image1

Voorbeschouwing Motul WorldSBK Laguna Seca/USA 2018…

Laguna Seca/USA: Nog meer verrassingen?

Het Brno/Tsjechië was de 7e race op de WorldSBK kalender wat betekend dat we dus al over de eerste seizoenhelft zijn.Daarbij hebben we inmiddels 6 verschillende coureurs op het hoogste treetje kunnen zien. De show is echter nog lange niet ten einde en het WorldSBK circus reist deze dagen aan naar het WeatherTech Raceway Laguna Seca circuit in Californië. Voor veel rijders telt dit prachtige berg en dal tot één van de absolute hoogtepunten in de WorldSBK kalender.

Vooral de wereldbekende Corkscrew, waar de rijders als het ware blind "induiken", is wereldbekend en het circuit is dan ook niet geschikt voor rijders met zwakke zenuwen! In ieder geval bood het Lacune Seca circuit in het verleden altijd al veel spanning en spektakel en die zou in 2018 wel eens overtroffen kunnen worden!

Hoewel de media zich de vingers wond schrijft over de successen die Rea en Davies op Laguna Seca vierden is men schijnbaar vergeten dat ook Rea's "teamvijand" Tom Sykes een goede bekende van het Laguna circuit is.

De Brit stond hier vanaf 2013 maar liefst 9 maal op het podium en wist hier net als Rea en Davies 3 keer een race tw winnen! Dus niet te onderschatten deze Sykes op Laguna Seca!  

Ondanks dat zijn Kawasaki teamgenoot hier eigenlijk succesvoller was als alle huidige coureurs komt Jonathan Rea waarschijnlijk als grootste favoriet naar Laguna Seca!

 


De drievoudig wereldkampioen bleef de 2e race in Brno puntloos na een "aanrijding" met zijn Kawasaki teamgenoot Tom Sykes en is gebrand om revanche te nemen! Ondanks deze nul in Brno komt de "Champ" met maar liefst 65 voorsprong op Chaz Davies naar "the USA". Net als Davies stond ook Rea hier 6 maal op het podium waarvan 2 keer als winnaar

Ook Chaz Davies (Ducati) vierde hier in het verleden grote successen en behoort net als de beide Kawasaki "piloten" tot de favorieten. Sinds de terugkeer naar Laguna Seca 2013 stond de "Walesman" hier 6 keer op het podium waarvan, net als Rea en Sykes, 3 keer als winnaar. Zijn laatste zege hier was 2017 race 1.

Na in Engeland en ook in Tsjechië erge problemen te hebben gehad met het vinden van een juiste set-up voor zijn Panigale R is Davies er net als Rea er gebrand op in Laguna Seca te winnen! 

Davies en Ducati weten maar al te goed dat als ze het tij in het WK nog willen keren het de hoogste tijd is om in Laguna Seca in het WK te grijpen en rea te verslaan!

Daarnaast voelt Davies natuurlijk ook de hete adem in zijn nek van onze landgenoot Michael van der Mark (Yamaha) die hem door zijn sterke optreden in de laatste 4 races als WK 3e tot op 9 punten is genaderd! 

Ook Davies Ducati teamgenoot Marco Melandri kent het Laguna podium, de kleine Italiaan stond hier 2014 als winnaar op het podium. Na het debacle van de 2e race in Brno is "Machio" vastbesloten hier opnieuw aan te vallen en op het podium te klimmen!

Achter Rea en Davies, of beter gezegd Kawasaki en Ducati, komt een derde motormerk met veel zelfvertrouwen naar Laguna Seca. Het Yamaha factory team met Michael van der Mark en de Brit Alex Lowes.

Yamaha wist van de laatste 4 raceser drie te winnen waarvan de laatste als 1 en 2 waarmee de ban te zijn gebroken na 7 jaar van afwezigheid!

Van der Mark, momenteel derde in het WK, heeft natuurlijk als eerste vicewereldkampioen Chaz Davies in het vizier die hij tot op 9 punten is genaderd.

Echter de statistiek van Davies in Laguna is duidelijk beter als die van de Nederlander: Davies stond hier bereids 6 keer op het podium, van der Mark's beste resultaat op Laguna Seca was een P4 in race 1 2016.

Maar misschien geven de 3 podiums van de laatste 2 events de Yamaha rijder extra vleugels in "the USA", wie weet...

Van der Marks teamgenoot Alex Lowes statistiek is ook niet echt veel beter, Lowes startte hier 8 maal en heeft 2 top 6 finishes achter zijn naam staan! Maar zoals gezegd, beide Yamaha rijder komen enigszins "bevleugeld" en vol zelfvertrouwen naar Laguna Seca en dat kan wonderen bewerken!


Na bijna deze hele eerste seizoenhelft te hebben "rondgeklungeld" lijkt het dat men bij Aprilia de doorbreuk heeft gevonden. In Brno behaalden beide rijders Eugene Laverty (4e en 5e) en Lorenzo Savadori (5e en 6e) sterke Top 6 resultaten wat natuurlijk een dosis extra motivatie geeft voor het Laguna weekend.

Ook Laverty stond hier in 2013 na de 2e race al eens als winnaar met Aprilia op het podium en de Noord Ier verheugt zich naar eigen zeggen op het Laguna Seca weekend! Laverty en Aprilia als geheimtip?

Of is de Brit Leon Camier de geheimtip voor het Laguna weekend? De lange Brit, nog steeds herstellende van zijn vijfvoudige ribbenbreuk, komt langzaam terug op het niveau van voor zijn crash en ook met de ontwikkeling van de Honda SP2 is men op een goed level! met zijn 9e en 7e plaats in Brno was Camier andermaal beste Honda rijder met drang naar voren!

Nog in 2017 scoorde de lange Brit in Laguna Seca in de eerste race een sterke 6e plaats met de mooie MV Agusta, in de tweede viel hij uit.

Camier's opvolger bij MV Agusta Jordi Torres scoorde behaalde in Laguna Seca in het verleden immer Top 8 klasseringen. De beste vooruitzichten dus voor de altijd goedlachse Spanjaard!  

Natuurlijk zullen de Amerikaanse fans hun ogen richten op beide Amerikaanse Honda rijders Jake Gagne (Red Bull Honda World Superbike Team) en Patrick PJ Jacobsen (TripleM Honda World Superbike Team).

Beiden zijn WorldSBK Rookies en Jake Gagne reed hier 2017 ook al op de Red Bull Honda als plaatsvervanger van zijn zo tragisch om het leven gekomen landgenoot Nicky Hayden! Gagne scoort regelmatig punten doch de Top 10 lag steeds buiten zijn bereik!

PJ Jacobsen daarentegen reed al 7 jaar niet meer in Laguna Seca. PJ en het Triple-M team zijn nog steeds volop bezig met de ontwikkeling van de Honda Fireblade SP2 en wie weet lukt PJ met de ondersteuning van zijn landgenoten de doorbraak in de Top 10? Zowel Jacobsen en Gagne weten beide dat het hoogste tijd is voor Top 10 resultaten met het oog op 2019!

Naast deze beide Amerikanen zien we nog een "Yankee" in actie komend weekend. De in Europa uit de Moto2 bekende Josh Herrin zal zijn beide landgenoten op een Yamaha R1 komen versterken.

Herrin rijdt normaal in het Amerikaans Supersport kampioenschap die ook tijdens het WorldSBK event in actie komen zodat Herrin 4 races rijdt komend weekend!

Beetje alleen in het hele rijdersveld is de Fransman Loris Baz van het Gulf Althea BMW Racing Team. Baz reed hier voor het laats in 2014 als Kawasaki fabrieksrijder.

Baz en zijn Althea BMW Racing team boekten voor Brno wat progressie met de moeilijk af te stellen BMW S 1000 RR en het zou kunnen dat Baz zijn ervaring op het Laguna circuit van groot belang is voor het Althea team!

Voor WorldSBK's beste Rookie Toprak Razgatlioglu is het Laguna circuit nieuw. Het is/was echter de vraag of de Turk überhaupt aan deze race kan deelnemen ivb met de visumplicht die de US regering (Trump) heeft ingevoerd voor mensen uit islamitische landen.

Razgatlioglu liet ook in Brno weer zien uit moeilijke situaties sterke resultaten te halen en scoorde opnieuw 2 Top 10 resultaten. De Sofuoglu prothese neemt de 8e plaats in in het WorldSBK.

Overigens zullen we de Tsjech Ondrej Jezek in Laguna Seca en de rest van het seizoen niet terug zien in het WorldSBK. De uiterst sympathieke Jezek werd door Guandalini Racing als te langzaam bevonden en per direct ontslagen. 

 


Vooreerst zal Jezek's plaats worden ingenomen door zijn landgenoot Karel Hanika. De pas 22 jarige Hanika wist in 2013 de Red Bull Rookie cup op zijn naam te zetten! 

De actuele Top 5 luid: 1. Jonathan Rea (kawasaki) 270 Pt, 2. Chaz Davies (Ducati) 205 Pt, 3. Michael van der Mark (Yamaha) 196 Pt, 4. Tom Sykes (Kawasaki) 179 Pt terwijl Marco Melandri is afgezakt naar P5 met 157 punten.

Alex Lowes staat dan wel 6e in het WK maar na zijn sterk Brno event Melandri inmiddels tot op 3 punten genadert! Hieronder nog even de uitslagen van 2017....

2017 Laguna Seca FIM World Superbikes Results Race 1:

1. CHAZ DAVIES         GBR Aruba.it Racing - Ducati       Ducati Panigale R 1'23.597
   25 Laps = 90,250 Km in 35'14.812 = 153,631 km/u

2. JONATHAN REA        GBR Kawasaki Racing Team           Kawasaki ZX-10RR     1.202 
3. TOM SYKES           GBR Kawasaki Racing Team           Kawasaki ZX-10RR     5.798 
4. MARCO MELANDRI      ITA Aruba.it Racing - Ducati       Ducati Panigale R   17.574 
5. XAVI FORÉS          ESP BARNI Racing Team              Ducati Panigale R   21.159 
6. LEON CAMIER         GBR MV Agusta Reparto Corse        MV Agusta 1000 F4   23.016   
7. JORDI TORRES        ESP Althea BMW Racing Team         BMW S 1000 RR       31.986 
8. MICHAEL VD MARK     NED Pata Yamaha Off WorldSBK Team  Yamaha YZF R1       32.933 
9. LEANDRO MERCADO     ARG IODARacing                     Aprilia RSV4 RF     35.936 
10.LORENZO SAVADORI    ITA Milwaukee Aprilia              Aprilia RSV4 RF     36.912 
11.STEFAN BRADL        GER Red Bull Honda Superbike Team  Honda CBR1000RR     44.961 
12.ROMÁN RAMOS         ESP Team Kawasaki Go Eleven        Kawasaki ZX-10RR    45.203 
13.RAFAELLE DE ROSA    ITA Althea BMW Racing Team         BMW S 1000 RR       45.901 
14.ALEX DE ANGELIS     RSM Pedercini Racing SC-Project    Kawasaki ZX-10RR    46.043 
15.JAKE GAGNE          USA Red Bull Honda Superbike Team  Honda CBR1000RR     46.805 
16.AYRTON BADOVINI     ITA Grillini Racing Team           Kawasaki ZX-10RR    54.463 
17.RANDY KRUMMENACHER  SUI Kawasaki Puccetti Racing       Kawasaki ZX-10RR    56.989
18.JAKUB SMRZ          CZE Guandalini Racing              Yamaha YZF R1     1'06.108 
19.ONDREJ JEZEK        CZE Grillini Racing Team           Kawasaki ZX-10RR  1'11.766 
----------------------------------Race niet beëindigt-------------------------------
   EUGENE LAVERTY      IRL Milwaukee Aprilia              Aprilia RSV4 RF    10 Laps 
   ALEX LOWES          GBR Pata Yamaha Off WorldSBK Team  Yamaha YZF R1       6 Laps

2017 Laguna Seca/USA FIM Motul World Superbikes race 2:

1. JONATHAN REA        GBR Kawasaki Racing Team            Kawasaki ZX-10RR  1'23.275 
   25 Laps = 90,250 km in 35'03.414 min. = 154,463 km/h

2. TOM SYKES           GBR Kawasaki Racing Team            Kawasaki ZX-10RR     2.887 
3. CHAZ DAVIES         GBR Aruba.it Racing - Ducati        Ducati Panigale R    4.847 
4. MARCO MELANDRI      ITA Aruba.it Racing - Ducati        Ducati Panigale R   17.159 
5. XAVI FORÉS          ESP BARNI Racing Team               Ducati Panigale R   22.741 
6. EUGENE LAVERTY      IRL Milwaukee Aprilia               Aprilia RSV4 RF     26.377 
7. LEANDRO MERCADO     ARG IODARacing                      Aprilia RSV4 RF     28.475 
8. LORENZO SAVADORI    ITA Milwaukee Aprilia               Aprilia RSV4 RF     29.718 
9. ALEX LOWES          GBR Pata Yamaha Off WorldSBK Team   Yamaha YZF R1       33.044 
10.MICHAEL VD MARK     NED Pata Yamaha Off WorldSBK Team   Yamaha YZF R1       33.541 
11.STEFAN BRADL        GER Red Bull Honda Superbike Team   Honda CBR1000RR     36.756
12.ROMÁN RAMOS         ESP Team Kawasaki Go Eleven         Kawasaki ZX-10RR    43.031
13.ALEX DE ANGELIS     RSM Pedercini Racing SC-Project     Kawasaki ZX-10RR    47.306 
14.RANDY KRUMMENACHER  SUI Kawasaki Puccetti Racing        Kawasaki ZX-10RR    50.488 
15.JAKE GAGNE          USA Red Bull Honda Superbike Team   Honda CBR1000RR     51.093 
16.JAKUB SMRZ          CZE Guandalini Racing               Yamaha YZF R1       59.197 
17.ONDREJ JEZEK        CZE Grillini Racing Team            Kawasaki ZX-10RR  1'00.571 
-----------------------------------------Not Classified------------------------------
   AYRTON BADOVINI     ITA Grillini Racing Team            Kawasaki ZX-10RR   20 Laps 
   JORDI TORRES        ESP Althea BMW Racing Team          BMW S 1000 RR       7 Laps 
   LEON CAMIER         GBR MV Agusta Reparto Corse         MV Agusta 1000 F4   7 Laps 
   RAFFAELE DE ROSA    ITA Althea BMW Racing Team          BMW S 1000 RR       3 Laps
Photo credit: WorldSBK, Ducati, Yamaha en Kawasaki....
2023  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |