image1

Team BMW Motorrad Motorsport: 2021 de grote ommekeer?

Team BMW Motorrad Motorsport: Sinds 7 jaar en 5 maanden geen race meer gewonnen, volgt in 2021 de grote ommekeer?

Donny 06.02.2021 - 20:04

In 2009, het jaar van een oppermachtige Ben Spies (Yamaha), debuteerde Team BMW Motorrad Motorsport als officieel fabrieksteam in het Superbike wereldkampioenschap.

Het toen compleet nieuwe team presenteerde zich van begin afaan als een groot, super georganiseerd en optisch gelijkwaardig team aan de toenmalige MotoGP teams!

Ook wat coureurs betreft begon het Duitse team royaal en lieten beide toenmalige toppers Troy Corser (AUS) en Ruben Xaus (ESP) de spits "afbijten" voor het “Bayerische” team.

Dat het BMW ernst was bleek wel uit het feit dat naast Corser en Xaus mannen als een Davide Tardozzi (Ducati) en Andrea Dosoli (Yamaha) in het management gehaald om zo sneller tot succes te komen.

Iets wat maar gedeeltelijk lukte, de toenmalige BMW S1000RR gold van meet afaan als een supersnelle bike doch wat de handling en het chassis betreft nog te wensen overliet. 

Doch tijdens het BMW debuut op Phillip Island/Australië verraste thuisrijder Troy Corser het Superbike wereldje door in de eerste race P17 naar de achtste op te klimmen waarbij hij de snelste raceronde reed.

 

Corser en Xaus beëindigden hun eerste BMW WorldSBK seizoen op de plaatsen 13 en 17 waarbij Corser een vijfde plaats als beste resultaat liet noteren tegenover Xaus twee zevende plaatsen.  

In 2010 veroverde Corser in het italiaanse Misano de eerste pole voor BMW en mocht dat seizoen, in Misano en Monza, twee keer als derde mee op het podium. 

2010 beëindigde de “Down Under” man het WK als elfde terwijl zijn teamgenoot Ruben Xaus beste resultaat een 5e plaats was en de Spanjaard het seizoen als 15e afsloot. 


In 2011 werd Ruben Xaus “vervangen” door de vicewereldkampioen van 2010 Leon Haslam (Suzuki). De immer vlijtige Brit veroverde tijdens zijn BMW debuutjaar 3 podiums en een beachtelijke 5e plaats in het WK.

Eind 2011 beëindigde tweevoudig Superbike wereldkampioen (1996 en 2005) Troy Corser zijn actieve carrière en haalde BMW voor veel geld de Italiaanse MotoGP en Superbike star Marco Melandri in het team.

Met Melandri en Haslam opende Team BMW Motorrad Motorsport in 2012 dan ook prompt de "grote aanval" op de titel en gold Melandri van meet afaan als één van de titelfavorieten.

13 Mei 2012 was het dan zover.
Tijdens de eerste race in het Britse Donington wist Melandri voor BMW zijn eerste race te winnen voor zijn Britse teamcollega Haslam!

Iedereen wist dat deze historische dag van de eerste WorldSBK zege eens zou komen voor het hardwerkende BMW team, doch met gelijk een dubbele had waarschijnlijk niemand gerekend! 

Marco veroverde met de BMW S1000RR 11 podiumplaatsen, waaronder 6 zeges, en leek "wereldkampioenrijp" te zijn met en voor Team BMW Motorrad Motorsport.

Doch terwijl Melandri op titelkoers was maakte Team BMW Motorrad Motorsport, uit het niets, bekend na het seizoen 2012 te willen stoppen als officieel fabrieksteam!

De vroegtijdige bekendmaking van een sowieso moeilijk te begrijpen beslissing heeft BMW 2012 naar alle waarschijnlijkheid de wereldtitel gekost.

We hebben jammer genoeg mogen meemaken dat vanaf dat moment de motivatie bij zowel rijders als ook bij het team tot op het nulpunt daalde.

Melandri "sleepte" zich letterlijk totaal ongemotiveerd naar een derde WK plaats terwijl Haslam zijn BMW carrière als WK 8e afsloot! 

 

 

In 2013 ondersteunde BMW als semifabrieksteam het Italiaanse BMW Motorrad GoldBet Team waarbij Melandri zijn officieel BMW fabriekscontract uitdiende en werd de snelle Welshman Chaz Davies zijn nieuwe teamgenoot.

Tot een ieders verrassing liep dit niet eens zo slecht: Melandri en Davies veroverden met de BMW S1000RR samen 14 podiumplaatsen, wonnen beide 3 races en beëindigden het WK seizoen 2013 op een beachtelijke 4e en 5e plaats! 

