste resultaat tot dusver neer. Tevens het beste resultaat wat de nieuwe Honda Fireblade CBR 1000 RR betreft. Het Red Bull Honda WorldSBK Team, gemanaged door de familie ten Kate, werkt hard aan de nieuwe CBR 1000 RR maar kan ook geen ijzer met handen breken dus geduld is gevraagd! Met zijn zesde en tiende plaats behaalde de Bayer tevens zijn beste SBK resultaat tijdens een SBK weekend. Hopelijk is dit een lichtpuntje voor het hardwerkende Nederlandse team. Ex MotoGP coureur Nicky Hayden daarentegen kwam in Assen niet verder dan de plaatsten 14 en 9 en kende veel problemen met de Honda CBR. Hayden zal ongetwijfeld in Imola anders en agressiever ageren!!!

 

De lange Brit Leon Camier en zijn MV Agusta 1000 F4 waren in Assen met een 10e en 6e plaats weer goed bij de muziek en het hele paddock wacht (en hoopt) erop dat de zwoegende Camier voor het Italiaanse traditiemerk eindelijk eens een welverdiende podiumplaats behaald! Hetzelfde geld voor, inmiddels routinier, Ayrton Badovini! Tot dusver kon de snelle Italiaan op de Grillini Kawasaki geen potten breken, ook Badovini hoopt in Imola het tij te keren!!!

 

 

De actuele Top 5 ziet er zo uit: 1. Jonathan Rea 195 Pt, 2. Tom Sykes 131 Pt, 3. Chaz Davies 111 Pt, 4. Marco Melandri 97 Pt en vijfde is Alex Lowes met 76 punten....

FIM Motul World Superbikes Imola/Italy 2016 Race 1:

1  Chaz Davies          GBR Aruba.it Racing Ducati      Ducati Panigale R  1'46.700
   18 Laps 18 = 88,848 Km in 32'15.999 Min. = 165,213 km/u.

2  JONATHAN REA         GBR Kawasaki Racing Team        Kawasaki ZX-10R       3.406
3  TOM SYKES            GBR Kawasaki Racing Team        Kawasaki ZX-10R       3.729
4  JORDI TORRES         ESP Althea BMW Racing Team      BMW S1000 RR         13.631
5  DAVIDE GIUGLIANO     ITA Aruba.it Racing Ducati      Ducati Panigale R    19.948
6  LEON CAMIER          GBR MV Agusta Reparto Corse     MV Agusta 1000 F4    25.586
7  MICHAEL VD MARK      NED Honda World Superbike Team  Honda CBR1000RR SP   27.262
8  LORENZO SAVADORI     ITA IodaRacing Team             Aprilia RSV4 RF      28.300
9  NICKY HAYDEN         USA Honda World Superbike Team  Honda CBR1000RR SP   29.263
10 XAVI FORÉS           ESP Barni Racing Team           Ducati Panigale R    29.426
11 ALEX LOWES           GBR Pata Yamaha Off WorldSBK    Yamaha YZF R1        29.622
12 MATTEO BAIOCCO       ITA VFT Racing                  Ducati Panigale R    30.005
13 MARKUS REITERBERGER  GER Althea BMW Racing Team      BMW S1000 RR         34.667
14 JOSHUA BROOKES       AUS Milwaukee BMW               BMW S1000 RR         57.050
15 ALEX DE ANGELIS      RSM IodaRacing Team             Aprilia RSV4 RF    1'03.267
16 KAREL ABRAHAM        CZE Milwaukee BMW               BMW S1000 RR       1'14.668
17 JOSH HOOK            AUS Grillini Racing Team        Kawasaki ZX-10R    1'50.796
18 PAWEL SZKOPEK        POL Team Tóth                   Yamaha YZF R1        2 Laps
--------------------------------Race niet beëindigt--------------------------------
   SAEED AL SULAITI     QAT Pedercini Racing            Kawasaki ZX-10R      7 Laps
   DOMINIC SCHMITTER    SUI Grillini Racing Team        Kawasaki ZX-10R      0 Laps
   PETÉR SEBESTYÉN      HUN Team Tóth                   Yamaha YZF R1        0 Laps

FIM Motul World Superbikes Imola/Italy 2016 Race 2:

1  CHAZ DAVIES          GBR Aruba.it Racing Ducati      Ducati Panigale R  1'47.240 
   19 Laps = 93,784 Km in 34'07.278 Min. = 164,913 km/u.

2  JONATHAN REA         GBR Kawasaki Racing Team        Kawasaki ZX-10R       4.262
3  TOM SYKES            GBR Kawasaki Racing Team        Kawasaki ZX-10R       4.604
4  DAVIDE GIUGLIANO     ITA Aruba.it Racing - Ducati    Ducati Panigale R    13.093
5  LEON CAMIER          GBR MV Agusta Reparto Corse     MV Agusta 1000 F4    16.250
6  ALEX LOWES           GBR Pata Yamaha Off WorldSBK    Yamaha YZF R1        20.078
7  JORDI TORRES         ESP Althea BMW Racing Team      BMW S1000 RR         23.622
8  NICKY HAYDEN         USA Honda World Superbike Team  Honda CBR1000RR SP   26.803
9  MICHAEL VD MARK      NED Honda World Superbike Team  Honda CBR1000RR SP   28.577
10 XAVI FORÉS           ESP Barni Racing Team           Ducati Panigale R    32.630
11 LORENZO SAVADORI     ITA IodaRacing Team             Aprilia RSV4 RF      34.669
12 MARKUS REITERBERGER  GER Althea BMW Racing Team      BMW S1000 RR         38.244
13 JOSHUA BROOKES       AUS Milwaukee BMW               BMW S1000 RR         41.100
14 ALEX DE ANGELIS      RSM IodaRacing Team             Aprilia RSV4 RF    1'12.823
15 DOMINIC SCHMITTER    SUI Grillini Racing Team        Kawasaki ZX-10R    1'55.258
16 SAEED AL SULAITI     QAT Pedercini Racing            Kawasaki ZX-10R       1 Lap
17 PAWEL SZKOPEK        POL Team Tóth                   Yamaha YZF R1         1 Lap
---------------------------------Race niet beëindigt-------------------------------
   MATTEO BAIOCCO       ITA VFT Racing                  Ducati Panigale R   11 Laps
   KAREL ABRAHAM        CZE Milwaukee BMW               BMW S1000 RR          1 Lap
   GIANCARLO VIZZIELLO  ITA Team GoEleven               Kawasaki ZX-10R       1 Lap
   JOSH HOOK            AUS Grillini Racing Team        Kawasaki ZX-10R       1 Lap

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |