image1

BMW Star Tom Sykes: Ik kan goed met geld omgaan...

Donny  21.02.2021 - 16:16

Tom Sykes internationale carrière startte in 2008 toen hij per Wildcard deelnam aan de WorldSBK evenementen in het Britse Brands Hatch en Donington.

Na in Brands Hatch (Suzuki) een nul en een zevende plaats te hebben veroverd maakte de snelle Brit “thuis” in Donington, waar anders, op zich opmerkzaam middels een tweede en tiende plaats.

Deze tweede plaats in Donington was voor Yamaha goed genoeg om de Brit voor 2009 als teamgenoot van de Amerikaan Ben Spies in het Yamaha factory team te halen.

Opmerkelijk detail wat Sykes carrière betreft: In tegenstelling tot bv een Jonathan Rea, Leon Haslam, Leon Camier of Alex Lowes wist Sykes nooit een Britse titel te behalen.

Gezien het feit dat 2009 de circuits en het Yamaha team voor Sykes nieuw waren weerde de goedlachse Brit zich dapper en beëindigde zijn rookie seizoen als WK negende.

Waarbij eerlijkheidshalve bij gezegd moet worden dat Sykes de pech had de teamgenoot te zijn van de latere wereldkampioen Ben Spies en hij bij Yamaha de tweede viool speelde daar alle aandacht op de Amerikaan gericht was!

Van Yamaha "genezen", of Yamaha van Sykes, tekende de Brit voor 2010 bij Kawasaki die tot dan toe minder dan middelmatig onderweg waren!
Doch vanaf 2011 "bekommerde" Kawasaki Japan zich zelf steeds meer het team en de ontwikkeling van de oude ZX-10R om in 2012 met een nieuwe Kawasaki Ninja te debuteren. 

Sykes beëindigde zijn eerste twee "Kawa" jaren, 2010 en 2011, respectievelijk op de plaatsen 14 en 13 en was ver van podiumplaatsen verwijderd. 

Doch voor 2012 schonken de Kawasaki managers hun vertrouwen aan het Spaanse Provec Racing team wat een superbeslissing bleek te zijn.

Vanaf dat moment ging het voorwaarts voor "de Groenen" en het trio Sykes, Provec en Kawasaki veroverden gelijk, met een halve WK punt verschil, het vicewereldkampioenschap achter Max Biaggi (Aprilia).

In 2013 volgde dan de grote beloning en veroverden Sykes en Kawasaki met 23 punten voorsprong op de Ier Eugene Laverty (Aprilia) voor het eerst sinds 1993 (Scott Russell) weer een wereldtitel. 

Niet vergeten: Vanaf 2009 is alleen zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) succesvoller in het WorldSBK als Sykes die 112 podiumplaatsen, 34 zeges, 50 Superpole's en 39 snelste raceronden achter zijn naam heeft staan!

Van 2012 tot 2017 finishte Sykes altijd in de WK top 3 en beëindigde in 2018, zijn laatste Kawasaki jaar, als WK vierde.

In 2019 verruilde Sykes het Kawasaki factory team voor het BMW Motorrad WorldSBK fabrieksteam en beëindigde zijn eerste seizoen bij de "Bayern" met 4 podiumplaatsen als WK 8e.

Het afgelopen seizoen verliep, geholpen door het coronavirus, teleurstellend voor het BMW Motorrad WorldSBK Team en was de 12e WK plaats van Sykes, zonder podium, het maximaal haalbare.

De BMW coureur over luxe, egoïsme en vliegen als levensdoel!

Dit seizoen, 2021, vormen Tom Sykes en Michael van der Mark het BMW Motorrad WorldSBK fabrieksteam.

De welbespraakte Brit heeft zo te zeggen "zijn praatje altijd wel klaar" waarbij de 35 jarige echter ook bereid is ongebruikelijke vragen te beantwoorden. 

Tom, sinds 2012 ben je in het Superbike WK succesvol, kon je daarom je dromen in vervulling laten gaan?

<< Veel geld verdienen geeft je de vrijheid in het nemen van beslissingen. Als je iets nodig ben kun je het je veroorloven. >> verteld de wereldkampioen van 2013.

<< Ik kon echter altijd al goed met geld omgaan. Toen ik 14 jaar was kreeg ik 5,50 pond (Ca. 6 Euro) per week zakgeld waarvan ik moest "rondkomen". >>

Zijn jou grootouders echt Brits, niet Schots?


<< Haha correct. Maar ik ben een Yorkshireman. Van ons wordt ook beweerd dat we erg zuinig (krenterig) zijn. >>

Er is verschil tussen gierig zijn of overlegt en verstandig geld uitgeven. << Precies, ik denk vooruit. >>

Je veroorloofd je geen dure auto's, huizen of jachten? << Ik heb een mooi huis, een auto en een busje en als hobby rijd ik kart. Niets bijzonders dus, ik ben volkomen normaal.>>

<< Ik ga ook graag de stad in om koffie te drinken bijvoorbeeld en geniet daarbij van het leven. >>

Word je boer na je racecarrière? << Dat weet ik nog niet. Wie weet blijf ik de racesport trouw omdat ik de adrenaline nodig ben.>>

Los van het vele reizen: In hoever heeft je werk invloed op je privéleven?

<< Pfff, als coureur moet je best wel egoïstisch zijn. Privé heb ik veel magische momenten moeten missen zoals bijvoorbeeld de geboorte van mijn tweede dochter. >>

<< Maar dat overkomt elke coureur, daarvoor zien we de meest prachtige delen van de wereld. >>

En als je thuis bent, ben je dan thuis? << Juist, ik ben waarschijnlijk meer thuis als de meesten die een job van 8 tot 4 uur hebben. >>

Je woont nog steeds in Engeland? << Ja, in Leamington Spa bij Birmingham. Daar is het echter niet zo landelijk als dat nog in Yorkshire het geval was. >>

Waarom ben je uit Yorkshire weggegaan? << Om dichter bij een vliegveld te zijn, mijn leven bestaat uit vliegen! >>

Heb je nooit overlegd om bijvoorbeeld naar Monaco, Andorra of Eiland Man te verhuizen?

<< Doch ja, maar ik ben een familiemens. Ik geniet ervan om na het vliegen twee uur auto te rijden richting het noorden om mijn hele familie te kunnen zien. >>

 

 

 

 

 

 

 

 

2021  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |