image1

Terug naar WorldSBK's geboorteplaats: Donington...

Donny 30.06.2021 - 19:55

Na een jaar van, 2020, abstinentie keert het Superbike WK komend weekend, 2 t/m 4 juni,  terug het circuit waar dit prachtige wereldkampioenschap op een koude aprildag in 1998 ooit begon: Donington Park/Engeland.

Nu, 31 jaar later, komt het WorldSBK circus met local hero” met zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) als WK leider en met 20 WK punten voorsprong op de in topvorm verkerende Toprak Razgatlioglu (Yamaha) terug naar daar waar het begon.

Kawasaki: Rea wil, Lowes moet…

Na drie derde plaatsen (nederlagen?) te hebben moeten accepteren in het Italiaanse Misano was Jonathan Rea maar wat blij dat hij drie weken tijd had om zich te regenereren en voor bereiden op een eventuele revanche op eigen grond.

Ondanks dat Champ Rea in 2019 alle drie de races op Donington Park op zijn naam wist te schrijven ziet de actuele WK leider zich de laatste races, vooral in Misano, voor een uitdagingen gesteld die hij eigenlijk al lang niet meer kende.

Doch de Kawasaki star heeft zich voorgenomen komend weelend terug op de bovenste trede van het Donington podium te klimmen doch een aantal "collega coureurs" hebben daar beslist wat op tegen!

Voor Rea`s teamgenoot Alex Lowes wordt het komend weekend zijn Kawasaki debuut in Donington Park, de Brit reed hier namelijk nog geen races met de ZX-10RR.

Yamaha: Razgatlioglu on Fire?

Toprak Razgatlioglu keert terug naar een “jachtgebied” waar hij in 2018 Champ Rea in de laatste ronde van de tweede race naar P3 verwees wat tevens het eerste podium voor de jonge Turk in het WorldSBK betekende.

Zoals al gezegd, ookal won Rea hier tijdens de laatste meeting in 2019 alle drie de races, Toprak “Razgat” Razgatlioglu stond hier na twee races als tweede naast hem en is 2021 duidelijk "on fire". 

"On fire" in die zin dat Kenan Sofuoglu's prothese middels zijn 2 tweede plaatsen en een zege in het Italiaanse Misano drie weken geleden, en dat drie keer voor Rea, barstensvol zelfvertrouwen naar “the UK” komt.

Razgatlioglu`s teamgenoot en WorldSBK rookie Andrea Locatelli rijdt komend voor het eerst op het Britse circuit en de SSP 600 wereldkampioen van 2020 heeft zich als doel gezet zijn stijgende lijn ook in Engeland voort te zetten.

Ducati: Redding moet leveren….

Na een moeilijk Misano weekend waarin Scott Redding (Ducati) het tempo van de toprijders niet kon volgen is de vicewereldkampioen van 2020 een stevige "opleving" nodig in eigen land. 

Redding keert terug naar dat circuit waar hij met zijn 15e jaar en 170 dagen in 2008 als jongste Grand Prix winnaar ooit, tot dato vandaag, een race in het 125 cc wereldkampioenschap won!

Na zijn drie teleurstellende vierde plaatsen in “Ducati land” Misano loopt Redding inmiddels 45 punten terug wat de strijd om de titel betreft.

Dat terwijl aan de andere kant van de Ducati box Redding's teammaatje Michael Rinaldi met zijn sensationele showdown in Misano met twee zeges en een tweede plaats aan het Donington avontuur kan beginnen! 

Redding, actueel WK derde, hoopt dat hij na zijn wat moeizame en wisselvallige start in 2021 voor eigen fans en thuis in Donington zijn ritme terug kan vinden.

 

Redding’s Ducati teammaatje Michael Rinaldi komt na zijn Misano succes als WK vijfde met 82 punten naar Engeland en heeft de jacht op Alex Lowes geopend die als WK vierde, 88 punten, aan zijn “homerace” begint.

In 2019 wist Rinaldi op het Donington Park circuit echter niet verder te komen dan twee twaalfde plaatsen en een P11 in de Tissot Superpole race, Misano doet misschien wonderen!

BMW toppers komen met 11 zeges naar “The UK”.


Na de zes bovengenoemde WorldSBK toppers gaat het verder met een absolute Donington Park specialist: Tom Sykes (BMW) is een synoniem wat het Britse circuit betreft.

De baardige en goedlachse Brit beheerste vanaf de eerste race in 2013 t/m de eerste race in 2017 het Donington gebeuren en stond in 17 races 14 maal op het Britse podiums in 17 races! 

Mocht de start met de nieuwe BMW S1000RR misschien niet helemaal zo gelopen zijn als Sykes (en van der Mark) zich dat voorgesteld zijn vier top 8 klasseringen uit de laatst 4 races een teken dat het voorwaarts gaat.

Wie weet staat Sykes komend weekend met BMW op het podium en zetten een aantal "Sykes fans" in en om het Donington paddock alsnog hun “wedgeld” op Mr. Superpole (50 Poles) wat de Tissot Superpole betreft.

Aan de andere kant van de BMW box keert Michael van der Mark terug naar een circuit waar hij in 2018, met Yamaha, beide races, dus zijn eerste dubbel, op zijn naam schreef.

Hoewel MvdM hier in 2019 genoegen moest nemen met 3 achtste plaatsen komen beide BMW toppers vol zelfvertrouwen, na een succesvolle Navarra (Spanje) test en een crash van MvdM, naar Engeland.

 

Van der Mark komt als WK 7e met 52 punten naar Donington terwijl zijn teammaatje Sykes, met één schamel WK puntje minder, als WK achtste naar het Donington festijn komt.

Gaat Honda leveren in Donington?

Met het doel opnieuw een stap richting de top 5 te zetten komen beide Team HRC rijders Alvaro Bautista en Leon Haslam naar een circuit wat beide goed kennen wat vooral Haslam betreft die praktisch op dit circuit opgroeide.

Doch ook Bautista kent het Donington circuit en zijn podium.

De Spanjaard stond in hier in 2019 (P3 race 2) op het podium en ook in zijn MotoGP tijd stond Bautista in zijn tijd uit de 125cc en 250cc Grand Prix races, waarvan hij de eerste won.

Na zijn beste resultaat in dit seizoen, P6 race 1 Misano, hoopt Bautista zijn gelijke tred met zijn collega’s te kunnen houden in het Verenigd Koninkrijk.

Voor Leon Haslam zou zijn onschatbare ervaring wat het Donington Parkcircuit betreft er toe moeten leiden dat hij hier prominenter gaat optreden als dat in de laatste paar ronden het geval was.

De privérijders/teams strijd geraakt in rage…

Bij de privé rijders steekt actueel één rijder met kop en schouders boven zij  concurenten uit: De Amerikaan Garrett Gerloff!

Ondanks de hem opgelegde straf die hij wegens gevaarlijk rijden in het Portugese Estoril kreeg opgebromt scoorde de GRT Yamaha rijder ook in Misano opnieuw veel kostbare WK punten en komt als WK zesde en als beste privatier met 59 punten naar Donington. 

Of het de Amerikaan wat uitmaakt of niet valt te betwijfelen maar Gerloff, nog zijn GRT teamgenoot Kotha Nozane, reden ooit op het Donington Park circuit!

De meesten van ons hadden hun geld waarschijnlijk niet op Gerloff gezet maar de Welshman Chaz Davies (Ducati) als beste privérijder.

Doch de uit Wales stammende Davies scoorde in Misano middels een hattrick aan DNF’s geen enkel WK puntje en ook Donington behoord niet echt tot Davies “succescircuits”.

De laatste keer dat Davies hier op het podium stond stamt alweer uit 2017 toen hij hier na de tweede race als derde mee op het podium mocht.

Het is de vraag of Davies en zijn nieuwe privé werkgever Team GoEleven Ducati snel een juiste setup voor de WK negende kunnen vinden waarmee hij de “Misano smaad” snel kan vergeten.

 


Overigens: Mocht Davies er in Donington in slagen in één van de drie races het podium te halen dit zijn 100e podiumplaats in zijn WorldSBK carriére zou zijn! 

Na zijn duizelingwekkende hattrick met 3 top 7 resultaten in Misano is de pas 21 jarige Axel Bassani (Ducati) ) vast van plan zijn top tien status ook in Engeland te continueren. 

Bassani komt als WK 12e naar Donington met de meer ervaren Fransman Lucas Mahias direct achter zich die vast van plan is om met de Puccetti Kawasaki zijn Superpole speed om te zetten in racespeed!

Even vergeten: GRT Yamaha coureur Kotha Nozana komt (licht) geblesseerd naar Engeland nadat de Japanner tijdens een testongeval in het Spaanse Navarro een microfractuur aan één van zijn vingers opliep!?

Ook ex MotoGP rijder Tito Rabat (Ducati) keert terug naar een circuit wat al sinds het begin van zijn WK carrière kent en de Spanjaard hoopt zich in “the UK”  eindelijk te kunnen bewijzen!

Hetzelfde geld voor het BMW duo Eugene Laverty (RC Squadra Corse) en Jonas Folger (Bonovo MGM Racing) die na een teleurstellend Misano weekend, net als Sykes en MvdM, met een nieuw in Navarra getest chassis naar Engeland komen!


Terwijl Isaac Viñales (Kawasaki) en Christophe Ponsson (Yamaha) gaan proberen hun punten aantal te verhogen wacht de Belg Loris Cresson (Kawasaki) nog steeds op zijn eerste WK punten.

Voor Samuele Cavalieri (Kawasaki) is het doek gevallen in het WorldSBK, de Italiaan kon schijnbaar niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen bij het TPR Team Pedercini Racing team.

Komend weekend neemt de ervaren Britse Superstock 1000 coureur Luke Mossey in Engeland de plaats van de Italiaan in.

Zo, dacht alles even snel door te lopen maar zie dat het toch weer een heel verhaal is, sorry....

Hieronder de actuele WK Top 10 en de resultaten van 2019:

WK Top 10:

1. JONATHAN REA          GBR Kawasaki ZX-10RR      149      
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR Yamaha YZF R1         129    
3. SCOTT REDDING         GBR Ducati Panigale V4 R  104
4. ALEX LOWES            GBR Kawasaki ZX-10RR       88
5. MICHAEL RINALDI       ITA Ducati Panigale V4 R   82
6. GARRETT GERLOFF       USA Yamaha YZF R1          59
7. MICHAEL VAN DER MARK  NLD BMW M 1000 RR          52
8. TOM SYKES             GBR BMW M 1000 RR          51
9. CHAZ DAVIES           GBR Ducati Panigale V4 R   48
10.ANDREA LOCATELLI      ITA Yamaha YZF R1          45

Results WorldSBK Donington/England...

FIM WorldSBK Donington/England 2019 Results Tissot Superpole Race:
1  JONATHAN REA          GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK   Kawasaki ZX-10RR      1'39.513
   23 Laps = 92,529 Km in 38'22.405 Min. = 144,677 km/h
2  TOM SYKES             GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team     BMW S1000 RR            11.348
3  LEON HASLAM           GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK  Kawasaki ZX-10RR        23.071
4  LORIS BAZ             FRA  Ten Kate Racing - Yamaha       Yamaha YZF R1           29.935
5  ALEX LOWES            GBR  Pata Yamaha WorldSBK Team      Yamaha YZF R1           37.641
6  LEANDRO MERCADO       ARG  Orelac Racing VerdNatura       Kawasaki ZX-10RR        46.917
7  PETER HICKMAN         GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team     BMW S1000 RR          1'00.135
8  MICHAEL VAN DER MARK  NED  Pata Yamaha WorldSBK Team      Yamaha YZF R1         1'07.062
9  ALESSANDRO DELBIANCO  ITA  Althea Mie Racing Team         Honda CBR1000RR       1'10.752
10 CHAZ DAVIES           GBR  ARUBA.IT Racing - Ducati       Ducati Panigale V4 R  1'11.453
11 RYUICHI KIYONARI      JPN  Moriwaki Althea Honda Team     Honda CBR1000RR       1'15.161
12 MICHAEL RINALDI ITA  BARNI Racing Team              Ducati Panigale V4 R  1'24.259
13 TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR  Turkish Puccetti Racing        Kawasaki ZX-10RR      1'26.777
14 MARCO MELANDRI        ITA  GRT Yamaha WorldSBK            Yamaha YZF R1            1 Lap
---------------------------------------Race niet beëindigd-----------------------------------
  ALVARO BAUTISTA        ESP  ARUBA.IT Racing - Ducati       Ducati Panigale V4 R   13 Laps
  JORDI TORRES           ESP  Team Pedercini Racing          Kawasaki ZX-10RR       14 Laps
  SANDRO CORTESE         GER  GRT Yamaha WorldSBK            Yamaha YZF R1          14 Laps

FIM WorldSBK Donington/England 2019 Results Tissot Superpole Race: (Red Flag)

1. JONATHAN REA          GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK  Kawasaki ZX-10RR      11:10'22.084
   7 Laps = 28,161 Km in 10'15.862 Min. = 164,614 km
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR  Turkish Puccetti Racing        Kawasaki ZX-10RR      11:10'23.258
3. LEON HASLAM           GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK  Kawasaki ZX-10RR      11:10'23.750
4. ALVARO BAUTISTA       ESP  ARUBA.IT Racing - Ducati       Ducati Panigale V4 R 11:10'24.373
5. LORIS BAZ             FRA  Ten Kate Racing - Yamaha       Yamaha YZF R1         11:10'24.868
6. ALEX LOWES            GBR  Pata Yamaha WorldSBK Team      Yamaha YZF R1         11:10'25.908
7. CHAZ DAVIES           GBR  ARUBA.IT Racing - Ducati       Ducati Panigale V4 R  11:10'07.035
8. MICHAEL VAN DER MARK  NED  Pata Yamaha WorldSBK Team      Yamaha YZF R1 6       11:10'07.337
9. JORDI TORRES          ESP  Team Pedercini Racing          Kawasaki ZX-10RR      11:10'08.687
10.MARCO MELANDRI        ITA  GRT Yamaha WorldSBK            Yamaha YZF R1         11:10'09.565
11.MICHAEL RINALDI  ITA  BARNI Racing Team              Ducati Panigale V4 R  11:10'16.715
------------------------------------ ---Race niet beëindigd--------------------------------------
   TOM SYKES             GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team     BMW S1000 RR          11:10'22.477
   PETER HICKMAN         GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team     BMW S1000 RR          11:10'09.628
   SANDRO CORTESE        GER  GRT Yamaha WorldSBK            Yamaha YZF R1         11:10'13.943
   LEANDRO MERCADO       ARG  Orelac Racing VerdNatura       Kawasaki ZX-10RR      11:10'14.280
   ALESSANDRO DELBIANCO  ITA  Althea Mie Racing Team         Honda CBR1000RR       11:10'18.391
   RYUICHI KIYONARI      JPN  Moriwaki Althea Honda Team     Honda CBR1000RR       11:10'21.607

FIM WorldSBK Donington/England 2019 Results Race 2:

1. JONATHAN REA          GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK  Kawasaki ZX-10RR      1'27.85
     23 Laps = 92,529 Km in 33'51.931 Min. = 163,935 km/h  
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR  Turkish Puccetti Racing        Kawasaki ZX-10RR         0.365
3. ALVARO BAUTISTA       ESP  ARUBA.IT Racing - Ducati       Ducati Panigale V4 R     5.930
4. ALEX LOWES            GBR  Pata Yamaha WorldSBK Team      Yamaha YZF R1            6.334
5. LEON HASLAM           GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK  Kawasaki ZX-10RR         6.833
6. LORIS BAZ             FRA  Ten Kate Racing - Yamaha       Yamaha YZF R1            7.441
7. TOM SYKES             GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team     BMW S1000 RR             8.542
8. MICHAEL VAN DER MARK  NED  Pata Yamaha WorldSBK Team      Yamaha YZF R1           14.850
9. CHAZ DAVIES           GBR  ARUBA.IT Racing - Ducati       Ducati Panigale V4 R    18.124
10.MARCO MELANDRI        ITA  GRT Yamaha WorldSBK            Yamaha YZF R1           29.115
11.PETER HICKMAN         GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team     BMW S1000 RR            34.620
12.MICHAEL RINALDI  ITA  BARNI Racing Team              Ducati Panigale V4 R    34.824
13.SANDRO CORTESE        GER  GRT Yamaha WorldSBK            Yamaha YZF R1           51.627
14.LEANDRO MERCADO       ARG  Orelac Racing VerdNatura       Kawasaki ZX-10RR        52.879
15.ALESSANDRO DELBIANCO  ITA  Althea Mie Racing Team         Honda CBR1000RR         54.821
16.RYUICHI KIYONARI      JPN  Moriwaki Althea Honda Team     Honda CBR1000RR       1'07.330
----------------------------------------Race niet beëindigd----------------------------------
   JORDI TORRES          ESP  Team Pedercini Racing          Kawasaki ZX-10RR       22 Laps


 

2021  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |