image1

De lange lijdensweg van Leon Camier....Deel 1...

Leon Camier zegt actieve carrière adieu, 2021 teammanager bij Team HRC (Honda)

Donny  24.01.2021 - 15:42

De afgelopen maandag, 18.01.2021 begon zo te zeggen met een luide knal.

Dit nadat de Britse Superbike coureur Leon Camier bekend maakte zijn actieve carrière als coureur, na veel blessureleed, per direct te beëindigen en van nu afaan als "nieuwe" teammanager bij het Honda fabrieksteam (Team HRC) aandokt.

De medelijdenwaardige realiteit is dat de sympathieke Camier al in juli 2018 geblesseerd raakte en pas veel later aan het licht kwam dat de Brit veel ernstiger aan zijn linkerschouder geblesseerd is als aanvangs werd aangenomen.

Camier reed 10 jaar in het WorldSBK en werd door velen gezien als één van de grootste World Superbike talenten van de laatste 10 jaar.

De 34 jarige Camier reed fulltime voor Aprilia, Suzuki, MV Agusta en Honda doch wat timing betreft kwam de ongelukkige Brit zelden ergens op het perfecte moment.

In 2009 won Camier met het Airwaves Yamaha team het Brits Superbike kampioenschap (BSB) en had datzelfde seizoen drie beachtelijke "gastoptredens" in het World Superbike Wereldkampioenschap met Aprilia.


Hier wist de toen 23 jarige Brit middels een P13 en P6 in het Britse Donington en een 6e en 7e plaats in Portugese Portimao met de fabrieks Aprilia RSV 4 te overtuigen waarop Aprilia de snelle jonge Brit voor 2010 en 2011 inlijfden als runner-up naast Max Biaggi .

Doch het delen van een box met de charismatische Max Biaggi bleek niet zo simpel daar men bij Aprilia volledig op Biaggi geconcentreeerd was en nauwelijks of niet op de "wensen" van de Camier inging.   

Terwijl motorsport legende Max Biaggi in 2010 en 2012 voor Aprilia de titel veroverde kwam Camier niet verder dan een 12e en 7e plaats in het World Superbike kampioenschap.

Camier's zeven podiums waren voor Aprilia dan ook geen aanleiding om de WK rookie van 2010 langer aan zich te binden. 

Waarschijnlijk waren deze twee Aprilia jaren Camier's grootste carrièrekans, daarna had de Brit nooit meer hetzelfde, goeie, materiaal als bij Aprilia!

Voor 2012 en 2013 tekende Camier een contract bij Fixi Crescent Suzuki doch Camier kwam met de in "zijn jaren" gekomen Suzuki GSX R 1000 niet verder dan twee podiums in twee jaar tijd. 

2012 Nürburgring/Duitsland P3 race 2 en in 2013 werd Camiers tijdens de eerste race "thuis" in Silverstone/Engeland ook derde wat tevens Camier's laatste podiumplaats was in dit kampioenschap.

Doch het lage aantal podiumplaatsen geven een totaal verkeerd beeld af als het gaat om het ware kunnen van Camier. 

Aan talent ontbrak het de lichamelijk altijd top fitte Camier zeker niet, doch de sympathieke Brit had het talent had om steeds opnieuw op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn!

En alsof dat nog niet genoeg was kende Camier duidelijk meer pech dan de meeste anderen! 

In 2014 had Camier nergens geen vast contract en reed oa vier MotoGP races voor het toenmalige Honda team van Jorge Martinez waarbij hij in het Tsjechische Brno 1 WK punt wist te veroveren.

 

Daarnaast hield Camier zich 2014 als "gastrijder" in oa in het IDM (Internationaal Duits Kampioenschap) voor Wilbers BMW en met BMW Italia in het WorldSBK boven water.

Camier's grootste carrière Highlight, waarbij hij zich een grote naam en VOORAL veel respect verwierf, had Camier van 2015 t/m 2017 als fabrieksrijder bij het "traditierijke" MV Agusta Team uit het Italiaanse Varese. 

Hier vocht Camier als geen ander mee om podiumplaatsen die diverse malen duidelijk binnen handbereik waren (wat ook een ieder hem gegund zou hebben) doch om de één of andere reden lukte het steeds net niet.

Zoals gezegd bracht Camier het luxemerk diverse keren héél dicht bij het podium maar meer dan een paar vierde plaatsen zaten er niet in!

Doch met 19 top 6 klasseringen en een aantal vierde plaatsen op de sterk verouderende MV Agusta F4RR wist Camier het hele WorldSBK wereldje steeds opnieuw te verrassen en te beindrukken.

In 2018 tekende Camier, na veel beloftes en hoge verwachtingen, bij (Red Bull ten Kate) Honda maar de Brit was ook nu weer op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats. 

Honda besloot eind 2018, na 25 jaar samenwerking, plotseling de stekker bij het oer Nederlandse ten Kate team om 2019 met het Japanse Moriwaki team samen te gaan werken! 

Ondanks dat men Camier mee wist te nemen in dit nieuwe project ontpopte de beloofde en als revolutionair aangeprezen nieuwe Honda Fireblade Triple-R zich als flop terwijl de echt nieuwe Honda CBR1000 RR-R pas in 2020 werd uitgebracht.  

Zo worstelde de te beklagen Camier uit het Britse Bournemouth twee jaar lang met een Japanse "misproductie" waarbij hij zich duidelijk op een verloren positie bevond

Het kwam echter nog slechter: Ter voorbereiding op de 8 uurs race van Suzuka, voor de Japanse fabrikanten van "levensbelang", crashte Camier tijdens een test op Suzuka hard met de Japanse versie van de CBR (elektronica defect) waarbij hij zich meerdere rug/halswerfels brak.

Daarna "stapelden" zich de problemen en vooral blessures op bij de Brit waardoor de taaie Camier niet of nauwelijks, tenminste niet fit, tot inzet kwam.

Voor 2020 veroverde Camier een contract bij Barni Racing Ducati om met de Ducati V4R eindelijk weer eens over een concurentwaardige bike te beschikken.

Doch een domme schuiver tijdens zijn Roll-out in het Spaanse Aragón, ook nog in de uitloopronde, maakte een einde aan de euforie van zowel de Camier als Barni Racing.Camier blesseerde zich opnieuw ernstig aan zijn toch al zo gekwetste linkerschouder en ook na twee operaties bleef dit probleem tot data vandaag bestaan. 

Op 16 juli 2020 maakten Camier en Team Barni Ducati dan ook bekend dat men, in alle vrede, dat men ieders zijn eigen weg wat zoals nu blijkt Camier's het einde van de Brits actieve "racecarrière" betekende.

Zo gezien was Camier's 16e plaats tijdens de WorldSBK finale van 26 oktober 2019 in het Arabische Qatar tevens Camier's laatste race van 223 races was in dit prachtige Wereldkampioenschap!

Bewonderingwaardig vooral de manier waarop Camier in 2018 en 2019 onvermoeibaar met de zg nieuwe revolutionaire Honda verder "zwoegde". Iedereen wist: Met deze bike is geen bloempot te winnen.!

Als dankjewel voor zijn moedig optreden met de "mislukte" Honda CBR Fireblade werd Camier's Honda contract eind 2019 niet verlengd.

In plaats daarvan maakte werelds grootste motorfietsfabrikant halfweg 2019 bekend 2020 met eigen, Team HRC, nieuw fabrieksteam van start te willen gaan samen met de Spanjaard Alvaro Bautista!

 


Dachten (hoopten) velen van ons dat Honda Camier naast Bautista als tweede rijder zou contracteren zo koos Team HRC (Honda Racing Corporation) voor de Britse routinier Leon Haslam!

Maar nu, zij het met een dik jaar vertraging, lijkt het erop dat Honda met Camier's benoeming tot Team HRC teammanager de Brit alsnog voor zijn inspanningen gaat belonen.  

Hier gaat Camier de Spanjaard Jaume Colomb vervangen, wat en hoe Camier zich voor deze job bij Honda heeft gekwalificeerd liet Honda open maar misschien weten we deze week in deel twee al meer...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |