image1

WorldSBK-Legende Colin Edwards (47): Dat was stres puur.

Donny 06.06.2021 - 15:18

Sinds 2004 wordt in het Superbike WK met Pirelli banden gereden, de laatste wereldtitels die daarvoor met Michelin banden werden veroverd staan op naam van Neil Hodgson (Ducati 2004) en Colin Edwards (Honda 2002).

Daarbij is de Amerikaan niet alleen maar enthousiast over alles wat dit bijzondere tijdperk betreft!  

Van de coureurs die actueel het Superbike WK "bestrijden" is Honda topper Leon Haslam de enige coureur die een Superbike wereldkampioenschap zonder bandenmonopolie meemaakte.

De Brit reed in 2003 per Wildcard drie races in Brands Hatch/Engeland, Assen/Nederland en Magny-Cours/Frankrijk op een Ducati 998RS die “bestukt” was met Dunlop banden.

In datzelfde jaar veroverde Haslam’s landgenoot Neil Hodgson met een fabrieks Ducati 999F03 en op Michelin banden de wereldtitel.

De concurrentiestrijd tussen de verschillende bandenfabrikanten in die jaren verstoorde bij tijden zelfs het kampioenschap.

Vooral Michelin inzet was gigantisch in deze “machtstrijd” herinnert zich Colin Edwards die in 2002 zijn tweede WK titel met de legendarische Honda VTR 1000 SP2 won.

<< In die tijd leverde Michelin enorme inspanningen en waren erg bemoeid de beste te zijn. Vrijwel iedereen was met een andere karkas en een ander rubbercompound onderweg. >>  herinnert Edwards zich.

<< Bij Michelin zeiden ze steeds opnieuw: Probeer deze band en als die je niet bevalt proberen we een andere. >>

<< Of ze kwamen met een band naar me toe en zeiden dat dit Fogarty's favoriete band was of ik hem niet wilde uitproberen. >>

<< Destijds hadden we niet zoals nu “slechts” 2 of 3 soorten banden om uit te kiezen, dat was toen totaal anders! >>

Doch dit grote "aanbod" van verschillende banden had niet alleen voordelen vooral omdat er een testverbod heerste op de toenmalige Superbike WK circuits.

 

<< Dat was stress puur. >> benadrukte de Texaan. << Het verhaal van de banden kende geen grenzen en einde. >>

<< Zo kwam je bv naar Sugo/Japan, Donington of een ander circuit waar Dunlop ineens niet te verslaan was en je machteloos was. >>

<< Zo kregen we plotseling slechte weekenden waar je door moest en moest je ervoor zorgen dat je de schade zo klein mogelijk hield. >>

<< In die tijd kregen we twee circuits toegewezen waarop we mochten testen. >>

<< We hebben in Clermont Ferrand/Frankrijk met Michelin meer getest dan op welk ander circuit dan ook doch zonder deze tests hadden we niets bereikt. >>

Sinds 2004 houdt Pirelli het bandenmonopolie vast in handen in het op “gewone” productie motoren gebaseerde wereldkampioenschap.

De angst die destijds heerste wat stilstand wat de ontwikkeling van de banden betreft heeft zich gelukkig niet bewaarheid.

Integendeel zelfs, de rondetijden worden van jaar tot jaar beter/sneller en natuurlijk zijn deze nieuwe snelle ronde/racetijden grotendeels te danken aan de vaardigheden van Pirelli.

Daarnaast heeft Pirelli`s bandenmonopolie een belangrijke bijdrage geleverd wat de kostenbesparing betreft en ervoor gezorgd dat alle coureurs over hetzelfde bandenmateriaal beschikken!

Overigens: Noch Neil Hodgson of Colin Edwards hebben de ara van eenheidsbanden van Pirelli meegemaakt!

Beiden wisselden na hun titelveroveringen naar de MotoGP en keerden nooit meer terug naar het Superbike Wereldkampioenschap....

Colin Edwards, ook wel de "The Texas Tornado" genoemd werd geboren op 27 februari in het Texaanse Housten geboren.

Hieronder Edwards hoogtepunten in cijfers:

Edwards reed van 1995 t/m 2002 in het totaal 175 Superbike races, won er 31, werd 24 keer tweede en 20 maal derde.


De Texaan stond 15 maal op de Pole en reed 23 maal de snelste raceronde!

In 2000 en 2002 veroverde de snelle Amerikaan het Superbike Wereldkampioenschap met Honda en veroverde, eveneens met Honda, in 1999 en 2001 het vicewereldkampioenschap.  

Daarnaast wist Edwards in 1996, 2001 en 2002 voor zowel Yamaha als ook Honda de voor de Japanners zo belangrijke 8 uurs race van Suzuka/Japan te winnen.

In 1996 met Noriyuki Haga (Yamaha), 2001 met Valentino Rossi (Honda) en in 2002 met de Japanner Daijirō Katō (Honda).

Van 2003 t/m 2014 was de Texaan in de MotoGP onderweg met als beste resultaat een vierde WK plaats in 2005 met Yamaha.

Types, of beter gezegd persoonlijkheden, als een Colin Edwards, Carl Fogarty, Noriyuki Haga, Troy Bayliss of een Pierfrancesco (Franky) Chili zien we vandaag de dag niet meer in een Superbike paddock, iets wat gewoon jammer is.

Dit zijn nu eenmaal andere tijden met andere mensen en andere karakters die allemaal erg onder invloed/druk staan van sponsoren cq fabrikanten! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |