image1

Donington Park/UK daar waar alles ooit begon....

Het WorldSBK keert terug naar waar alles begon…

Het World Superbike circus keert komend weekend terug naar het circuit waar precies 30 jaar, 1988, ooit is begonnen: Het oer Engelse Donington Park.

Het prachtige 4.023 meter lange berg en dal en in het groen gelegen circuit ligt in de heuvels van Leicestershire een dikke 20 km zuidelijk van Nottingham. In 1988 werd de eerste race hier trouwens gewonnen door Ducati icoon Davide Tardozzi op een Bimota (Ducati).

Wat de historie van dit circuit betreft is Donington natuurlijk bij uitstek geschikt opnieuw motorsport geschiedenis te schrijven en bestaande records te verbreken! Ook positief is natuurlijk dat het WorldSBK event in "the UK" met maar liefst met 6 Wild Card en One event deelnemers zal plaatsvinden!

Ipv van de gebruikelijke 18 permanente rijders, eigenlijk 19 daar Michael Ruben Rinaldi (Ducati) steeds als one event rijder is ingeschreven, staan er in Donington maar liefst 25 coureurs aan de start waaronder twee Suzuki´s GSX R 1000.

De belangrijkste twee daarvan zijn natuurlijk de pas 21 jarige Bradley Ray en WorldSBK routinier Leon Haslam. Bradley Ray is waarschijnlijk de interessantste van die twee.

Het jonge Suzuki talent won namelijk verrassenderwijs beide races tijdens de seizoenopener het Brits Superbike kampioenschap op dit toch wel legendarische circuit!


Ray staat momenteel tweede in British Superbike kampioenschap achter: Leon Haslam (Kawasaki)!

De ex WorldSBK vedette zal er het komend alles aan gaan doen om zijn enigszins teleurstellend verlopen Imola weekend te vergeten om zich nu voor eigen publiek en fans voor 100 procent te focusseren op podiumplaatsen!

Remember: In 2017 stond de Brit na de eerste race nog als derde op het podium!

 Ook Yamaha heeft voor het Brits weekend versterking "aangevorderd" en wel in de vorm van de ervaren Italiaan Niccolò Canepa. Ook Canepa kent het Donington circuit goed en test bovendien vaak voor het Yamaha Superbike team. Naast Haslam en Canepa is ook de Brit Gino Rea een oude bekende. 

Rea reed tot vorig seizoen nog in het World Supersport 600 kampioenschap maar stapte dit jaar over naar het Brit Superbike kampioenschap (BSB)

De nogal en onstuimige Brit zal met een Suzuki GSX-R1000 van de partij zijn, wat tevens zijn eerste grote optreden in het WorldSBK met een Superbike zal zijn.

Naast deze drie bekendere coureurs komt ook de Brit Mason Law (Kawasaki) in actie. Mason is momenteel 23e in het BSB, Rea net voor hem op de 21e plaats.

Na zijn dubbele zege in Imola komt regerend wereldkampioen Jonathan Rea met maar liefst 47 punten voorsprong naar Donington.

In Imola egaliseerde Rea met zijn 59e WorldSBK zege Superbike legende Carl Fogarty`s record van 59 Superbike zeges. Wat betekend dat als Rea in Donington, en dat voor eigen publiek, een race zou winnen dit record van zijn voorbeeld en vriend heeft overtroffen.

 

Wat inhoud dat de nu al als Superbike legende gevierde Champ het meeste aantal Superbikes heeft gewonnen in de 30 jarige Superbike geschiedenis!

Dan kunnen de Dorna en FIM nog zoveel regeltjes en wetten bedenken tegen deze Rea is gewoon geen kruid gewassen. En eerlijkheidhalve moet iedereen toegeven, of men hem nu mag of niet, dat Jonathan Rea actueel gewoon de beste WorldSBK rijder ter wereld is!

Echter van de 16 races die de Champ op Donington reed won hij er slechts twee. De laatste race van 2017 werd echter door Rea gewonnen waarmee hij tevens een einde maakte aan de lange zegereeks van zijn teamgenoot Tom Sykes! Sykes won hier maar liefst 9 keer op rij! 

2017 echter werd Sykes voor eigen publiek in race twee door Rea als "koning van Donington Park" onttroond. Sykes is echter vast van plan om op het hoogste treetje van het Donington podium terug te keren en van plan voor eigen publiek/fans te schitteren.

Naast zijn 9 overwinningen hier heeft Sykes zowel het Pole als ook circuit record op zijn naam staan en daarnaast heeft de baardige Brit veel zelfvertrouwen getankt na zijn dominante overwinning in Assen! Sykes is met 137 punten momenteel derde in het WK.

Iemand die waarschijnlijk met gemengde gevoelens naar Donington komt is vicewereldkampioen Chaz Davies. De uit Wales stammende Ducati coureur heeft hier met geen van de drie motormerken waarmee hij hier reed een race kunnen winnen! Davies stond hier in het verleden vier keer op het podium, de laatste keer was dat in 2017 in race 2 als derde.

Ondanks dat Donington voor Davies en Ducati schijnbaar een moeilijk circuit is weten beiden ook dat het gezien de 47 punten achterstand op Rea tijd is voor actie! Iets wat de WorldSBK fans alleen maar ten goede kan komen!

Ook Davies Ducati teamgenoot Marco Melandri kent het circuit goed is en won hier in het verleden 3 keer en stond daarnaast 3 keer als tweede op het podium! Nog in 2017 werd de Italiaan hier 4e in de eerste race, in de tweede viel hij met technische problemen uit.

 

Wil Melandri de aansluiting in het WK niet verliezen, vierde achter Sykes, is voor de kleine man Italië "aanvallen" het sleutelwoord! Hetzelfde geld in het principe voor WK vijfde Xavi Fores. De Spaanse Ducati vedette is waarlijk geen liefhebber van het Donington Park circuit, in 2017 kwam Fores hier niet verder dan een tiende en zevende plaats. Werk aan de winkel dus voor Fores!

Michael van der Mark daarentegen kende goede resultaten in het United Kingdom. Van der Mark won hier in 2014 de FIM World Supersport 600 race en ook in 2017 beindrukte de Nederlander hier in zijn Yamaha debuutjaar met de plaatsten 5 en 4. Van der Mark is vast van plan in Donington zijn vijfde plaats van Xavi Fores terug te veroveren en zijn voorsprong op teamcollega Alex Lowes uit te bouwen! Buitendien is het voor het Pata Yamaha Official WSBK Team (Crescent) ook een thuisrace...

Daar het rijdersveld grotendeels uit snelle Engelstalige rijders is het natuurlijk voor de hand liggend dat deze snelle mannen hier allemaal willen schitteren.

Bijvoorbeeld Alex Lowes (Yamaha) zal zijn smaad van de laatste vier races hier in successen willen omzetten. Door pech, maar deels ook eigen schuld, verloor de YZF-R1 coureur enigszins de aansluiting aan de top 5 en wil natuurlijk voor eigen fans zijn potentieel laten zien.

Lowes heeft veel "Donington ervaring" en stond hier 2017 voor het eerste sinds 2014 na race één als tweede op het podium, de tweede race beëindigde de Brit als vijfde.

Ook Eugene Laverty (Aprilia) is een Donington kenner en de Noord Ier stond hier in 2013 na race 2 als derde op het podium. Laverty is echter "On the way back" na een ernstige bekkenblessure. 

Het Donington Park moet eigenlijk goed passen bij de Aprilia RSV4 en zo gezien, mits hij fit is, wordt het tijd voor Laverty te laten zien dat hij in de Top 5 kan rijden!

Een andere Britse held die natuurlijk in eigen land en voor eigen fans wil laten zien wat hij kan is Leon Camier. Echter de Red Bull Honda coureur is herstellende van drie gebroken ribben en nog voor twee weken in Italië was het voor de taaie Brit schier onmogelijk de CBR 1000 RR te bemannen.

In Donington gaat de Brit het opnieuw proberen hoewel hij (gister) nog steeds veel pijn heeft! Eerlijk gezegd ken ik geen team  wat de laatste twee jaar meer pech te verwerken had/heeft als het Red Bull Honda Team!


Nog in 2017 werd  Camier hier met de MV Agusta nog twee keer zesde!

Nog iemand die men zo langzamerhand in het oog moet vatten is de Turk Toprak Razgatlioglu. De Kawasaki WorldSBK Rookie komt steeds beter op gang en vooral door zijn continuïteit is de Sofuoglu prothese langzaam maar sterk in de Top 10 gedrongen en is neemt momenteel achtste in het WK.

Razgatlioglu kent het Britse podium, in 2017 won hij hier de Europees Superstock 1000 race!

Jordi Torres en MV Agusta raken steeds meer aan elkaar gewend en harmoniseren steeds beter samen. In Imola scoorde de sympathieke Spanjaard opnieuw een top 5 klassering en klom zo op naar de 9e plaats in het WK klassement.

Van zijn zes verreden races hier scoorde Torres drie keer een zevende plaats dus zo heel slecht....

Tiende man in het WK is de Fransman Loris Baz. De BMW rijder reed in 2014 de laatste keer op het Donington Park circuit (Kawasaki) en stond toen twee keer als tweede op het podium.

Ook het jaar ervoor, 2013, noteerde de lange Fransman hier Top 10 klasseringen.

Na een moeilijke start met de BMW S 1000 RR hopen Baz en het Gulf Althea BMW Racing Team een aantal problemen opgelost te hebben en hier minstens twee top 10 resultaten te behalen!

Met maar liefst 9 Britten en een Ier aan de start wordt met zekerheid een interessant raceweekend. Vooral ook omdat er achter Rea, de top 5 zo te zeggen, dringend wat moet gebeuren wil men verhinderen dat de Kawasaki rijder voor de vierde keer op rij wereldkampioen wordt!

Dat realiseren Davies, Sykes en Melandri zich terdege maar hoe Rea te stoppen is natuurlijk een heel ander verhaal. We zullen het zien...

De actuele Top 5 luid: 1. Jonathan Rea (Kawasaki) 209 Pt, 2. Chaz Davies (Ducati) 162 Pt, 3. Tom Sykes (Kawasaki) 137 Pt, 4. Marco Melandri (Ducati) 131 Pt en vijfde is Barni Ducati coureur Xavi Fores met 124 punten. Ja, Michael van der Mark (Yamaha) is zesde met 113 punten....

 

2017 FIM Motul World Superbikes Donington Park/United Kingdom Race 1:

1  TOM SYKES           GBR Kawasaki Racing Team         Kawasaki ZX-10RR   1'27.886
    23 Laps = 92,529 Km in 33'56.457 min. = 163,571 km/u
2  LEON HASLAM         GBR Kawasaki Puccetti Racing     Kawasaki ZX-10RR     16.500
3  ALEX LOWES          GBR Pata Yamaha Offi. WSBK Team  Yamaha YZF R1        19.170
4  MARCO MELANDRI      ITA Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R    19.699
5  MICHAEL V.D. MARK   NED Pata Yamaha Offi. WSBK Team  Yamaha YZF R1        21.454
6  LEON CAMIER         GBR MV Agusta Reparto Corse      MV Agusta 1000 F4    23.376
7  LEANDRO MERCADO     ARG IODARacing                   Aprilia RSV4 RF      24.979
8  CHAZ DAVIES         GBR Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R    26.988
9  JORDI TORRES        ESP Althea BMW Racing Team       BMW S 1000 RR        34.910
10 XAVIER FORÉS        ESP BARNI Racing Team            Ducati Panigale R    35.178
11 ROMAN RAMOS         ESP Team Kawasaki Go Eleven      Kawasaki ZX-10RR     38.585
12 LORENZO SAVADORI    ITA Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF      39.824
13 EUGENE LAVERTY      IRL Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF      44.623
14 RANDY KRUMMENACHER  SUI Kawasaki Puccetti Racing     Kawasaki ZX-10RR     52.539
15 RAFFAELE DE ROSA    ITA Althea BMW Racing Team       BMW S 1000 RR        58.875
16 AYRTON BADOVINI     ITA Grillini Racing Team         Kawasaki ZX-10RR   1'03.994
17 ALEX DE ANGELIS     RSM Pedercini Racing SC-Project  Kawasaki ZX-10RR   1'06.816
18 ONDREJ JEZEK        CZE Grillini Racing Team         Kawasaki ZX-10RR   1'14.800
---------------------------------Race niet beëindigd-------------------------------
   JONATHAN REA        GBR Kawasaki Racing Team         Kawasaki ZX-10RR    20 Laps
   STEFAN BRADL        GER Red Bull Honda WSBK Team     Honda CBR1000RR     16 Laps
   RICCARDO RUSSO      ITA Guandalini Racing            Yamaha YZF R1       16 Laps
   JAKE DIXON          GBR Royal Air Force Kawasaki     Kawasaki ZX-10RR    14 Laps

 2017 FIM Motul World Superbikes Donington Park/ United Kingdom Race 2:

1  JONATHAN REA        GBR Kawasaki Racing Team          Kawasaki ZX-10RR    1'27.863
   23 Laps = 92,529 Km in 33'53.138 Min. = 163,838 km/u

2  TOM SYKES           GBR Kawasaki Racing Team          Kawasaki ZX-10RR       1.601
3  CHAZ DAVIES         GBR Aruba.it Racing - Ducati      Ducati Panigale R     12.200
4  MICHAEL V.D. MARK   NED Pata Yamaha Offi. WSBK Team   Yamaha YZF R1         12.984
5  ALEX LOWES          GBR Pata Yamaha Offi. WSBK Team   Yamaha YZF R1         18.953
6  LEON CAMIER         GBR MV Agusta Reparto Corse       MV Agusta 1000 F4     23.971
7  XAVIER FORÉS        ESP BARNI Racing Team             Ducati Panigale R     29.892
8  ROMAN RAMOS         ESP Team Kawasaki Go Eleven       Kawasaki ZX-10RR      44.742
9  JAKE DIXON          GBR Royal Air Force Kawasaki      Kawasaki ZX-10RR      50.622
10 RAFFAELE DE ROSA    ITA Althea BMW Racing Team        BMW S 1000 RR         51.749
11 STEFAN BRADL        GER Red Bull Honda WSBK Team      Honda CBR1000RR       59.459
12 RICCARDO RUSSO      ITA Guandalini Racing             Yamaha YZF R1       1'12.794
13 ONDREJ JEZEK        CZE Grillini Racing Team          Kawasaki ZX-10RR    1'22.719
14 AYRTON BADOVINI     ITA Grillini Racing Team          Kawasaki ZX-10RR     18 Laps
-----------------------------------Race niet beëindigd-------------------------------
   LORENZO SAVADORI    ITA Milwaukee Aprilia             Aprilia RSV4 RF      15 Laps
   MARCO MELANDRI      ITA Aruba.it Racing - Ducati      Ducati Panigale R     8 Laps
   LEANDRO MERCADO     ARG IODARacing                    Aprilia RSV4 RF       8 Laps
   JORDI TORRES        ESP Althea BMW Racing Team        BMW S 1000 RR         5 Laps
   EUGENE LAVERTY      IRL Milwaukee Aprilia             Aprilia RSV4 RF       3 Laps
   ALEX DE ANGELIS     RSM Pedercini Racing SC-Project   Kawasaki ZX-10RR      2 Laps
   LEON HASLAM GBR     Kawasaki Puccetti Racing          Kawasaki ZX-10RR      1 Laps
   RANDY KRUMMENACHER  SUI Kawasaki Puccetti Racing      Kawasaki ZX-10RR      0 Laps
2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |