image1

Assen 2021 maakt zich op voor de titelstrijd....

Donny 21.07.2021 - 17:00

Het TT circuit in Assen is letterlijk doordrenkt met racegeschiedenis en er zijn maar weinig circuits waar zoveel racelegendes hebben geracet als op de Drentse hei.

Dit legendarische circuit van staat al sinds 1992 op de WorldSBK kalender maar moest 2020 wegens de Covid 10 pandemie voor het eerst verstek laten gaan.

Gelukkig staat het TT circuit 2021 weer in de World Superbike kalender en is komend weekend van 23 t/m 25 juli bereid voor rijders, teams en racefans om een nieuw “Superbike vuurwerk” te ontsteken.

Yamaha versus Kawasaki: Een vraag der vorm…

Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha met BRIXX WorldSBK) komt met slechts 2 puntjes voorsprong op regerend wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) naar Assen en met name deze twee zijn in een heftig titelgevecht verwikkeld.

Drie zeges in de laatste 3 events, 9 podiumplaatsen uit de eerste 12 races en elke race in de top 6: Toprak Razgatlioglu is zo te zeggen “On Fire”.

De 24-jarige Turk heeft een consistentie gevonden die hem sinds het Italiaanse Misano en het Engelse Donington machtig naar voren heeft gespoeld in het WK 2021.


Ook het podium van Assen kent de sympathieke “Razgat” al: Hier won hij in 2017 zijn eerste FIM Superstock 1000 race als Superbiker kwam hij hier tot dusver niet vderder dan 3 negende en een tiende plaats.

Dat is dan misschien wel niet zo spectaculair: Maar de Toprak van nu is een heel andere Toprak als nog twee jaar geleden en het feit dat hier met de R1 nog nooit heeft gereden zal hem niet afremmen om WK leider te blijven: Toprak is "On Fire"!

Ook aan de andere kant van de Yamaha box heerst een positieve sfeer daar Toprak’s teamgenoot Andrea Locatelli terugkeert naar het circuit waar hij in 2019 als zesde zijn beste Moto2™ resultaat behaalde.

De Italiaan, FIM Supersport 600 wereldkampioen 2020, komt steeds beter op gang met de Yamaha R1 en klopt behoorlijk aan de WK deur wat een top 10 plaats betreft!

Kawasaki. De Champ komt naar zijn lievelingcircuit....

Zoals gezegd komt Jonathan Rea als WK tweede naar Assen doch even ter opfrissing: De laatste keer dat de Kawasaki ster naar Assen kwam in 2019 lag hij niet zoals nu slechts 2 punten achter maar 39 punten achter op Alvaro Bautista. (toen Ducati).

Nog een "opfrissertje: Champ Rea stond hier sinds 2010 maar liefst 18 maal op het Drentse podium waarvan 12 keer, net als SBK legende Carl Fogarty trouwens, als winnaar.

Assen en de Nederlandse fans behoren tot Rea’s lievelingcircuits en de “The King of Assen” is vast van plan komend weekend de “WK spies” om te draaien met als bonus de eerste WorldSBK coureur te worden die 13 races op één circuit
won.

Doch die “13 zeges” wegen waarschijnlijk niet zo zwaar als het feit dat hij zich wil revancheren bij beide jonkies Razgatlioglu en Rinaldi die hem de laatste races behoorlijk de loef afstaken!

Voor Rea’s Kawasaki teamgenoot Alex Lowes verloopt het seizoen, ondanks 3 podiumplaatsen in Aragón/Spanje en een tweede plaats in Donington, zeer matig.

De Brit "veroorloofde" zich meerdere crashes en het schijnt dat het de Brit opnieuw ontbreekt aan consistentiewaardoor en zo van P2 in het WK terug viel naar de vierde.

Ducati: (Veel) Werk aan de winkel!
Niet alleen vicewereldkampioen 2020 Scott Redding zelf maar ook het hele "Superbike wereldje" hadden waarschijnlijk verwacht dat de Brit en zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea 2021 de dienst zouden gaan uitmaken.

Doch de Brit kende twee zwakke race event achter elkaar en klaagt permanent over gebrek aan grip van zijn Ducati Panigale V4 R.

Redding komt ondanks zijn drie podiums, waaronder twee zeges, als WK derde met 3 punten voorsprong op Alex Lowes naar Assen doch zijn achterstand op koploper Razgatlioglu bedraagt inmiddels al 66 punten!

Maar niemand beter dan Redding zelf weet, geen podium in de laatste 6 races, wat hem in Assen te doen staat: Gas open en voor “Razgat” en Champ Rea finishen iets wat gezien Reddings Assenniet eens onmogelijk schijnt. 

In 2012 en 2013 scoorde de Brit hier 2 tweede plaatsen in de Moto2™, in 2016 werd hij hier derde tijdens de MotoGP™ en nog in 2019 won de Brit hier beide races voor het Brits Superbike kampioenschap!

23 punten achter de Brit dreigt gevaar uit eigen gelederen in de vorm van Reddings zijn teammaatje Michael Rinaldi die met dezelfde Panigale V4 R als Redding de vijfde plaats in het WK inneemt.

Net als Reding stond ook Rinaldi 2021 al drie keer op het WorldSBK podium en wist net als Redding twee races te winnen.

Doch net als Redding liep het voor Rinaldi ook niet echt rond in Engeland en beide rijders scoorden door crashes al eens een nul!

Rinaldi‘s beste "Assen resultaat" is een tweede plaats van 2017 in het FIM Superstock 1000 kampioenschap, toen werd de jonge Italiaan tweede achter: Toprak Razgatlioglu!

Dus voor Redding en Rinaldi geld dat er in Assen dringend en hoog gescoord moet worden willen ze de aansluiting aan het duo Razgatlioglu-Rea niet verliezen.

BMW: Van der Mark en Sykes hopen op een Donington vervolg…

Met een veel belovend Donington weekend achter de rug, 3 podiums en een sterke performance wat de M1000 RR betreft, komt het BMW Motorrad WorldSBK-team vol goede moed naar Nederland.

Zowel Tom Sykes als ook Michael van der Mark schijnen in goede vorm naar Assen te komen en mochten de asfalttemperaturen laag blijven mogen we van deze twee best het één en ander verwachten.

MvdM stond in Assen al zeven keer op het podium en tijdens zijn laatste bezoek in Assen 2019 wist de Nederlander, tot grote vreugde van het Assense publiek natuurlijk, in een uiterst spannende slotfase Champ Rea naar een derde plaats te verwijzen.   


Sykes en MvdM stonden in Engeland respectievelijk als tweede en derde na de tweede race op het podium en spelen de weersomstandigheden een beetje mee zouden beide BMW “piloten” wel eens een prominente rol kunnen gaan spelen in Assen!

Ook in het WK staan beide BMW coureurs,  Sykes zevende met 89 punten en van der Mark als achtste met 81 punten, dicht bij elkaar wat wat een extra stimulans voor beide betekend om het teaminterne duel van beste BMW rijder.

Sykes mikt zelfs op drie opeenvolgende podiumplaatsen in Assen 2021, het circuit waar hij drie jaar geleden met Kawasaki zijn laatste overwinning behaalde.

Honda: Werken, werken en nog eens....

Net als Ducati verlieten Team HRC (Honda) Donington waarschijnlijk met gemengde gevoelens.

Hoewel: Leon Haslam beleefde zijn beste Honda weekend tot dusver tijdens zijn thuisrace middels 3 top 10 resultaten waarbij zijn vierde plaats tijdens de Tissot Superpole Race het beste Honda seizoenresultaat tot dusver is.

In tegenstelling tot Haslam kwam Alvaro Bautista eigenlijk nooit echt op gang in “the UK”.


Doch met Assen voor de deur keert de snelle Spanjaard terug naar een circuit, toen nog met Ducati, waar hij in 2019 op dominante wijze beide races won en kent dus, net als Haslam, het Assense podium maar al te goed.

Nog in 2018 won Haslam hier beide races voor het Brits Superbike kampioenschap (Kawasaki) terwijl hij hier in 2009 (Honda) nog met mannen als een Ben Spies (Yamaha) en Noriyuki Haga (Ducati) als tweede en derde voor de overwinning reed.

De Britse “veteraan” zijn laatste WorldSBK podium in Assen stamt alweer uit 2010 toen hij hier met Suzuki in de tweede race tweede werd achter: Jonathan Rea (Honda)!

Technisch gezien zou het TT Circuit van Assen eigenlijk goed bij de Honda moeten passen.

Privé rijders/teams: Blijft Garrett Gerloff “On Fire”?

De Amerikaan Garrett Gerloff (GRT Yamaha) komt als WK vijfde en beste privérijder naar Assen.

De "jonge wilde" veroverde in Engeland middels een tweede plaats in de tweede race zijn beste WorldSBK resultaat in zijn WorldSBK carrière tot dusver.

Tot nog voor 4 weken was het Assen circuit nog helemaal onbekend terrein voor de Amerikaan:

Doch middels een solide “invalbeurt” tijdens de Nederlandse MotoGP™ 2021 als "invaller" voor de geblesseerde Franco Morbidelli (Petronas Yamaha), leerde de Yankee veel over het Asser circuit.

Gerloff is met zekerheid in Assen snel en daarbij rijp voor zijn en eerste zege in zijn tweejarige WorldSBK carrière!

Drie plaatsen achter Gerloff, als negende, zien we de tweede privatier in de vorm van Chaz Davies (GoEleven Ducati).

De “Welsman” komt naar een circuit waar hij al meerdere malen op het podium stond doch nog nooit een race wist te winnen. 

Davies kende een matig, 0, 8 en 7, Donington weekend met de Panigale V4 R wat ook voor zijn Ducati-collega Axel Bassani (Motocorsa Racing) gold die slechts één top 10 (race 1) resultaat scoorde.

Ook voordeze twee Ducati mannenis er veel werk aan de winkel ook omdat de jonge Bassani slechts tien punten van een Top 10 plaats verwijderd (Alvaro Bautista) is.

Ook Lucas Mahias is op weg om een permanente Top 10 rijder te worden met de Puccetti Kawasaki ZX-10RR. De Fransman is actueel WK 14e is voor ex MotoGP™ coureur Tito Rabat (Barni Ducati) die een teleurstellende 15e plaats inneemt? 

De enige Japanner in het WorldSBK circus Kotha Nozane (GRT Yamaha) hoopt komend weekend fit genoeg te zijn nadat hij, vingerblessure, in Donington Park na FP1 voor niet fit werd bevonden.

Het BMW satellietenteam RC Squadra Corse, een team met op voorhand al veel vraagtekens, neemt niet deel aan het Assen event.

Het team volgens eigen zeggen tijd nodig zich nieuw te organiseren, niet goed! 

De derde BMW met Jonas Folger (Bonovo MGM BMW) aan boord kende veel (chassis) problemen in Engeland en de Duitser hoopt in Assen op verbeteringen.

Voor Isaac Viñales (ORELAC VerdNatura Kawasaki) is het zijn WorldSBK-debuut op het Asser circuit en de Spanjaard hoopt op een paar punten op de Drentse hei.


Christophe Ponsson (Alstare Yamaha) daarentegen kent Drentse circuit nog uit zijn FIM Superstock 1000 tijd en de Fransman hoopt na meerdere crashes eindelijk weer een stap voorwaarts te kunnen maken terwijl de Belg Loris Cresson (OUTDO Kawasaki) verder op zijn eerste WK puntje wacht.

Ook het uit een soort van “ontwikkeling pauze” terugkerende MIE Racing Honda Team keert komend weekend met Leandro Mercado terug in het Superbike WK en de Argentijn wil hard werken om komend weekend zijn eerste WK punten te scoren...

WK Top 15 voor Assen 2021:

1. Toprak Razgatlioglu   Yamaha    183
2. Jonathan Rea          Kawasaki  181
3. Scott Redding         Ducati    117
4. Alex Lowes            Kawasaki  114
5. Michael Rinaldi       Ducati     94
6. Garrett Gerloff       Yamaha     93
7. Tom Sykes             BMW        89
8. Michael van der Mark  BMW        81
9. Chaz Davies           Ducati     64
10.Alvaro Bautista       Honda      57
11.Andrea Locatelli Yamaha 51
12.Axel Bassani Ducati 47
13.Leon Haslam Honda 41
14.Lucas Mahias Kawasaki 36
15.Tito Rabat Ducati 18


Foto credit: WorldSBK donnyfoto.com
2021  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |