image1

Lanceert BMW met Bonovo Action BMW Racing Team een voltreffer?

Donny 04.11.2021 - 18.00

Voor 2022 zien we dat BMW’s arrangement wat het WorldSBK betreft nog meer toeneemt en is te zien dat het Beierse motormerk gelijktijdig het Duitse Bonovo Action BMW Racing Team in zijn kielzog meeneemt.

Dit seizoen is het team nog onderweg, ook met volledige ondersteuning van BMW, onder de naam Bonovo MGM Racing met de crew van de bekende Duitse (Yamaha) tuner Michael Galinski.


Als coureur werd IDM kampioen 2020 (Yamaha) Jonas Folger mee aan boord genomen doch de Duitser wist met de nieuwe BMW M1000 RR niet echt wat te beginnen en geen sterke resultaten te behalen.

Nu, 29 races later is Folger met een mikkerige 21 WK punten WK 22e in het WK en wist hij zich alleen in Assen tijdens de Superpole als zesde in de Top 10 te kwalificeren om daarna de eerste race, op P6 liggend, middels een high speed crash te beëindigen!

Folger, een man met zowel Moto2 en MotoGP ervaring, wist alleen tijdens de Spaanse races, Aragón, Navarra en Jerez punten te veroveren wat duidelijk te weinig is voor een man van zijn kaliber.

Dat zag natuurlijk ook Bonovo teameigenaar, en motorsportvriend, Jürgen Röder in die dan ook het besluit nam om de laatste 2 races van het seizoen 2021, Argentinië en Indonesië, te laten schieten om samen met BMW aan een grote reorganisatie te beginnen.


Tot dusver verloopt deze “reorganisatie” schijnbaar goed en hebben teambaas Jürgen Röder en BMW oa besloten 2022 net als het officiële BMW team twee rijders de arena in te sturen.

De naam van het team word “omgedoopt” van Bonovo MGM Racing in Bonovo Action BMW Racing Team waarbij opvalt dat de naam MGM (Michael Galinski Motortuning) is verdwenen doch Galinski en zijn crew blijven gewoon aan boord bij het "gereorganiseerde" BMW team. 

BMW verkondigde al langer dat men 2022 naast het officiële BMW Motorrad WorldSBK Team graag een tweede team met gelijkwaardig materiaal wilde uitrusten, iets wat nu dus een feit is geworden!

Ook wat coureurs betreft lijkt BMW voor 2022 goed opgesteld.

Bij het zogenaamde officiële BMW Motorrad WorldSBK Team zal naast Michael van der Mark de van Ducati "weggelokte" Brit Scott Redding 2022 de plaats van Tom Sykes gaan innemen!

In het “zusterteam” Bonovo Action BMW Racing Team wist men zich van de diensten te verzekeren van WorldSBK routinier Eugene Laverty en de uit het Amerikaans Superbike kampioenschap teruggekeerde Loris Baz.

Of BMW zichzelf wel zo`n plezier doet met het arrangeren van de Ier (testrijder?), sinds Barcelona als vervanger van de geblesseerde (hersenschudding) Sykes onderweg, blijft af te wachten, van de Fransman Loris Baz is met zekerheid meer “vuurwerk” te verwachten!

De Fransman kent een onstuimige carrière die internationaal begon bij Kawasaki alwaar de toen jonge (en rebellistige) Baz van 2012 t/m 2014 als Kawasaki “factory” rijder 16 keer op het podium stond en twee zeges behaalde.

Ondanks zijn vijfde plaats in het WK 2014 gingen Kawasaki en Baz 2015 gescheiden wegen: Baz had Sykes aan een tweede wereldtitel kunnen (en moeten) helpen was de mening van Kawasaki, doch Baz negeerde al deze aanduidingen (bevelen).  

Van 2015 t/m 2017 verbleef Baz in het MotoGP paddock doch middels gebrek (en loby) aan het “juiste materiaal” bleef de verwachte doorbraak van de Fransman uit en was een 17e plaats in 2016 (Forward Yamaha) zijn beste resultaat!   
In 2018 keerde Baz dan samen met het zwak en ongestructureerde Gulf Althea BMW Racing Team terug in het WorldSBK paddock en pakte met de toenmalige BMW S 1000RR dertien top 10 resultaten en om het seizoen als WK elfde af te sluiten.

Voor het seizoen 2019 vond de Fransman aanvankelijk helemaal geen “zitje” doch vond een “lijdensgenoot” in het Nederlandse Ten Kate Racing Team die in 2018 plotseling door Honda aan de kant waren gezet.

Baz en ten Kate schenen elkaar gezocht en gevonden te hebben en ondanks dat men de eerste vijf  races er niet bij waren sloten deze twee het seizoen toch nog als WK tiende af.  


In 2020 ging het samen verder en veroverde men 4 podiums en een achtste plaats in het WK alvorens Baz voor 2021 besloot voor/met Ducati over te stappen naar het Amerikaans Superbike kampioenschap.

Ietwat onder dat als dat men dat verwacht had veroverde de Fransman in “the USA” met 10 podiumplaatsen (5x 2 en 5x 3)  de vierde plaats wat gezien het “soort” van circuits eigenlijk een sterk resultaat is.

Terug in Europa bood zich voor de 28 jarige Fransman de gelegenheid, geholpen door Ducati natuurlijk, bij Team GoEleven de geblesseerde Chaz Davies te vervangen, een aanbod wat Baz natuurlijk maar al te graag aan nam.

Baz revancheerde zich bij Team GoEleven en Ducati middels een 6e en 9e plaats in Jerez/Spanje om een week later twee (eigenlijk drie) keer als derde te finishen!

In een gesprek wat ik in Portugal met teameigenaar Gianni Ramello had was op te merken dat de Ramello voor 2022 graag met Baz zou willen samenwerken doch Ducati schijnbaar geen budget voor de Fransman vrij wou geven!

De Italiaan was hierdoor duidelijk “aangepist” en er was zelfs sprake van dat men Ducati wou verlaten om voor 2022 naar Yamaha over te stappen!


Doch afgelopen volgde dan de mededeling dat het tussen Team GoEleven en Ducati in 2022 toch samen verder gaat en de Duitser Philipp Öttl, actueel vijfde in het WK Supersport 600, de Team GoEleven Ducati gaat bemannen.

Loris Baz:  << Ik ben echt blij terug te keren in WorldSBK paddock en wil als eerste BMW en het Bonovo Action BMW Racing Team bedanken voor deze kans.

<<  Ik heb denk ik in Portimáo/Portugal en Jerez/Spanje laten zien dat ik in dit kampioenschap met de besten mee en om podiumplaatsen kan strijden. >>

<< Ik heb BMW natuurlijk het hele seizoen door nauwlettend in de gaten gehouden en gezien hoe ze de performance van de nieuwe M1000 RR, vooral in de tweede seizoenhelft, continu wisten te verbeteren. >>

<< Ik weet een beetje hoe BMW tikt en ken ook een aantal mensen uit de tijd, 2018, toen ik met Gulf Althea BMW onderweg was terwijl ik in 2012 ooit eens een race voor MGM Racing reed zodat ik ook daar een aantal mensen ken. >>

<< Zoals ik al zei, ik ben meer dan happy met deze kans en kijk er nu al naar uit om samen mijn nieuwe team en BMW met de M1000 RR het circuit op te gaan en bedank me andermaal bij die mensen die het mogelijk hebben gemaakt dat ik een deel van dit project ben. >>

Aan de andere kant van de Bonovo Action BMW Racing Team box blijft Eugene Laverty in de BMW Motorrad WorldSBK familie doch verhuist zo te zeggen van de “factory box” naar de factory “parallel box”.

De 35 jarige Ier kent, net als indertijd Marco Melandri, geen goed “handje” wat contracten met teams betreft en ook afgelopen seizoen eindigde dit opnieuw in een flop.

Ondanks dat Laverty eind 2020 zijn “zitje” in het fabrieksteam aan MvdM verloor maar men hem graag in de BMW familie wilde houden werd de Ier voor 2022 onder gebracht bij het toen met veel “bombarie” aangekondigde RC Squadra Corse BMW team.

Doch dit team bewees zich, had men eigenlijk kunnen weten, als een dood geboren kindje en al na het vierde event, Donington/Engeland moest men middels financiële problemen de oh zo bekende “racerstekker” trekken!

Geluk bij een ongeluk: Laverty had/heeft een contract met BMW en niet met Roberto Colombo`s  RC Squadra Corse!

En tja, de één zijn pech is de ander zijn geluk, en middels een blessure van stamrijder Tom Sykes, zware hersenschudding opgelopen in Barcelona/Spanje, kreeg Laverty zo te zeggen een tweede kans bij BMW.


Eugene Laverty begon zijn internationale carrière in 2007/2008 in de toenmalige 250 cc klasse met als beste resultaat een 21 plaats in 2008.

In datzelfde jaar reed Laverty twee World Supersport 600 races, Vallelunga/Italië en Donington/Engeland en stond in Italië voor het eerst als derde op een internationaal podium!

Deze ene derde plaats in Vallelunga 2008 was genoeg voor het toenmalige (sterke) Parkalgar Honda team om het jaar erop, 2009, prompt het vicewereldkampioenschap met Laverty veroverden achter: Cal Crutchlow (Yamaha World Supersport Team).

In 2010 ging het verder met Laverty en Parkalgar Honda en ondanks 10 podiums, waarvan 8 zeges, moesten ze zich opnieuw tevreden stellen met het vicewereldkampioenschap, deze keer achter: Kenan Sofuoglu (Hannspree ten Kate Honda).

In 2011 waagde Laverty dan de stap naar de “zware” jongens als deel van het Yamaha fabrieksteam waar hij in zijn rookie jaar 6 podiumplaatsen veroverde waaronder twee zeges en het seizoen, puntgelijk met Max Biaggi op P3, als WK vierde af te sluiten!

Doch ondanks de sterke performance van beide Yamaha “piloten” Marco Melandri (vicewereldkampioen) en Eugene Laverty als WK vierde trok Yamaha eind 2011 de bekende “racestekker” en dat terwijl beide coureurs een contract tot eind 2012 op zak hadden!

Zo stonden deze beide toppers voor het seizoen 2012 voor het niets doch zowel de snelle Laverty als ook Marco Melandri vonden al snel een nieuwe job: Laverty bij Aprilia naast vedette Max Biaggi terwijl Melandri bij BMW aandokte als teamgenoot van Leon Haslam.

Zijn debuutjaar bij Aprilia in 2012 verliep bescheiden: Zes podiumplaatsen, waaronder 1 overwinning zege, en de zesde WK plaats waren zijn deel terwijl Aprilia vedette Max Biaggi na 2010 zijn tweede Superbike WK titel veroverde.   

Doch 2013 zou het jaar van Laverty worden: De Ier won maar liefst 9 races, werd 4 keer tweede en 6 keer derde om met 23 punten achterstand op wereldkampioen Tom Sykes (Kawasaki) vicewereldkampioen te worden.

Echter ondanks Laverty’s vicewereldkampioentitel besloten Aprilia voor 2014 Sylvain Guintoli (de latere wereldkampioen) als teamgenoot van Marco Melandri op de tweede RSV 4 te laten rijden.

Zo te zeggen“noodgedwongen” belande Laverty bij Voltcom Crescent Suzuki team waar hij met de “bejaarde” GSX-R1000 zelfs een race wist te winnen en het seizoen als tiende afsloot.

Vervolgens besloot Laverty het WorldSBK paddock vooreerst te verlaten om zijn geluk, 2015 en 2016, in het MotoGP paddock te proberen.Doch deze illusie was snel uitgedroomd en na twee succesarme MotoGP jaren keerde de Laverty 2017 met Milwaukee Aprilia terug in het WorldSBK paddock doch de Ier kon ook hier niet aanknopen aan zijn “oude successen”.

Het seizoen 2017 sloot Laverty zonder highlight`s als WK tiende af terwijl hij in zijn tweede seizoen met ditzelfde Milwaukee Aprilia team in 2018 twee podiumplaatsen behaalde (2 x derde) en WK achtste werd.

Na een door blessures en slechte communicatie getekend seizoen bij het Team GoEleven (Ducati, WK 15e) bood zich voor Laverty voor 2020 de kans als teamgenoot van Tom SYkes bij het officiële BMW fabrieksteam.

Behalve het behalen van die ene Superpole zege in Frankrijk kon de Ier opnieuw niet aanknopen aan zijn “oude successen" waarop BMW hem “onderdak verleende” bij het hierboven genoemde en geflopte RC Squadra Corse!

Over de toekomst bij BMW zei Eugene Laverty: “Ik ben erg enthousiast om met BMW Motorrad verder te kunnen en me aan te sluiten bij het Bonovo Action BMW Racing Team voor het World Superbike-seizoen 2022. >>

<< Het is fantastisch om in de BMW WorldSBK familie te mogen blijven. >> bedankt Laverty zich bij BMW.

<< De afgelopen zes maanden waren bepaald niet echt gemakkelijk voor mij als coureur, des te dankbaarder ben ik dan ook voor de voortdurende steun en vooral het vertrouwen van alle mensen die bij dit project betrokken zijn. >>

<< Ik ben dan ook zeer gemotiveerd om dit vertrouwen in mijn kunnen in resultaten terug te betalen en ik heb er alle vertrouwen in dat we na een solide winter testseizoen klaar en competitief aan een nieuw seizoen kunnen beginnen! >>

We houden je aan je woord Eugene en wensen jou, en Loris natuurlijk ook, heel veel succes....

 

Hieronder nog even de stand van zaken wat rijders voor 2022 betreft:

Pata Yamaha with Brixx WorldSBK:     Toprak Razgatlioglu (TUR)    Andrea Locatelli (ITA).
Kawasaki Racing Team WorldSBK:       Jonathan Rea (GBR)           Alex Lowes (GBR).
Aruba.it Racing Ducati:              Michael Ruben Rinaldi (ITA)  Alvaro Bautista (ESP).
BMW Motorrad WorldSBK Team:          Michael van der Mark (NED)   Scott Redding (GBR)
Team HRC: Honda Racing Corporation:  Iker Lecuona (ESP)           Xavier Vierge (ESP)
MIE Honda: Leandro (Tati) Mercado (RSA Hafizh Syahrin´(MAL)


Sateliet/Privé teams:

GRT Yamaha WorldSBK Team:            Garrett Gerloff (USA)        Kotha Nozane (JAP).
Bonovo Action BMW Racing Team:       Eugene Laverty (IRL)         Loris Baz (FRA).
Motocorsa Racing (Ducati):           Axel Bassani (ITA).
Barni Racing Team (Ducati):          Luca Bernardi (ITA).
Kawasaki Puccetti Racing:            Lucas Mahias (FRA).
Team GoEleven (Ducati)               Philipp Öttl (GER).

Nog open:

Orelac VerdNatura Kawasaki?
Gil Motor Sport Yamaha?
Outdo Pedercini Kawasaki?
donnyfoto.com?

2022  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |