image1

Jonathan Rea: Absoluut respectloos....

Jonathan Rea met twee Aragon podiums best tevreden…

Tijdens het Spaanse Aragon Superbike weekend moest regerend wereldkampioen Jonathan Rea harder vechten als de 2 voorgaande WK events van Australië en Thailand. Ook mocht Rea tijdens het Aragon weekend na de Superpole voor het eerst dit seizoen niet vanaf de Pole vertrekken en moest hij deze eer aan zijn waarschijnlijk grootste WK opponent en Aragon specialist Chaz Davies overlaten. Wat de Brit zoals we hebben kunnen zien er niet van afhield, zij het met wat geluk (crash Davies), de eerste race te winnen. Deze zege betekende tevens de vijfde seizoenzege op rij van de tweevoudig wereldkampioen!!!

Cadeau kreeg Rea deze zege echter niet en nog nooit was de druk van Davies op Rea zo groot als op Motorland Aragon! De Ducati rijder wist tot twee ronden voor het eind van de race de Kawasaki rijder zwaar onder druk te houden met als resultaat een aantal prachtige inhaalmanoeuvres waarbij beide Top coureurs niets hadden weg te geven! Twee ronden voor het eind echter gleed Davis over het voorwiel weg en waarna de Panigale R behoorlijk "rondtolde" en zich meerdere malen oversloeg om uiteindelijk in de grindbak tot stilstand te komen, totallos wel te verstaan! Einde oefening voor de lange man uit Wales en een nog grotere achterstand in het WK!

Vier Seconden achter deze twee wist Marco Melandri (Ducati) als tweede te finishen wat ook zijn derde podiumplaats in 5 races betekende. Door de crash van Davies erfde de zieke Tom Sykes (dikke griep) de derde plaats en behield vooralsnog zijn tweede plaats in het WK klassement. Voor Sykes was het de vierde podiumplaats van dit seizoen. “ In Aragon hadden Chaz en ik eigenlijk in alle twee races een geniaal gevecht” vertelde Jonathan Rea maandag na de race, “Hier was echt heel duidelijk te zien waar de voor-en-nadelen van onze motoren liggen. In sector 1 was ik een stuk sneller als Chaz en kon heel gemakkelijk weer naar hem toe rijden. Echter bij het accelereren aan overkant, in sectie 2 en 3 waren Chaz en zijn Ducati een stuk sneller. Ik heb beide races geprobeerd alleen weg te komen om mijn eigen tempo te kunnen rijden maar het ging gewoon niet. Chaz wist me steeds terug te pakken. Ik vind het jammer voor Chaz dat ie in de eerste race crashte maar gelukkig is hij oké. Niettemin ben ik natuurlijk erg blij dat ik de eerste race gewonnen heb”…

Zoals we hebben kunnen zien was de tweede race  bijna een kopie van de eerste en hoewel Rea en Davies door de nieuwe startopstelling regeling  respectievelijk van de 14e en 10e plaats moesten komen lagen ze halfweg de race al op de plaatsten 1 en 2. Ook nu ging het weer bikkelhard ter zake tussen beide kemphanen met het verschil dat Davies deze keer op zijn Ducati bleef zitten en zijn eerste race van dit seizoen wist te winnen. Dat dit de eerste race was die Rea niet in zijn voordeel wist te beslissen deerde hem (schijnbaar) niet echt.  “Ik ben werkelijk dik tevreden en kan niet anders zeggen als dat we hier echt een goed weekend hebben gehad. Zeker gezien het feit dat dit niet echt een Kawasaki circuit is. Ik moet achteraf toegeven dat ik best men twijfels had voordat we hier naar toe gingen.” aldus de regerend wereldkampioen, “We zijn echter vrijdag gelijk al goed begonnen en voelden ons ook zaterdag erg goed. Goed genoeg om met Chaz over de volle 18 ronden om de winst te knokken. Ook zondag, niet vergeten op één van zijn (Davies) sterkste circuits, voelden we ons sterk genoeg en kon ik de hele race meegaan. Daarom ben ik best tevreden met dit resultaat en de behaalde WK punten.”

Dat Rea`s poging om het record van het winnen van 9 races op rij (Neil Hodgson en Troy Bayliss) door Chaz Davies gesaboteerd werd stoort de Britse Kawasaki rijder niet echt. “ Om eerlijk te zijn  betwijfel ik of ik dat record kan breken. Mijn  doel is natuurlijk elke race te winnen. Ik heb nu 5 races op rij gewonnen wat ik al bijzonder vind, maar 9 races op rij winnen is wel héél bijzonder. Ik probeer het natuurlijk weer opnieuw, maar het is niet iets waar ik me echt op concentreer!” Wat Rea veel meer stoort is het feit dat diverse media menen te moeten verkondigen dat de strijd om het WK  eigenlijk al beslist is en hij, Jonathan Rea als kampioen van 2017 al vast staat!!!

“Het is belachelijk daar nu al aan te denken en nog belachelijker zo te schrijven.Ik vind het dan ook absoluut respectloos tegenover onze tegenstanders die veel sterker zijn als voorgaande jaren” meent  Jonathan Rea, “Het kan best zijn dat Australië en Thailand de aanleiding was voor dit soort wilde suggesties maar....Daar komt bij dat dit circuits waren waar ik sowieso erg goed uit de voeten kan en ik daar meestal al sterk was. Er komen echter nog veel andere circuits waar we minder sterk zullen zijn en waar andere rijders sterker zullen zijn. Natuurlijk zijn zulke uitspraken dat ik weer kampioen wordt “vleiend” voor me, bouwen echter ook meer druk op. Het is comfortabel het kampioenschap zo aan te voeren, dat geeft me wat lucht en hoef ik niet beslist elke race winnen. Maar het is belachelijk nu al over het kampioenschap te praten en nog belachelijker het zo neer te zetten alsof het al beslist is. We hebben pas drie raceweekends gehad dus…”…

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |