image1

Markus Reiterberger en Althea BMW Racing gaan gescheiden wegen...

Het zat eraan te komen, Reiterberger en Althea BMW uit elkaar!

Na 30 Superbikes races te hebben bestreden samen gaan tweevoudig IDM Kampioen Markus Reiterberger en het Althea BMW Racing Team van de Italiaan Genesio Bevilacqua hun eigen weg. Op het paddock had men dit al een tijdje zien aankomen en was het al niet echt meer een verrassing. Alhoewel Reiterberger schijnbaar zelf deze beslissing heeft genomen is en blijft het jammer dat dit jonge en sympathieke talent er de brui aangeeft, voorlopig althans. Vooral omdat "Reiti" veel meer kan als we tot noch toe van hem hebben gezien. Door de media wordt het zo neer gezet dat Reiterberger zich om gezondheidsproblemen heeft teruggetrokken, iets wat niet helemaal klopt. We proberen een stukje van de sluier op te lichten waarom dit alles zo gekomen is. Het grootste probleem was dat de chemie tussen Reiterberger en het Althea team (Genesio Bevilacqua) veel te wensen overliet. Een chemie die nooit echt goed heeft gefunctioneerd overigens. Reiterberger stond overigens direct bij BMW München onder contract, niet bij het Althea BMA Racing Team. Dat het met Reiterberger niet voorwaarts gaat, eerder de andere kant op heeft volgens Althea Boss Genesio Bevilacqua te doen met het feit dat Reiterberger een mentaal probleem overgehouden aan zijn harde crash in de tweede race in Imola 2016! Bij deze crash brak de jonge Duitser zich meerdere ruggenwervels en was lang nodig zich daarvan te herstellen.



De problemen tussen Reiti en het Althea team waren ook in 2016 duidelijk waarneembaar. Reiti`s manager, Werner Daemen, wist in 2016 nog door te zetten dat Reiterberger door een aantal mensen uit zijn IDM tijd, het Van Zon Remeha BMW Superbike Team van Werner Daemen, werd begeleid. Dit was al een doorn in het oog van Althea's teamleiding maar werd, waarschijnlijk op aandrang van BMW, getolereerd. Echter vanaf het eerste treffen van team en rijders in 2017 in het Spaanse Jerez was alles Italiaans behalve de BMW's data techniker. Zelfs voor "BMW goeroe" Wolfgang Kampe, Reiti's jarenlange wegbegeleider, was er geen plaats meer. Het Althea BMW team wilde zelf de regels blijven bepalen waar op zich natuurlijk niets tegen te zeggen is. Jammer genoeg echter werd er vanuit de Althea hoek (te) weinig ondernomen om de jonge, onervaren WK rijder, voorwaarts te helpen. Vooral wat Reiti's wensen betroffen over het afstellen van de BMW S 1000 RR. Grof gezegd: Het credo luidde: Het team bepaald de Set-up, niet de rijder! En dat functioneerde bij de jonge Bayer helaas maar zelden! In plaats van op de wensen van de rijder in te gaan hete het dat hij zich maar moest aanpassen! Een absolute No Go natuurlijk. Hoe is het bv mogelijk dat Reiterberger op zijn oude IDM motor, geprepareerd door het Van Zon Remeha BMW Team van Werner Daemen, op de Lausitzring meer dan een seconde sneller was als op de Althea BMW tijdens de test en het raceweekend???

Ook het feit dat Reiti's teamgenoot Jordi Torres duidelijk succesvoller is met de BMW speelde waarschijnlijk een grote rol mee waardoor het team hun focus meer op Torres richte. De resultaten van 2017 spreken natuurlijk een duidelijk taal voor zich, na 6 verreden races staat Torres met 48 punten 6e in het WK terwijl Reiterberger met 19 punten op de 13e plaats staat! Het zat er aan te komen en was in Aragon ook duidelijk "voelbaar". Ik heb deze week nog tegen Evelyn gezegd: Dat met Reiti duurt niet lang meer, contract of geen contract. Nu is het er dus toch van gekomen en sneller als verwacht. In Aragon was duidelijk te merken dat Reiterberger er mentaal gewoon doorzat maar heeft volgens ondergetekende weinig of niets niets de Imola-crash van 2016 te doen. Dit is, jammer genoeg, het resultaat als de chemie tussen rijder en team niet overeenkomt. Een ander toch wel ietwat bedenkelijk punt is natuurlijk het feit dat men bij het Althea team Europees Superstock 1000 kampioen 2016 (Althea BMW) Raffaele de Rosa "wachtend"op de reservebank heeft, nu dus had, zitten. De Rosa, met zijn 30 jaar te oud voor de stock klasse, krijgt nu dus toch de kans in het WK te promoveren!

Hoe dan ook, het WK Superbike is vooralsnog einde verhaal voor Markus Reiterberger, naar alle waarschijnlijkheid zullen we Reiti samen met manager (en begeleider) Werner Daemen in het IDM (Internationaal Duits Kampioenschap) terug zien. Tegenover onze Duitse collega`s van Speedweek zei Reiterberger: "Mijn laatste echt goede race was Misano 2016, daar voelde ik me het hele weekend sterk en was ook snel. Na sat ik me had hersteld van mijn rugblessure was ik tijdens de eerste test op de Lausitzring (IDM Bike) gelijk weer supersnel. Tijdens het SBK weekend op diezelfde Lausitzring was ik alleen de eerste dag snel daarna ging er echter niets meer. Ik heb gewoon geen gevoel voor de motor. Ik heb echt alles geprobeerd maar vind geen vertrouwen. Toen ik 2016 aan het WK begon wouden we onder alle omstandigheden vermijden dat ik me zou forceren en ik "opgebrand" zou raken maar exact dat is er nu gebeurd"...

De persberichten schreven meer of minder het volgende: "Na intensief met mezelf te hebben overlegd heb ik besloten 2017 niet meer als permanente SBK Coureur in het WK Superbike van start te gaan" aldus Reiterberger: "We zijn in 2016 succesvol aan dit voor mij nieuwe project begonnen, maar tot op de dag van vandaag heb ik mijn prestaties van het begin niet kunnen continueren. Daarom heb ik besloten om mij op mijn volledig herstel wat mijn gezondheid betreft te concentreren om daarnaast mijn race carrière te overdenken! Ik ben het Althea BMW Racing Team dankbaar voor de ervaringen die ik mocht opdoen in het Superbike WK (?), nu moet ik echter eerst een aantal ander, nieuwe, uitdagingen nagaan. Ik wil me bedanken bij al mijn sponsoren die het me mogelijk hebben gemaakt in het WK te rijden en daarbij altijd trouw achter me stonden. En vooral natuurlijk ook BMW voor hun vertrouwen en toewijding. Het was altijd mijn droom Superbike WK te rijden en met de opgedane ervaringen zal ik er hard aan werkenom in het WK terug te keren"...

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |