image1

Geen pauze voor de WorldSBK coureurs...

Geen pauze voor WorldSBK coureurs: Estoril here we come...

Donny 27.05.2021 - 14.38

Na een late seizoenstart afgelopen week in het Spaanse Aragón “verhuist” het World Superbike circus naar het Portugese Estoril waar komend weekend al, van 28 t/m 39 mei, de tweede ronde van het Superbike WK zal plaatsvinden.

Na de titanische seizoenstart afgelopen weekend in Spanje zijn er nog veel vragen open wat het Superbike WK 2021 en zijn rijders betreft.

Het “Aragón weekend” kende tal van dilemma's zoals bandenkeuzes, crashes en foute beoordelingen maar ook overwinningen die geschiedenis schreven.

Estoril keerde 2020 terug in de WorldSBK kalender en was het schouwspel van mooie anekdotes/verhalen wat rijder en fabrikanten betreft.

Waarschijnlijk gaan dat er komend weekend nog meer worden en gezien het brede kader van coureurs die om podiumplaatsen kunnen vechten kan het alleen maar beter worden.

Zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea komt met 12 punten voorsprong op zijn Kawasaki teammaatje Alex Lowes naar Portugal doch de Brit Scott Redding (Ducati) liet in de tweede race van Aragón zien dat ook de beide “Kawa boys” te verslaan zijn!


Naast Kawasaki en Ducati wisten tijdens de openingsronde in Aragón Yamaha, BMW en Honda te imponeren wat het WorldSBK 2021 wel eens tot een spannende zaak kan maken.

Kawasaki: Opnieuw de topfavorieten?

Na de "seizoenopener" in Spanje met twee opeenvolgende één-twee overwinningen en een tweede en derde plaats te zijn gestart komen het Kawasaki Racing Team WorldSBK duo Rea en Lowes als WK leiders naar Estoril.

Doch in het Portugese Estoril wist geen van beide “Kawa boys” afgelopen seizoen podiumplaats te veroveren en zet men er bij Kawasaki op dat het duo Rea en Lowes na deze Superstart in Aragón hun drive hebben gevonden om de pluspunten van de nieuwe ZX-10RR nog beter om te zetten!

In 2020 scoorde Champ Rea hier, na in de Superpole gecrasht te zijn, een 4e, 5e en 14e plaats terwijl Alex Lowes hier twee crashes en één zesde plaats “produceerde”!

De vraag is dus vooral of beide Kawasaki piloten in Estoril kunnen aanknopen aan hun Aragón successen?

Yamaha: De “Estoril dominators” van 2020...Het afgelopen seizoen veroverden de verschillende Yamaha rijders maar 6 van de 9 te behalen podiumplaatsen op het Circuito Estoril terwijl Razgatlioglu ook zijn eerste Superpole voor Yamaha wist te pakken.

De toen nog als Yamaha rookie geldende Turk won hier 2020 niet alleen de <Superpole en de eerste “hoofdrace” maar wist ook, voor het eerst in de Yamaha geschiedenis, de Tissot Superpole race te winnen!

Na zich afgelopen weekend op één van Yamaha’s “probleem circuits” sterk te hebben gepresenteerd komt de Yamaha "clan", Pata Yamaha met BRIXX WorldSBK team en het GRT Yamaha WorldSBK Team, naar dat circuit waar ze 2020 hun beste seizoenresultaten behaalden.

Ook Razgatlioglu`s nieuwe teammaat Andrea Locatelli scoorde tijdens zijn WorldSBK debuut afgelopen weekend twee top tien resultaten en de SSP 600 wereldkampioen van 2020 won ook afgelopen seizoen hier een race.  

De actueel op één na beste Yamaha coureur (6e) in het WK Superbikes is Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Team).

De Amerikaan keert komend weekend terug naar het circuit waar hij in 2020 twee podiumplaatsen veroverde waaronder een tweede plaats in de Tissot Superpole race.

Overigens stonden er na de Tissot Superpole race 2020 drie Yamaha coureurs op het Portugese podium: 1. Toprak Razgatlioglu, 2. Garrett Gerloff en als derde Michael van der Mark!

Ducati: Kan Ducati de spies omdraaien?

Ducati`s paradepaardje Scott Redding (Aruba.it Racing - Ducati) komt als WK derde met 17 punten achterstand op Champ Rea naar Estoril.

Net als Rea kwam de Brit 2020 in topvorm naar het Circuito Estoril maar net als Rea crashte ook de Brit tijdens de Superpole en kwam daarna moeizaam op gang middels een tweede plaats in de tweede race.

Aanvankelijk liep het allemaal niet echt naar de zin van de Brit, verkeerde bandenkeuze, doch zondag wist hij dan toch de tweede race voor het Kawasaki duo Rea en Lowes te winnen.

De Brit zijn doel is om in Estoril, voor het eerst in zijn WorldSBK carrière, twee overwinningen op rij te veroveren!

Redding’s teamcollega Michael Rinaldi hoopt het in Estoril beter te doen dan in Aragón afgelopen weekend.

De voor 2021 in het Ducati getransfereerde Italiaan verliet Spanje met een schamele 9 WK punten en WK plaats 10.

Rinaldi heeft als schrale troost dat hij afgelopen seizoen in Estoril zijn titel als beste van privérijder van 2020 zeker stelde en wil komend weekend deze goede herinneringen herbeleven.

Aan het hoofd van de Ducati rijders, wat Estoril betreft dan, staat natuurlijk Chaz Davies. Davies pakte hier in 2020 middels een P2, een P4 en een P1 de meeste punten van allemaal waarmee hij dan ook zijn derde WK plaats 2020 zeker stelde.

Ondanks zijn crash in de tweede Aragón race is de WK achtste samen met zijn Team GoEleven vast van plan op zijn twee top 5 klasseringen van Aragón op te bouwen.

BMW: Het verrassingsteam van Aragon/2021?


Zouden we een titelkop van een vakblad moeten invullen zou dat waarschijnlijk luiden dat het BMW Motorrad WorldSBK Team zich niet alleen wat hun qua “racetrim” zichtbaar hebben verbeterd maar ook de totale performance van de BMW.  

De nieuwe M1000RR is niet alleen sneller geworden op lange rechte stukken om bij de anderen te blijven maar is nu in staat hun concurrenten daar in te halen.   

Tom Sykes staat na Aragón (1x6, 1x0 en 1x4) als WK vijfde voor het eerst sinds Losail 2018 weer in de Top 5 van het WK klassement!


Op het Circuito de Estoril kwam de baardige Brit 2020 niet verder dan twee matige tiende plaatsen, duidelijk lucht naar boven dus.

Sykes gaf echter na Aragón te kennen, wat ook te zien was, zich uiterst comfortabel op zijn nieuwe M te voelen en is ervan overtuigd dat hij in Portugal komend weekend nog een tandje toe kunnen leggen!

BMW rookie Michael van der Mark kent het Estoril podium middels zijn derde plaats in de Superpole race van 2020 om daarna een sterke vierde plaats in de tweede race te veroveren.

Na zijn crash tijdens de eerste vrije training in Aragon verloor de Nederlander veel belangrijke trainingstijd doch MvdM wist middels een elfde en twee vijfde plaatsen de schade beperkt te houden en komt als WK zevende met 21 punten naar Estoril.

In Aragón veroverde MvdM niet allen een sterke vijfde plaats tijdens de Tissot Superpole race maar reed tevens de snelste raceronde.

Tijdens de tweede “normale” race ging MvdM zelfs kort aan de leiding, vocht lang met Rea, Lowes, Razgatlioglu & co om de tweede plaats om als vijfde te finishen dus echt slecht was het seizoen begin van het BMW Motorrad WorldSBK Team ook weer niet denk ik maar even hardop.

Honda: Streven de terugkeer naar de top aan....

Na een moeilijk begin van het officiële Honda fabrieksteam in Spanje streven Alvaro Bautista en Leon Haslam voor Estoril hun return in de Top 5 aan waarbij men hoopt een grote stap voorwaarts te maken met de “verjongde” Fireblade CBR1000RR-R SP.  

Ondanks alles heeft die ene, als beste resultaat, zevende plaats van Bautista na de Tissot Superpole race in Aragon Team HRC voldoende "Good feeling" gegeven voor het komende event.

"Zwak" zijn de Honda's met zekerheid niet, tijdens de eerste race crashte Bautista, om P4 vechtend, nog in de allerlaatste ronde!

 

Bautista veroverde hier afgelopen seizoen een sterke vijfde en zevende plaats terwijl Haslam drie keer in de top acht finishte met als beste resultaat P5 in race 1.

Beide “Honda mannen” komen als WK 12e en 13 naar Estoril dus is de grote “Honda ommekeer” komend weekend een must!

Privé teams/coureurs: Snelle privatiers in relatief nieuw territorium?

Na Gerloff en Davies, 6e en 8e in het WK klassement, is de Duitser Jonas Folger (BMW) de derde privérijder die, na zijn “bandenpoker” op het “natdroge” Motorland Aragón circuit, middels een achtste plaats na de tweede race imponeerde.

De ex MotoGP en Moto2 coureur reed in 2020 per Wildcard (Yamaha) als eens in Estoril doch staat met de nieuwe BMW M1000RR voor een totaal nieuwe uitdaging.

Lucas Mahias (Kawasaki) komt als WK 14e naar Portugal, zijn beste WorldSBK resultaat was een tiende plaats in de tweede race van Aragon.

Nog in 2020 won de snelle Fransman hier de laatste race van het FIM Supersport 600 WK die hij als vicewereldkampioen beëindigde!

Kohta Nozane's (GRT Yamaha WorldSBK Team) debuut in Aragón was best wel indrukwekkend.
De Japanse Superbike kampioen van 2020 en nu WorldSBK rookie is één van de slechts 7 coureurs die in Spanje in alle drie de races punten scoorde!

Estoril is natuurlijk een geheel nieuwe uitdaging voor de Yamaha coureur aangezien Estoril een circuit is waar hij nog nooit is geweest.

Ook Axel Bassani (Motocorsa Racing), Isaac Viñales (ORELAC Racing VerdNatura) en Christophe Ponsson (Alstare Yamaha) scoorden punten in Aragón en ook deze drie staan in Portugal voor een nieuwe uitdaging.

Op jacht naar punten: De coureurs die in 2021 nog geen punten hebben gescoord.

Ex MotoGP rijderTito Rabat (Barni Racing Team) kende een wel erg "droevig" debuut.

De Spanjaard zag middels pech in beide “normale” races van Aragón de finishvlag niet en streeft er hard naar om zijn eerste WorldSBK punten in het jaar 2021 te veroveren.

Hetzelfde geld voor de Ierse routinier Eugene Laverty (RC Squadra Corse) die net als Rabat in Spanje geen enkele race in de top 15 wist te finishen!

Ook voor het TPR Team Pedercini Racing duo Loris Cresson en Samuele Cavalieri waren er in Spanje geen punten weggelegd en kijken beide rookies er naar uit in Portugal dat te veranderen.

De Argentijn Leandro Mercado en het MIE Racing Honda Team zullen niet aan het Estoril weekend deelnemen.

Het team kondigde direct na Spanje aan eerst een intensief ontwikkelingsprogramma te willen gaan volgen alvorens weer het circuit als WorldSBK team op te gaan!

WK actuele WK Top 10 voor Estoril/Portugal:

1. Jonathan Rea         Kawasaki 57
2. Alex Lowes           Kawasaki 45
3. Scott Redding        Ducati   40
4. Toprak Razgatlioglu  Yamaha   30
5. Garrett Gerloff      Yamaha   23
6. Tom Sykes            BMW      23
7. Michael van der Mark BMW      21
8. Chaz Davies          Ducati   17
9. Andrea Locatelli     Yamaha   13
10.Michael Rinaldi      Ducati    9

Estoril/Portugal 2020 FIM WorldSBK Results Race 1:

1. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR PATA YAMAHA WorldSBK Official Team  Yamaha YZF R1       1'37.258  
   21 Laps = 87,822 Km in 34'13.229 Min. = 153,981 km/h.
2. CHAZ DAVIES           GBR ARUBA.IT Racing - Ducati            Ducati Panigale V4 R   3.039  
4. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK       Kawasaki ZX-10RR       9.645
5. LEON HASLAM           GBR Team HRC                            Honda CBR1000RR-R     15.732
6. ALEX LOWES            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK       Kawasaki ZX-10RR      15.926
7. MICHAEL RINALDI       ITA Team GOELEVEN                       Ducati Panigale V4 R  16.205 PR
8. XAVIER FORES          ESP Kawasaki Puccetti Racing            Kawasaki ZX-10RR      17.842 PR
9. LORIS BAZ             FRA Ten Kate Racing Yamaha              Yamaha YZF R1         18.035 PR
10.TOM SYKES             GBR BMW Motorrad WorldSBK Team          BMW S1000 RR          18.404  
11.JONAS FOLGER          GER Bonovo Action by MGM Racing         Yamaha YZF R1         20.834 PR
12.EUGENE LAVERTY        IRL BMW Motorrad WorldSBK Team          BMW S1000 RR          30.026  
13.LEANDRO MERCADO       ARG Motocorsa Racing                    Ducati Panigale V4 R  31.886 PR
14.TAKUMI TAKAHASHI      JPN MIE Racing HONDA Team               Honda CBR1000RR-R     47.164 PR
15.ERIC GRANADO          BRA MIE Racing HONDA Team               Honda CBR1000RR-R     48.801 PR
16.SHERIDAN MORAIS       POR ORELAC Racing VERDNATURA            Kawasaki ZX-10RR      56.970 PR
17.ALVARO BAUTISTA       ESP Team HRC                            Honda CBR1000RR-R   1'32.677  
18.LORIS CRESSON         BEL OUTDO Kawasaki TPR                  Kawasaki ZX-10RR       1 Lap PR
------------------------------------------Not Classified-----------------------------------------
   FEDERICO CARICASULO   ITA GRT Yamaha WorldSBK Junior Team     Yamaha YZF R1         9 Laps PR
   MICHAEL VAN DER MARK  NED PATA YAMAHA WorldSBK Official Team  Yamaha YZF R1        14 Laps
   SCOTT REDDING         GBR ARUBA.IT Racing - Ducati            Ducati Panigale V4 R 16 Laps
   MATTEO FERRARI        ITA Barni Racing Team                   Ducati Panigale V4 R 19 Laps PR

Estoril/Potugal 2020 Motul FIM Results Tissot Superpole Race:

1. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR PATA YAMAHA WorldSBK Official Team  Yamaha YZF R1       1'36.594 
   10 Laps = 41,820 Km in 16'12.131 Min.= 154,868 km/h.
2. GARRETT GERLOFF       USA GRT Yamaha WorldSBK Junior Team     Yamaha YZF R1          1.928 PR
3. MICHAEL VAN DER MARK  NED PATA YAMAHA WorldSBK Official Team  Yamaha YZF R1          2.940  
4. CHAZ DAVIES           GBR ARUBA.IT Racing - Ducati            Ducati Panigale V4 R   4.074   
5. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK       Kawasaki ZX-10RR       4.745  
6. SCOTT REDDING         GBR ARUBA.IT Racing - Ducati            Ducati Panigale V4 R   5.915  
7. ALVARO BAUTISTA       ESP Team HRC                            Honda CBR1000RR-R     7.969  
8. LEON HASLAM           GBR Team HRC                            Honda CBR1000RR-R     11.835
9. MICHAEL RINALDI       ITA Team GOELEVEN                       Ducati Panigale V4 R  12.293 PR
10.XAVIER FORES          ESP Kawasaki Puccetti Racing            Kawasaki ZX-10RR      12.342 PR
11.TOM SYKES             GBR BMW Motorrad WorldSBK Team          BMW S1000 RR          12.643  
12.FEDERICO CARICASULO   ITA GRT Yamaha WorldSBK Junior Team     Yamaha YZF R1         12.714 PR
13.JONAS FOLGER          GER Bonovo Action by MGM Racing         Yamaha YZF R1         14.984 PR
14.LEANDRO MERCADO       ARG Motocorsa Racing                    Ducati Panigale V4 R  22.177 PR
15.MATTEO FERRARI        ITA Barni Racing Team                   Ducati Panigale V4 R  22.349 PR
16.EUgene LAVERTY        IRL BMW Motorrad WorldSBK Team          BMW S1000 RR          22.581  
17.TAKUMI TAKAHASHI      JPN MIE Racing HONDA Team               Honda CBR1000RR-R     27.889 PR  
18.ERIC GRANADO          BRA MIE Racing HONDA Team               Honda CBR1000RR-R     29.975 PR
19.SHERIDAN MORAIS       POR ORELAC Racing VERDNATURA            Kawasaki ZX-10RR      30.067 PR
20.LORIS CRESSON         BEL OUTDO Kawasaki TPR                  Kawasaki ZX-10RR      50.259 PR
-------------------------------------Not Classified---------------------------------------------
   LORIS BAZ             FRA Ten Kate Racing Yamaha              Yamaha YZF R1         8 Laps PR
   ALEX LOWES            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK       Kawasaki ZX-10RR      0 Laps
PR = Privé team/rijder

Estoril/Potugal 2020 Motul FIM WorldSBK Results Race 2:

1. CHAZ DAVIES      GBR ARUBA.IT Racing - Ducati      Ducati Panigale V4 R 1'36.806
21 Laps = 87,822 Km in 34'07.368 Min = 154,422 km/h.
2. SCOTT REDDING GBR ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R 1.951
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU TUR PATA YAMAHA WorldSBK Official Team Yamaha YZF R1 2.556
4. MICHAEL VAN DER MARK NED PATA YAMAHA WorldSBK Official Team Yamaha YZF R1 10.423
5. ALVARO BAUTISTA ESP Team HRC Honda CBR1000RR-R 15.473
6. MICHAEL RINALDI ITA Team GOELEVEN Ducati Panigale V4 R 20.277 PR
7. LEON HASLAM GBR Team HRC Honda CBR1000RR-R 21.074
8. XAVIER FORES ESP Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 21.291 PR
9. FEDERICO CARICASULO ITA GRT Yamaha WorldSBK Junior Team Yamaha YZF R1 22.427 PR
10.TOM SYKES GBR BMW Motorrad WorldSBK Team BMW S1000 RR 25.168
11.JONAS FOLGER GER Bonovo Action by MGM Racing Yamaha YZF R1 26.945 PR
12.EUGENE LAVERTY IRL BMW Motorrad WorldSBK Team BMW S1000 RR 28.511
13.LEANDRO MERCADO ARG Motocorsa Racing Ducati Panigale V4 R 32.281 PR
14.JONATHAN REA GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR 38.800
15.MATTEO FERRARI ITA Barni Racing Team Ducati Panigale V4 R 46.083 PR
16.ERIC GRANADO BRA MIE Racing HONDA Team Honda CBR1000RR-R 47.000 PR
17.TAKUMI TAKAHASHI JPN MIE Racing HONDA Team Honda CBR1000RR-R 47.295 PR
18.SHERIDAN MORAIS POR ORELAC Racing VERDNATURA Kawasaki ZX-10RR 1'01.053 PR
19.LORIS CRESSON BEL OUTDO Kawasaki TPR Kawasaki ZX-10RR 1'31.338 PR
----------------------------------------Not Classified--------------------------------------------
ALEX LOWES GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR 6 Laps
LORIS BAZ FRA Ten Kate Racing Yamaha Yamaha YZF R1 7 Laps PR
GARRETT GERLOFF USA GRT Yamaha WorldSBK Junior Team Yamaha YZF R1 IND 19 Laps PR
PR = Privé rijder/team

Foto credit: WorldSBK - www.donnyfoto.com
 
2021  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |