image1

Toprak Razgatlioglu voor de tweede keer WK leider…

Donny 06.07.2021 - 20:24

Tussen het Donington Park en Toprak Razgatlioglu heerst een bijzondere relatie: In 2018 stond “Razgat” hier namelijk voor het eerst in zijn WorldSBK carrière als tweede, en dat voor Jonathan Rea, op het podium!

In een zinderingwekkende laatste ronde/bocht verwees „Razgat“ Rea toen naar de derde plaats om met de Puccetti Kawasaki als tweede voor het eerst te worden gevierd.

Overigens was het Michael van der Mark (toen Yamaha) die in dat jaar beide races, en daarmee zijn eerste en enige dubbel tot dusver behaalde, won.

Ondanks een fantastisch seizoen 2019, met 13 podiums, 2 zeges en een 5e WK plaats met het Kawasaki Puccetti Team werd Razgatlioglu “afgewezen” voor het fabrieksteam van “the Greens” waarop Toprak overstapte naar Yamaha.

Op Phillip Island/Australië wist “Razgat” gelijk zijn eerste race met de Yamaha R1 te winnen, en middels een tweede plaats in de Tissot Superpole race voerde de Turk tot na de tweede normale race het WK aan.

Aan het einde van het seizoen 2020 werd Toprak WK vierde achter Kawasaki Champion Jonathan Rea en de beide Ducati factory rijders Scott Redding en Chaz Davies.


Nu, 2021, is de 24-jarige Turk opnieuw WK leider en wordt het voor zijn medestrijders waarschijnlijk een hele klus om deze "on fire" zijnde Razgatlioglu van deze positie te “verdrijven”!

Vooral na zijn zege in de eerste race op zaterdag waar hij van een 13e plaats al als tweede uit de eerste bocht wist te komen om vervolgens deze race voor Jonathan Rea te winnen was al een huzarenstukje van het allerhoogste niveau in de motorsport.

<< Na de eerste ronde lag ik al tweede, dat was natuurlijk super. >> grijnsde Toprak na de eerste race. 


<< Ik ben echter niet snel in de regen, maar op de grid voor de eerste race zag ik een droge lijn voor me en zei tegen mezelf dat dit mijn kans was. >>

<< Ik hou van deze gemixte weersomstandigheden ondanks dat ik daarna een paar keer behoorlijk in de fout ging zonder gevolgen gelukkig. >>

Doch kort voor de finish schoot de hartslag van de 24-jarige opnieuw flink de hoogte in: << Plotseling hield men bike ermee op omdat mijn tank totaal leeg was. >>  legde Razgatlioglu uit.

<< Dus ik keek achterom waar Johnny was omdat ik echt bang was dat ik de finish niet zou halen. Overigens moet ik me bij Alex (Lowes) bedanken die me netjes terug naar de pits heeft geduwd. >>

Dit incident zal bij het Pata Yamaha Team intern beslist nog tot wat discussies voeren: Nog in 2020 bleef Toprak in Phillip Island/Australië al eens zonder benzine staan!

<< In de regen functioneert de Yamaha misschien niet zo goed maar afgezien daarvan heeft mijn team dit weekend uitstekend werk geleverd. >> prees de man uit Alanya zijn Yamaha crew,

<< Ik ben niet zo snel in de regen als ik dat in het droge of onder gemengde weersomstandigheden ben maar tijdens de opwarmronde zag ik dat het geen probleem zou zijn het hele circuit te gebruiken. >>

<< Oké, in sommige bochten kwam ik machtig aan het glijden en viel bijna, doch gelukkig hield ik het in de benen. Ik had immers maar deze ene kans en die heb ik gelukkig kunnen benutten. >>

Tijdens de Tissot Superpole race finishte Toprak vervolgens als zesde wat hem een startpositie in de tweede startrij opleverde voor de tweede race.

Al in de tweede bocht wist Razgatlioglu zich naar de tweede plaats achter Rea te werken om daarna samen met Rea zo te zeggen een eigen race in een eigen wereldje te rijden!  

 

Alhoewel een verbazingwekkend sterke Tom Sykes (BMW) als derde dit tweetal lang op “kleine voet” kon volgen met de schijnbaar “nieuwgeboren” BMW M1000RR.

In de derde ronde werkte de Yamaha “piloot” zich dan aan Rea voorbij doch in de tiende ronde maakte, zo leek het tenminste, hij plaats voor de Champ die zo gedwongen de leiding overnam.

Echter kort daarna, in de elfde, ging de Champ in de fout en crashte, iets  wat hoogst zelden gebeurd!

Gelijk daarna stelde zich natuurlijk de vraag of de druk van Razgatlioglu dan toch te groot was voor de zesvoudig wereldkampioen? 

Lees ook: Staat het Superbike WK voor een generatiewissel? (https://www.donnyfoto.com/index.php/de/842-staat-het-superbike-wk-voor-een-generatiewissel)

In ieder geval consolideerde Toprak zijn voorsprong en won deze race met 2,243 sec voorsprong op zijn Yamaha collega Garrett Gerloff terwijl Tom Sykes 4,522 sec achter hem derde werd.

<<  Natuurlijk probeerde ik met alle geweld deze race te winnen. >>  grijnsde Toprak in een gesprek met het Duitse Speedweek. 

<< Ik was erg verbaast en verrast tegelijkertijd daar Johnny normaal gesproken niet, of eigenlijk bijna nooit, crasht. >>

<<  Ik reed direct achter hem en hij reed heel soepeltjes totdat hij geheel onverwachts deze grove fout maakte. Deze bocht heeft een paar flinke hobbels waarvan je weet dat je daar erg voorzichtig moet zijn. >>

<< Na Johnny’s crash zorgde ik ervoor kalm te blijven omdat ik deze punten heel erg nodig ben voor het kampioenschap. Ik leid het WK klassement dan wel maar ik zie ik dat eigenlijk niet zo. >>

<< Ik focuseer me heel erg op elke race en ook van race naar race en probeer altijd en overal de best mogelijke resultaten te behalen. We mogen ons zeer gelukkig prijzen met deze twee overwinningen. >> 


Razgatlioglu maakte in Engeland niet alleen indruk met zijn speed maar vooral middels zijn brute remmanoeuvres waarmee hij af en toe de R1, op het voorwiel balancerend en het achterwiel hoog in de lucht, de bochten insmeet!  

<< Voor mij voelt zich dat normaal aan, ik had zelf het gevoel dat ik te langzaam was. >> lacht de Numero Uno van Yamaha.

<< Toen ik achter Johnny reed merkte ik dat onze rondetijden niet erg snel waren en ik moest zelfs meerdere keren van het gas. >>

<< Dus besloot ik aan hem voorbij te gaan doch ik kon echter niet bij hem wegrijden. Het griplevel van mijn R1 was beduidend slechter dan nog op zaterdag waardoor mijn voorwiel steeds weggleed. >>

<< Ik moest en wou Johnny onder druk zetten omdat ik deze overwinning echt nodig had maar heb er natuurlijk niet mee gerekend dat hij zou crashen. >>...

Over bijna drie weken gaat het gevecht verder op JR's lievelingscircuit Assen en wie weet.....

WK Top 15 na Donington 2021:

1. Toprak Razgatlioglu   Yamaha    183
2. Jonathan Rea          Kawasaki  181
3. Scott Redding         Ducati    117
4. Alex Lowes            Kawasaki  114
5. Michael Rinaldi       Ducati     94
6. Garrett Gerloff       Yamaha     93
7. Tom Sykes             BMW        89
8. Michael van der Mark  BMW        81
9. Chaz Davies           Ducati     64
10.Alvaro Bautista       Honda      57
11.Andrea Locatelli Yamaha 51
12.Axel Bassani Ducati 47
13.Leon Haslam Honda 41
14.Lucas Mahias Kawasaki 36
15.Tito Rabat Ducati 18

Foto credit: WorldSSBK, Yamaha Racing and donnyfoto.com.
2021  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |