image1

WorldSBK 2021: Zoveel rookies hadden we bijna nog nooit...

Donny  16.02.2021 - 18:56

Slecht nieuws: Assen verschoven naar juli...

Hadden we allemaal gehoopt, en er echt zin in, dat de "seizoenopener" van 2021 van 23 t/m 25 april op de Drentse hei van Assen zou plaatsvinden maakten de FIM en Dorna vandaag officieel bekend dat dit weekend is uitgesteld naar 23 t/m 25 juli.

Dit naar aanleiding van de aanhoudende COVID 19 pandemie en de daaruit voortvloeiende regelgevingen der lokale autoriteiten die hebben vastgelegd dat tot minimaal 1 juni 2021 geen grote evenementen in Drenthe zullen plaatsvinden.

WorldSBK 2021: Zoveel rookies zagen we bijna nog nooit...

Afgelopen week gaf de Dorna de namen van 15 teams en 24 rijders bekend die zeker zijn van deelname in het Motul FIM Superbike wereldkampioenschap 2021.

Vijf van deze 24 coureurs reden nooit eerder een race in het op “productie motoren” gebaseerde WK terwijl 5 anderen al eens één of meerdere races als per Wildcard of als invaller reden.

Twee vragen blijven open: Wie rijdt er 2021 bij MIE Honda en krijgt het oer Nederlandse Ten Kate Yamaha het benodigde budget ( 1,5 tot 1,8 miljoen euro) toch nog bijelkaar om alsnog deel te kunnen nemen?

Tito Rabat, Barni Ducati.

Van deze "nieuwkomers" is Tito Rabat, wiens echte naam Esteve is, waarschijnlijk de meest prominente wat de rookies betreft in het Superbike Wereldkampioenschap 2021.

Ondanks dat de Spanjaard 6 jaar 125cc, 5 jaar Moto2 en 5 jaar MotoGP achter zijn naam heeft staan begint Rabat op 31 jarige leeftijd nog een keer opnieuw als rookie.

Rabat’s “carrière Highlight" is waarschijnlijk het winnen het Moto2 wereldkampioenschap in 2014 (Kalex).

Rabat begint aan zijn nieuw "raceavontuur" met het ervaren Barni Racing Team.

De snelle Spanjaard krijgt volgens teameigenaar Marco Barnabo de beschikking over een competitieve Ducati Panigale V4R die voor 99 procent identiek is aan de fabrieks Ducati's van Redding en Rinaldi?

Rabat komt uit een zogeheten "op rozen gebette familie (juweliersbranche) en is een echt “trainingsdier” die zich minutieus op zijn SBK debuut voorbereid waaronder veel circuittrainingen met zijn privé Ducati Panigale V4S!

Ondanks zijn misschien wat matige MotoGP resultaten, met ook matig materiaal, mag men deze Rabat niet onderschatten, tenslotte is het winnen van het Moto2 WK niet niets!

Isaac Vinales, Orelac VerdNatura Kawasaki.

Een andere Superbike rookie uit Spanje is Isaac Vinales, de neef van  MotoGP Star Maverick Vinales.

De 27-jarigeSpanjaard's internationale carrière startte in 2010 in het toen nog 125 cc Wereldkampioenschap wat later veranderde in de Moto3.

Met zijn 4 podiumplaatsen was de Spanjaard dan enigzins competitief doch een overwinning bleef hem verweerd!

In 2019 verliet Vinales het MotoGP paddock en stapte over naar het FIM Supersport 600 Wereldkampioenschap.


Hier "piloteerde" de hij een Yamaha R6 in het wereldkampioensteam Kallio Racing die in 2018 met Sandro Cortese de titel veroverden.

Vinales beëindigde zijn beide Supersport jaren op een respectievelijk zevende en achtste plaats, stond vijf keer op het podium doch won ook hier nooit een race.

Zo gezien is Vinales “promotie" naar het Superbikes WK met Orelac VerdNatura Kawasaki team waarschijnlijk één van de grootste verrassingen met een groot vraagteken erachter.

 

Andrea Locatelli, Pata Yamaha WorldSBK Official Team.

Andrea Locatelli heeft een vergelijkbare carrière als Vinales en begon zijn carrière in 2013 in de Moto3 GP met als Highlight 2 tweede plaatsen en 2 snelste raceronden in 2016 (KTM).

Doch in tegenstelling tot de Spanjaard domineerde de snelle Italiaan vanaf zijn overstap het afgelopen seizoen het Supersport kampioenschap als nooit iemand voor hem.

Met zijn 12 overwinningen uit 15 races overklaste de 24-jarige Italiaan de concurrentie met de Evan Bros. WorldSSP Team Yamaha, het team waamee de Zwitser Randy Krummenacher 2019 wereldkampioen werd. 

Niet zo heel verwonderlijk dus dat Yamaha de Italiaan direct in het Pata Yamaha fabrieksteam "bevorderde" als vervanger van Michael van der Mark (BMW) en als nieuwe teamcollega van de Turk Toprak Razgatlioglu.

Tijdens zijn eerste tests met zijn nieuw "arbeidsapparaat" wist Locatelli met snelle ronden op de Yamaha YZF R1 te overtuigen en geld als de geheimtip voor 2021!

 Axel Bassani, Motocorsa Ducati...

Met zijn 21 jaar Axel Bassani de jongste coureur en rookie in het Superbike WK 2021.

De Italiaan maakte zijn debuut in het WorldSBK paddock in 2015 in het toenmalige Europees Superstock 600 kampioenschap.

 

In 2016 en 2017 reed hij, met zeer bescheiden resultaten, in zowel het Supersport 600 WK als ook in de Moto2 waarna hij twee jaar in het Italiaanse Superbike Kampioenschap verbracht.

In het CIV (Italiaans Superbike kampioenschap) had Bassani best wel top vijf potentieel en veroverde drie podiumplaatsen.

In 2020 keerde de jonge Italiaan terug in het Supersport WK met Motox Racing Yamaha en beëindigde het seizoen als matige WK 17e.

Bassani's "promotie" in het Superbike Wereldkampioenschap is niet alleen verrassend maar beherbergt ook voor het Motocorsa Ducati team behoorlijk veel risico.

Kohta Nozane, GRT Yamaha...

Met de komst van Kotha Nozane komt één van de sterkste Japanners van de laatste jaren in het Superbike WK.

De 25 jarige Nozane won 2020 het Japans Superbike kampioenschap met Yamaha op indrukwekkende wijze middels 7 zeges en acht podiumplaatsen in acht races!

Tijdens de Jerez test in november afgelopen seizoen ontmoette de Japanner voor het eerst zijn GRT Yamaha Team en reed voor het eerst met een Yamaha R1 in "Superbike trim".

De Yamaha "piloot" begint 2021 op voor hem allemaal nieuwe en onbekende circuits en moet daarnaast leren met de Pirelli banden om te gaan, in Japan reed hij immers met Bridgestone.

Nog is moeilijk te voorspellen en in te schatten hoe snel Nozane aan zijn nieuwe omgeving zal wennen, doch Yamaha heeft een hoge dunk van Nozane...

Met Jonas Folger (BMW), Lucas Mahias (Kawasaki), Samuele Cavalieri (Kawasaki), Loris Cresson (Kawasaki) en Christophe Ponsson (Yamaha) zien we nog 5 "nieuwe namen" in de deelnemers lijst van 2021.


Doch vijf deze coureurs reden, zij het per Wildcard of als invaller, al één of meerdere Superbike races in het verleden... 

MOTUL FIM  World Superbike Championship Teams and Ridersc2021:

Kawasaki Racing Team WorldSBK:       1  Jonathan Rea           GBR
                                     22 Alex Lowes             GBR
ARUBA.IT Racing - Ducati:            45 Scott Redding          GBR
                                     21 Michael Rinaldi        ITA
PATA YAMAHA WorldSBK Official Team:  54 Toprak Razgatlioglu    TUR
                                     55 Andrea Locatelli       ITA
Team HRC:                            19 Alvaro Bautista        ESP
                                     91 Leon Haslam            GBR
BMW Motorrad WorldSBK Team:          66 Tom Sykes              GBR
                                     60 Michael van der Mark   NED
GRT Yamaha WorldSBK Junior Team:     31 Garrett Gerloff        USA
                                     3  Kohta Nozane           JAP
Team GOELEVEN Ducati:                7  Chaz Davies            GBR
Barni Racing Team Ducati:            53 Tito Rabat             ESP      
Kawasaki Puccetti Racing:            44 Lucas Mahias           FRA
ORELAC Racing VerdNatura Kawasaki:   32 Isaac Vinales          ESP
OUTDO Kawasaki TPR:                  76 Samuele Cavalieri      ITA
                                     84 Loris Cresson          BEL
Motocorsa Racing (Ducati)            47 Axel Bassani?          ITA
Bonovo actie van MGM (BMW)           94 Jonas Folger           GER
RC Squadra Corse (BMW)               50 Eugene Laverty         IRL
Gil Motor Sport Team (Yamaha)        23 Christophe Ponsson     FRA
MIE Racing HONDA Team:                  TBA
                                        TBA

 

Foto credit: WorldSBK, Yamaha, Orelac VerdNatura Kawasaki, donnyfoto.com...

2021  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |