image1

Tom Sykes en Puccetti Kawasaki uit elkaar...

Donny 09.05.2023 - 10:16

Toen bekend werd dat WorldSBK wereldkampioen 2013 Tom Sykes 2023 zijn comeback in het Superbike zou maken waren de verwachtingen hoog gespannen in het Superbike wereldje.

Puccetti Kawasaki-teameigenaar Manuel Puccetti wou samen met de 37-jarige Sykes diens gouden tijden nog een keer doen “opbloeien”!

Maar jammer genoeg verliep Sykes comeback met Kawasaki heel anders als Sykes, Puccettide en de meesten van ons verwacht hadden wat echter niets veranderd aan het feit dat de samenwerking tussen Sykes en Kawasaki een successtory is en blijft.

De Brit kwam in 2010 van Yamaha naar de in een diep dal verkerende Japanse fabrikant, om vervolgens het jaar erop, 2011, een eerste zege voor de “groenen” te veroveren op de Duitse Nürburgring.

Het jaar erop, 2012, verloor Sykes met het minimaalste verschil ooit in de World Superbike geschiedenis van een halve WK-punt het kampioenschap aan MotoGP houwdegen Max Biaggi (Aprilia) om vervolgens in 2013 zelf wereldkampioen te worden.

Tussen 2012 en 2017 wist de combinatie Sykes-Kawasaki elk seizoen in de Top-3 te beëindigen en veroverde de charismatische Brit maar 34 raceoverwinningen en 114 podiumplaatsen: één keer met Suzuki, zes maal met BMW en 107 voor Kawasaki!Met zijn WK-titel in 2013 voor Kawasaki maakte de baardige Sykes een einde aan het 20-jarige "titelloze" tijdperk van de "Greens" die in 1993 hun eerste WK-titel met de Amerikaan Scott Russell vierden!

In 2015 haalde Kawasaki de Noord-Ier Jonathan Rea in het team die vanaf dat moment de goedlachse Sykes, 6 wereldtitels op rij, duidelijk in de schaduw stelde wat het begin van Sykes einde bij Kawasaki inluidde.

Na drie, 2019 t/m 2021, “middelmatige” jaren bij BMW waarin Sykes 6 podiums en 3 Tissot Superpole-zeges wist te behalen en 8e, 12e en 11e in het WK werd stapte Sykes, bij gebrek aan alternatieven in het WK, over naar het Brits Superbike kampioenschap.

Hier wist Mister Superpole (51!) echter alleen op zijn “paradecircuit” Donington Park met de MCE Ducati V4R een race te winnen, terwijl hij ondertussen druk was voor 2023 zijn comeback in het Superbike WK te organiseren.

De samenwerking met Kawasaki Puccetti Racing teambaas Manuel Puccetti leidde aanvankelijk dan ook tot grote euforie bij zowel Sykes als Puccetti (en de SBK fans) vooral omdat beide ervan overtuigd waren dat Sykes tot de ontwikkeling van de ZX-10RR kon bijdragen.

 


Helaas moest Sykes al snel pijnlijk ondervinden dat dit van Kawasaki’s kant niet in het geringste het geval was en dat hij niet over hetzelfde materiaal als beide fabrieksrijders Rea en Lowes kon beschikken!

In Australië, Indonesië en Assen schijnt het Puccetti-team er niet in geslaagd te zijn om een schijnbaar simpel elektronisch probleem (los contact) te repareren waardoor Sykes bike herhaaldelijk stilviel waardoor Sykes 7 van de eerste 12 races uitviel!

Pas in de negende race, race 2 in Assen, behaalde hij middels een 15e plaats zijn eerste en tot dusver enige WK-puntje waarbij hij echter erg werd geholpen doordat zes rijders voor hem tijdens de race crashten!

Duidelijk is echter ook dat als Sykes bike goed liep deze niet competitief genoeg was. Wat tegen Puccetti Racing spreekt is het feit dat Sykes zowel tijdens de winterpauze en de zesweeks pauze tussen Indonesië en Nederland niet één keer samen hebben getest!

Vanzelfsprekend groot was dan ook het deficit tussen Sykes en zijn collega’s en ook kon Sykes zijn sterkste discipline, het rijden van die ene snelle ronde in de Superpole, niet é´´en keer demonstreren.

De Superpole-recordhouder, 51 pole posities, moest in zijn comeback jaar 2023 genoegen nemen met de startposities 19, 17, 20 en 22, in één woord gezegd een drama dus.
Vandaag, 09.05.2023, kwam het zoals het komen moest: Tom Sykes en het team van Puccetti zijn het eens geworden over een wederzijdse beëindiging van het contract zodat ieders weer zijn eigen weg kan gaan.

Kort nadat Puccetti en Sykes hun "scheiding" bekend hadden gemaakt verkondigde het ROKiT BMW Motorrad Motorsport WorldSBK fabrieksteam dat Sykes vooraleerst in de BMW familie terugkeert om tijdelijk de plaats van de geblesseerde Michael van der Mark in te nemen.

Grootste verrassing van deze actie is het nieuws dat Sykes vooraleerst terugkeert naar BMW om tijdelijk de plaats van de geblesseerde Michael van der Mark in het ROKiT BMW Motorrad Motorsport WorldSBK Team in te nemen.
Zoals we aan het begin al schreven zat dit eraan te komen en was het slechts een kwestie van tijd wanneer het zou gebeuren.

Opmerkelijk is wel dat Sykes na zijn niet zo "gentleman-like" verlopen scheiding" tussen hem en BMW eind 2021 nu als vervanger van van der Mark terugkeert naar het Beierse team!

Wie bij Puccetti Kawaaki de plaats van Sykes gaat innemen is actueel nog niet bekend, één van de kandidaten schijnt de Fransman Lucas Mahias te zijn die afgelopen weekend in Barcelona, 16e en 13e, de geblesseerde Turk Can Öncü in de Supersport verving…

We gaan dit nauwlettend in de gaten houden en blijven ondertussen voor de sympathieke Brit het beste hopen...

 

 

 

Foto credit: donnyfoto.com

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |