image1

Donington Park begroet het volgende World Superbike spektakel 2022…

Donny 14.07.2022 - 11:08

Na vier weken pauze keert het WorldSBK 2022 terug naar het circuit waar dit prachtige kampioenschap in 1988 zijn wortels sloeg: Het bekende Donington Park Circuit onder de rook van het Britse Derby.

In het verleden hebben we op het historische Donington Park circuit al veel spannende en emotionele races mogen meemaken en ook 2022 beloofd een  weekend met veel spanning en vooral emotie te worden.

Het 35e WorldSBK seizoen is sowieso op weg om één van de beste en spannendste seizoenen van de laatste jaren te worden ondanks dat het drietal Alvaro Bautista (Ducati) Jonathan Rea (Kawasaki) en Toprak Razgatlioglu tot dusver de toon aangaven.

Gaat Engeland het keerpunt worden voor alle andere coureurs of verdelen de gebruikelijke verdachten de punten opnieuw onder elkaar?

Het titanentrio: Lukt het Rea & co Bautista in Donington te stoppen?

DUCATI: WK leider Alvaro Bautista (Ducati) is tot dusver de enige coureur die na alle 12 verreden races ook alle 12 keer, (6 zeges) op het podium stond.

Met zijn, in tegenstelling tot nog in 2019, zijn beheerste rijstijl komt de 37 jarige vicewereldkampioen van 2019 met 36 punten voorsprong op Jonathan Rea naar “The UK”.

Doch het prachtige Donington Park circuit was de afgelopen jaren niet echt een gelukkig “jachtgebied” wat de Spanjaard en Ducati betreft.

Het Italiaanse “Edelmerk” wist op Donington sinds 2011 (Carlos Checa race 2) geen enkele race meer te winnen en Bautista’s derde plaats in de tweede race van 2019 is tot dusver Ducati`s enigste podium met de Panigale V4 R op Engelse bodem!

Doch 2022 zit de Bautista behoorlijk vast in het zadel van zijn V4 R en lijkt het voor Rea & co veen hele klus te worden de kleine Spanjaard van zijn koers af te houden: Het Wereldkampioenschap 2022.

Bautista’s teamgenoot Michael Rinaldi pakte tijdens de laatste race in Misano/Italië 2 sterke derde plaatsen en absolveerde samen met zijn Ducati crew nog een succesvolle test in Misano doch of dat allemaal voldoende zal zijn om in Engeland te kunnen schitteren moet nog blijken?

Rinaldi neemt de zesde plaats in het WK in doch voelt letterlijk de druk van Ducati en WorldSBK “jonkie” Axel Bassani in zijn rug en weet dat er meer moet komen als Ducati fabrieksrijder!

Overigens komt Ducati met 998 WorldSBK podiumplaatsen naar the UK en dus mikken beide Ducati coureurs op de 1000e podiumplaats voor het Italiaanse traditiemerk!

KAWASAKI: Zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) weet dat hij thuis in Donington de jacht op Bautista moet openen wil hij zijn kansen op een zevende wereldtitel in leven houden.

Rea`s enige kans is dan ook volledig op aanval om te schakelen en proberen aan te knopen aan zijn Donington successen uit het verleden om zo de 36 punten achterstand op WK leider Bautista te verkleinen.

Doch het afgelopen seizoen moest de Noord Ier “thuis” in Donington genoegen nemen met een P2 in de eerste race, een crash in race 2 en wist hij “alleen” de Tissot Superpole race te winnen!

Overigens verloor Rea`s middels zijn crash in de tweede “normale” race in 2021 voor de tweede keer dat seizoen de WK leiding aan de latere wereldkampioen Toprak Razgatlioglu (Yamaha) die hier in 2021 beide “normale” races op zijn naam schreef.

Drie jaar geleden, in 2019, 2020 viel immers uit door de pandemie uit, schreef de langjarige Kawasaki star alle drie de races op het prachtige berg en dal circuit op zijn naam!

Aan de andere kant in de Kawasaki box hoopt Alex Lowes na zijn matige seizoenstart thuis in Donington aan te kunnen knopen aan zijn sterke derde plaats in de eerste race van 2021.

Overigens is Kawasaki nog slechts één podium verwijderd van hun 500e podium in het World Superbike wereldkampioenschap!  

YAMAHA: Toprak Razgatlioglu (Yamaha) komt terug naar het circuit waar hij in 2018, tweede na race 2, voor het eerst in zijn toen noch prille loopbaan op het WorldSBK podium stond.


De regerend wereldkampioen kende middels crashes en domme pech een moeizame seizoenstart doch “Stoppie” wist vier weken geleden in het Italiaanse Misano eindelijk zijn eerste, zij het de Tissot Superpole race) race, te winnen.

Met een uitvoerige en succesvolle test op het Misano circuit achter zich en in het achterhoofd dat hij hier in 2021 beide hoofdraces won schijnt “El Turco” komend weekend niets in de weg te staan om de jacht op Bautista & co te openen?

Ookal kijkt de 25 jarige Turk actueel tegen een achterstand van 43 punten op Rea, en zelfs 79 punten op Bautista, aan weten we allemaal hoe snel deze punten door crashes en pech “verbruikt” kunnen zijn!

Toprak’s teammaatje Teamgenoot Andrea Locatelli, WK vierde met één podium, weet dat hij op zijn minst top 4 finishes, of nog beter, nodig is om in de top 4 te blijven en vooral om de aansluiting bij Bautista, Rea en Razgatlioglu in stand te houden.  

HONDA en BMW: Heeft de Donington test BMW en Honda wat gebracht?

Na een ijzersterke seizoenstart als WorldSBK rookie is Honda nieuwkomer Iker Lecuona, WK 5e (één podium), bereid voor verdere grote uitdagingen waarvan het Donington event er zeker één is.

De Spanjaard verbracht slechts één “circuitdag” op het op het Britse circuit doch de nieuwbakken Honda coureur is ervan overtuigd dat hij hier de 9 punten achterstand op de voor hem liggende Andrea Locatelli kan verkleinen!

Lecuona en zijn landgenoot Alvaro Bautista zijn trouwens de enige Top 10 rijders die tot dusver alle 12 verreden races in de puntenrangen wisten te finishen.

De in Misano geblesseerd geraakte Xavi Vierge, diverse botbreuken in zijn rechterhand, hoopt na zijn operatie en vier weken rust op tijd klaar te zijn voor het Donington event.

Doch de WorldSBK rookie, negende in het WK klassement, zal zich net als zijn teammaatje Lecuona eerst vertrouwd moeten maken met het best wel eigenzinnige Donington circuit.

BMW: Komt Redding in “the UK” de rest een stap nader?

Net als beide Honda’s rijders Lecuona en Vierge had ook BMW factory rijder Scott Redding slechts één dag tijd het circuit met zijn nieuw “arbeidsapparaat” te leren kennen doch met het verschil dat Redding natuurlijk veel Donington ervaring meebrengt.  

Voor Redding, WK tiende, is Donington één van de absolute hoogtepunten in zijn carrière: In 2008 wist de toen pas 15 jarige Brit als jongste Grand Prix winnaar ooit de 125cc race voor mannen als Mike di Meglio en Marc Marquez op zijn naam te schrijven!

Daarna zegevierde de Brit talloze malen op het Donington Park circuit in zijn British Superbike tijd doch tot het lukte hem in het WK Superbikes tot dusver niet op het podium te rijden en is zijn beste resultaat hier een vierde plaats in de tweede race van 2021.

Wat Redding’s BMW teammaatje Michael van der Mark betreft is het zeker dat ook in Donington de Oekraïner Illia Mykhalchyk de Nederlander zal vervangen.

Wel reed MvdM afgelopen week tijdens een CRT Circuitdag op het circuit van Assen een x aantal rondes op een “standaard” BMW M 1000 RR  doch dat alles is niet voldoende om deel te nemen aan het Donington event.

Het gevecht tussen de “privatiers”: Axel Bassani blijft de toon aangeven terwijl Wildcard rijders voor verrassingen kunnen gaan zorgen.

De lijst van het zogenaamde “independent klassement”, de zogenaamde privé rijders/teams, klassement wordt aangevoerd door één van de jongste rijders in het WorldSBK: Axel Bassani.

De pas 22 jarige Italiaan voert niet alleen het independent klassement aan maar heeft zich ook in het WK klassement op een sterke achtste plaats genesteld!

Bassani keert komend weekend dan wel terug naar een historische racecircuit doch ook naar een circuit waar hij het in 2021 erg moeilijk had.  

Doch nu komt hij als WK achtste naar Donington en zijn slechts 7 punten achterstand op WK zevende Alex Lowes zouden de jonge Italiaan wel eens extra kunnen ”bevleugelen”.

Zijn directe belager in het zg independent klassement is BMW “piloot” Loris Baz die echter als WK elfde al tegen een achterstand van 23 punten op Bassani aankijkt.

Baz keert echter naar een circuit terug waaraan hij goede herinneringen heeft en waar hij in 2014 (Kawasaki) in beide races met de latere wereldkampioen Tom Sykes om de overwinning vocht.

De Fransmans elfde WK plaats is een tikje bedrieglijk en wie Baz kent weet dat hij daar niet thuis hoort en de huidige BMW coureur is vast van plan om the UK in de WK top 10 te verlaten!


Op de 12e WK plaats, 11 punten achter Baz, loert de Garrett Gerloff (Yamaha) op zijn kans om in Engeland aan te kunnen knopen aan succes uit het voorgaande jaar.

De 26 jarige Amerikaan werd toen sterk tweede in de tweede race wat trouwens tevens de laatste keer was dat hij op het WorldSBK podium stond.

Philipp Oettl (Ducati), WK 13e, keert na zijn herstel van een in Estoril/Portugal opgelopen gecompliceerde sleutelbeenbreuk terug in het WorldSBK paddock en de Duitser hoopt fit genoeg te zijn voor het Britse event.

Terwijl de Duitser hier zijn debuut gaat maken komt WorldSBK en MotoGP routinier Eugene Laverty (BMW) met 2 punten minder als 14e naar Donington Park.

Motoxracing Yamaha coureur Roberto Tamburini wist zich na een sterk Misano optreden in de WK Top 15 te katapulteren waarmee we de Top 15 vol hebben.

Rijders als een Luca Bernardi (Ducati), Leandro Mercado en Hafizh Syahrin (beide Honda) zullen opnieuw alles proberen kostbare WK punten te veroveren.

Beide Fransozen Lucas Mahias (Kawasaki) en Christophe Ponsson (Yamaha) en de Tsjech Oliver König (Kawasaki) hopen na hun 4 weekse blessuretijd fit genoeg te zijn om aan de Donington klus te beginnen.

Ook de Japanner Kohta Nozane (Yamaha) maakt in Donington zijn racedebuut nadat hij afgelopen seizoen 2021 middels een blessure verstek moest laten gaan.

Altijd interessant in “the home of Superbikes” is altijd weer het aantal Wildcard coureurs.

De bekendste daarvan is waarschijnlijk WorldSBK routinier Leon Haslam (Pedercini Kawasaki) doch waarschijnlijk veel interessanter zijn de namen van regerend British Superbike Champion Tarran Mackenzie (Yamaha) en de Isle of Man TT specialist Peter Hickman (BMW).

WK Stand WorldSBK 2021:

1. ALVARO BAUTISTA      Ducati    220
2. JONATHAN REA         Kawasaki  184
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU  Yamaha    141
4. ANDREA LOCATELLI     Yamaha    108
5. IKER LECUONA         Honda      99
6. MICHAEL RINALDI      Ducati     92
7. ALEX LOWES           Kawasaki   75
8. AXEL BASSANI         Ducati     68
9. XAVI VIERGE          Honda      63
10.SCOTT REDDING        BMW        48
11.LORIS BAZ            BMW        45
12.GARRETT GERLOFF      Yamaha     34
13.PHILIPP ÖTTL         Ducati     20
14.EUGENE LAVERTY       BMW        18
15.ROBERTO TAMBURINI    Yamaha     18

Prosecco Donington UK Round 2021 WorldSBK Race 1:

1. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1       1'28.571  
   23 Laps = 92,529 Km in 34'36.377 Min. = 160,426 km/h.
2. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR       2.419
3. ALEX LOWES            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR      12.261  
4. TOM SYKES             GBR BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         14.625  
5. MICHAEL VAN DER MARK  NED BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         16.447  
6. LEON HASLAM           GBR Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R    17.028  
7. GARRETT GERLOFF       USA GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1         33.345  
8. ALVARO BAUTISTA       ESP Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R    37.385  
9. LUCAS MAHIAS          FRA Kawasaki Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR      23 43.
10.AXEL BASSANI          ITA Motocorsa Racing                 Ducati Panigale V4 R  43.836  
11.CHAZ DAVIES           GBR Team GoEleven                    Ducati Panigale V4 R  48.102  
12.MICHAEL RINALDI       ITA Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R  56.538  
13.EUGENE LAVERTY        IRL RC Squadra Corse                 BMW M 1000 RR         59.392  
14.LUKE MOSSEY           GBR OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR    1'01.922  
15.ISAAC VINALES         ESP Orelac Racing VerdNatura         Kawasaki ZX-10RR    1'22.275  
16.LORIS CRESSON         BEL OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR       1 Lap  
----------------------------------------Did not Finish-------------------------------------
   JONAS FOLGER          GER Bonovo MGM Racing                BMW M 1000 RR         2 Laps  
   TITO RABAT            ESP Barni Racing Team                Ducati Panigale V4 R 10 Laps  
   ANDREA LOCATELLI      ITA Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1        17 Laps  
   SCOTT REDDING         GBR Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R 22 Laps  
   CHRISTOPHE PONSSON    FRA Alstare Yamaha                   Yamaha YZF R1        22 Laps

Prosecco Donington UK Round 2021 WorldSBK Results Tissot Superpole Race:

1. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR      1'30.548  
   10 Laps = 40,230 Km in 15'17.958 Min. = 157,772 km/h.
2. TOM SYKES             GBR BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR            2.531  
3. MICHAEL VAN DER MARK  NED BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR            3.409
4. LEON HASLAM           GBR Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R       3.955  
5. GARRETT GERLOFF       USA GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1            4.067  
6. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1            5.011  
7. LUCAS MAHIAS          FRA Kawasaki Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR         6.461  
8. CHAZ DAVIES           GBR Team GoEleven                    Ducati Panigale V4 R    11.599  
9. ANDREA LOCATELLI      ITA Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1           20.284  
10.MICHAEL RINALDI       ITA Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R    24.865  
11.AXEL BASSANI          ITA Motocorsa Racing                 Ducati Panigale V4 R    25.318  
12.EUGENE LAVERTY        IRL RC Squadra Corse                 BMW M 1000 RR IND       25.584  
13.ISAAC VINALES         ESP Orelac Racing VerdNatura         Kawasaki ZX-10RR        40.885
14.ALEX LOWES            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR      1'09.188
15.ALVARO BAUTISTA       ESP Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R    1'16.976  
16.JONAS FOLGER          GER Bonovo MGM Racing                BMW M 1000 RR         1'24.717  
17.LUKE MOSSEY           GBR OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR      1'33.316  
18.SCOTT REDDING         GBR Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R  1'37.702  
-------------------------------------Did not Finish-----------------------------------------
   LORIS CRESSON         BEL OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR        3 Laps  
   CHRISTOPHE PONSSON    FRA Alstare Yamaha                   Yamaha YZF R1           5 Laps  
   TITO RABAT            ESP Barni Racing Team                Ducati Panigale V4 R    9 Laps  

Prosecco Donington UK Round 2021 WorldSBK Results Race 2:

1. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1       1'28.262 
   23 Laps = 92,529 Km in 34'01.226 Min. = 163,188 km/h.
2. GARRETT GERLOFF       USA GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1 IND   1'28.346  
3. TOM SYKES             GBR BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR          4.522  
4. SCOTT REDDING         GBR Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R   5.151  
5. MICHAEL VAN DER MARK  NED BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         13.315
6. ALEX LOWES            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR      14.444  
7. CHAZ DAVIES           GBR Team GoEleven                    Ducati Panigale V4 R  16.684  
8. MICHAEL RINALDI       ITA Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R  18.757
9. LEON HASLAM           GBR Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R    20.783  
10.ALVARO BAUTISTA       ESP Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R    22.938  
11.ANDREA LOCATELLI      ITA Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1         23.194  
12.LUCAS MAHIAS          FRA Kawasaki Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR      25.442  
13.AXEL BASSANI          ITA Motocorsa Racing                 Ducati Panigale V4 R  32.898  
14.TITO RABAT            ESP Barni Racing Team                Ducati Panigale V4 R  38.370  
15.EUGENE LAVERTY        IRL RC Squadra Corse                 BMW M 1000 RR         39.776  
16.LUKE MOSSEY           GBR OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR      43.182
17.ISAAC VINALES         ESP Orelac Racing VerdNatura         Kawasaki ZX-10RR      56.811
18.CHRISTOPHE PONSSON    FRA Alstare Yamaha                   Yamaha YZF R1         57.073  
19.LORIS CRESSON         BEL OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR    1'13.148  
20.JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR    1'14.103Foto credit: WorldSBK-MotoGP and donnyfoto.com
2022  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |