image1

Aragon ronde twee: Rea versus Redding, Kawasaki versus Ducati...

Kawasaki's nummer één Jonathan Rea kwam met 4 punten voorsprong op WorldSBK rookie Scott Redding (Ducati) naar het Spaanse Aragon doch na de eerste race leide Redding het WK met vijf punten voorsprong op Rea.

De Britse ex MotoGP piloot wist op overtuigende wijze de eerste race te winnen terwijl WK opponent Jonathan Rea, gripproblemen, moest toezien dat ook de tweede Ducati met Chaz Davies aan hem voorbij ging.

Doch Rea en zijn crew wisten voor de zondag races "nog ergens wat te vinden" waardoor het gripprobleem opgelost scheen te zijn en wonnen zowel de Tissot Superpole race als ook de tweede normale race.

Tijdens de Tissot Superpole race redde Redding zich nog middels een tweede plaats doch in de tweede "normale" race kwam de ex MotoGP rijder niet verder dan een P4.

Zo begint de Champ komend weekend, 4 t/m 6 september, niet alleen met 10 punten voorsprong op Redding maar ook met het zelfvertrouwen al twee races achter elkaar ze hebben gewonnen1

Doch Redding is een Fighter en de ex MotoGP en zijn "geslepen" Ducati crew deze laatste race goed geanalyseerd hebben en net als Kawasaki "iets gevonden hebben" om op hetzelfde circuit direct terug te slaan.

Ook van Redding's teamgenoot Chaz Davies kunnen we na dit eerste Top Aragon weekend wat verwachten.

Motorland Aragon is immers het absolute lievelings circuit van de Aruba.it Racing Ducati rijder.

Davies won hier in het verleden (2x BMW en 5 x Ducati) al zeven maal en zijn resultaten, 2, 5 en 2, van afgelopen weekend zullen de man uit Wales zeker aansporen tot meer komend weekend.

Het grote probleem van de Welshman is niet zijn racespeed maar zijn kwalificatie in de Superpole.

Ook nu weer kwalificeerde de Welshman zich slechts als negende zodat hij voor de eerste en de slechts 10 ronden durende Tissot Superpole race vanaf P9 moest beginnen!

In het WK verbeterde Davies zich van de zesde plaats (75 punten) naar de vierde plaats (120 punten) en heeft nu Toprak Razgatlioglu met 124 punten direct voor zich.

Razgatlioglu en Yamaha kenden een moeilijk weekend en de altijd strijdvaardige Turk klaagde het hele weekend door over gebrek aan grip en vertrouwen wat de Yamaha R1 betreft.

Van de tot dusver 12 gereden won de "protegé" van vijfvoudig Supersport wereldkampioen Kenan Sofuoglu's 1 race, Australië race 1, en stond al zes keer op het podium.

In Aragon "struikelde de jonge Turk afgelopen weekend

voor het eerst maar middels zijn 6e, 7e en 8e plaats blijft hij, met 4 punten verschil op Davies dus, WK derde.

Echter met een achterstand van 65 punten op WK leider Rea zijn de Turk zijn titelaspiraties duidelijk in gevaar wat betekend dat als Razgatlioglu er komend weekend er niet in slaagt een paar sterke resultaten uit zijn hoed te toveren het dun wordt wat de titel betreft!

De enige top 10 rijder die tijdens het eerste Aragon weekend niet van WK positie wisselde is Michael van der Mark.

De Nederlander kwam als WK vijfde, 82 punten, naar Aragon en middels een 6e, 3e en 4e plaats heeft de Yamaha topper nu 110 WK punten en verkleind zijn achterstand op Razgatlioglu naar slechts 14 punten.

MvdM hoopt natuurlijk op deze resultaten op te kunnen bouwen om zo het potentieel van de R1 nog optimaler te benutten komend weekend.

Alex Lowes was net als al in Jerez en Portimao de grote verliezer in Aragon.

De Kawasaki fabrieksrijder kwam in de eerste race hard ten val (Highsider) en mocht zich gelukkig prijzen dat het allemaal zo goed afliep.

In de overige twee races kwam de Brit met de fabrieks Kawasaki niet verder dan een 6e en 9e plaats.

De Brit kwam na Australië als WK leider naar Europa doch na Jerez/Spanje was hij tweede en Portugal verliet hij als derde.

Doch na dit desastreus verlopen eerste Aragon weekend is de sympathieke Brit zelfs teruggevallen naar de zesde plaats met 102 punten.

De Brit zal zich net als Razgatlioglu goed realiseren dat het hoog tijd wordt een aantal sterke resultaten te behalen anders is de "WK boot" vertrokken.

Achter Lowes volgt een mooi groepje rijders die eigenlijk allemaal in aanmerking kunnen komen voor sterke Top 5 klasseringen.

Deze groep wordt aangevoerd door de dit seizoen extreem sterk rijdende Michael Rinaldi (Ducati) met 79 punten.

Ook in Aragon verraste en verbaasde de Italiaan met de plaatsen 5, 8 en 4 en waarmee hij in het WK opklom van de 9e naar de 7e plaats in het WK.

Op P8 achter Rinaldi duikt Alvaro Bautista op met 77 punten. De Spanjaard wist zondag in de tweede "normale" race zijn HRC fabrieks Honda CBR1000R-R SP als derde over de finish te "brengen".

Daarbij bedroeg zijn achterstand op winnaar Rea slechts 3.599 seconde waarmee Bautista en Team HRC (Honda Racing Corporation) hebben laten zien nu al "podiumgevaarlijk" te zijn.

Bautista's teamgenoot Leon Haslam scoorde een 10e en 7e plaats in beide normale races en neemt in het WK met 51 punten de 10e plaats over van "BMW troef" Tom Sykes die een heel slecht weekend kende.

Niet alleen Sykes maar het hele BMW team kende min of meer een desastreus Aragon weekend.

Mr Superpole, 50 Pole's, crashte tijdens zijn snelste ronde en moest de eerste twee races vanaf P14 beginnen, zijn slechtste Superpole resultaat sinds 2011.

Tel daar bij nog een DNF (did not finish) in de eerste race en slechts een 12e en 15e plaats, één WK puntje dus, in de overige races dan weten we dat Sykes en BMW niet erg gelukkig waren na dit eerste Aragon event.

Ook BMW's Eugene Laverty kon met twee 16e en een 14e plaats niet overtuigen en het lijkt dat men bij het BMW Motorrad WorldSBK Team diep in de "toverdoos" zal moeten grijpen om komend weekend opnieuw concurrentwaardig te zijn.

Ook het gevecht wie 2020 de beste privérijder gaat worden is in volle gang.

De Italiaan Michael Rinaldi (Ducati), WK 7e, heeft nu 15 punten (79) meer op zijn "rekening" staan als WK 9e Loris Baz van het Nederlandse Ten Kate Racing Yamaha Team.

Rinaldi's eerste, verdiende, podium schijnt slechts een kwestie van tijd te zijn en wie weet is het komend weekend zover.

Baz crashte tijdens de tweede race, pakte als 9e het laatste puntje in de Tissot Superpole race en was tweede geworden in de eerste race.

Wat betekend dat de in Nederlandse dienst rijdende Fransman, nu 9e met 64 punten, dringend een stabiel en sterk raceweekend nodig heeft met sterke (Top 6) resultaten.

Het lijstje van rijders die zich actueel net buiten de Top 10 bevinden begint met Tom Sykes die min of meer door pech zijn 10e plaats aan de Britse Honda "piloot" Leon Haslam verloor.

Achter Sykes, op P12 en 13, bevinden zich ​​Garrett Gerloff (Yamaha) en de Spaanse routinier Xavi Fores (Kawasaki), die respectievelijk 28 en 27 punten hebben, slechts één puntje verschil dus.

De Amerikaan Gerloff "snoept" praktisch elke race een paar puntjes mee terwijl Fores op zijn "thuiscircuit" in de eerste race als 8e zijn beste resultaat in dit seizoen behaalde.

Doch een P8 is te weinig voor een succesverwend Puccetti Kawasaki team die topresultaten van een Toprak Razgatlioglu gewend en dat herhaald willen zien!

Ook Gerloff's teamgenoot Federico Caricasulo wist opnieuw een top 10 resultaat te scoren, 9e race 1, terwijl Superbike vedette Marco Melandri (Ducati) zich duidelijk zal moeten "nieuw hervinden" om top tien resultaten te behalen.

De Chileen Maximilian Scheib (Kawasaki) wist in de tweede race 1 puntje te pakken, zijn eerste punt sinds de tweede race in Australië.

De Fransman Sylvain Barrier (Ducati) wist afgelopen weekend middels een 12e plaats (race 1) 3 punten te scoren wat zijn beste resultaat tot dusver is.

Ook Takumi Takahashi (Honda) veroverde als 15e in de eerste race zijn eerste WK punt dit seizoen.

Sandro Cortese invaller Roman Ramos (Kawasaki) scoorde tijdens zijn Pedercini Kawasaki debuut 3 WK punten en zal komend weekend opnieuw de geblesseerde Sandro Cortese vervangen.

Na de "scheiding" van Althea Racing en Mie Racing ontbreekt de Italiaan Lorenzo Gabellini en het complete Althea team voor de rest van het seizoen.

Op aanraden van zijn team en de circuitartsen zal Leandro "Tati" Mercado komend weekend niet van start gaan.

In plaats van de Argentijn komt nu de 23 jarige Italiaan, MotoE World Cup winnaar van 2019, Matteo Ferrari in actie om de Argentijn in Aragon ronde te vervangen.