image1

FIM WorldSSP 2023: Wie, wat en waar 2023...

World Supersport 2023: Honda's met comeback, veel zitjes met vraagtekens…

Donny 12.12.2022 - 09:48

Naast Yamaha, Kawasaki, Ducati, Triumph en MV Agusta keert 2023 werelds grootste motorfiets fabrikant Honda terug in het wereldkampioenschap Supersport.

Honda was voor het laatst in deze klasse onderweg in 2020 met het PTR Dynavolt Honda team van de Brit Simon Buckmaster die echter zonder hulp uit Japan kansloos waren met de “antieke” Honda CBR600RR!

Honda’s laatste zege in deze klasse stamt alweer uit oktober 2016 toen de Britse regenspecialist Kyle Smith de laatste race van het seizoen in het Arabische Katar wist te winnen.

De Japanse motorgigant veroverde echter van 2003 t/m 2010 maar liefst 8 WK titels op rij in het Supersport 600 WK terwijl Michael van der Mark (ten Kate Racing) in 2014 de 9e en laatste WK titel voor het Japanse veroverde.

Met Honda's plotselinge comeback telt deze altijd spectaculaire en spannende categorie voor het seizoen 2023 maar liefst zes verschillende motormerken, prachtig natuurlijk.

Echter wat het aantal deelnemers voor 2023 betreft moeten we schijnbaar voorzichtig zijn.

Er wordt bij de Dorna schijnbaar heftig gediscuteerd/gewerkt het aantal permanente rijders in dit prachtige WK drastisch te “reduceren”.

Hier zou het er met name omgaan de enorm gestegen vrachtkosten wat vooral de overzee races betreft, hier ondersteund de Dorna de teams financieel, te zinken.

Het “uitlekken” van dit gerucht is er waarschijnlijk de grootste oorzaak van dat veel teams onzeker zijn wat hun toekomst in dit WK betreft en niet weten of ze 2023 überhaupt nog van de partij zullen zijn en bij een ja: Met één of twee rijders

Als dit gerucht zou kloppen is het uiterst merkwaardig dat naast de bestaande teams van Yamaha, Kawasaki, Ducati, Triumph en MV Agusta bijvoorbeeld Honda, een nieuw Aziatisch Yamaha team en Puccetti Racing met nieuwe teams komen opdagen. 


Verder met Honda's comeback: In eerste instantie zou het Evan Bros.WorldSSP Yamaha Team het Honda team “begeleiden” doch het Italiaanse team trok zich op het laatste moment terug en blijft Yamaha trouw.

Sinds afgelopen week is het vrijwel zeker dat het MIE Racing Honda Team van Midori Moriwaki 2023 naast de twee Superbikes, Hafizh Syahrin en Eric Granado, ook twee HRC 600 machines aan de start zal brengen.


Doch gezien het feit, iets waarover de teams nog steeds niet geinformeerd zijn, dat er komend seizoen minder startplaatsen beschikbaar zijn zal Mie Racing Honda niet als nieuw team aantreden.

Het team gaat 2023 samenwerken met het Spaanse MS Racing een team dat de afgelopen seizoen nog met Yamaha onderweg was in deze klasse.

Als rijders heeft het Mie Honda Team British Superbike kampioen 2021 Tarran Mackenzie weten te strikken terwijl de tweede CBR 600RR bemand gaat worden door de Maleisiër Adam Norrodin. 
                                                                                                   
Voor de 27 jarige Brit, al vele jaren bij Yamaha, is dit natuurlijk een optimale gelegenheid om zich middels topresultaten in het WorldSSP aan te bevelen bij het officiële (Team HRC) Honda Superbike team!

MV Agusta heeft voor 2023 de uit het MotoGP paddock (Moto2) stammende Duitser Marcel Schrötter gecontracteerd die samen met het Turkse talent Bahattin Sofuoglu (19) het Italiaanse “Nobelmerk” zal vertegenwoordigen.

De Fin Niki Tuuli, winnaar van de eerste race in Indonesië, bezorgde MV Agusta 2023 in Indonesië hun eerste zege sinds Roberto Rolfo in Australië 2017, tekende afgelopen week bij het Triumph-fabrieksteam als opvolger van de Italiaan Stefano Manzi.



Het Italiaanse Kawasaki Puccetti Racing team blijft Kawasaki's “reverentieteam” in het Supersport WK doch i.p.v. twee rijders blijft 2023 alleen WK derde Can Alexander Öncü (TUR) aan boord.

Ondanks dat Öncü’s teamgenoot Yari Montella, WK 7e,  de enige Kawasaki rijder is die in 2022, (Australië race 1) een race wist te winnen moest de Italiaan zich voor 2023 een nieuw team zoeken.

Aanbiedingen had de 22-jarige Italiaan schijnbaar genoeg doch deze week maakten Barni Spark Racing Team en Montella bekend dat men het voor 2023 eens is geworden en Montella 2023 op de Barni Ducati rijdt.

Kawasaki Puccetti Racing teameigenaar Manuel Puccetti is tevens hoofdaandeelhouder van Motozoo Kawasaki die 2023 met de Australiër Luke Power en de Brit Tom Booth-Amos zullen uitrukken.

Naast Puccetti Kawasaki Racing en Motozoo Kawasaki heeft de Italiaanse teambaas nog blitzsnel een nieuw team, Vince 64 by Puccetti, in het leven geroepen om de Schot John McPhee, die 2023 met zijn 29 jaar te oud (maximaal 28) voor de Moto3 is, met Kawasaki in het WorldSSP te halen.

Het Belgische MTM Kawasaki Team blijft komend seizoen actief in de WorldSSP categorie en heeft zich voor 2023 opnieuw verbonden met de Spaanse “Coming Man” Adrian Huertas.

Van de vele Yamaha teams zijn alleen de Spanjaard Jorge Navarro (ten Kate Racing) en Valentine Debise bij het Franse GMT94 Yamaha team zeker van een zitje voor 2023.

Erg interessant is natuurlijk ook wie 2023 de plaats van de vicewereldkampioen van 2022 Lorenzo Baldassarri, die overstapt naar de Superbikes, in het Evan-Bros-Team (Yamaha) gaat innemen.

Teamchef Fabio Evangelista wil echter niet in rijders investeren, integendeel zelfs: Om voor het Evan-Bros-Team te mogen rijden betekend dat een rijder (veel) geld moet meenemen. 

Het sinds 2018 tot de absolute topteams behorende team, 2 wereldtitels, maakten deze week bekend 2023 in zee te gaan met 28-jarige Italiaan Andrea Mantovani. 

Zoals al gezegd: Ondanks dat de Dorna 2023 het aantal rijders/team wil “reduceren” heeft zich met Yamaha Thailand een nieuw aangemeld die komend seizoen met twee jonge Aziatische aan het SSP WK deel willen nemen!

Het Thaise team zal trouwens vanuit het Nederlandse Nieuwleusen opereren waarbij het Aziatische team gebruik gaat maken van zowel door Ten Kate Racing geprepareerde Yamaha YZF-R6 bikes als ook van diens race-ingenieurs.

Terwijl tweevoudig WorldSSP wereldkampioen Dominique Aegerter “promoveert” naar het Superbike WK neemt de uit het MotoGP (Moto2) paddock komende Spanjaard Jorge Navarro diens plaats in bij het succesverwende Ten Kate Racing Yamaha team.
Wie 2023 de ten Kate box met de Spanjaard gaat delen is actueel niet bekend, de belangrijkste namen die hiermee in verbinding worden gebracht zijn die van Bradley Smith (GBR), Stefano Manzi, Marcel Brenner (SUI) en Glenn van Straalen (NED).

Nou we toch bij de Nederlanders zijn: Bij het EAB Racing Team (Yamaha) van Ferry Schoenmakers heeft de 21-jarige Deen Simon Jespersen voor het seizoen 2023 ondertekend.

Naar het schijnt is teambaas Schoenmakers vast van plan komend seizoen met twee rijders uit te rukken (Marcel Brenner?): Ook hier is natuurlijk de vraag hoe dit in de “nieuwe plannen” van de Dorna zou moeten passen?


Bij de drie "Hoofd Ducati-Teams" Aruba.it (Nicolò Bulega), Althea Racing (Federico Caricasulo) en Orelac (Raffaele de Rosa) blijft alles bij het oude en blijven alle drie de rijders aan boord.

Anders is dat bij Oli Bayliss, zoon van Superbike legende Troy Bayliss, de Australiër kreeg deze week te horen dat zijn plaats bij Barni Racing 2023 wordt ingenomen door Kawasaki’s enige racewinnaar Yari Montella (ITA).

FIM WorldSSP 300 wereldkampioen 2021 Jeffrey Buis keert na een minder succesvol WorldSSP seizoen terug in het SSP 300 WK en dat waarschijnlijk met het team waar hij 2021 wereldkampioen mee werd: MTM Kawasaki.

Een aantal teams zullen er 2023 niet meer bij zijn waarvan het bekendste waarschijnlijk het Finse Kallio Racing (Yamaha) team is die in 2018 met de Duitser Sandro Cortese WorldSSP 600 wereldkampioen werden.

Dan zijn er nog een aantal rijders die we 2023 niet terug zien in dit prachtige WK waarvan de bekenste waarschijnlijk Supersport icoon Jules Cluzel is.

De succesvolle en taaie 34-jarige Fransman veroverde 3 keer het vicewereldkampioenschap in deze klasse en pakte ook 3 keer derde in het WK Supersport 600!

Adieu en Merci Jules, voor ons van donnyfoto.com was je steeds een aangename tijdgenoot en we hopen je dan ook nog vaak te zien in het WorldSBK paddock....



 

 

 

 

 

 


Teams & Rijders FIM WorldSSP 2023:

Ten Kate Racing Yamaha:           Jorge Navarro (ESP) Stefano Manzi(ITA)
Evan Bros.WorldSSP Yamaha Team:   Andrea Mantovani (ITA) Stefano Manzi (ITA)? Peter Sebestyen (HUN)?     
Kawasaki Puccetti Racing:         Can Alexander Öncü (TUR).
Vince 64 by Puccetti Kawasaki:    John McPhee (GBR).
Aruba.it Racing Ducati SSP:       Nicolo Bulega (ITA).
Althea Racing:                    Federico Caricasulo (ITA).  
Dynavolt Triumph:                 Niki Tuuli (FIN), Harry Truelove (GBR).
Orelac VerdNatura (Ducati:        Raffaele de Rosa (ITA) 
EAB Racing Team (Yamaha):         Glenn van Straalen (NED)
MV Agusta Reparto Corse:          Marcel Schrötter (GER), Bahattin Sofuoglu (TUR).
Motozoo Kawasaki:                 Luke Power (AUS), Thomas Booth-Amos (GBR).
D34G Ducati:                      Maximilian Kofler (AUT) Oli Bayliss (AUS).
Mie MS Racing Honda Team:         Tarran Mackenzie (GBR), Adam Norrodin (MAL).
MTM Kawasaki:                     Adrian Huertas (ESP).
Prodina Kawasaki:                 Yuta Okaya (JAP).
GMT94 Yamaha:                     Valentin Debise (FRA), Andy Verdoia (FRA)?
BARNI Spark Racing Team (Ducati): Yari Montella (ITA).
Arco University Yamaha:           Alvaro Diaz (ESP).                       
VFT Racing:                       Maiki Abe (JAP), Nicholas Spinelli (ITA) 
Yamaha Thailand:                  ???

Actueel zijn er best nog wel een aantal zitjes waar alles onduidelijk voor het WorldSSP seizoen 2023 en aan de geruchtenstroom, waaronder veel fake-news, schijnt in 2022 geen einde te willen komen.

We doen ons best alles zo goed mogelijk te "sorteren" maar dat lukt niet altijd, dus sorry als we er af en toe toch naast  zitten/liggen...

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |