image1

Voorbeschouwing Motul WorldSBK Brno/Tsjechië 2018…

Het WorldSBK® bereid zich voor op Brno ter afsluiting eerste seizoenhelft…

Het World Superbike circus keert na vijf jaar “pauze” terug naar de Masakry Ring in het Tsjechische Brno. Raar genoeg heeft zich aan het deelnemersveld sinds 2012 niet eens zo erg veel veranderd.

Het kenmerkende verschil met 2012 is natuurlijk dat Brno’s grootste publiektrekker er niet meer bij is: Tweevoudig WorldSBK champion Max Biaggi.

Tijdens het laatste WorldSBK event in 2012 kwamen er maar liefst 65.000 toeschouwers naar Brno om hun grote idool in actie te zien! Max Biaggi is de meest succesvolle coureur ooit op het prachtige 5.403 meter lange berg en dal circuit van Brno.

Vanaf zijn eerste race in Brno, 1993, stond de inmiddels 46 jarige icoon als tweede in het 250 cc WK op het podium. Daarna volgden nog een aantal topresultaten en van 1994 t/m 1997 won de Italiaan hier zelfs vier keer op rij!  

Ook tijdens zijn 500 cc WK debuut won Biaggi hier de race.

Zijn laatste zege met een 500 cc tweetact motorfiets behaalde de excentrieke Romer in het jaar 2000. In 2002 versloeg hij hier zijn aartsrivaal/vijand Valentino Rossi in de MotoGP op een viertact MotoGP machine! Maar liefst 7 keer wist Biaggi in Brno te winnen alvorens hij overstapte naar de Superbikes!

In 2007 won Biaggi , na tweede in de eerste zijn geworden, de tweede race voor het Alstare Suzuki team. Zijn tweede zege in dat seizoen, zijn eerste in Brno. In totaal stond Max hier bij de Superbikes 9 keer op het podium waarvan 4 keer als winnaar.

Wat Biaggi op een totaal van 11 overwinningen in Brno brengt, nooit eerder was een coureur zo succesvol in Brno als Biaggi. Of er komend weekend ook 65.000 toeschouwers zullen komen zonder Biaggi? Maandag weten we het!

Van de actueel acterende coureurs zijn er twee die Biaggi hier wisten te verslaan, namelijk regerend wereldkampioen Jonathan Rea (2010 Honda) en Marco Melandri . Melandri lukte dit kunststukje zelfs 3 keer, één keer in 2011 met Yamaha en in 2012 met BMW) beide races!

Tot dusver hebben we een Superbike seizoen gezien wat uiterst spannend was en hebben we in zes events vijf verschillende winnaars en zeven verschillende rijders op het podium gezien.

Ook hebben we kunnen zien dat de nieuwe regels/reglementen schijnbaar hun werk doen en de races beter en spannender zijn geworden waarbij het bijna onmogelijk is een winnaar te voorspellen! 

Het snelle, brede en vloeiende Brno circuit is voor de coureurs een grote uitdaging en behoord tot de absolute lievelingscircuits van vele rijders. 

Zoals gezegd zijn er van de huidige WorldSBK acteurs slechts twee die hier in het verleden wisten te winnen: Jonathan Rea (Kawasaki) en Marco Melandri (Ducati). Drievoudig wereldkampioen Jonathan Rea heeft met zekerheid zijn batterijen extra opgeladen en is erop gebrand opnieuw te winnen. Dat het de champ niet gemakkelijk is gevallen in eigen huis (Donington) twee keer te moeten verliezen moge duidelijk zijn!

Daarnaast is de Noord Ier gedreven om eindelijk zijn 60e WorldSBK race te winnen om zo alleen houder van het record te zijn wat het winnen van de meeste WorldSBK races ooit betreft.

Nog deelt Rea dit record met WorldSBK Superbike legende Carl Fogarty, beide hebben 59 gewonnen races achter hun naam staan! Rea weet echter ook dat het Brno circuit wel eens goed bij de Yamaha R1 van Michael van der Mark zou kunnen passen, die van der Mark die hem in Donington twee keer in een rechtstreeks duel wist te verslaan!

Zeker is dat opnieuw vele ogen op de Nederlander gericht zullen zijn na zij fantastische dubbele zege in het “United Kingdom”.  Daarbij niet te vergeten dat van der mark is opgerukt is naar de derde plaats in het WK en vol goede dingen is. 

Zowel Yamaha als ook Ducati en Kawasaki hadden hier voor een paar weken nog een succesvolle test en ook het Brno podium is voor de Rotterdammer niet nieuw: In 2012 won hij hier de Stock 600 race om later ook tot kampioen in deze klasse gehuldigd te worden!

Met 18 punten voorsprong op van der Mark neemt Chaz Davies de tweede WK plaats in. De uit Wales stammende Ducati rijder weet maar al te goed dat hij in Brno moet scoren wil hij zijn kansen in het WK in tact houden!

Dus logischerwijze zijn Rea en van der Mark de eersten die hij zal moeten verslaan, op Rea punten goedmaken en weglopen bij van der Mark is het devies voor Davies komend weekend!


Drievoudig wereldkampioen Jonathan Rea komt met maar liefst 64 punten voorsprong naar Brno!

Davies teamgenoot Marco Melandri won hier zoals gezegd in 2012 beide races na bikkelharde duels met niemand minder dan de wereldkampioen van 2013: Tom Sykes (Kawasaki).

De wetenschap dat hij hier kan winnen geeft vooral Melandri natuurlijk een extra kik aan zelfvertrouwen en wie weet wat Melandri voor komend weekend in petto heeft! Een vierde Brno zege misschien?

Wie anders dan Mister Superpole Tom Sykes stond hier tijdens het laatste WorldSBK weekend in 2012 op de Pole, juist niemand. Echter de Britse Kawasaki rijder moet na zijn zo moeizaam verlopen thuis event eerst opnieuw kracht en zelfvertrouwen tanken om komend weekend te proberen terug op het podium te keren.

Sykes stond alleen na de eerste race als 3e op het podium tijdens zijn “Homerace” en dat op een circuit waar hij voordien maar liefst negen keer op rij had gewonnen! Sykes Brno balans is sowieso niet niet echt overtuigend: Acht races, twee podiums!

Ook Ducati privé rijder Xavi Fores kende in Engeland veel problemen en moest beide races voortijdig beëindigen! Zowel Sykes als ook Fores werden in het WK gepasseerd door een buitengewoon sterk rijden nde Michael van der Mark en zakten beiden af naar een respectievelijk vierde en zesde plaats in het WK.

Werk aan de winkel dus voor beide Top 5 gegadigden!

Hetzelfde geld voor van der Mark's teamcollega Alex Lowes. De Brit had zich ijverig voorgenomen in eigen land de eerste Yamaha zege te behalen.

Echter de Brit moest zich in beide races tevreden geven met twee vierde plaatsten wat natuurlijk enigszins teleurstellend was voor de Yamaha coureur! Lowes kent het Brno circuit voor zover bekend alleen van de test direct na Assen wat echter geen nadeel moet zijn.

Lowes kwam naar Donington als WK 7e en verliet Donington als WK 7e maar heeft inmiddels 45 punten achterstand op Michael van der Mark die met 163 punten de derde plaats in het WK inneemt! Daar komt voor Lowes bij dat zijn contract, zoals bij veel rijders, eind 2018 uitloopt en er veel kapers (Tom Sykes) op de kust zijn bij Yamaha! 

Overigens wordt er gemonkeld dat Michael van der Mark 2019 wel eens de teamgenoot van Jonathan Rea bij Kawasaki zou kunnen worden!!!

Niet alleen Michael van der Mark schreef in Donington met zijn twee zeges  Nederlandse geschiedenis voor zijn vaderland! Ook Toprak Razgatlioglu schreef voor geschiedenis Turkije. De Turkse Kawasaki rijder kwam vanaf P10 maar "sloop" zich naar voren om vervolgens bij onopvallend bij Jonathan Rea aan te dokken om die dan in de laatste ronde naar de derde plaats te verwijzen!

Met deze tweede plaats is Razgatlioglu de eerste Turk in de Superbike geschiedenis ooit die op een WorldSBK podium stond. De Kenan Sofuoglu pupil en WorldSBK Rookie neemt ook in het WK een sterke 8e plaats in.

Loris Baz en BMW komen steeds beter op gang en Baz mocht in Donington voor het eerst mee naar het podium. Dit niet na een race maar na de Superpole die de lange Fransman als derde beëindigde.

Een goede opsteker voor Baz en het Althea Team en ook tijdens de races scoorde Baz twee Top 10 resultaten. Baz reed hier in 2012 nog voor het Kawasaki fabrieksteam, in race 1 crashte hij toen in de tweede werd hij 8e.

Vlak voor het einde van de eerste seizoenhelft neemt Baz de negende plaats in in het WK.

 


Voor WK 10e Jordi Torres (MV Agusta) is de 5,403 km lange Masakry Ring nieuw. Torres en MV Aguste verbeteren zich weliswaar van race naar race doch van de aangestreefde Top 5 klasseringen was men in Donington ver verwijderd.

In het WK is Torres dan wel tiende doch de druk van Leon Camier direct achter neemt naarmate de Honda coureur fitter wordt toe dus.

 Ook Aprilia's Eugene Laverty kent het Brno circuit goed en noteerde hier in het verleden meerdere Top 5 klasseringen. Gezien de stijgende lijn van het Aprilia Team, met name van de Italiaan Lorenzo Savadori, en de Aprilia successen uit het verleden met Max Biaggi, zou Brno wel eens een goed omen voor Aprilia kunnen zijn...

Het Red Bull Honda team komt naar Tsjechië met een nog steeds niet fitte Leon Camier. Camier en het team werken nog steeds aan de ontwikkeling van de Honda CBR 1000 RR SP2 maar hebben natuurlijk behoorlijk wat achterstand opgelopen door Camier's blessures.

Camier, elfde in het WK, scoorde hier 2012 (Suzuki) één top 10 resultaat. Ook zijn teamcollega Jake Gagne kent het circuit en de Amerikaan won hier in 2010 de tweede race in het Red Bull Rookie kampioenschap! Ook Gagne staat wat zijn contract betreft onder druk alhoewel dat een verlenging zeer onwaarschijnlijk is!

De actuele Top 5 luid:

1. Jonathan Rea (Kawasaki) 245 Pt
2. Chaz Davies (Ducati) 181 Pt
3. Michael van der Mark (Yamaha) 163 Pt
4. Tom Sykes (Kawasaki) 163 Pt
5. Marco Melandri (Ducati) 136 punten.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |