image1

De Puntenpakkers van Indonesië: Twee WK puntjes winst voor Toprak...

Donny 17.03.2023 - 19:21

Na een spannend en spectaculair raceweekend op het Pertamina Mandalika International Street Circuit twee weken geleden, 3 t/m 5 maart, kijken we nog snel even terug naar de stand van zaken wat de puntenverdeling betreft.

Nuchter gezien telde de Mandalika ronde eigenlijk maar twee grote winnaars: Toprak Razgatlioglu (Yamaha) met 52 punten en WK-leider Alvaro Bautista (Ducati) die 50 punten meenam uit Indonesië.

De 26-jarige Turk klom na zijn 2 tweede plaatsen en zijn winst in de TSP race in het klassement op van de zesde naar de tweede plaats in het WK en liep 2 kostbare WK puntjes in op regerend wereldkampioen Álvaro Bautista.

Net als al in Australië wist Razgatlioglu ook hier de Tissot-Superpole op zijn naam te schrijven doch tijdens de races was het andermaal Bautista degene die de toon aangaf en als de Spanjaard tijdens de TSP race niet was gecrasht had hij waarschijnlijk net als in Australië alle drie de races gewonnen!

Intussen is “Stoppie” op de tweede WK-plaats aangekomen en de Turk wist zijn achterstand op Bautista van 39 naar 37 te verkleinen terwijl hij in het WK-klassement nu 5 punten voor zijn sterke Yamaha-teamgenoot Andrea Locatelli staat.

Locatelli scoorde op het Mandalika circuit, 3e in race en 2e in de TSP race, voor het eerst in zijn carrière twee podiums in één weekend waardoor de 26-jarige Italiaan niet alleen de 3e plaats op de PP-lijst inneemt maar ook in het WK 2023!

Een andere grote Indonesië-winnaar is ongetwijfeld Team HRC (Honda) coureur Xavi Vierge die na afloop van de tweede hoofdrace voor het eerst in zijn WorldSBK-carrière als derde mee mocht op het podium.

De 25-jarige Spanjaard veroverde met een 7e en 6e en 3e plaats 29 WK waardoor hij in het WK niet alleen van de 10e naar 7e plaats opklom maar ook in het WK voor het eerst in zijn carrière voor zijn Honda-teammaatje Iker Lecuona belande!

Als vijfde op onze PP-lijst duikt werelds beste Superbike privérijder Axel Bassani (Ducati) op die met de plaatsen 4, 8 en vijf 26 WK-punten aan zijn conto toevoegde.

De 23-jarige Italiaan was in alle races op podiumkoers, ging tijdens de TSP-race zelfs aan de leiding, en schoof middels deze sterke resultaten, ten koste van zijn landgenoot Michael Rinaldi op naar de 4e plaats in het WK.

Beste “Indonesian-Rookie”, voor wie hem tenminste als rookie wil zien, werd Ducati-routinier Danilo Petrucci die middels een 5e en 6e plaats in beide “hoofdraces” met 21 WK-punten de 5e plaats op deze PP-lijst inneemt.

De 32-jarige Italiaanse ex-MotoGP coureur klom in het WK-klassement op van de 9e naar de 8e plaats in de tussenstand maar moet in het Independent klassement Axel Bassani met  een verschil van 15 punten voor zich dulden.

Pas als 7e op deze PP-lijst volgt Ducati’s “eigenkweek” Michael Rinaldi die met zijn Aruba.it Ducati factory-crew een bitterslecht slecht Mandalika weekend achter de rug heeft.

De 27-jarige Italiaan crashte gelijk in de eerste bocht van de eerste race, werd 7e in de TSP race om vervolgens tijdens de tweede hoofdrace belangrijke WK-punten weg te werpen door op een zekere 2e plaats rijdend in de laatste ronde in de fout te gaan waardoor hij terugviel naar P4!

Rinaldi kwam als WK 4e naar Indonesië maar reist als WK vijfde terug naar Italië en kijkt nu tegen een achterstand van 6 punten aan op de man die aan zijn zitje bij Ducati-fabrieksteam knaagt: Axel Bassani.

Kan Alex Lowes (Kawasaki) zich vaak niet over pech beklagen zo was het deze keer eigenlijk precies andersom, hoewel hij met zijn 16 WK-punten natuurlijk niet echt zal juichen!

De Brit was beide malen eng bij de “rode vlag” situaties betrokken maar de snelle Brit wist beide malen het “noodlot” te pareren met als hoogtepunt een derde plaats in de TSP.

In beide andere races scoorde de Brit een magere 10e en 13e plaats wat natuurlijk veel te weinig is voor een Kawasaki-Factory rijder.

Ondanks deze twee “flopresultaten” klom de 32-jarige Lowes in het WK van zijn miserabele 15e plaats op naar een even zo miserabele 12e plaats in het WK-klassement, andermaal geen echt goede start in een nieuw seizoen!

Nog slechter als Lowes verging het zijn Kawasaki-teamgenoot Jonathan Rea die in de eerste race een matige 9e plaats veroverde en zich daarna zelf uit de uit de tweede race crashte.

Ook tijdens de TSP race, normaal één van zijn sterken, kwam de zesvoudig wereldkampioen niet verder dan een P4 waardoor hij het Indonesië weekend als 9e met 13 WK-punten op deze PP-lijst afsloot en ook in het WK terugviel van de 3e naar de 6e plaats!

WorldSBK Rookie en tweevoudig Supersport wereldkampioen Dominique Aegerter wist met solide resultaten, P8, 12 en 11, opnieuw 12 kostbare WK-punten te veroveren en neemt zowel op deze PP-lijst als ook in het WK de 10e plaats in.

De plaatsen 11 t/m 15 op de PP-lijst worden ingenomen door 11: Michael van der Mark (BMW 12Pt), 12: Iker Lecuona (Honda 11 Pt), 13: Remy Gardner (Yamaha 9 Pt) 14: Garrett Gerloff (BMW 7 Pt) en 15. Scott Redding die met zijn BMW ook 7 punten “veroverde”.

Michael van der Mark was goed onderweg in Indonesië en pakte in de eerste race een beresterke 6e plaats en ook in de TSP race, 8e, was de Nederlander goed onderweg.

Doch tijdens de tweede race vloog de Nederlander per Highsider hard van zijn BMW en brak zich daarbij zijn pink en ringvinger van linkerhand waardoor het voor de Nederlander over en uit was op het Mandalika racecircuit.

Van de 19 rijders die in Indonesië punten scoorden gingen de laatste punten aan: 16: Loris Baz (BMW 5Pt), 17: Philipp Öttl (Ducati 3 Pt, 18: Lorenzo Baldassarri (Yamaha) 3 PT en als 19e de Maleisiër Hafizh Syahrin (Honda) die 1 WK puntje meenam.