image1

World Superbikes terug in Europa...

Domineert Ducati in Aragon?

Komend weekend gaat het FIM World Superbike kampioenschap in het Spaanse Aragon van start wat de eerste race van het seizoen 2017 in Europa betekend. Het Aragon circuit werd in het verleden grotendeels door de Brit Chaz Davies (Ducati) gedomineerd. Het ook voor ons, fototechnisch gezien, prachtige Motorland Aragon circuit ligt ca 150 noordwest van Barcelona en bood in het verleden vaak spannende races.

Tot dusver domineerde regerend wereldkampioen Jonathan Rea 2017 het WK door alle 4 overzee races (Australië en Thailand) op zijn naam te schrijven. Nieuw bij Rea is dat hij ook tijdens beide Superpole’s het snelste was! Maar in Spanje zou het best eens kunnen gebeuren dat we een andere coureur op het hoogste trapje van het podium te zien krijgen? Het Kawasaki duo Rea en Sykes komen na een indrukwekkende seizoenstart met een puntenvoorsprong naar Zuid Spanje die het de “groenen” mogelijk maakt de leiding in Europa te behouden...

Rea`s score wat winnen betreft houdt zich in Aragon in grenzen. Rea wist hier tot dusver alleen in 2015 de eerste race te winnen. Echter tijdens de voorbereidingsfase van het seizoen 2017 wist Rea hier tijdens de tests indrukwekkende tijden neer te zetten.

Daarnaast komt Rea met 4 overwinningen op rij sowieso zelfbewust naar Spanje! Rea’s Kawasaki teamgenoot Tom Sykes heeft hier een betere status.

Sykes stond hier maar liefst 4 maal op de Pole en wist op het enge en bochtenrijke Aragon circuit in 2014 beide races te winnen. Sowieso lijkt de nieuwe Kawasaki ZX-10RR beter bij Sykes rijstijl te passen als het 2016 model dus wie weet?

De absolute favoriet voor Aragon is zonder twijfel Chaz Davies (Ducati). Davies wist de laatste 3 races hier, met overmacht, te winnen en ook daarvoor, in 2013, zegevierde de lange Brit hier met BMW al eens in beide races! Motorland Aragon zou wel eens de eerste goede gelegenheid voor Davies kunnen worden om zijn eerste, maar oh zo belangrijke, zege van dit seizoen te gaan vieren...

Naast Davies "loert" natuurlijk ook Davis nieuwe teamgenoot Marco Melandri op zijn eerste seizoenzege. Melandri bezet op dit moment de vijfde plaats in het WK maar men ziet dat Marco meer kan en wil. Wel liet Melandri zich in beide voorgaande races twee tot twee keer toe zich in de laatste ronde en laatste bocht door Tom Sykes van de tweede plaats verdringen! Melandri's staat van diens op Motorland Aragon mag zich echter zien laten. In 2011 pakte hij hier de Pole en won met Yamaha de eerste race. In 2012 stond hij hier opnieuw op de Pole, deze keer met BMW en won tevens de tweederace! Dus niet alleen Davies en Sykes hebben hier een sterk verleden, maar ook Melandri!

Het Yamaha team kende een goede start in het nieuwe seizoen en het harde werken aan de R1 tijdens de winterpauze werpt 2017 zijn vruchten af. De vroegere crashpiloot Alex Lowes rijd 2017 erg constant en heeft, als "best of the rest" achter Kawasaki en Ducati, drie vierde plaatsten op zijn naam staan en staat ook vierde in het WK. 

Lowes zoekt echter koortsachtig naar een weg om zijn eerste sprong op het podium te maken en deze sprong lijkt ook niet meer zo9 ver! Echter, Motorland Aragon was in het verleden niet echt het circuit van de Brit en meer dan een paar "net" top 10 klasseringen zaten er tot dusver niet in!

Ook Yamaha nieuweling Michael van der Mark kan zich, behalve 2 tweede plaatsen uit de Supersport 600 tijd, niet echt roemen met Top prestaties op Motorland Aragon. Zowel in 2015 als ook in 2016 kwam Michael hier alleen tijdens de tweede race aan de finish, dat respectievelijk met een P8 en een P7! In Thailand was echter te zien dat Michael en Yamaha weer een stap voorwaarts hebben gemaakt met zijn prima vijfde plaats in race 1. Echter, de tweede race moest Michael door technische problemen met de Yamaha laten schieten! Wat Yamaha betreft, als "The best of the rest" in Aragon opnieuw een stap voorwaarts weten te maken is het gaatje naar Kawasaki en Ducati dicht en zou het wel eens kunnen gebeuren dat... 

Zoals we vorige week al schreven heeft het Red Bull Honda team een paar harde maar leerzame overzee races achter zich. Als alles goed verloopt kon het oer-Nederlandse ten Kate nog een keer testen voor het Aragon-weekend vrijdag gaat beginnen. Het team doet er alles aan om de nieuwe Honda CBR 1000 RR zo snel mogelijk op het niveau van de concurrentie te brengen. Het team werk er permanent aan om voor beide rijders Nicky Hayden en Stefan Bradl een basisperformance te vinden waarmee men in Aragon van start kan gaan. Inmiddels slaagden beide rijders er in Thailand minstens één keer in de Top 10 te finishen dus de "voorwaarts beweging" is er. In 2016, Hayden's debuutjaar in de Superbikes, werd de Amerikaan zesde in race 1, tijdens de tweede race echter slechts 23e! In zijn MotoGP tijd stond Hayden hier in 2010 als 3e op het podium, al zijn andere klasseringen beperken zich tot een 7e en twee 9e plaatsen...

De Duitser Stefan Bradl kent Motorland Aragon natuurlijk nog uit zijn MotoGP tijd, finishte hier in 2013 als 5e en het jaar daarop, 2014, zelfs als sterke 4e. Wat op zich natuurlijk super resultaten uit het MotoGP verleden van de Bayer zijn die hem en het hele Honda team best eens zouden kunnen helpen om met de CBR 1000 RR weer een stap in de juiste richting te maken!

Het Aprilia Milwaukee duo Lorenzo Savadori en Eugene Laverty is waarschijnlijk blij zowel het Australië als ook
het Thailand weekend af te kunnen sluiten en te vergeten. Te veel technische problemen, die deels crashes veroorzaakten en er mede voor zorgden dat beide coureurs niet echt opvallen in het WK. Eugene Laverty vergaarde magere 15 punten in 4 races en bezet de elfde plaats in het WK. Zijn Aprilia teamgenoot Lorenzo Savadori neemt met 10 punten een matige 15e plaats in. Nu dus de eerste race in Europa waar een paar grotere Updates van Aprilia zullen plaatsvinden wat als een soort van "herstart" voor beide Aprilia rijders betekend!

Jordi Torres en Markus Reiterberger van het Althea BMW Racing Team kenden een pasabele start in het nieuwe seizoen. De koelere temperaturen in Europa wil het duo in hun voordeel omzetten. Jordi Torres wist al een paar top 5 klasseringen te boeken en wil natuurlijk tijdens zijn thuiswedstrijd schitteren en zijn eerste podiumplaats proberen te pakken. Dat Torres dat kan heeft hij al laten zien dus....In 2015 werd de sympathieke Spanjaard hier 7e en 5e! Zijn BMW teammaatje Markus Reiterberger werkt nog steeds aan zichzelf en is bezig om zijn zelfvertrouwen na zijn zware crash vorig seizoen verder op te bouwen. Reiterberger kent Motorland Aragon erg goed en de Bayer hoopt hier alle leed van de laatste 10 maanden eindelijk eens van zich af te kunnen schudden en terug in oude vorm te vinden...

Leon Camier en zijn MV Agusta Reparto Corse team hebben een aantal problemen die men tijdens beide overzee races hadden deels kunnen oplossen. Camier moest tijdens beide races steeds bijna de vrijdag sessies missen en zich steeds via de tweede sessie kwalificeren wat de lange Brit dan ook steeds goed lukte. In Aragon schijnt het team beter opgesteld te zijn en gaat Camier voor Top 5 klasseringen, iets wat niet echt onmogelijk is zoals de dat heeft de Brit al vaker bewezen!!!

Dan hebben we nog twee Spaanse thuisrijders, Xavi Fores (Ducati) en Roman Ramos (Kawasaki). Vooral Fores kan men goeie klasseringen toerekenen mits hij dat tijdens de races kan omzetten! Fores was tijdens alle kwalificaties steeds ver voorin te vinden maar kon het tot dusver niet echt omzetten, wie weet geeft Aragon hem het laatste duwtje voorwaarts! De uiterst sympathieke Roman Ramos is een typische "puntje pikker" en gezien het materiaal wat de Spanjaard tot beschikking doet hij dat best wel goed, meer zit er voor de Spanjaard gewoon niet in!

Iemand die wel het materiaal heeft om in de Top 5 te rijden is de Italiaan Alex de Angelis. De Ex MotoGP rijder in dienst van het Pedercini Kawasaki team heeft grote problemen met de omschakeling van Aprilia naar Kawasaki. Dit ondanks dat het Pedercini team over bijna gelijkwaardig materiaal beschikt als het officiële Kawasaki fabrieksteam! De Angelis zelf zegt dat men te weinig tijd heeft gehad om te testen en dat hij tot dusver alles tijdens de raceweekenden moest uitvinden wat voor hem het beste is. We zullen het zien...   

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |