image1

Kawasaki: Kritiek aan Dorna en FIM...

Ondanks dat drievoudig WorldSBK wereldkampioen Jonathan Rea op het Thaise Chang International Circuit Buriram middels een zege en een vierde plaats de WK leiding van Marco Melandri (Ducati) wist over te nemen neemt de kritiek van Rea, maar vooral van zijn werkgever Kawasaki, op de Dorna en FIM toe.

Aan de andere kant is het echter zo dat in zowel Australië als ook in Thailand het rijdersveld inderdaad schijnbaar dichter bij elkaar is gerukt. Daarmee lijkt het ook dat de overheersing van Kawasaki gebroken is!

Terwijl de ZX-10 RR van Rea en Sykes door de anderen op de lange rechte stukken relatief gemakkelijk in te halen waren lukte het de beide Britten niet of nauwelijks bij hun collega's hetzelfde te doen!

In plaats daarvan moesten de beide Kawasaki rijders het breekijzer tevoorschijn halen om middels brutale en harde uitrem manoeuvres hun concurrenten te passeren!

In de tweede race hebben we Rea meerdere malen op een manier zien inhalen die we lang niet hebben gezien! << Ik heb in Buriram slechts één rijder uit de slipstream kunnen inhalen en dat was uitgerekend mijn eigen teamgenoot! >> steunde Rea na de tweede race!

Deze "woeste manier" van inhalen door steeds laat en hard remmen werd Sykes in de eerste race noodlottig want door zijn oververhitte remmen viel de wereldkampioen van 2013 van P1 terug naar P6.

 


Jonathan Rea verging het in de tweede race niet veel beter dan Sykes maar de Champ wist er uiteindelijk nog een vierde plaats uit te slepen wat hem uiteindelijk de WK leiding opleverde. << We hebben een ongelofelijk goed chassis die het onze rijders veroorloofd extreem laat en hard te remmen. >> aldus Sykes Nederlandse crewchef Marcel Duinker.

<< In Thailand moest Tom door het gebrek aan motorperformance, dit door de van de Dorna voorgeschreven langzamere motor, dit door extreem laat en hard te remmen compenseren. Dat was gewoon teveel voor de remmen. Hier praten we over de laatste 1-2 procent of zo. >>

 

<< Als de remmen tot een bepaalde temperatuur goed functioneren maar dan ineens 10 graden warmer worden functioneren ze niet meer naar believen. Dit zijn slechts details maar maken net dat verschil uit wat je te kort komt. Wegens de hitte is Thailand sowieso al een nachtmerrie wat de remmen betreft. 2017 waren we aan het limiet en nu met de langzamere motor hebben we dit limiet overschreden! >>

Bijkomend probleem: Doordat de Dorna en de FIM een maximaal kostenplaatje hebben vastgelegd wat de remmen betreft moeten zowel Brembo als ook Nissin de verder ontwikkeling van hun producten uit eigen zak betalen. Sindsdien staat de ontwikkeling praktisch stil!

Complimenten aan Rea: Het hele paddock was het er in Thailand over eens dat Rea's zege in race 1 vooral terug te voeren is aan Rea's excellente rijkunst en de extraklasse die de Noord Ier op oproep aan de dag kan leggen!

Ook in alle bescheidenheid wil de regerend wereldkampioen dit niet waar hebben: << Over het hele weekend gezien waren er permanent vijf rijders die de speed hadden hier te winnen. Ik denk dat tijdens de eerste race mijn race-indeling de beslissende factor was, ik was snel en vooral constant. >> 

Met andere woorden: De Dorna heeft bereikt wat ze wouden? De Kawasaki dominantie is gebroken en alle tot dusver verreden races waren tot grote vreugde van de fans spannend?


<< Ja, het schijnt te functioneren, ik moest voor deze overwinning echt tot het uiterste gaan. >> aldus Rea verder, << Dat wil echter niet zeggen dat 2017 een zelfloper was. Ook toen moest ik elke ronde op de motor 100 procent geven. Ik won dan wel eens met een grote voorsprong maar ook daarvoor heb ik steeds alles moeten geven. >>

<< In principe is het nu precies hetzelfde alleen met dit verschil dat ik nu met slechts 1,5 seconde voorsprong over de finish kom! Ik zou al heel blij zijn als we minstens hetzelfde toerental zouden hebben als de andere viercilinder motoren! >> 

 


Ook Kawasaki projectleider Yoshimoto Matsuda bekritiseerd het verschil in toerentallen heftig. << Alle viercilinder motoren draaien 2018 14.700 rpm, alleen Kawasaki is terug gezet op 14.100 rpm. Dat zijn 600 omdraaiingen minder dan onze sterkste tegenstanders.

Daar komt bij dat als we opnieuw succesvol zijn we nog eens 250 toeren moeten inleveren! En dit alleen omdat wij van Kawasaki ons huisopgaven steeds goed gemaakt hebben waardoor we succesvol zijn. Maar oké, we hadden altijd al een vechtlustige instelling en geven nooit op. We have the Ninja Spirit! >>   

Nog een keer de toegestane toerentallen van 2018:

Motormerk                                Rpm 2017                   Rpm 2018            Tpm +/- 

Kawasaki ZX 10 RR         15.200            14.100      -1100 Tpm
Ducati Panigale R (Twin)  13.200            12.400    -800 Tpm
Yamaha YZF R6             15.000            14.700    -300 Tpm
Aprilia RSF 4 RF          15.800            14.700   -1100 Tpm
MV Agusta 1000 F4         14.500            14.700     +200 Tpm
BMW S 1000 RR             14.800            14.700    -100 Tpm
Honda CBR 1000 RR         14.350            14.300     -50 Tpm
Suzuki GSX R1000          14.800            14.700    -100 Tpm

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |