image1

FIM WorldSBK Imola, passie, hartstocht en speed....

Voel de harstocht van het racen in Imola...

Het WorldSBK kampioenschap gasteert komend weekend op het traditierijke Autodromo Internationale Enzo e Dino Ferrari di Imola in Italië. Eén van die circuits waar de harstocht en passie voor het racen letterlijk in de lucht hangt.

Ook komend weekend, 11,12 en 13 Mei bestaat er geen twijfel aan dat zal er op het prachtige Italiaanse circuit opnieuw geschiedenis zal worden geschreven.

Voor de voltallig Italiaanse Ducatisties zullen 22 coureurs op het enge, bochtige en technische en bij de coureurscircuit uitertsgeliefde Autodromo Internationale Enzo e Dino Ferrari circuit van start gaan.


Wat voor de toeschouwers voor de TV of op de tribunes een prachtig beeld is, als fotograaf is Imola een moeilijk toegankelijk circuit waar je met je scooter door complete woonwijken moet rijden om van A naar B te komen.

Niet alleen dat, het circuit is compleet omheint met veiligheidsgaas (autoraces) en heeft men hier en daar gaten in het gaas gemaakt voor ons fotograven! 

Echter met het “leger” van Italiaanse fotograven, waar die hun pasjes weg krijgen is voor ons een raadsel, moet men af en toe hard optreden om überhaupt een plek aan zo’n “gat” te krijgen!

Ook het altijd overvolle paddock maakt het er voor ons niet gemakkelijker op. Desondanks, de atmosfeer is racen puur en zeker als beide Ducatistie’s Melandri en Davies voorin te vinden zijn. 


In 2017 domineerde Ducati coureur hier beide races wat tevens de eerste dubbel betekende voor zowel Davies als Ducati.  Ook in 2018  geld de man uit Wales als favoriet op de Ducati op het lijf geschreven Autodromo Internationale Enzo e Dino Ferrari circuit.

Davies en Ducati wonnen hier de afgelopen twee seizoen alle vier races op rij en reed hier niet alleen de snelste Superpole ronde en snelste raceronde maar heeft ook het circuit record in zijn bezit! Tel daarbij de duizenden Ducati tifosi die hem komen aanvuren dan is de druk best groot op de factory rijder!

Maar de 31 jarige Davies die met zes podiumplaatsen en als tweede in het WK naar Italië komt weet dat het geen gemakkelijke opgave wordt hier opnieuw te winnen.

Natuurlijk weet Davies dat één of zelfs twee overwinningen zijn 30 punten achterstand op WK leider Jonathan Rea behoorlijk zullen verkleinen en om dat voor de ogen van de duizenden Italiaanse Ducatisties te doen is waarschijnlijk zijn grootste droom!

Hierbij mogen we echter niet vergeten dat ook drievoudig en regerend wereldkampioen Jonathan Rea een Imola reputatie heeft. In 2014 en in 2015 won de huidige Kawasaki rijder hier namelijk beide races, dus 4 op een rij!

Twee keer met Kawasaki dus en twee keer met Honda dus. 2018 ontbreken Rea nog slechts twee zeges om de ranglijst wat het winnen van de meeste races betreft te egaliseren. Ook in 2011 won Rea hier de eerste race wat 5 zeges in Imola betekend!    

Ook Marco Melandri komt na een voor hem erg succesvolle test in het Tsjechische Brno met opgetogen gezicht naar Imola en heeft er naar eigen zeggen het volste vertrouwen in dat hij in Imola weer op het niveau komt zoals hij dit seizoen begon in Australië:  Met twee klinkende overwinningen op rij. Na Australië echter werden de prestaties steeds “magerder” en moest de kleine man uit Ravenna in Assen toezien dat zijn Ducati teamgenoot Chaz Davies hem naar de derde plaats in het WK verwees.

Melandri’s achterstand op Davies bedraagt echter slechts 14 punten, iets wat hem met de ondersteuning van de vele Tifosi in eigen land een extra portie motivatie zou kunnen geven om deze achterstand weg te rijden!

Belangrijk punt hierbij is het feit dat Melandri’s crew de problemen die de kleine man de laatste paar races kende opgelost schijnen te hebben. Klopt dat dan moet er terdege rekening met Melandrigehouden worden. Melandri’s beste resultaat in Imola was zijn derde plaats in race 1 2017! 

 


Michael van der Mark komt na zijn twee podiumplaatsen in Assen natuurlijk supergemotiveerd naar Imola. Door deze twee podiumplaatsen, tweede en derde, klom de Nederlandse Yamaha topper op naar de vierde plaats in het WK.

Hoewel van der Mark op de meeste circuits in Europa en overzee in zijn  Superstock  600 of Supersport 600 carrière al eens wist te winnen is dat in Imola niet het geval.

 

 

Van der Mark`s beste resultaat in Imola dateert uit 2013 toen hij in de FIM WorldSSP 600 met Honda tweede werd achter zijn toenmalige teamgenoot en thuisrijder Lorenzo Zanetti.

In 2012 noteerde de huidige Yamaha fabrieksrijder hier in de Stock 600 ookal een tweede plaats, ook op Honda. Van der Mark beste resultaat met een Superbike in Imola zijn twee zevende plaatsen behaald in 2016 en 2017.

Na zijn zege tijdens de tweede race van Assen blaakt Tom Sykes van zelfvertrouwen. De Kawasaki wereldkampioen van 2013 won deze tweede race met maar liefst 5.445 seconde voorsprong op Jonathan Rea, een voorsprong die in 2018 tot dusver niemand wist te behalen.

Ook Sykes heeft Imola historie, in 2013 namelijk, het jaar waarin hij wereldkampioen werd, won de Brit hier beide races. In 2017 werd Sykes hier de tweede race nog derde en daarvoor, vanaf 2012 stond de baardige Brit maar liefst 10 keer op het Italiaanse podium!

Sykes houdt naar eigen zeggen van dit soort stop en go circuits en is na zijn sterke optreden in Assen vol goede moed. Sykes ontbreken slechts twee puntjes om van der Mark van zijn vierde plaats te verdrijven!

De Spanjaard Xavi Fores kwam als WK vierde naar Assen maar verliet Assen als WK zesde! De Barni Ducati coureur is het hele seizoen elke race in de Top 5 te vinden en ook in Assen scoorde de onopvallend maar altijd snelle Fores een vierde en vijfde plaats.


Echter door de hoge scores van Michael van der Mark en Tom Sykes gingen beide aan Fores voorbij! Aan de actuele WK stand is mooi te zien hoe dicht het veld bij elkaar ligt. Het verschil tussen van der Mark als vierde en Fores als zesde bedraagt slechts een luttele drie WK punten! 

Het is echter oppassen geblazen met de sterke Fores in Imola, de rustig en bedeesde Spanjaard scoorde hier in 2017 een sterke vierde en vijfde plaats!

Voor van der Mark's Yamaha teamgenoot Alex Lowes lipe het in Assen niet echt goed. Door een verkeerd gemonteerde achterband in race één en twee crashes in race twee kwam de Brit niet verder dan een 12e en 14e plaats in de “The Cathedral off Speed".

De Brit zakte dan ook van de vierde plaats in het WK terug naar de zevende plaats in de tussenstand.

Lowes steekt niet onder stoelen of banken dat Imola niet zo zijn ding is! In 2017 finishte de Brit hier als 8e en 6e. Lowes kijkt tegen een achterstand van 24 punten aan op de voor hem staande Xavi Fores.

Om de plaatsen 8 en 9 is een mooi duel gaande tussen de Turk Toprak Razgatlioglu (Kawasaki) en Althea BMW Racing coureur Loris Baz.

Tot dusver wist de Turk meestal voor Baz te finishen doch in Assen schijnt het team progressie met de BMW S 1000 RR gemaakt te hebben. Baz finishte in Assen twee keer dik in de Top 10 en is de Turk tot op één puntje genaderd!

Het Althea BMW Team teste dan wel niet zoals veel andere teams in het Tsjechische Brno maar gingen daarvoor naar het Magione circuit in Italië waar oa nieuwe elektronica werd getest.

Ondanks dat Leon Camier er sinds Aragón/Spanje niet als coureur meer bij is staat de lange Brit op de tiende plaats in het WK. Camier werd in Aragón door Jordi Torres overreden en brak zich daarbij drie ribben.

Het sinds 2017 al enigszins ongelukkige Red Bull Honda Team hoopt op een terugkeer van Camier? Echter of Camier fit genoeg is is eigenlijk nog ongewis. Camier zelf zegt dat mocht hij nog teveel pijn hebben het geen zin heeft in Imola te gaan rijden!

Ook Camier's Honda teamgenoot Jake Gagne is officieel nog niet bevestigd dat hij na zijn harde crash in Assen "Fit to race" is.

Mochten de geruchten kloppen heeft Honda de 30 jarige Australiër Jason O'Halloran opgeboden naar Italië te reizen voor het geval of Camier of Gagne niet in staat zijn om te racen!

O'Halloran rijdt met een Honda CBR 1000 RR in het Brits Superbike kampioenschap dit echter met de in Engeland voorgeschreven eenheidselektronica van Motec. Tijdens de eerste race stond de Australiër middels een P3 in race 1 op het podium voor Honda. 

Goed nieuws komt er van Milwaukee Aprilia. Zeven weken na zijn horrorcrash (bekkenbreuk) samen met Jordi Torres (MV Agusta) is de Noord Ier weer fit om op de mooie Aprilia RSV4 RF te stijgen om te proberen zijn zo slecht verlopen seizoen tot nu toe eensoort van  nieuwstart te geven.

Wel moet de vrijgave van de raceartsen nog gegeven worden maar aldus Laverty is dat geen probleem en is hij "Fit to race". Laverty stond hier in een ver verleden (2011 en 2013) als derde op het podium.

Laverty's teamgenoot Lorenzo Savadori rijdt het hele seizoen al ver onder zijn kunnen. De jonge Italiaan uit Aprilia's "eigen kweek" scoorde in Assen niet echt optimaal en in ook in 2017 kwam "Salva" op het Autodromo Internationale Enzo e Dino Ferrari di Imola niet verder dan een 12e en 13e plaats!

Achter deze Top 10 vinden we op de 11e plaats de Spanjaard Jordi Torres die ondanks twee uitvallen/crashes, waaraan hij niets kon doen overigens, steeds beter op gang komt met de MV Agusta.

Imola is ook voor Torres een soort van thuisrace met de zo traditierijke en prachtige MV Agusta en in 2015 stond Torres met Aprilia al een keer als derde op het Imola podium!

Op de plaatsen 12 t/m 15 vinden we puntjepikker Román Ramos (Kawasaki), Lorenzo Savadori (Aprilia)Leandro Mercado (Kawasaki) en WorldSBK debutant Michael Ruben Rinaldi!

Vooral laatstgenoemde is iemand om in Italië rekening mee te houden. De jonge Ducati fabrieksrijder, die alleen in Europa rijdt, staat nu nog met 21 punten op P15 in het WK doch dat zou er na dit weekend wel eens heel anders uit kunnen zien.

 


Rinaldi is een ruwe diamand, erg leergierig en erg snel en moet alleen nog bijgeslepen worden. Het verschil tussen Ramos op P12 en Rinaldi op P15 bedraagt slechts 7 punten. Ook hier is het kampioenschap erg eng en waarschijnlijk verlaat Rinaldi Imola als WK twaalfde!

Op het traditierijke Autodromo Internationale Enzo e Dino Ferrari di Imola zullen we ook een korte terugkeer van WorldSBK vedette en Superbike routinier Leon Haslam middels een Wildcard meemaken. Haslam rijdt voor het Puccetti Kawasaki Team zowel in Imola als ook in Donington in zijn thuisland United Kingdom. Haslam is op het moment leider in het Brits Superbike kampioenschap, ook met Kawasaki.

Naast de Brit komt ook de Rus Vladimir Leonov (Kawasaki) in actie in Imola. Na zijn sterk optreden in Aragón waar hij tijdens alle vrije trainingen in de Top 10 eindigde en zich daarna via Superpole 1 als snelste kwalificeerde voor Superpole 2.

Wegens technische problemen echter waren het team en de Rus niet bij machte te starten! Nu dus een tweede kant voor de Rus die het Imola circuit nog uit zijn Supersport 600 tijd kent....  

De actuele WK Top 5: 1. Jonathan Rea (Kawasaki) 159 Pt, 2. Chaz Davies (Ducati) 129 Pt, Marco Melandri (Ducati) 115 Pt, 4. Michael van der Mark 103 Pt en vijfde is nu dus Tom Sykes met 101 punten...

2017 Imola/Italië Motul FIM World Superbikes Race 1:

1  CHAZ DAVIES        GBR Aruba.it Racing - Ducati    Ducati Panigale R     1'46.393
   12 Laps = 59,232 Km in 21'21.371 = 166,412 km/u

2  JONATHAN REA       GBR Kawasaki Racing Team        Kawasaki ZX-10RR         6.696
3  MARCO MELANDRI     ITA Aruba.it Racing - Ducati    Ducati Panigale R        9.287
4  TOM SYKES          GBR Kawasaki Racing Team        Kawasaki ZX-10RR         9.913
5  XAVIER FORÉS       ESP BARNI Racing Team           Ducati Panigale R       16.142
6  LEON CAMIER        GBR MV Agusta Reparto Corse     MV Agusta 1000 F4       21.914
7  MICHAEL V.D. MARK  NED Pata Yamaha Off. WSBK Team  Yamaha YZF R1           24.638
8  ALEX LOWES         GBR Pata Yamaha Off. WSBK Team  Yamaha YZF R1           25.792
9  ROMAN RAMOS        ESP Team Kawasaki Go Eleven     Kawasaki ZX-10RR        34.035
10 STEFAN BRADL       GER Red Bull Honda WSBK Team    Honda CBR1000RR         34.585
11 ALEX DE ANGELIS    RSM Pedercini Racing SC-Project Kawasaki ZX-10RR        39.857
12 LORENZO SAVADORI   ITA Milwaukee Aprilia           Aprilia RSV4 RF         40.639
13 RANDY KRUMMENACHER SUI Kawasaki Puccetti Racing    Kawasaki ZX-10RR        43.089
14 RAFFAELE DE ROSA   ITA Althea BMW Racing Team      BMW S 1000 RR           43.560
15 AYRTON BADOVINI    ITA Grillini Racing Team        Kawasaki ZX-10RR        47.289
16 ONDREJ JEZEK       CZE Grillini Racing Team        Kawasaki ZX-10RR        50.389

-----------------------------Race niet beëindigt------------------------------------

   EUGENE LAVERTY     IRL Milwaukee Aprilia           Aprilia RSV4 RF        12 Laps
   RICCARDO RUSSO     ITA Guandalini Racing           Yamaha YZF R1           6 Laps
   NICKY HAYDEN       USA Red Bull Honda WSBK Team    Honda CBR1000RR         4 Laps
   LEANDRO MERCADO    ARG IODARacing                  Aprilia RSV4 RF         3 Laps
   JORDI TORRES       ESP Althea BMW Racing Team      BMW S 1000 RR

2017 Imola/Italië Motul FIM World Superbikes Race 2:

1  CHAZ DAVIES        GBR Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R   1'46.720
   18 Laps 18 = 88,848 Km in 32'12.361 Min. = 165,524 km/u

2  JONATHAN REA       GBR Kawasaki Racing Team         Kawasaki ZX-10RR       3.739
3  TOM SYKES          GBR Kawasaki Racing Team         Kawasaki ZX-10RR       4.342
4  XAVIER FORÉS       ESP BARNI Racing Team            Ducati Panigale R     14.441
5  MARCO MELANDRI     ITA Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R     14.596
6  ALEX LOWES         GBR Pata Yamaha Offi. WSBK Team  Yamaha YZF R1         32.214
7  EUGENE LAVERTY     IRL Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF       33.919
8  JORDI TORRES       ESP Althea BMW Racing Team       BMW S 1000 RR         35.932
9  MICHAEL V. D. MARK NED Pata Yamaha Offi. WSBK Team  Yamaha YZF R1         36.099
10 LEANDRO MERCADO    ARG IODARacing                   Aprilia RSV4 RF       37.621
11 ROMAN RAMOS        ESP Team Kawasaki Go Eleven      Kawasaki ZX-10RR      40.395
12 NICKY HAYDEN       USA Red Bull Honda WSBK Team     Honda CBR1000RR       43.738
13 LORENZO SAVADORI   ITA Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF       48.589
14 STEFAN BRADL       GER Red Bull Honda WSBK Team     Honda CBR1000RR       54.649
15 RANDY KRUMMENACHER SUI Kawasaki Puccetti Racing     Kawasaki ZX-10RR      54.916
16 RAFFAELE DE ROSA   ITA Althea BMW Racing Team       BMW S 1000 RR         56.434
17 ONDREJ JEZEK       CZE Grillini Racing Team         Kawasaki ZX-10RR    1'15.311
------------------------------Race niet beëindigd---------------------------------
   RICCARDO RUSSO    ITA Guandalini Racing            Yamaha YZF R1         9 Laps
   LEON CAMIER       GBR MV Agusta Reparto Corse      MV Agusta 1000        2 Laps
   ALEX DE ANGELIS   RSM Pedercini Racing SC-Project  Kawasaki ZX-10RR      2 Laps
   AYRTON BADOVINI   ITA Grillini Racing Team         Kawasaki ZX-10RR      0 Laps
2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |