image1

Was Brno/Tsjechie test belangrijk of....

Brno test: Yamaha op de juiste weg, Melandri's "wakkel" probleem opgelost.....  

Voor de Yamaha, Kawasaki en Ducati fabrieksteams ging het na het Assen event gelijk verder naar het Tsjechische Brno voor een tweedaagse test. Na het wegvallen van het Duitse Lausitzring event (verkocht aan de Dekra) wist Superbike organisator Dorna voor 2018 de terugkeer naar het Tsjechische Masaryk circuit bij Brno te bewerkstelligen.

De laatste race op dit prachtige, vloeiende berg en dal circuit ligt alweer een tijdje terug en dateert uit 2012. Niemand minder dan Marco Melandri won hier toen, op BMW, beide races voor Kawasaki coureur Tom Sykes die twee maal tweede werd.

Misschien komt het Tsjechische circuit Ducati en Melandri opnieuw een stuk tegemoet daar Melandri hier ook in 2011 met Yamaha wist te winnen plus een tweede plaats achter Max Biaggi (Aprilia) wist te pakken. Echter Melandri rijdt niet meer met BMW of Yamaha maar met Ducati.

Doch Marco verliet het Brno circuit erg optimistischen en het schijnt dat zijn Ducati crew de problemen wat het wakkelen en slingeren van Melandri’s Panigale heeft kunnen oplossen. Dit probleem had merkwaardig genoeg alleen Melandri's Panigale en alleen als de Italiaan met hoge snelheden in in het zog van zijn rivalen reed. Davies Ducati daarentegen had dit probleem niet!

<< Onze prioriteit lag niet bij het verbeteren van onze racespeed maar bij het krijgen van meer stabiliteit in de motor. >> aldus de Brno routinier, << En ik denk dat we gevonden hebben wat we zochten en duidelijk een stap naar voren hebben gemaakt wat de stabiliteit van de Panigale betreft. >>

 

 

<< We hebben ook diverse vergelijken van verschillende afstellingen doorgevoerd om de oorzaak van het wakkelen en slingeren te vinden en in te dammen. Het is nog niet helemaal perfect maar ik geloof dat we ons doel bereikt hebben. Zoals gezegd, we hebben definitief een stap voorwaarts gemaakt en voor het komende raceweekend in Imola (Italië) heb ik er het volste vertrouwen in dat ik opnieuw voorin meevechten kan. >>

<< Het was een nuttige test en we reizen met een aantal kleine maar effectieve verbeteringen uit Brno af. << Aldus WK tweede Chaz Davies. << Echter wel met de wetenschap dat tijdens een raceweekend altijd alles anders is als tijdens een test natuurlijk...Het is echter alleen al een lust voor het leven weer op het prachtige Brno circuit te mogen rijden. >>

<< Ondanks dat we behoorlijk last hadden van een dikke wind die ervoor zorgde dat er veel pollen in de lucht hingen en ook op het circuit belanden waardoor het circuit niet de optimale grip bood. >>

<< We hebben twee dagen hard gewerkt en antwoord op enige problemen gekregen alhoewel er nog steeds een aantal vraagtekens bij bepaalde dingen open zijn. Nu ga ik eerst naar huis om energie te tanken voor het Imola weekend. >>

Of Melandri’s prestaties in Brno 2011 met Yamaha een goed omen voor Michael van der Mark en Yamaha betekenen staat nog in de sterren geschreven. Wel verliep de test voor het Pata Yamaha team naar wens.

De wisselende weersomstandigheden vonden de meeste teams best ideaal. De eerste dag was het zonnig en warm, de tweede duidelijk koeler en viel er af en toe wat regen.

Jammer genoeg werden er niet met transponders gereden en er geen tijden bekend gemaakt. << Door de verschillende weersomstandigheden konden we veel nuttige data verzamelen die we hier tijdens het raceweekend in Juni natuurlijk goed kunnen gebruiken. >> aldus van der Mark.

<< We hebben een goede basis set-up voor onze R1 kunnen vinden inclusief een goede overzetting van de gearing. Toen het de tweede dag koeler was hadden we gelijk meer grip en hebben dan ook veel met de elektronica en het chassis kunnen experimenteren. >>


Voor Michael van der Mark is het
Tsjechische Masaryk circuit en het podium aldaar niet nieuw, integendeel zelfs. De snelle Nederlander won hier in 2012 de toenmalige Europees Superstock 600 race op een ten Kate Honda! 

Ter herinnering: In het Superbike WK mogen de overzettingen van/in de versnellingsbak gedurende het lopende seizoen niet veranderd worden. Zodoende dat men middels tandwielen de overzettingen/gearing moet aanpassen om iets te veranderen!

Hoewel van der Marks Yamaha teamgenoot Alex Lowes pas sinds 2014 als permanente WorldSBK coureur onderweg is was deze test niet zijn debuut op het Brno circuit.

 

De Brit reed hier in 2011 op een Ten Kate Castrol Honda als invaller voor de geblesseerde Jonathan Rea. Lowes vertrok toen vanaf de 21e plaats en scoorde in de eerste race middels P15 zijn eerste WK punt. In de tweede race crashte de Brit.

<< Een goede test, vooral de tweede dag. >> Loofde de 27 jarige Yamaha coureur zijn crew. << We hebben vooral vooruitgang weten te maken wat de voorvork van de R1 betreft waardoor ik meer vertrouwen heb gekregen bij het ingaan van de bocht. >>

<< Hoewel het de tweede dag een stuk kouder was kon ik betere rondetijden rijden als tijdens de eerste dag. Ook de racesimulatie is veelbelovend. Echter in het midden en bochtuitgang moeten we ons nog verbeteren, daar hapert het nog. >>

Voor het wereldkampioensteam Kawasaki was deze test meer een functie test en ging het er meer om een goede basis afstelling/set-up te vinden voor het raceweekend 8 t/m 10 juni op het Masaryk circuit.

De technische voorsprong die Kawasaki en Jonathan Rea hadden is middels de nieuwe regels behoorlijk gekrompen maar niettemin voert de Noord Ier ook nu weer het WK aan.

Na vier events, 8 races, heeft Rea 30 punten voorsprong op zijn grootste rivaal in het WK: Chaz Davies (Ducati), sinds Rea’s overstap van Honda naar Kawasaki eigenlijk al bijna gewoon!

 

 

Niettemin is de situatie in 2018 duidelijk anders als dat nog in 2017 het geval was: Door de nieuwe regels moet ook de drievoudig wereldkampioen zich meer dan ooit inspannen en is gedwongen de hele race aan zijn limiet gaan. 

Kijken we even terug naar Assen dan zien we dat Rea tot in de laatste ronde met minimaal drie “belagers” te had wat dus duidelijk een ander beeld is als nog in 2017 en daarvoor. De Top 4 kwamen in Assen binnen 1,4 seconde over de finishlijn! 

Zoals gezegd, tijdens de Brno test werkte het team hoofdzakelijk aan het vinden van een goede afstelling/set-up van de Kawasaki ZX 10 RR om hun star te helpen om de komende races op de bovenste trede van het podium te klimmen.

<< Jonathan verlangt van ons een week, zacht rijdende motor die niet onberekenbaar reageert. Dus hebben we hier aan diverse delen en afstellingen gewerkt die deze balans mogelijk maken. >>  aldus Rea’s Crewchief Pere Riba. << Dit was een positieve test en ondanks de ons opgelegde beperkingen (Dorna reglement) maken we nog steeds progressie. Ondanks Jonathan's eerste en tweede plaats in Assen zoeken we natuurlijk permanent naar verbeteringen. >>

Voor Rea was het de eerste keer dat hij met de Kawasaki in Brno reed doch met Honda wist Rea hier in 2010 de eerste race te winnen om de tweede als tweede achter Max Biaggi (Aprilia) af te sluiten.

 << Daar we heel lang niet in Brno waren was het fantastisch hier opnieuw een aantal rondes te rijden. >>aldus de 31 jarige Noord Ier. << Natuurlijk hebben we hier naar een goede basis set-up gezocht en ook een goede compromis gevonden voor het komend raceweekend hier in Juni. >>

<< De eerste dag was het erg warm de tweede was het een stuk kouder wat ideaal was om te zien hoe de banden zich hier onder de verschillende omstandigheden gedragen. Voor de eerste training in Juni hebben we een goede basis set-up voorbereid. >>

Zetten we deze test op een rijtje zien we dat het meer een functie test was als eigenlijk een test wat nieuwe delen/componenten betreft. Ook dit heeft met de nieuwe reglementen te doen waarop we later nog op terug komen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |