image1

Jonathan Rea (Kawasaki): Met de rug tegen de muur...

06.11.2022 - 11:55

Jonathan Rea: Jonathan Rea: << Zijn geen referentiepunt meer. >>


Met zes wereldtitels op rij waren Jonathan Rea en Kawasaki van 2015 t/m 2020 het referentiepunt in het World Superbike wereldkampioenschap.  
 
Doch sinds 2021 loopt het niet echt rond meer voor Champ Rea en Kawasaki en moesten ze genoegen nemen met het vicewereldkampioenschap achter de Turk Toprak Razgatlioglu (Yamaha).

In 2022 komt het waarschijnlijk nog dikker voor het groene duo, het kampioensteam komt als WK derde met 16 punten achterstand op regerend wereldkampioen Toprak Razgatlioglu (Yamaha) naar de voorlaatste race in het Indonesische Lombok! 

Klein lichtpuntje voor de Noord Ier: Nog in 2021 wist hij hier, onder natte omstandigheden, beide races te winnen.

<< Ik ben diep teleurgesteld over de algehele situatie, we zijn gewoon niet meer competitief genoeg. >> aldus de Kawasaki fabrieksrijder die tegen een achterstand van 98 punten aankijkt op WK leider Alvaro Bautista (Ducati).

Met alleen nog de races op Lombok/Indonesië en Phillip Island/Australië voor de boeg en de daarbij 124 te verdelen WK punten een schier onmogelijk opgave dus.
Bautista reist met geruststellend polster van 82 punten voorsprong op Toprak Razgatlioglu naar Indonesië terwijl Jonathan Rea zoals gezegd al 98 punten achterloopt.  

In het kort: Weet Bautista in de eerste race in Indonesië 18 punten meer te "scoren" dan Toprak Razgatlioglu is hij al na de eerste race World Superbike wereldkampioen 2022!

Ondanks een paar niet al te “sportieve acties” van Rea, eerst tegen Razgatlioglu in Nederland en later bij Bautista in Frankrijk, moeten we de Champ echter ook een beetje in bescherming nemen, een beetje. 

Wie alle races juist heeft gezien/vervolgd moet het ook zijn opgevallen dat men bij de verder ontwikeling van Rea’s Kawasaki ZX-10RR in tegenstelling tot Ducati & co zo te zeggen “tot staan” is gekomen.

Een ander punt is natuurlijk de sterke persoonlijke performance van een Bautista, Razgatlioglu en nog een paar andere “opdringerige jonkies” die in 2023 wel eens een nog grotere rol kunnen gaan spelen.

Realistisch is dat Rea, die op 22 mei in het Portugese Estoril de laatste van zijn in totaal 117 zeges veroverde, alleen nog kans maakt op tweede WK plaats dit seizoen.

<< Ik ben heel erg teleurgesteld over de algehele situatie, we zijn gewoon niet competitief genoeg. >> opent de Kawasaki fabrieksrijder het gesprek met het Duitse Speedweek.

 

<< Maar dat is gewoon een feit. Natuurlijk leveren Ducati met Alvaro en Yamaha met Toprak gewoon ongelooflijk werk. Wij daarentegen moeten ons duidelijk verbeteren. >>

<< De gebieden waarin we ons moeten verbeteren zijn duidelijk zichtbaar. We zijn niet meer de referentie voor de anderen wat op zich best goed is. >>

<< Wij hebben lang de toon aangegeven en hebben de anderen jarenlang gemotiveerd om het beter te doen dan wij. >>

<< Op een aantal circuits hebben we dit jaar meer dan ooit moeten vechten om uiteindelijk toch met de rug tegen de muur te staan, dat was erg frustrerend. >>

<< Daarvan afgezien heb ik best het gevoel dat ik goed rij, het team doet erg zijn best en ook in de box functioneert alles top. We kunnen alleen niet die verbeteringen (uit) vinden die we dringend nodig zijn. >>

Waar Rea op doelt is vooral het gebrek aan acceleratie en topvermogen van de "oude" Kawasaki ZX-10RR. 

Doch om dat te veranderen moet Kawasaki een nieuw homologatiemodel voor 2023 uitbrengen omdat de Japanse fabrikant voor de huidige ZX-10RR alle verbetermogelijkheden binnen de reglementen al heeft uitgeput!


Het zijn niet alleen de Ducati’s die beter accelereren dan de Kawasaki, ook bij Honda en BMW heeft men een "bats" meer aan vermogen weten te vinden.

Uit eigen observaties op het circuit concludeert Rea dat de motor van de Honda Triple-R zelfs nog meer potentie heeft dan de Panigale V4 R uit Bologna!

<< Ducati heeft veel meer ervaring met de Pirelli banden dan Honda die slechts een paar jaar echt bemoeid zijn in het WorldSBK >> concludeert Rea nadat hij in Argentinië een tijdje achter Xavi Vierge reed: << Vierge’s bike was snel, heel snel. >>  

Sinds het laatste Europa event in Portugal mogen Honda en BMW de zogenaamde "Super Concession Parts" gebruiken, die wijzigingen aan het chassis toelaten die normaal niet toegestaan zijn met het doel om deze fabrikanten dichter bij de top te brengen.

<< Ik ben een fan van raceperformance. >> benadrukt Rea. << Het is altijd mooi om het beste van het beste van het beste te hebben. >>

<< In een kampioenschap dat op basis van “gewone” productiemachines is gebaseerd hangt echter alles ervan af wat een fabrikant je geeft. >>

<< En als dan een organisatie er niet voor zorgt dat er regels zijn om het evenwicht tussen de verschillende fabrikanten te bewaren kan het snel gebeuren dat één fabrikant de hoofdrol opeist! >>                                                                                                             

<< Dat wil natuurlijk niemand dus begrijp ik de regels wat de zogenaamde concessie-onderdelen betreft, nog liever zou ik echter zien dat alle fabrikanten de best mogelijke Superbikes aanbieden! >>

<< Maar dat is erg lastig, vooral als de ene bike (Kawasaki) 17.000 euro in de “winkel” kost en de andere 44.000 euro (Ducati). >>

<< Het is verdraaid moeilijk om het iedereen naar de zin te maken... >>  

Het is moeilijk om precies te beoordelen wat nou het grote verschil uitmaakte, Rea of Kawasaki.

Wel hebben we het hele jaar door kunnen gezien dar Rea, wat daarvoor zelden was, veel fouten maakte dit seizoen...

Blijft de vraag: Zijn Rea`s belagers, vooral Bautista en Razgatlioglu, zoveel beter geworden of zijn het toch hun bikes die het verschil uitmaken???

De actuele WK Top 15 ziet er zo uit:

1. Alvaro Bautista       (ESP)  Ducati Panigale V4 R  507
2. Toprak Razgatlioglu   (TUR)  Yamaha YZF R1         425 - 82
3. Jonathan Rea          (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      409 – 98  -  16   
4. Michael Rinaldi       (ITA)  Ducati Panigale V4 R  260 – 247 - 149
5. Alex Lowes            (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      217 – 290 -  43    
6. Andrea Locatelli      (ITA)  Yamaha YZF R1         212 – 295 -   5
7. Axel Bassani          (ITA)  Ducati V4 R           206 – 301 -   6
8. Iker Lecuona          (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R   189 – 318 -  17
9. Scott Redding         (GBR)  BMW M1000RR           172 – 335 -  17  
10.Xavier Vierge         (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R   134 – 373 -  38   
11.Garret Gerloff        (USA)  Yamaha YZF R1         112 – 395 -  22
12.Loris Baz             (FRA)  BMW M1000RR           103 – 404 -   9
13.Philipp Oettl         (GER)  Ducati V4 R            77 – 430 -  26
14.Lucas Mahias          (FRA)  Kawasaki ZX-10RR       56 – 451 -  21
15.Michael van der Mark  (NED)  Yamaha YZF R1          38 – 469 -  182022  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |