image1

World Superbike Wereldkampioen 2022 Alvaro Bautista...

Donny 13.11.2022 - 19:50

Daar er eigenlijk weinig bekend is van Bautista's leven/verleden proberen we eens een "snelle" blik op de sympathieke Spanjaard's motorsport carrière te werpen... 

Álvaro Bautista Arce werd op 21 november 1984 in het Spaanse Talavera de la Reina geboren en Alvaro verzamelde al op drie jarige leeftijd zijn eerste, succesvolle, “race-ervaringen” in het Spaanse Minibike kampioenschap.

In 1997 “promoveerde” de 12 jarige Alvaro naar de toenmalige Aprilia 50 cc cup die hij als zesde beëindigde om het jaar daarop achter Jorge Lorenzo en Joan Olivé als derde te eindigen.

In 1999 werd de 15 jarige Bautista door Alberto Puig uit 400 kandidaten (!) uitgekozen om in de toen bekende Spaanse Copa Movistar Cup te rijden die hij als 5e afsloot.

In de jaren erop reed de snelle maar ietwat wisselvallige Spanjaard succesvol in het Spaans 125 cc kampioenschap met als hoogtepunt een start in de Grand Prix 125 cc van Jerez/Spanje in 2002 die hij echter (25e) puntloos beëindigde.  

In 2003 debuteerde Bautista in het 125 cc Aprilia team van de Nederlandse voetbalster Clarence Seedorf in het MotoGP paddock in de 125 cc waar hij naar een teleurstellende 20e plaats in het WK als troost nog de Spaanse 125 cc titel veroverde.

In 2004 verbeterde Bautista zich en volgden de eerste podiumplaatsen en beëindigde hij het seizoen als WK zevende waarna de overstap naar Honda volgde wat achteraf (toen ook al?) een fout bleek te zijn.  

Bautista kon überhaupt niet overweg met de Japanse bike wat resulteerde in een matige 15e plaats in het WK. Een jaar later, 2006, terug op Aprilia in het team van Jorge (Aspar) Martinez, volgde dan Bautista`s doorbreuk met zijn eerste wereldtitel middels 8 zeges en 14 podiums.

Van 2007 t/m 2009 volgde de overstap, met Aspar/Aprilia, naar de 250 cc categorie alwaar de Spanjaard meerdere zeges en podiumplaatsen veroverde en respectievelijk op de plaatsen 4, 2 en vier in het WK eindigde.  

Vervolgens bezweek de kleine en lichte Spanjaard in 2010 onder een aanbieding van Suzuki om in de "Koningsklasse, de MotoGP, te gaan rijden doch de Suzuki bewees zich als niet concurrentwaardig tegenover Yamaha, Honda en Ducati.

Bautista beëindigde beide Suzuki jaren 2010 en 2011 als WK 13e waarna hij van 2012 t/m 2014 aandokte bij het privé Honda team van zijn landgenoot Fausto Gresini waar hij 3 podiumplaatsen veroverde en de WK plaatsen 5, 6 en elf veroverde.

2015 en 2016 ging het verder in het Aprilia fabrieksteam doch met de "getunde" Aprilia RSV4 Superbike viel geen lauwerenkrans te verdienen.

Na twee teleurstellende Aprilia jaren, een 16e en 12e plaats in het WK, ging Bautista voor 2017 terug naar het Aspar Ducati Team doch ook hier kwam hij opnieuw niet verder daneen matige 12e WK plaats.  

Zijn overstap naar het Ducati team van Angel Nieto in 2018 bracht weer wat “frisse wind” in Bautista’s carrière en middels goede resultaten op de “verouderde” Nieto Ducati besloot men bij Ducati hem de bike van de geblesseerd geraakte Jorge Lorenzo te “geven”.

Bautista greep deze kans met beide handen aan en bruiste op het Australische Phillip Island als vierde over de finish doch over het hele seizoen gezien kwam de taaie Spanjaard opnieuw niet verder dan een matige 12e plaats.

Doch bij Ducati geloofde men in Bautista en voor 2019 bood men Bautista, die met de rug tegen de muur stond, een zitje aan in het Aruba.it Ducati Superbike fabrieksteam om de toen nagelnieuwe Ducati Panigale V4 R te gaan bemannen.  

Met zijn 34 jaar, en weinig andere keuzes, nam Bautista deze nieuwe uitdaging aan om in het op zogenaamde “gewone productie motoren” gebaseerde wereldkampioenschap te gaan rijden, iets wat achteraf, voor beide partijen een gouden greep bleek/blijkt te zijn.   

Bautista won in 2019 op soevereine manier de eerste elf races achter elkaar doch een serie van crashes, domme pech en lichte blessures wierp de zich altijd 100 % (en meer) gevende Bautista terug achter de latere en zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki).

Bautista’s grootste verrassing: In augustus 2019 maakte Bautista (en Honda) bekend dat de snelle Spanjaard, voor veel geld wat Ducati niet bereid was te betalen, 2020 voor Honda ging rijden.

Het plan was dat Bautista en de Britse routinier Leon Haslam met een nieuwe Honda CBR1000RR-R en een officieel HRC-team werelds grootste motorfietsen fabrikant aan de top te brengen in het op normale productie motoren gebaseerde WK.

Hoewel de nieuwe Fireblade een tik competitiever bleek te zijn dan zijn voorganger was ook deze Fireblade in zijn eerste beide jaren niet goed genoeg voor regelmatige en echte topresultaten.


Bautista veroverde als derde in Aragón/Spanje de enige podiumplaats en finishte zes keer in de top 5 waarna beide Honda “piloten” het seizoen 2020 beëindigden als WK 9e en 10e  met beide 113 WK punten.

Ook in 2021 reed de uiterst risicobereide en taaie Bautista in het officiële Honda-fabrieksteam en wist tijdens zijn thuisraces in Barcelona en Jerez een derde plaats te pakken en veroverde nu 195 WK punten en de 10e WK plaats.

Bautista was erg teleurgesteld over de met Honda behaalde resultaten doch prees voortdurend de volgens hem onvermoeibare inzet van Team HRC en Honda Racing Corporation Japan.

Doch na twee magere jaren, en tal van crashes, bij de Japanse motorgigant besloot Bautista vóór het seizoen 2022 terug te keren naar het Aruba.it Ducati fabrieksteam.

Dat bleek opnieuw voor beide een gouden greep en Bautista en Ducati vierden vandaag, zondag 13 november 2022 na de derde race op het Indonesische Pertamina Mandalika International Street Circuit hun eerste gemeenschappelijke wereldtitel.

Bautista kwam met 82 punten voorsprong op titelverdediger Toprak Razgatlioglu (Yamaha) naar Indonesië en door alle drie de races te winnen hield de uiterst sympathieke Turk de WK deur tot aan de derde en laatste race open.

Doch Bautista wist in de eerste race een sterke tweede plaats te pakken, werd vierde in de Tissot Superpole race en had genoeg aan een derde plaats in de laatste normale race om zich de WK kroon op te mogen zetten.

Doch Bautista liet andermaal zien uit het echte “racehout” te bestaan en probeerde lang, en verstopte zich niet achter een derde plaats maar vocht lang met Razgatlioglu om de overwinning, bravo Alvaro.

Bautista is de 19e WorldSBK wereldkampioen en is de tweede Spaanse rijder die na Carlos Checa die in 2011 voor het laatst deze titel voor het Italiaanse traditierijke won WorldSBK titel veroverde.


Zo beleefden de Ducati “Bolognesen” een meer dan perfecte week want na Casey Stoner in 2007 wist de Italiaan Francesco (Pecco) Bagnaia ruim een week geleden de MotoGP wereldtitel eindelijk naar Italië te halen...

World Superbike Carrière:

Jaar  Poles Races Podiums  P1   P2   P3   Best Race Lap  WK Pos
2022    1    33     29     14   12    3        11          1
2021    0    37      2      0    0    2         0         10
2020    0    24      1      0    0    1         1          9
2019    4    36     24     16    4    4        15          2
Alvaro Bautista privé: 

Voornaam: Álvaro
Achternaam: Bautista.
Website: www.alvarobautista.com
Nationaliteit: Spanje.
Geboortejaar: 21.11.1984 in Talavera de la Reina, Spanje.
Familienstand: Sinds 2017 getrouwd met Grace Barroso.
Kinderen: 2 Dochters.
Ouders: Susana Arce en Javier Bautista.
Woonplaats: Talavera de la Reina.
Lengte: 167 cm.
Gewicht: 59 kg.
Lievelingsport (en) Motorcross en Supermotard.
Lievelingscircuit: Jerez/Spanje, Sepang/Maleisië.
Lievelingseten: Pasta.
Lievelingsmuziek:  Eigenlijk alles behalve Hip-Hop.
Lievelingsfilm: Sic.
Hobbys: Ski Alpin, Triathlon en tijd met vrienden en familie doorbrengen.

2022  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |