image1

De "Puntenpakkerslijst" van San Juan Villicum/Argentinië 2022…

Alvaro Bautista (Ducati) met afstand de “puntenpakker” van Argentinië…

Donny 30.10.2022 - 14.34

Hoewel het alweer een dikke week geleden is lopen we nog snel even het Argentinië weekend door om te om te kijken wie tijdens de tiende ronde van het Superbike WK 2022 op het Argentijnse Circuito San Juan Villicum de meeste punten afruimden!  

Echt krap was het deze ronde niet en het ziet er naar uit dat WK leider Alvaro Bautista het WK roer stevig in handen heeft en regelrecht op zijn eerste World Superbike wereldtitel “afstormt”.

De Aruba.it Ducati factory-rijder verliet Argentinië met 59 WK punten, maximaal zijn 62 mogelijk, gevolgd door WK derde Jonathan Rea (Kawasaki) met 43 punten en regerend wereldkampioen Toprak Razgatlioglu (Yamaha) met 33 punten.   

Zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea neemt, geholpen middels Toprak’s crash in de eerste race, met 43 punten de tweede plaats in op de “puntenpakkerslijst” doch de Noord Ier wist ook in Argentinië, P2 P3 en P3, opnieuw geen race te winnen!  

Terwijl Bautista beide “normale” races op zijn naam schreef en 2e werd in de Superpole race moest Razgatlioglu zich na zijn kleine crash in de eerste race vergenoegen met een 15e plaats om daarna de Superpole-race te winnen en tweede te worden in de tweede race.


1. Alvaro Bautista (ESP) Ducati 59 Pt:
Met 2 overwinningen en een tweede plaats in de TSP race en de daarbij behorende 59 WK punten pakte WK leider Bautista bijna het maximaal haalbare puntenaantal, 62, op de Argentijnse Andes piste. 

De 37 jarige Spanjaard beleefde een foutloos weekend en wist zijn voorsprong op zijn beide mededingers Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea wat het Superbike wereldkampioenschap 2022 betreft te vergroten naar respectievelijk 82 en 98 punten.

Het moge duidelijk zijn voor Razgatlioglu en Rea dat het een bijna schier onmogelijke zaak wordt om deze Bautista (en Ducati) in deze performance van zijn eerste World Superbike titel af te houden!

2. Jonathan Rea (GBR) Kawasaki 43 Pt: Natuurlijk zijn twee derde en een tweede plaats voor de meeste coureurs “droomresultaten” doch de “succesverwende” Noord Ier en zijn Kawasaki crew zien dat heel anders natuurlijk.

Ook tijdens deze tiende WK ronde in Argentinië wist de 35 jarige "Brit" geen race wist te winnen en moest hij toezien dat zijn achterstand op WK leider Bautista opliep naar een bijna niet meer in te halen 98 WK punten.

Rea pakte zijn laatste overwinning tijdens het derde raceweekend van dit jaar in het Portugese Estoril waar hij op 22 mei zowel de TSP (Tissot Superpole) race alsook de tweede race won!   

In de strijd om het vicewereldkampioenschap daarentegen wist Rea zijn achterstand op Razgatlioglu te verkleinen van 26 naar 16 punten, doch om de resterende races voor de 26 jarige Turk te finishen?

3. Toprak Razgatlioglu (TUR) Yamaha 33 Pt: Regerend wereldkampioen Toprak Razgatlioglu moet net als Jonathan Rea bedenkelijk toezien hoe Alvaro Bautista steeds meer richting titel “roeit”.  

Door een eigen fout (crash) in de eerste ronde van de eerste race verloor “Stoppie” kostbare WK punten waaraan ook zijn zege in de TSP race en zijn tweede plaats in de tweede race niets meer veranderde. 

Toegegeven: Tegen deze Bautista was in de tweede race geen kruit gewassen en het was alsof de Spanjaard alle anderen tijdens deze tweede race “degradeerde”!

4. Michael Rinaldi (ITA) Ducati 28 Pt: Michael Rinaldi wist met 2 vijfde en één vierde plaats niet allen zijn vierde WK positie goed te verdedigen maar wist ook de afstand tussen hem en een matig scorende Andrea Locatelli (Yamaha) te vergroten van 36 naar 48 punten.

De 26 jarige Italiaan reist wat zijn vierde plaats in het WK betreft dan wel comfortabel naar de laatste twee races in Indonesië en Australië doch het "gat" op WK derde Jonathan Rea liep in Argentinië op van 134 naar 149 punten!
 
5. Alex Lowes (GBR) Kawasaki 28 Pt: Alex Lowes krabbelt langzaam maar zeker terug op het niveau waar hij eigenlijk ook thuishoort en wist net als al in Portugal ook in Argentinië 28 kostbare WK punten te veroveren.

De 32 jarige Brit behaalde op het Argentijnse circuit met een solide 6e, 4e en 5e plaats 28 punten en er had zelfs nog meer ingezeten als hij niet het “teamhulpje” van Jonathan Rea had gespeeld: Ondanks deze "hulp" wist Lowes de vijfde WK plaats van Andrea Locatelli over te nemen!

6. Iker Lecuona (ESP) Honda 26 Pt: Na zowel "thuis" in Barcelona/Spanje als ook in het Portugese Portimão/Portugal wat tegenvallende resultaten te hebben behaald sloegen Team HRC en WorldSBK rookie Iker Lecuona in Argentinië hard terug.

Na Portugal was de Spanjaard van de 5e WK plaats teruggevallen naar de 8e WK plaats doch met zijn 4e, 7e en 6e plaats in Argentinië heeft de pas 22 jarige Lecuona in ieder geval de aansluiting met de 3 voor hem staande rijders weten te herstellen.

Lecuona telt 189 punten terwijl Alex Lowes als WK vijfde 217 punten achter zijn naam heft staan met daartussen WK 7e Axel Bassani en WK 6e Andrea Locatelli met respectievelijk 206 en 212 punten!

7. Axel Bassani (ITA) Ducati 17 Pt: Met zijn derde plaats in de eerste race op het Circuito San Juan Villicum leek het erop dat WorldSBK Runner-up 2021 en 2022 Axel Bassani ook in Argentinië een flinke greep in de "puntenpot" ging doen.

Doch het kwam allemaal anders: Na zijn 7e plaats in de TSP race "ruimde" Bassani in de 2e ronde van de tweede race Loris Baz (BMW) af waarvoor hij, op P8 liggend, een Long Lap penalty kreeg opgelegd.

Doch doordat de 23 jarige deze niet binnen 3 ronden "uitvoerde" volgde er nog een tweede die hij echter ook niet uitvoerde waarop een ride-through penalty volgde en hij als 20 finishte en dus puntloos bleef!

Bassani heeft nu 187 punten en maakt deel uit van die interessante groep van vijf rijders, Andrea Locatelli (212), Iker Lecuona (189), Scott Redding (BMW 172) en Alex Lowes (217) die vechten om de vierde WK plaats 2022.  

8. Xavier Vierge (ESP) Honda 16 Pt: Met een solide 9e, 6e en 8e plaats scoorde de tweede Spaanse Honda rookie net als al in Portugal andermaal 16 kostbare WK punten.

Vierge lijkt een beetje "ingevroren" op de 10e plaats voor hem staat de Brit Scott Redding (BMW) met 172 punten terwijl achter hem Garrett Gerloff (Yamaha) loert met 112 punten.

9. Andrea Locatelli (ITA) Yamaha 16 Pt: Het is een beetje eentonig aan het worden rond de WK vierde van 2021 Andrea Locatelli maar ook in Argentinië kwam de pas 26 jaar geworden Italiaan niet verder dan 2 achtste en een 10 plaats wat opnieuw, voor een factory rijder, duidelijk te weinig is.            

 

10. Scott Redding (GBR) BMW 14 Pt: Hetzelfde als voor Locatelli geld eigenlijk ook voor de Brit Scott Redding die in Argentinië niet verder kwam dan de plaatsen 7, 9 en 14.

14 punten in een WK weekend zijn voor een BMW fabrieksrijder slichtweg te weinig vooral ook omdat de 29 jarige Brit schijnbaar niet in staat is zijn rijstijl aan te passen aan het karakter van de BMW M1000RR en nog teveel op de Ducati Panigale V4 R denkt!  

11. Michael van der Mark (NED) BMW 12 PT: Michael van der Mark veroverde in beide "normale races" 2 solide top tien resultaten, in de TSP race wist de Nederlander echter geen punten te scoren op het San Juan Circuit.

Met zijn 2 tiende en een elfde plaats pakte MvdM 12WK punten en is inmiddels met 38 punten WK 15e met WK 14e Lucas Mahias (Kawasaki) voor zich met 56 punten.

De 12e t/m de 14e plaats op de puntenpakkerslijst worden ingenomen door Garrett Gerloff, Xavi Fores en de Ier Eugene Laverty die op het San Juan Villicum alle drie 7 WK punten veroverden. .

12. Garrett Gerloff (USA)Yamaha 7 Pt: Nuchter gezien is dat voor Gerloff te weinig, de Amerikaan kwam opnieuw niet verder dan 2 magere 12e en een 13 plaats, gewoon ver onder de verwachtingen dus.

13. Xavi Fores (ESP) Ducati 7 Pt: Anders was dat voor WorldSBK (en Ducati) routinier Xavi Fores die vanaf Argentinië het zitje van de jonge Italiaan Luca Bernardi heeft overgenomen.

De 37 jarige routinier wist met de plaatsen 12, 13, en 12 zeven WK punten te veroveren en met de 12 die hij al had, Team GoEleven Estoril/Portugal, neemt de Spanjaard nu met 19 punten ook de 19e plaats in het WK in.  

14.Eugene Laverty (IRL) BMW 7 Pt: Eugene Laverty nam afscheid, als actief coureur tenminste, van het Argentijnse circuit met een 14e, een 11e en een 19e plaats wat hem 7 WK punten opleverde.

Terwijl de Fransman Lucas Mahias (Kawasaki) met 6 punten de 15e plaats op de PP lijst inneemt zijn de Duitser Philipp Oettl (Ducati 2Pt) en de Fransman Loris Baz (BMW 1Pt) de laatste rijders van de 17 rijders die in Argentinië punten wisten te vergaren

Al met al een bewogen WorldSBK weekend met, opnieuw, als grote winnaars Alvaro Bautista en Ducati.

Komend weekend, van 11 t/m 13 november gaat het verder op het Pertamina Mandalika International Street Circuit in Indonesië en wie weet hebben we daar de nieuwe wereldkampioen van het seizoen 2022.

Omdat we de laatste 3 “overzee” races niet live van de partij zijn hebben we ook geen fotoalbum bij onze “puntenpakkers” story en werken we met archieffoto’s of foto’s van derden.

Hieronder het Argentinië weekend in “Puntencijfers” waar van de eerste kolom de achterstand op koploper Bautista aangeeft terwijl de tweede de achterstand op de voor hem liggende rijder in het WK klassement.

"Puntenpakkers" klassement van San Juan Villicum/Argentinië:

TSP = Tissot Superpole Race                           R1  R2  TSP   Pt. 
1. Alvaro Bautista       (ESP)  Ducati Panigale V4 R  25  25   9  = 59
2. Jonathan Rea          (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      20  16   7  = 43
3. Toprak Razgatlioglu   (TUR)  Yamaha YZF R1          1  20  12  = 33
4. Michael Rinaldi       (ITA)  Ducati Panigale V4 R  11  11   6  = 28
5. Alex Lowes            (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      10  13   5  = 28
6. Iker Lecuona          (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R    13  9   4  = 26
7. Axel Bassani          (ITA)  Ducati V4 R           16   0   3  = 19
8. Xavier Vierge         (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R    7  10   2  = 19
9. Andrea Locatelli      (ITA)  Yamaha YZF R1          8   8   0  = 16
10.Scott Redding         (GBR)  BMW M1000RR            9   7   0  = 16
11.Michael van der Mark  (NED)  BMW M1000RR            6   6   0  = 12
12.Garret Gerloff        (USA)  Yamaha YZF R1          3   4   0  =  7
13.Xavi Fores            (ESP)  Ducati V4 R            4   3   0  =  7
14.Eugene Laverty        (IRL)  BMW M1000RR            2   5   0  =  7
15.Lucas Mahias          (FRA)  Kawasaki ZX-10RR       5   1   0  =  6
16.Philipp Oettl         (GER)  Ducati V4 R            0   2   0  =  2
17.Loris Baz             (FRA)  BMW M1000RR            0   0   1  =  1

Race Resultaten San Juan Villicum/Argentinië :

TSP = Tissot Superpole Race              R1  R2  TSP
1. Alvaro Bautista       (ESP)  Ducati Panigale V4 R   1   1   2  
2. Jonathan Rea          (GBR)  Kawasaki ZX-10RR       2   3   3
3. Toprak Razgatlioglu   (TUR)  Yamaha YZF R1         15   2   1
4. Michael Rinaldi       (ITA)  Ducati Panigale V4 R   5   5   4
5. Alex Lowes            (GBR)  Kawasaki ZX-10RR       6   4   5
6. Iker Lecuona          (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R    4   7   6
7. Axel Bassani          (ITA)  Ducati V4 R            3  20   7
8. Xavier Vierge         (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R    9   6   8
9. Andrea Locatelli      (ITA)  Yamaha YZF R1          8   8  10
10.Scott Redding         (GBR)  BMW M1000RR            7   9  14
11.Michael van der Mark  (NED)  BMW M1000RR           10  10  11
12.Garret Gerloff        (USA)  Yamaha YZF R1         13  12  13
13.Xavi Fores            (ESP)  Ducati V4 R           12  13  12
14.Eugene Laverty        (IRL)  BMW M1000RR           14  11  19
15.Lucas Mahias          (FRA)  Kawasaki ZX-10RR      11  15  18
16.Philipp Oettl         (GER)  Ducati V4 R           17  14  15
17.Loris Baz             (FRA)  BMW M1000RR           16  17   9
(TSP = Tissot Superpole Race)

De actuele WK Top 15 ziet er nu zo uit: 

1. Alvaro Bautista       (ESP)  Ducati Panigale V4 R  507
2. Toprak Razgatlioglu   (TUR)  Yamaha YZF R1         425 - 82
3. Jonathan Rea          (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      409 – 98  -  16   
4. Michael Rinaldi       (ITA)  Ducati Panigale V4 R  260 – 247 - 149
5. Alex Lowes            (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      217 – 290 -  43    
6. Andrea Locatelli      (ITA)  Yamaha YZF R1         212 – 295 -   5
7. Axel Bassani          (ITA)  Ducati V4 R           206 – 301 -   6
8. Iker Lecuona          (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R   189 – 318 -  17
9. Scott Redding         (GBR)  BMW M1000RR           172 – 335 -  17  
10.Xavier Vierge         (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R   134 – 373 -  38   
11.Garret Gerloff        (USA)  Yamaha YZF R1         112 – 395 -  22
12.Loris Baz             (FRA)  BMW M1000RR           103 – 404 -   9
13.Philipp Oettl         (GER)  Ducati V4 R            77 – 430 -  26
14.Lucas Mahias          (FRA)  Kawasaki ZX-10RR       56 – 451 -  21
15.Michael van der Mark  (NED)  Yamaha YZF R1          38 – 469 -  18 

Foto credit: WorldSBK, Yamaha, Kawasaki, Hond, BMW and donnyfoto.com. 
2022  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |