image1

De PP Lijst van Barcelona: Bautista again, again and again…

Donny 20.05.2023 - 17:38

1: Alvaro Bautista (Ducati 62 Pt). Het wordt een beetje eentonig, wat echter niets aan de prestaties van de Spanjaard (en Ducati) afdoet, maar ook tijdens zijn thuismatch op het Circuit de Catalunya wist de WK-leider op consequente wijze alle drie de races te winnen.

Na Australië, Nederland en nu Spanje veroverde de regerend wereldkampioen voor de derde keer in 4 events het maximale puntenaantal van 62 punten en won daarbij 11 van de tot dusver 12 verreden races wat gewoon beresterk is natuurlijk.

Terwijl het aan de ene kant prachtig is de snelle Spanjaard toe te zien wordt het aan de andere kant echter een beetje een eentonig en dus zullen we maar hopen dat Yamaha en Kawasaki en “collega`s na hun succesvolle Misano (Italië) een antwoord hebben gevonden op het “Koningsduo” Bautista en Ducati!

2: Toprak Razgatlioglu (Yamaha 49 Pt). Net als Rea loopt ook “El Turco” een beetje achter de feiten aan wat de sterke combinatie Bautista en Ducati betreft en voor de Yamaha-fabrieksrijder zat er niet meer in dan 3 tweede plaatsen die hem 49 WK-punten opleverden.

De WK tweede vergrote zijn voorsprong op zijn Yamaha-teammaatje Andrea Locatelli, WK derde, van 14 naar 34 punten, maar kijkt zelf inmiddels al tegen een achterstand van 69 punten op WK-leider Bautista aan!

3: Andrea Locatelli (Yamaha 29 Pt). Na zijn grote greep in de Assense “Puntenpot”, 43 punten, moest de 26-jarige Italiaan op het Circuit middels een 4e, 7e en 3e plaats in de TSP-race in Spanje genoegen nemen met “slechts” 29 punten.

4: Jonathan Rea (Kawasaki 27 Pt). Zesvoudig Kawasaki-wereldkampioen Jonathan Rea reed andermaal alles uit de kast, maar het is gewoon niet genoeg om deze Bautista en Razgatlioglu te verslaan of beter gezegd het hoofd te bieden.

De Champ pakte in de eerste race nog een derde plaats, crashte tijdens de TSP race en werd vervolgens vijfde in de tweede normale race wat hem niet alleen de vierde plaats op deze lijst opleverde, maar ook de vierde, één paatsje winst dus, WK-plaats!

5: Dominique Aegerter (Yamaha 23 Pt). De Zwitserse WorldSBK rookie, tweevoudig Supersport wereldkampioen, veroverde met een 5e, 8e en een 6e plaats 23 kostbare WK-punten en middles zijn enorme continuïteit klom Aegerter op van de 8e naar de 6e plaats in het WK!

6: Iker Lecuona (Honda 23 Pt.)  Na zijn “armoedig” Assen weekend, waarin de Spanjaard geen enkel puntje wist te pakken, revancheerde hij zich in eigen huis met een 6e, en een 9e plaats en 23 kostbare WK-punten.

Na Assen was de 23-jarige teruggevallen naar de 13e WK-plaats maar na de Catalunya-ronde neemt hij actueel de 10e plaats in het WK in.

7: Xavi Vierge (Honda 19 Pt). Leguona's Honda-Teammaatje Xavi Vierge deed wat hij eigenlijk elke race doet: Niet opvallen maar wel punten scoren!

De snelle ex Moto2 coureur wist thuis in Barcelona met een 8e, 6e en 9e plaats 19 kostbare WK punten te pakken waarmee hij in het WK van de 9e naar de 8e plaats "opschoof"!

8: Michael Rinaldi (Ducati 18 Pt). Het Aruba.it Ducati fabrieksteam en Michael Rinaldi kenden in Spanje niet echt die “opleving” waarop hij en het Aruba.it fabrieksteam gehoopt hadden.

In de eerste race werd de 27-jarige Italiaan hard onderuit gereden door een overijverige Axel Bassani en ook tijdens de daarop volgende TSP race wist hij met een 8e plaats niet te overtuigen.

Als klap op de vuurpijl verloor de sympathieke Rinaldi in de tweede race in de laatste ronde en laatste bocht ook nog een zeker lijkende tweede plaats aan Toprak Razgatlioglu zodat hij Barcelona met “slechts” 18 punten verliet.

In het WK-klassement viel ”Ducati lieveling” Rinaldi terug van de 7e naar de 8e plaats en heeft nu de Zwitser Dominique Aegerter met één WK-puntje verschil (73 tegen 72) direct voor zijn neus!

9: Alex Lowes (Kawasaki 18 Pt). Ook Lowes had zich waarschijnlijk wat meer uitgerekend in Spanje, maar net als Rinaldi moest ook Lowes in de eerste race met een nul-ronde genoegen nemen.

Na zijn 0 in de eerste race wist de 32-jarige Brit zich middels een 4e en 5e plaats sterk te revancheren en nam net als Rinaldi 18 punten mee waardoor hij toch nog van de 10e plaats in het WK opklom naar de negende!

10: Garrett Gerloff (BMW 16 Pt). De Amerikaan wist als 9e, 10e en een sterke 7e plaats 16 WK-punten te vergaren, waarmee de enige BMW-rijder die in alle races WK-punten te veroveren.

Ook in het WK is Gerloff de best “genoteerde” BMW-coureur en Bonovo-BMW privatier verbeterde zich in Spanje van de 15e naar de 13e WK-plaats!

11: Axel Bassani (Ducati 14 Pt). De 23-jarige Italiaan kende een matig Spanje weekend waarbij hij zichzelf (en Michael Rinaldi) in de eerste race op brute wijze uit de race crashte om daarna middels een 10e en 7e plaats nog 14 punten te redden!

Ondanks zijn chadebegrenzing kon de "jonge wilde" niet verhinderen dat Champ Rea hem in Spanje, 100 tegen 91 punten, van de vierde plaats in het WK-klassement “verdreef”!

De Australiër Remy Gardner (Yamaha, P10, P13 en 0) nam als 12e negen WK-punten mee uit Spanje, terwijl de Duitser Philipp Oettl (Ducati, P11, P14 en P 13) als 13e op de PP-lijst 7 punten meenam.

De Brits Superbike Champion van 2022 en nu WorldSBK rookie Bradley Ray (Yamaha, P12, P15 en P14) pakte in Barcelona zijn eerste 4 WK-punten terwijl Ducati-routinier Danilo Petrucci met één keer een nul, een 12e en 11e plaats met 4 WK-punten onze PP Top 15 lijst volaamkt

BMW “pilot” Loris Baz (FRA) neemt met 3 punten de 16e plaats in, terwijl de Maleisiër Hafizh Syahrin twee punten voor zijn rekening neemt.

Michael van der Mark invaller en WorldSBK rookie Ivo Lopes liet zien uit het goede Superbike hout te zijn gesneden en zag zich beloond met één WK-puntje.