Conclusie: Van 2009 t/m 2013 BMW veroverde BMW als officieel fabrieksteam 41 podiumplaatsen, waaronder 12 WorldSBK overwinningen, 12 snelste raceronden en één pole position.

Het beste WK resultaat staat op naam van Marco Melandri die het WK 2012 als WK derde afsloot.

In 2019 keerde BMW als officieel fabrieksteam terug in het WorldSBK met drievoudig IDM kampioen Markus Reiterberger en de Superbike wereldkampioen van 2013 Tom Sykes (Kawasaki). 

Sykes veroverde in 2019 vier podiumplaatsen, 2 x tweede en 2 x derde, stond één keer op de Pole, reed 1 keer de snelste raceronde en beëindigde zijn BMW debuutseizoen als WK achtste.

 

Gezien de performance waarin Sykes en de S1000RR 2019 zich bevonden had het team met iets minder pech, of iets meer geluk, verdiend tenminste één race te winnen!

Het Duitse talent Markus Reiterberger vond geen weg in zijn nieuwe opgave/team waardoor hij 2020 werd vervangen door de Ier Eugene Laverty. 

Met het duo Sykes en Laverty waren de verwachtingen voor 2020 dan ook hoog gespannen doch het “coronajaar” 2020 verliep helemaal anders.


Middels de, voor BMW steeds ongunstig, veranderende kalender verliep het seizoen voor het Bayerische team erg teleurstellend en ontnuchterend voor het grote BMW team. 

De S1000RR beschikte 2020 niet over een bijzonder krachtige/snelle motor waardoor men over te weinig topspeed beschikte en beide rijders hadden bij hoge temperaturen steeds met ernstige bandenproblemen te kampen.

Met deze problemen op snelle circuits zoals Aragon, Barcelona en Portimao met veel lange snelle stukken en extreem hoge temperaturen te moeten rijden was een ondankbare opgave voor het team.

De enige BMW Highlights van 2020 is waarschijnlijk Sykes Superpole-winst in
Australië en Laverty’s Superpole-winst in Frankrijk met Sykes als tweede direct achter de Ier!

Doch ook hier lukte het niet:  Na een wat al te enthousiaste manoeuvre in de eerste bocht van de Amerikaan Garrett Gerloff (Yamaha) belandden beide BMW rijders in de grindbak waarmee ook dit weekend voorbij was.

De laatste WorldSBK race die door een BMW werd gewonnen stamt uit 2013 toen Chaz Davies op 1 september de tweede race op de Duitse Nürburgring won!

 


Voor 2021 heeft BMW zich waarschijnlijk beter gepositioneerd dan ooit sinds hun entree in het WorldSBK 2009.

Naast het officieel fabrieksteam met Tom Sykes en Michael van der Mark stuurt BMW met Bonovo Action (Jonas Folger) en RC Squadra Corse  (Eugene Laverty) twee satellietteams in de “Superbike arena”.

Naast deze vier sterke rijders presenteert het BMW Motorrad WorldSBK team middels een nieuwe BMW M1000RR voor het eerst een Superbike die puur voor het racen ontwikkeld is.


Bij BMW is men zich zeker dat de nieuwe M zich in bijna alle bereiken heeft verbeterd wat Sykes erg optimistisch maakt om met BMW 2021 de beslissende stap te zetten om aan de top te komen.

<< Het chassis geeft me veel zelfvertrouwen en de bike laat zich prima rijden/sturen. >> verteld de Brit. << We hebben op veel verschillende vlakken vooruitgang geboekt, veel kleine verbeteringen resulteren in één grote. >>

<< Daarom concentreren we ons nu tijdens de tests uitsluitend nog op onszelf en hebben het grote doel voor ogen. Het gaat erom dat we vooral tijdens de races sterker worden dan tot dusver. >>

<< Ik wil 2021 races winnen met BMW. >> benadrukt de wereldkampioen van 2013. << Ik heb met BMW in 2019 al podiumplaatsen en een poleposition veroverd dus is het logisch dat je daarna de volgende stap wilt zetten, en dat is winnen. >>

Merkwaardig genoeg neemt BMW vanwege het “slecht weer risico” niet deel aan de tests in januari en februari.

BMW geeft er de voorkeur aan om het nieuwe materiaal intensief voor te bereiden voor de eerste grote test in Portimao/Portugal begin maart.

Na Portimao volgen nog twee tests in Estoril, Barcelona en Assen voordat het WK 2021 op het TT Circuit van Assen van start gaat in het laatste aprilweekend.

Het zij natuurlijk dat er vanwege de Covid-19-epidemie officiële beperkingen zullen komen die alles overhoop gooien.

2021  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |