image1

Axel Bassani Kawasaki: Een nieuw hoofdstuk begint...

18.02.2024 - 17:12

Na drie jaar lang opmerkelijke resultaten te hebben behaald met een Ducati V4R (Motocorsa Racing) verlaat ”El Bocia” de “rode duivels” om de komende twee jaar in de voetsporen te treden van Kawasaki-wereldkampioen Jonathan Rea bij Kawasaki.

We hebben voor het komende seizoen al een aantal opmerkelijke veranderingen gezien in het World Superbike WK en één daarvan is ongetwijfeld die van het Italiaanse talent Axel Bassani.

De 24-jarige heeft de moeilijke opgave 2024 in de voetsporen van Jonathan Rea te stappen die na zes wereldtitels op rij met de “Groenen” voor 2024 overgestapte de overstap naar Yamaha waagde.

Logischerwijze moet de tweevoudig independent kampioen van de laatste twee jaar 2024 nog het één en ander leren als "Rookie fabrieksrijder", hoewel Kawasaki niet helemaal nieuw is voor deze “jongsprons; Bassani won namelijk in 2016 de Europese Supersport Cup met de “Groenen”.

Bassani behoort dan wel tot de jongste rijders in het WorldSBK startveld maar heeft inmiddels bewezen dat hij klaar is voor grotere opgaven en bereid is zich te meten met de meest succesvolle coureurs op de startgrid van 2024.

Het verhaal tot nu toe: Bassani's weg naar boven...

 

Axel Bassani’s internationale carrière begon in 2015 bij Kawasaki in de toenmalige Europese Superstock 600 Cup waar hij middels een Wildcard inzet in het Franse Magny Cours tweede werd om het jaar erop, 2016, deze Cup te winnen.

In 2018 en 2019 reed hij met BMW en Yamaha in het Italiaans Superbike kampioenschap alvorens hij in 2021 met het Italiaanse Motocorsa Ducati-team terugkeerde op WK-niveau.

Het bleek al snel dat dit van rijder en team een goede greep was: Bassani wist op een nat Barcelona-circuit tijdens de eerste race, na aan de leiding te hebben gereden, een sterke tweede plaats te veroveren achter de Brit Scott Redding (Ducati).

Deze tweede plaats diende schijnbaar als katalysator voor de #47 om zichzelf verder te ontwikkelen om zo elk weekend met de top mee te kunnen.

Ook in 2022 en 2023 was Bassani in de top 10 te vinden waarbij hij vooral geïnspireerd werd door zijn rivaliteit met zijn landgenoot Michael Rinaldi die dat zitje “bezette” die hij graag wilde hebben: Die in het Aruba.it Racing Ducati-fabrieksteam!

Deze beide heren kwamen elkaar vooral in 2023 verschillende malen in het "vaarwater" met minder goede afloop van één van beide.


Bijvoorbeeld in Barcelona toen Bassani Rinaldi in de eerste race in de grindbak verwees, terwijl Bassani in Jerez de eerste race crashte na een “contact” met Rinaldi.

Hoe raar het kan lopen:  2024 volgt Rinaldi na zijn “ontslag” bij het Ducati-fabrieksteam Bassani op bij het Motocorsa Racing, iets wat zeker interessant gaat worden.

Na zes podiumplaatsen met de “rooien” te hebben behaald keert "El Bocia" de Ducati-familie de rug toe om 2024 met de “Groenen” de jacht, nu als officieel fabrieksrijder,  op nog meer podiumplaatsen te openen!

Wintertests: Omschakeling naar een viercilinder-lijnmotor beslissend.

Voor Bassani was het voor een aantal rijders, Scott Redding met BMW en Alvaro Bautista bij Honda waren de belangrijksten, een grote uitdaging van een V4 motor om te schakelen naar een viercilinderlijn motor, lukt dat Bassani beter?

Tot dusver heeft de 24-jarige zijn voorjaarstests gebruikt om aan de Kawasaki ZX-10RR te wennen, vooral wat het insturen van de bochten en het remmen betreft, is dit een grote verandering voor Bassani.

Na 15e te zijn geweest tijdens de Jerez/Spanje test drie weken geleden wist Bassani tijdens de Portugese/Portimão test op te schuiven naar de 12e plaats achter zijn teamcollega Alex Lowes.

Hoe dan ook, Bassani is naar eigen zeggen, niet echt een fan van testen of trainingssessies dus is het afwachten wat Bassani te bieden heeft als in Australië het vizier wordt dichtgeklapt en de lichten op groen gaan.

Eén ding is wel zeker: Waar Bassani zich ook in een groep bevindt, hij zal er geen twee keer over nadenken om een voor hem rijdende concurrent waar dan ook in te halen.

Bassani wacht nog op zijn eerste WorldSBK zege, maar wie weet helpen hem, als hem de omschakeling naar Kawasaki gelukt tenminste, een aantal upgrades via het Superconcessions-systeem om het gat naar de top te dichten.

Bassani's eerste gedachten:  << Als we hard blijven werken en in onszelf blijven geloven, komen we er wel. >>

Na zijn tweede test met de ZX-10RR in Jerez legde Bassani uit:  << Het is niet gemakkelijk omdat de Kawasaki een heel andere motor is dan de Ducati, maar stap voor stap, test voor test, beginnen we ons steeds beter te voelen. >>

<< Het is goed om een teamgenoot te hebben, (daarvoor was Bassani altijd alleen) want zo kunnen we samenwerken en kan ik iets leren over zijn rijgedrag. >>

<< Dat is mooi want je teamgenoot is namelijk ook je eerste tegenstander! We komen langzaam dichterbij Alex. We moeten nu gewoon genieten en de juiste manier vinden om ons voor te bereiden op het komende seizoen. >>

Vooruitkijkend op 2024:  << De druk is normaal: Net als vorig seizoen wil ik gewoon mijn best doen, dat is heel normaal voor mij. >>

<<  Ik ben echt heel erg blij om bij Kawasaki te zijn, een goed team, goede jongens. >>

<< Ik wil mijn eerste overwinning behalen, maar dat is niet eenvoudig omdat het niveau erg hoog is en tenslotte rijdt iedereen om te winnen. >>

2024 Provisional Permanent Entry Riders/Teams WorldSBK 2024:

1.   1 Alvaro Bautista        ESP Aruba.It Racing - Ducati          Ducati Panigale V4R 
2.  11 Nicolo Bulega          ITA Aruba.It Racing - Ducati          Ducati Panigale V4R
3.  55 Andrea Locatelli       ITA PATA PROMETEON YAMAHA             Yamaha YZF R1
4.  65 Jonathan Rea           GBR PATA PROMETEON YAMAHA             Yamaha YZF R1
5.  22 Alex Lowes             GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK     Kawasaki ZX-10RR
6.  47 Axel Bassani           ITA Kawasaki Racing Team WorldSBK     Kawasaki ZX-10RR
7.   7 Iker Lecuona           ESP Team HRC                          Honda CBR1000 RR-R
8.  97 Xavi Vierge            ESP Team HRC                          Honda CBR1000 RR-R
9.  54 Toprak Razgatlioglu    TUR ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team  BMW M 1000 RR
10. 60 Michael van der Mark   NED ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team  BMW M 1000 RR
11. 77 Dominique Aegerter     SUI GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team     Yamaha YZF R1
12. 87 Remy Gardner           AUS GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team     Yamaha YZF R1
13. 21 Michael Rinaldi        ITA Team Motocorsa Racing             Ducati Panigale V4R
14. 9  Danilo Petrucci        ITA BARNI Spark Racing Team           Ducati Panigale V4R
15. 31 Garrett Gerloff        USA Bonovo Action BMW                 BMW M 1000 RR
16. 45 Scott Redding          GBR Bonovo Action BMW                 BMW M 1000 RR
17.  5 Philipp Oettl          GER GMT94 Yamaha                      Yamaha YZF R1
18. 28 Bradley Ray            GBR Yamaha Motoxracing WorldSBK Team  Yamaha YZF R1
19. 53 Tito Rabat             ESP Kawasaki Puccetti Racing          Kawasaki ZX-10RR
20. 29 Andrea Iannone         ITA TEAM GO ELEVEN                    Ducati Panigale V4R
21. 14 Sam Lowes              GBR ELF Marc VDS Racing Team          Ducati Panigale V4R
22. 27 Adam Norrodin          MAS PETRONAS MIE Racing Honda         Honda CBR1000 RR-R
23. 95 Tarran Mackenzie       GBR PETRONAS MIE Racing Honda         Honda CBR1000 RR-R

Foto credit: Kawasaki - donnyfoto.com
2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |