image1

WorldSBK voor sponsoren lonender dan de MotoGP???

Donny 07.01.2023 – 12:13

Het Superbike WK geniet de laatste jaren een steeds groter wordende populariteit, in 2021 brachten de duels tussen Toprak Razgatlioglu (Yamaha) en Jonathan Rea (Kawasaki)de SBK fans menigmaal in extase.

Het afgelopen seizoen voegde de latere wereldkampioen Alvaro Bautista (Ducati) zichzelf aan dit duo toe wat voor nog meer spanning en spektakel zorgde.

In een directe vergelijking met de MotoGP wist de WSBK zich na al in 2021 ook in 2022 goed te verkopen.

In een gesprek met het Duitse Motorsport-Total probeert Yamaha Team Manager Paul Denning de stijgende populariteit van het WorldSBK en de stagnerende interesse aan de MotoGP uit te leggen.

Een groot punt is volgens de Brit vooral dat de MotoGP tot nu toe slechts één race per weekend rijdt terwijl de Superbike fans met drie races aanzienlijk meer race-actie wordt geboden.

<< Het formaat met drie races per weekend is heel spannend en vooral de tien ronden durende Tissot Superpole-race biedt spannende en spectaculaire duels.>> noemt Paul Denning als één van de redenen voor de stijgende belangstelling van de fans.

Vanaf het seizoen 2023 rijden ook de “MotoGP stars”, hoewel een aantal rijders er op tegen zijn, op zaterdag een sprintrace maar dan de helft van het aantal ronden van een normale race.
<< Een ander belangrijk punt is dat de rijders in het Superbike WK elkaar beter kunnen inhalen en een directe counter meestal altijd mogelijk is. >> benadrukt de teamchef.

<< Daarom zien we in het WorldSBK gevechten met drie of vier of zelfs nog meer inhaalmanoeuvres per ronde. In de MotoGP is dat momenteel, vanwege de vele technische reglementen/vereisten erg moeilijk. >> lijkt me aldus de Yamaha teambaas.

<< Vanuit het oogpunt van de fans zie je met Toprak Razgatlioglu (Yamaha), Jonathan Rea (Kawasaki) en Alvaro Bautista (Ducati) drie totaal verschillende karakter types op drie totaal verschillende bikes in het Superbike WK. >>


<< Terwijl in de MotoGP met pure prototypes word gereden, waarvan de meeste überhaupt niets meer gemeen hebben met de productiemodellen, is dat bij de Superbikes heel anders. >>

<< Hier kunnen de fans hun bikes identificeren met de bikes van bijvoorbeeld een Toprak, Jonathan en Alvaro, ook als ze een Multistrada of een Tracer bij de dealer kopen blijft deze identificatie. >> erkent Paul Denning.

< Op veel circuits ging het hard ter zake tussen bovengenoemde drie Superbike “Superstars” en werd er behoorlijk geduwd, geramd en gecrasht zoals bijvoorbeeld in Assen en Magny-Cours (Frankrijk).

Een ander voordeel is natuurlijk dat het de Superbike fans middels het open paddock systeem en zijn doorlopende paddockshows in tegenstelling tot het MotoGP paddock hun favoriete coureurs van heel dicht bij mogen beleven. 

<< Qua puur entertainment waren de World Superbike races in 2022 spannender als de MotoGP races. >> is Dennings overtuiging.

<< De combinatie van de aerodynamische bouwwijze, de elektronica en de extreem hoge snelheden in de MotoGP zorgen voor veel turbulentie, een situatie die bijna doet denken aan de Formule 1. >>

<< Voor mij ziet het er zo uit dat de genoemde technische “snufjes” de rijders aan hun limiet brengen waardoor het steeds moeilijker wordt om met elkaar te vechten. >>
<< In het Superbike WK is dat anders, de combinatie van Pirelli-banden en de verschillende karakters van de productiemotoren geeft de rijders meer speelruimte. >> vergelijkt Denning.

Zijn de MotoGP boys te lief voor elkaar?


<< Een ander punt is dat het de MotoGP ontbreekt aan karakterkoppen zoals een Valentino Rossi, Marc Marquez, Jorge Lorenzo of een Cal Chrutschlow. 

<< Quartararo is een ongelooflijk goede en snelle coureur en daarbij ook een aardige vent met een groot karakter die zich een naam heeft opgebouwt. >> peinst Denning. 


<< Maar voor de fans zou het eigenlijk een groot verschil moeten maken of Fabio of één van de andere coureurs wint maar dat is juist niet meer het geval omdat de fans minder interesse hebben aan een zege van Fabio als toen aan de rivaliteit tussen een Rossi en Marquez. >>

Anderzijds herinnert de Yamaha teambaas zich aan de Grand Prix van Assen toen Quartararo (Yamaha) in botsing kwam met Aleix Espargaro (Aprilia).

<< Aleix heeft in Assen laten zien dat je ook met een MotoGP bike kunt inhalen, hij was duidelijk sneller dan alle anderen, van P15 naar P4, en ploegde zich letterlijk door het hele veld. >>

<< Dus kun je niet zeggen dat er in de MotoGP geen inhaalmanoeuvres zijn. >>

<< Ik ken Aleix en Fabio niet echt goed genoeg, maar het lijkt me dat het beide heel erg aardige kerels zijn. >>

<< Na de race verontschuldigde Fabio zich dan wel bij Aleix die dat ook accepteerde maar was het niet beter geweest dat ze elkaar na de race in de haren waren gevlogen om zo meer opmerkzaamheid bij de fans te verwekken? >> vraagt Denning zich af?

<< Zonder die bittere rivaliteiten krijg je nooit de volle aandacht die bv een Rossi en Marquez hadden of actueel bijvoorbeeld een Bautista, Razgatlioglu en een Reau. >> is de ervaren teambaas van mening.

Het Superbike WK biedt misschien niet de glamour en technische verfijning de MotoGP maar het op “normale” productiemotoren gebaseerde kampioenschap inspireert zijn fans met veel spanning, sensatie en raceacties.   
                                                                                                        
Het racen met deze “normaal koopbare” bikes en de veel lagere kosten inspireert niet alleen de fans maar bied volgens Denning ook steeds betere alternatieven voor sponsoren in verhouding tot de MotoGP! 

<< Actueel is het Superbike wereldkampioenschap waarschijnlijk de spannendste en beste motorraceserie ter wereld. >> aldus Denning in een interview met het Duitse Motorsport.com.


<< Het WorldSBK ontwikkeld zich als een zeer effectief platform wat sponsoring betreft in verhouding tot de MotoGP en dat betreft niet alleen Yamaha maarook alle involveerde partners/sponsoren.  >>

<< We zijn geen Formule 1 en ook geen MotoGP wat kosten betreft maar de betrokken investeerders/sponsors krijgen een zeer goed rendement op hun investering in het WorldSBK. >>

Denning, vroeger teammanager van het Suzuki MotoGP team, weet als geen ander dat het runnen van een WorldSBK team veel ervaring, geduld en werk vergt. << Het zijn grote uitdagingen met ook veel kansen. >> zo Denning. >>   
                                                                                                           
Het Yamaha Superbike fabrieksteam speelt budgettair in verhouding tot de MotoGP een “ondergeschikte” rol bij Yamaha Europe.

<< De verschillende budgets in de verschillende kampioenschappen worden jaarlijks nieuw gedefinieerd. >>

Logischerwijze wil iedereen natuurlijk het grootste budget en meer steun van de fabriek, iets wat elk jaar beter wordt trouwens. >> verheugt zich Denning die tevreden is met de huidige situatie.

De kwaliteit van het deelnemersveld is beduidend beter dan nog een paar jaar geleden en ook wat de toeschouwers aantallen betreft beleefd het Superbike WK een gezonde opwaartse trend.


<< Afgelopen seizoen, 2022, zag de situatie er veel beter uit dan beide voorgaande jaren (Corona). >>

<< We hadden afgelopen seizoen 24 rijders aan de start waarvan het grootste gedeelte op concurrentwaardige bikes reed en mee om de punten konden strijden. >>

<< De kwaliteit van het deelnemersveld heeft zich aanzienlijk verbeterd waarbij alle betrokken fabrikanten niet alleen de fabrieksteams maar ook de privéteams goed ondersteunen. >> aldus een schijnbaar tevreden Denning. 


Ookal heeft het WorldSBK de Corona pandemie schijnbaar goed doorstaan en op de juiste weg is bieden zich voor de komende jaren alweer nieuwe uitdagingen aan.

<< De navraag in de motorfietsbranche is erg groot doch het aanbod is in verhouding tot de navraag relatief klein. >>

<< De actuele inflatie heeft echter tot gevolg dat onze klanten minder geld te besteden hebben en dat is iets wat ons op korte termijn wel eens zou kunnen inhalen. >> is Denning`s voorspelling... 

Hoe het verder gaat met onze "Europa politiek" (het "bedonderen" van de burgers) en de huidige inflatie is moeilijk te voorspellen, wel is het zo dat onze kosten wat hotels, huurauto's en vliegtickets betreft nu al met minsten 20% zijn gestegen...

FIM World Superbike deelnemers 2023:

1.  19 Alvaro Bautista        ESP  Aruba.It Racing - Ducati          Ducati Panigale V4 R 
2.  21 Michael Ruben Rinaldi  ITA  Aruba.It Racing - Ducati          Ducati Panigale V4 R
3.  54 Toprak Razgatlioglu    TUR  Yamaha WorldSBK Team              Yamaha YZF R1
4.  55 Andrea Locatelli       ITA  Yamaha WorldSBK Team              Yamaha YZF R1
5.  22 Alex Lowes             GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK     Kawasaki ZX-10RR
6.  65 Jonathan Rea           GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK     Kawasaki ZX-10RR  
7.   7 Iker Lecuona           ESP  Team HRC                          Honda CBR1000 RR-R  
8.  97 Xavi Vierge            ESP  Team HRC                          Honda CBR1000 RR-R
9.  45 Scott Redding          GBR  ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team  BMW M 1000 RR
10. 60 Michael van der Mark   NED  ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team  BMW M 1000 RR  
11. 47 Axel Bassani           ITA  Motocorsa Racing                  Ducati Panigale V4 R
12. 31 Garrett Gerloff        USA  Bonovo Action BMW                 BMW M 1000 RR
13. 76 Loris Baz FRA          BMW  Bonovo Action BMW                 BMW M 1000 RR
14. 77 Dominique Aegerter     SUI  GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team     Yamaha YZF R1
15. 87 Remy Gardner           AUS  GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team     Yamaha YZF R1  
16.  5 Philipp Oettl          GER  Team GoEleven                     Ducati Panigale V4 R
17. 66 Tom Sykes              GBR  Kawasaki Puccetti Racing          Kawasaki ZX-10RR
18.  9 Danilo Petrucci        ITA  Barni Spark Racing Team           Ducati Panigale V4 R
19. 28 Bradley Ray            GBR  Motoxracing WorldSBK Team         Yamaha YZF R1 Yamaha
20. 35 Hafizh Syahrin         MAS  MIE Racing                        Honda CBR1000 RR-R
21. 51 Eric Granado           BRA  MIE Racing                        Honda CBR1000 RR-R
22. 52 Oliver Konig           CZE  Orelac Racing Verdnatura          Kawasaki ZX-10RR
23. 34 Lorenzo Baldassari     ITA  GMT94 Yamaha                      Yamaha YZF R1

 

2023  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |