image1

Wie, wat en waar 2023…

De Top 10 van het afgelopen seizoen zijn er ook in 2023 weer bij…

Donny 04.12.2022 - 18:03

Met de eerste wintertest deze week, 1 en 2 december, begint in het Spaanse Jerez de la Frontera per definitie ook het nieuwe seizoen voor  de teams en hun eventuele nieuwe rijders voor het seizoen 2023.

Inmiddels zijn bijna alle “zitjes”, zeker in de Top Teams, allemaal bezet doch ondanks dat lopen we nog even snel door wie wat en waar rijdt 2013.

Bij de fabrieks teams van Ducati, Yamaha, Kawasaki, BMW en Honda blijft alles bij het oude zodat we Top 10 van 2022 in 2023 in dezelfde teams in actie zullen gaan zien.

Terwijl bij de “beste” klanten/privé teams” (Independent) alle plaatsen voor 2023 al bezet zijn er nog slecht twee plaatsen vrij: Bij het Italiaanse TPR Team Pedercini Racing (Kawasaki) en het Franse Gil Motor Sport-Yamaha Team!  

De grootste verandering zien we bij het GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team van Mirko Giansanti die gelijk afscheid nam van alle twee zijn rijders: de Amerikaan Garrett Gerloff en de Japanner Kotha Nozane.

Giansanti (en Yamaha) sloot twee Superdeals af door de Australische Moto2 wereldkampioen van 2021 Remy Gardner en tweevoudig (2021 en 2022) Supersport wereldkampioen Dominique Aegerter (SUI) aan boord te halen.
De Zwitser veroverde niet alleen zijn tweede wereldtitel in het Supersport WK met het Ten Kate Yamaha Team maar pakte, na vorig seizoen vicewereldkampioen in deze klasse te zijn geworden, 2022 ook de wereldtitel in de MotoE (Elektrisch) klasse.

Met de komst van deze twee uiterst sterke rijders gaat het Giansanti team hoogst waarschijnlijk een grote stap voorwaarts maken in 2023 en mogen we ervan uitgaan de spanning om Top 5 plaatsen gaat stijgen, iets wat het Superbike WK zeker goed gaat doen!

Terwijl Kotha Nozane 2023 overstapt naar het MotoGP paddock (Moto2) begint voor Garrett Gerloff een nieuw avontuur in het Bonovo Action BMW team als nieuwe teamgenoot van de Fransman Loris Baz.

Eugene Laverty, 2022 nog als coureur actief in het Bonovo Action BMW coureur, blijft het team 2023 als Teamprincipal/mede-eigenaar en rijderscoach behouden.  

Een ander opvallende, maar ook prachtige deal is natuurlijk de komst van ex-MotoGP ster, en vooral sympathiedrager, Danilo Petrucci bij het Barni Spark Racing Team (Ducati).

Daarvoor moet de Spaanse Ducati houwdegen Xavi Fores, die voor de laatste 3 (overzee) races de plaats van de 21-jarige Italiaan Luca Bernardi had overgenomen, het veld ruimen voor de Italiaanse ster. 

De geruchten willen dat Fores de plaats van Petrucci, 2022 tweede in het Amerikaans Superbike kampioenschap, in het Amerikaanse Warhorse HSBK New York Ducati Team gaat innemen.

Met de komst van Gardner, Aegerter en Petrucci (SUI) betreden al drie hele sterke rijders de WorldSBK arena doch 2023 zou wel eens het jaar kunnen worden van het sterkst  bezette rijders veld ooit in de Superbikes.

We zijnn er echter nog niet wat de komst van sterke nieuwe gezichten in het WK Superbikes 2023 betreft.

Naast deze drie grote namen keert 2023 één van de meest pragmatische en beste World Superbike rijders terug in dit prachtige en op normale productie motoren gebaseerde wereldkampioenschap.

Zoals we al berichten maakt de WorldSBK Superbike wereldkampioen van 2013 Tom Sykes (37) met Kawasaki Puccetti Racing zijn comeback en met de altijd goedlachse Sykes, “Mister Superpole” keert een rijder terug die met zekerheid een rijke aanwinst voor het Superbike WK 2023 is.

Nog zijn we er niet wat de komst van “nieuwe” sterke rijders betreft en vooral bij Yamaha is men erg bemoeid sterke en jonge coureurs aan zich te binden.

Zo komt het uit het Endurance WK stammende en in het Supersport WK actieve GMT94 Yamaha team 2023 voor het eerst uit in het Superbike WK met de Supersport vicewereldkampioen van 2022 Lorenzo Baldassarri (ITA).

 

Niet minder interessant dan alles hierboven is de komst van de kersverse British Superbike kampioen 2022 Bradley Ray die de plaats van de Italiaan Roberto Tamburini bij het Yamaha Motoxracing WorldSBK Team gaat innemen.

De 25-jarige Brit heeft een contract van Yamaha Europa op zak doch Ray en het Yamaha Motoxracing WorldSBK Team zullen 2023 alleen aan alle Europese races deelnemen!

Bij het Japanse MIE Racing Honda Team krijgt de Maleisiër Hafizh Syahrin een tweede kans en het team wet zich voor 2023 gesterkt met de komst van de Braziliaan Eric Granado.
Onervaren is de Braziliaan zeker niet: De 26-jarige werd afgelopen vicewereldkampioen in de MotoE klasse (5 zeges), was vier keer Braziliaans Superbike kampioen en won in 2017 de FIM CEV Repsol Europese Moto2 titel.

Wat de zwaar ondergewaardeerde Leandro “Tati” Mercado na zijn twee minder succesvolle MIE Racing Honda Racing jaren, dus 2023, gaat doen is actueel nog onbekend.

De sympathieke 30 jarige Argentijn, Europees Superstock 1000 kampioen 2014, wordt in verbinding gebracht met het Duitse Honda Holzhauer team voor het IDM 2023 maar is ook met het TPR Team Pedercini Racing (Kawasaki) in gesprek.

Mercado zelf kan zich goed voorstellen 2023 over te stappen naar het IDM zeker daar hij bij Holzhauer Honda geld kan verdienen terwijl Pedercini, niet nieuws, een rijder zoekt die geld meeneemt!

Het enige zitje wat actueel dus nog vrij is is dat van Team Pedercini maar doch het financieel niet op rozen gebette team en zijn teameigenaar Lucio Pedercini zijn eigenlijk op zoek naar een coureur die niet alleen snel is maar ook nog eens flink wat sponsorgeld meeneemt!

Hoe het verder gaat met het Franse Gil Motor Sport-Yamaha team is onduidelijk maar met grote waarschijnlijkheid zullen we het team waar coureur Christophe Ponsson zelf (mede) eigenaar van was 2023 niet terug zien!

Zoals al gezegd, een aantal van deze "New Faces" brengen met zekerheid nieuwe impulsen in het WorldSBK en het lijkt erop dat de Top 10 van 2023 een stuk breder gaat worden...

Hieronder snel even " The New Faces" voor 2023:

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team: Remy Gardner (AUS)
                               Dominique Aegerter (SUI)
MIE Racing Honda Team:         Eric Granado (BRA)
Kawasaki Puccetti Racing:      Tom Sykes (GBR)  
Barni Spark Racing Team: Danilo Petrucci (ITA)
GMT94 Yamaha:                  Lorenzo Baldassarri (ITA)
Yamaha MotoXracing WorldSBK:  Bradley Ray (GBR)   

Niet meer erbij in 2023 zijn: Kotha Nozane (JAP), Lucas Mahias (FRA), Eugene Laverty (IER), Xavi Fores (ESP), Roberto Tamburini (ITA) en Leandro Mercado (ARG).
               
Hier de rijders en teams voor het seizoen 2023:

Aruba.it Racing – Ducati:             Alvaro Bautista (ESP)
                                      Michael Rinaldi (ITA)       
 
Pata Yamaha with Brixx WorldSBK:      Toprak Razgatlioglu (TUR)
                                      Andrea Locatelli (ITA)

Kawasaki Racing Team WorldSBK:        Jonathan Rea (GBR)
                                      Alex Lowes (GBR)

BMW Motorrad WorldSBK Team:           Scott Redding (GBR)
                                      Michael van der Mark (NED)

Team HRC (Honda):                     Iker Lecuona (ESP)
                                      Xavi Vierge (ESP)                                    

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team:        Remy Gardner (AUS)
                                      Dominique Aegerter (SUI)

Bonovo Action BMW:                    Loris Baz (FRA)
                                      Garrett Gerloff (USA)

MIE Racing Honda Team:                Hafizh Syahrin (MAL)
                                      Eric Granado (BRA)                      

Motocorsa Racing (Ducati)             Axel Bassani (ITA)

Team GoEleven (Ducati)                Philipp Öttl (GER)

Orelac Racing VerdNatura (Kawasaki):  Oliver König (CZE)

Kawasaki Puccetti Racing:             Tom Sykes (GBR)  

Barni Spark Racing Team (Ducati):     Danilo Petrucci (ITA)

GMT94 Yamaha:                         Lorenzo Baldassarri (ITA)
 
Yamaha MotoXracing WorldSBK:          Bradley Ray (GBR)  

TPR Team Pedercini Racing (Kawasaki): ???

Gil Motor Sport-Yamaha:               ??? 

2023  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |