image1

Razgatlioglu's BMW-reis tot nu toe...

Door BMW gehaald om te winnen...

Donny 14.04.2024 - 18:30

Van de eerste streep op papier tot zijn eerste twee zeges met de BMW M1000RR, vier podiumplaatsen, na twee raceweekeinden is één ding wel duidelijk geworden: Toprak Razgatlioglu en BMW zijn vast van plan geschiedenis te gaan schrijven.

Na zijn eerste twee “BMW-zeges” op het Circuit de Barcelona-Catalunyain Spanje 3 weken geleden, en dat in zijn pas vierde race voor de Duitse auto-motorgigant, brengt Razgatlioglu het ROKiT BMW Motorrad WorldSBK fabrieksteam aan de Superbike-WK top.

Deze eerste zege kwam niet alleen veel vroeger als zijn eerste Yamaha-zege destijds maar zouden ook wel eens een voorteken kunnen zijn voor de dingen die nog gaan komen!

Toprak’s langjarige crewchef Phil Marron betoonde in een gesprek met WorldSBK.com uit dat hij en Toprak nog maar aan het begin van hun nieuwe avontuur staan en dat er nog veel te doen is.

Lopen we nog even snel door hoe het BMW-Razgatlioglu avontuur in 2023 van start ging.

22 mei 2023: Toprak ondertekend uit het niets bij BMW…

 


Met tot dan toe slechts één overwinning in het seizoen 2023 bood het Yamaha MotoGP™ Team de toen 26-jarige de kans om een MotoGP™ Yamaha M1 in het Spaanse Jerez te testen.

De “commentaren” vooraf waren niet echt positief vooral omdat Toprak, volgens de vele "kenners", zijn rijstijl behoorlijk zou moeten aanpassen om de MotoGP™ Yamaha M1 2023 aan de tand te kunnen voelen.

Nadat Toprak uit eigen overtuiging de “MotoGP™ deur” voor onbeperkte tijd heeft gesloten besloot de snelle Turk dat als hij dan toch in het WorldSBK zou blijven aan een nieuwe uitdaging toe is.

Die uitdaging werd prompt omgezet middels de "plotselinge mededeling" dat de 27-jarige voor 2024-2025 een contract bij BMW heeft ondertekend, één van de spectaculairste en meest sensationele transfers die dit kampioenschap tot dusver heeft meegemaakt waarschijnlijk!

1 juni 2023: “Ik hoop dat we wereldkampioen worden”.

Begin juni, net voor Misano-Italië, nam WorldSBK.com de gelegenheid waar om zowel met Toprak als ook met een aantal BMW-topmedewerkers over deze wel heel bijzondere deal te praten.


Toprak speelde goed op de hem gestelde vragen in en zei: << Ik zei dat als ik in het WorldSBK zou blijven ik een nieuwe uitdaging nodig ben. BMW is een goede motivatie voor mij en ik voel me nu al meer dan 100% gemotiveerd. >>

<< Actueel ben ik dan ook heel erg blij dat ik bij BMW heb ondertekend en verheug me op mijn nieuw team. Natuurlijk hoor ik ook de vele stemmen die zeggen: << BMW is geen “winning bike”, dat wordt niet gemakkelijk”. >>

<< Juist dat geeft me nog meer motivatie vooral om dat ik eigenlijk naar een heel klein aantal mensen luister en zoals ik al zei, ik voel me nu nog gemotiveerder: Mijn droom is om na mijn eerste zege gewoon zo te kunnen rijden zoals ik dat wil. >>

<< Het is ook goed mogelijk dat de BMW een winnende bike is. Zoals ik al zei: Dit is een grote droom voor mij en vooral een grote en nieuwe uitdaging. >>

BMW Nederlandse Motorsportdirecteur Marc Bongers deelde Razgatlioglu’s mening en voegde er met duidelijke woorden aan toe dat het tot dusver allemaal << Erg spannend >> is.

De commentaren: << Ik weet niet wat Toprak bij BMW kan bewerken maar misschien is hij het ontbrekende element. >>

 

De “overstap” van Toprak zorgde voor veel opschudding en leidde er uiteindelijk toe dat zijn overstap als zeer risicorijk (en dom) werd gezien en een paar van zijn rivalen zich schuwden zich niet met hun kritieken!

Scott Redding, die zijn plaats in het BMW-fabrieksteam voor Toprak moest ruimen, verklaarde niet te weten wat Toprak aan het BMW-project zou kunnen toevoegen!

Beide andere “Titanic-trio giganten, Alvaro Bautista (Ducati) en Jonathan Rea (Yamaha), stonden daarentegen open voor Toprak’s beslissing. Bautista prees het als "geen gek idee", terwijl Jonathan Rea zei dat Toprak #54 misschien wel de "ontbrekende schakel" is voor de Duitse fabrikant.

3 december 2023: Toprak`s eerste ronden met de BMW M1000RR- << De eerste ronden kon ik alleen maar glimlachen. >>

Vanwege zijn nog lopend Yamaha-contract had “Stoppie” pas 3 december 2023 de eerste mogelijkheid, Portimão-Portugal, kennis te maken met de BMW M 1000 RR.

Na een technisch probleem tijdens zijn eerste run kon Toprak kort daarna “echt” het circuit op. Zijn eerste woorden daarna: << De eerste ronden heb ik alleen maar geglimlacht. >> wat na zijn eerste try-out natuurlijk een "zegen" betekende.

Shaun Muir, BMW's teammanager, zei in verbinding met alle positieve reacties dat "onze tijd nu moet komen" en tot dusver schijnt de Britse teamchef gelijk te krijgen.

17 januari 2024: BMW-Teamvoorstelling in Berlijn/Duitsland: Een nieuwe ara 2024 begint en “onze missie is duidelijk”…

Het Duitse Berlijn was de locatie voor de onthulling van de kleurstelling van de wereldkampioen van 2021, samen met zijn goede vriend en Teamgenoot Michael van der Mark en het Bonovo Action BMW-team met Scott Redding en Garrett Gerloff.

Alle aanwezigen die het tijdens deze voorstelling over Razgatlioglu spraken, zoals Shaun Muir, Marc Bongers en technisch directeur Chris Gonschor, waren echter allemaal erg enthousiast over het nieuw ingeluide tijdperk van de Duitse auto/motorgigant.

Shaun Muir woorden waren dat Toprak een bepaalde kwaliteit aan het team toevoegt die we tot dusver misschien niet hadden", terwijl Marc Bongers uitlegde dat "de druk 2024 erg hoog is maar BMW niet onder deze druk bezwijkt en veel gas gaan geven.

Het was echter BMW’s nieuwe technische directeur Chris Gonschor die vanaf het begin de grote claim formuleerde: “De missie is duidelijk: << We willen de WK-titel. >>  Een duidelijke waarschuwing richting BMW's concurrentie dus...

Phillip Island/Australië 25 februari 2024: Razgatlioglu‘s eerste podiumplaats in zijn eerste BMW-weekeinde…
Na een sterke vijfde plaats in de eerste race wist de Turk in de TSP-race regerend wereldkampioen Alvaro Bautista (Ducati) in de laatste ronde op het rechte lange stuk, de ironie van de laatste races van 2023, middels een hogere topspeed, van P3 te “verdrijven” om als derde in zijn pas tweede race voor BMW te finishen!

Al met al een indrukwekkende prestatie van Razgatlioglu, jammer genoeg moest hij in de tweede race zijn BMW M1000RR middels, op p4 rijdend, middels een technisch defect al in de eerste ronde opgeven.

23 maart 2024 Barcelona/Spanje: Toprak's eerste zege: << Het was een droom…>>


In een echte klassieke World Superbike-race (triller), waarschijnlijk één van de mooisten die we de laatste tijd gezien hebben, stormde “El Turco” in een betoverende laatste ronde naar zijn eerste BMW-zege.

De Turk, wist in de laatste zes ronden een gat van ruim 4 seconden te dichten op WK-leider Nicolo Bulega (Ducati) die duidelijk teveel van zijn Pirelli-banden had gevergd.

Toprak omschreef deze eerste BMW-zege als een "droom" vooral ook omdat het ook zijn eerste zege op het Barcelona circuit was.

Het Spaanse circuit werd in het verleden als BMW's "slechtste circuit" beschouwd. Wat voor gedachten alle BMW-medewerkers wel mogen hebben gehad na "Stoppie's overwinning!!!

Barcelona/Spanje 24 maart 2024: Een Tissot Superpole race klassieker: << Dat was een Rossi-job…>>

Na opnieuw een intensief gevecht met Alvaro Bautista wachtte Razgatlioglu tot laatste ronde, laatste bocht, om de Spanjaard nog te verschalken en evenaarde daarmee Valentino Rossi's beroemde GP-zege op de Jorge Lorenzo tijdens de MotoGP™-evenement op dit circuit in 2009.

De #54 daverde als eerste over de streep gevold door de Italiaan Andrea Iannone (Ducati) die na Razgatlioglu’s “manoeuvre” bij Bautista “binnendoor glipte” en Bautista naar de derde plaats verwees.

Dat betekende voor de Spaanse wereldkampioen dat hij opnieuw verslagen werd door Razgatlioglu met het verschil dat het deze keer in een keihard gevecht in de laatste ronde gebeurde, iets dat sinds de TSP-race in het Argentijnse San Juan in 2022 niet meer gebeurde!

Hoe het verder gaat met Razgatlioglu en BMW gaan we komend weekend op de Drentse hei van Assen beleven…

WK-stand voor Assen/Nederland:

NICOLO BULEGA          ITA  Ducati    87
ALVARO BAUTISTA       ESP  Ducati    75
ALEX LOWES            GBR  Kawasaki  75
TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR  BMW       71
ANDREA IANNONE        ITA  Ducati    51
DANILO PETRUCCI       ITA  Ducati    47
ANDREA LOCATELLI      ITA  Yamaha    45
MICHAEL VAN DER MARK  NED  BMW       40
DOMINIQUE AEGERTER    SUI  Yamaha    34
GARRETT GERLOFF       USA  BMW       25
REMY GARDNER          AUS  Yamaha    19
MICHAEL RINALDI       ITA  Ducati    18
SAM LOWES             GBR  Ducati    18
AXEL BASSANI          ITA  Kawasaki  15
XAVI VIERGE           SPA  Honda     13
SCOTT REDDING         GBR  BMW       10
JONATHAN REA          GBR  Yamaha     8
IKER LECUONA          ESP  Honda      3
PHILIPP OETTL         GER  Yamaha     2
TITO RABAT            ESP  Kawasaki   1
BRADLEY RAY           GBR  Yamaha     1
Foto credit: WorldSBK, BMW, donnyfoto,com
2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |