image1

WorldSBK Rookie Kohta Nozane: Heb 39 kansen....

Donny  15.05.2021 - 19:50

Naast Tito Rabat (Ducati), Axel Bassani (Ducati), Andrea Locatelli (Yamaha), Lucas Mahias (Kawasaki),  Isaac Vinales (Kawasaki), Loris Cresson (Kawasaki) en BMW  “piloot“ Jonas Folger is de Kohta Nozane de enige niet Europese WorldSBK rookie voor het seizoen 2021.  

De 25 jarige Japanner is vastbesloten om in zijn eerste seizoen de Europeanen van zijn kunnen te overtuigen zoals zijn teamgenoot Garrett Gerloff dat in 2020 deed.

Japan is net als Italië één van de hoofdrolspelers als het gaat om het produceren van zowel standaard als het bouwen van “racebikes" die op zijn minst concurrentwaardig zijn en races kunnen winnen in het Motul FIM WorldSBK wereldkampioenschap.

Sinds het ontstaan van het Superbike WK in 1988 wisten de Japanners liefst 16 wereldtitels, waarvan 8 door Kawasaki, in dit op “gewone” productiemotoren uitgerichte wereldkampioenschap te veroveren.

Jarenlang beheersten de Italianen met hun Ducati twin met 14 WK titels "Koploper" in dit klassement doch middels de schijnbaar onverslaanbare Jonathan Rea (Kawasaki) zijn dat nu de Japanners.

Individueel is Ducati natuurlijk met deze 14 titels nog de nummer 1, gevolgd door Kawasaki met 8, Honda met 6 en Yamaha en Suzuki behaalden ieders één  titel.

Wat niet wegneemt dat als we de titels van Aprilia (3) en Ducati samen tellen de Italianen op 17 titels komen, één WK titel meer als de japanners dus! Dat wordt eng 2021!

Overigens: De laatste wereldtitel die het traditierijke motormerk uit Bologna veroverde stamt uit 2011 en staat op naam van de Spanjaard Carlos Checa!

Een ander iets wat de Japanners veel meer pijn doet is waarschijnlijk het feit dat geen van de vele snelle Japanse coureurs, bv een Noriyuki Haga, Yukio Kagayama of een Ryuichi Kiyonari ooit tot wereldkampioen werd gekroond!


Met Kotha Nozane nemen de japanners een nieuwe aanloop om 2021 opnieuw een Japanse Samoerai krijger in de WK ring te sturen.

Nozane is zo te zeggen de nieuwe Japanse “motorsportparel” die dit seizoen de sprong in het WorldSBK waagt om te proberen geschiedenis te kunnen schrijven voor Japan.

De in Chiba, in de baai van Tokio, geboren Nozane geniet al een zekere bekendheid door in 2013 de Japans-GP2-titel te winnen.

Afgelopen seizoen, 2020, was de kleine Japanner de grote dominator in het Japans Superbike kampioenschap (Road Race JSB1000) en won maar liefst 7 van de acht gehouden races.

Nozane reed oa in het FIM World Endurance Championship in het officiële YART Yamaha EWC team, was Yamaha testrijder voor het Yamaha MotoGP™ team en nam in Japan aan zowel de Moto2™ als ook aan de MotoGP™ race deel.

Nozane kan zich 2021 in de schaduw van zijn prominente Yamaha merkgenoten Razgatlioglu en Locatelli en zijn GRT Yamaha teamgenoot Garrett Gerloff in alle rust verder ontwikkelen doch de Japanner wil snel in het schijnwerperlicht komen te staan.

De Yamaha coureur heeft zich voorgenomen komend seizoen minimaal dezelfde resultaten te behalen als zijn nieuwe teamgenoot Gerloff dat in 2020 deed middels drie (2x3 en 1x2) podiumplaatsen.

De voorwaarden van de Amerikaan en de Japanner zijn vergelijkbaar: Ook Gerloff kende alleen de circuits in de USA doch beschikte net als Nozane over veel ervaring met de Yamaha R1.

<< Gerloff kwam vorig seizoen als rookie in het WK maar wist desondanks drie podiumplaatsen te veroveren. >>

<< Ik kom 2021 als rookie in het Superbike WK doch mijn doel is om drie podiumplaatsen te veroveren net als Garrett dat in 2020 deed. >>

<< Er rijden echter veel zeer snelle coureurs in dit WK en het dan ook zal niet gemakkelijk worden dit te realiseren. >>

<< Maar ik hoop dat ik goed en snel genoeg zal zijn met hun te kunnen vechten en mijn focus is gericht op het podium! >>

<< We hebben 39 races voor ons dus heb ik 39 mogelijkheden mijn doel te bereiken. Ik wil mijn resultaten stap voor stap zien te verbeteren. >>

Als “nieuwkomer” in dit WK kent Nozane de Europese circuits niet en tijdens de wintertests leerde de Japanner tot dusver alleen Aragón, Barcelona en Misano kennen.

<< Circuits waarop ik nog nooit heb gereden probeer ik via videogames te leren kennen. >>

<< Natuurlijk is dat niet zoals in het echt maar ik kan me in ieder geval "inprenten" waar een bocht naar rechts of naar links gaat. >>

Samen met sterke rijders zoals vooral een Jonas Folger, Titi Rabat en de Fransman Lucas Mahias is de Japanner in goed gezelschap. 

Wat niet wil zeggen dat bv Andrea Locatelli, Isaac Vinales Axel Bassani of een Loris Cresson minder hoog moeten worden ingeschat natuurlijk.

Ook dit gaan we 2021 zien en beleven.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto credit: WorldSBK - MotoGP - Yamaha - donnyfoto.com

 

2021  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |