image1

Volgt in Argentinië de grote ontknoping of?

Circuito San Juan Villicum 2022: Alvaro Bautista, Toprak Razgatlioglu of eindelijk weer eens Jonathan Rea...

Donny 19.10.2022 - 10.30

Na voor twee weken in Portugese Portimão de Vira te hebben gedanst gaat het komend weekend, 21 t/m 23 oktober, verder met een Tango op het Argentijnse Circuito San Juan Villicum nabij San Juan.

Het aan de voet van het Andes gebergte gelegen Circuito San Juan Villicum is 4276 meter lang, telt 17 bochten, 7 naar rechts en 10 naar links, en het langste rechte stuk bedraagt 546 meter.   

Na het tragische Portugal weekend gaat het gevecht om de WorldSBK kroon van 2022 tussen WK leider Alvaro Bautista (Ducati), Toprak Razgatlioglu (Yamaha) en Jonathan Rea (Kawasaki) ongeremd de volgende etappe in.

WK leider Alvaro Bautista komt met een comfortabele voorsprong van 56 punten op regerend wereldkampioen Toprak Razgatlioglu naar Argentinië terwijl Jonathan Rea als WK derde inmiddels 82 punten achterloopt op de Spanjaard!

Doch met nog 3 raceweekenden te gaan, 9 races die 186 WK punten waard zijn, kan er nog heel veel gebeuren en "El Turco" heeft zeker nog niet opgegeven zijn titel te prolongeren!

Ondanks zijn 82 punten achterstand op Bautista, 26 op Razgatlioglu, is ook zesvoudig wereldkampioen nog in de race voor een zevende wereldtitel in zijn carrière.


Ducati: Constant zijn en punten scoren?


Alvaro Bautista grote doel is om net als in Portugal, 2 x twee en 1 x één, ook op het Circuito San Juan Villicum alle drie de races in de Top 3 te finishen.

De "blijven zitten" en afwachten tactiek van Bautista werd in Portugal beloond met één zege en WK 54 punten, 3 minder dan winnaar Razgatlioglu, wat niet betekend dat de snelle Spanjaard niet zal proberen in San Juan één of meerdere races te winnen!

Gezien Ducati's resultaten van 2021 op dit circuit, Scott Redding, P9, P1 en P2, is ervan uit te gaan dat de "Duc's" ook in Argentinië snel zullen zijn.

In 2019, toen met Ducati, won Bautista hier de eerste race en pakte daarnaast nog een 2e en 5e plaats terwijl zijn 26 jarige teamgenoot Michael Rinaldi hier in 2021 na de eerste race als derde mee mocht op het Argentijnse podium.

Voor Rinaldi, 4e in het WK, geld eigenlijk hetzelfde als voor Bautista: De Italiaan loopt 216 punten achter op WK 3e Jonathan Rea terwijl hij naar achteren op WK 5e Andrea Locatelli (Yamaha) 36 punten voorsprong heeft.

 


Yamaha: "El Turco"geeft nooit op!


Ondanks dat Yamaha topper Toprak Razgatlioglu met 56 punten achterstand op Ducati star Bautista naar Zuid Amerika komt is er rekening te houden met de altijd vechtende Turk wat een eventuele tweede wereldtitel betreft.

"Stoppie's" keert terug naar het circuit waar hij in 2021 twee overwinningen en een derde plaats veroverde, iets wat de afgelopen zondag 26 jaar geworden Turk zeker zal aansporen tot Top prestaties!

Toprak's Yamaha teammaatje Andrea Locatelli, 5e in het WK, zal in Argentinië eindelijk moeten aanvallen wil hij zijn landgenoot Michael Rinaldi de 4e WK plaats voor 2022 nog strijdig maken: Rinaldi staat na Portimão 36 punten los van Locatelli.

Mooie bijkomstigheid: Zowel Razgatlioglu als ook zijn teamgenoot Andrea Locatelli vierden afgelopen zondag, beide geboren op 16 oktober 1996, hun 26e verjaardag!

Kawasaki: Nog is niets verloren...

Hoewel zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea al 19 races (Estoril/Portugal 22 mei race 2) geen race meer wist te winnen, en het eigenlijk een bijna schier onmogelijke opgave lijkt, is de "recordenbreker" nog steeds in de race voor het WK 2022.

Rea komt naar San Juan met de "opgave" om A het "gat" van 26 punten naar Razgatlioglu dichten en B zoveel mogelijk punten goed te maken op WK leider Bautista.

Zonder Rea in bescherming te willen nemen, echt niet, komt steeds meer door dat de performance van de (verouderde?) Kawasaki ZX-10RR niet echt mee kan met die van bijvoorbeeld de Ducati Panigale V4 R.

Rea komt met sterke herinneringen naar een circuit waar hij vanaf het begin in 2018 vier van de 8 verreden races te winnen en waar hij ook het afgelopen seizoen, steeds samen met Razgatlioglu, na alle 3 races op het podium stond.

Of Rea’s teamgenoot Alex Lowes zijn stijgende lijn na zijn lange genezingstijd van meerdere kleinere maar lastige blessures kan voortzetten gaan we dit weekend zien.

Lowes is met 189 punten actueel WK 8e met voor zich Andrea Locatelli met 196 punten terwijl hij van achteren "belaagd" wordt door privatier Axel Bassani (Ducati) die 187 achter zijn naam heeft staan!   

Afgelopen seizoen 2021 moest Lowes na een 4e plaats in de eerste race en een P9 in de TSP race de tweede race wegens een handblessure laten schieten.

Honda: Nemen Team HRC hun “succesdraad” weer op?

Bij Honda zagen we, tot een ieders verwondering, de eerste seizoenhelft een sterk stijgende lijn doch sinds Barcelona “brokkelt” deze successerie enigzins af bij het HRC fabrieksteam.

De 22 jarige Iker Lecuona wist zich lang in de Top 5 te handhaven doch viel inmiddels terug naar een achtste WK plaats terwijl zijn teamgenoot Xavier Vierge zich permanent rond de 10e plaats beweegt.

Lecuona komt met een achterstand van respectievelijk 24 en 26 punten aan op privatier Axel Bassani (Ducati) en Kawasaki fabrieksrijder Alex Lowes naar San Juan wat over 9 races gezien best goed ze maken is mits...


Vierge daarentegen, WK 10e met 115 punten heeft ver voor zich Scott Redding met 156 punten terwijl van achteren Garrett Gerloff (105 Pt Yamaha) en Loris Baz (102 Pt BMW) komen aangeslopen!

Klein nadeel voor beide de Spaanse Honda Rookies is dat het Circuito San Juan Villicum nieuw voor ze is, hoewel wie weet geeft dat juist de extra kick aan beide Honda rookies om hun stijgende lijn weer op te pakken.

BMW: Teveel Ups en Downs...

De Ups en Downs bij BMW maken ze moeilijk in te schatten en dat niet alleen voor de fans maar ook voor de rijders.

Bij BMW kent men teveel problemen wat het chassis op de verschillende circuits betreft waardoor de eerste BMW, Scott Redding, met 156 punten de 9e plaats in het WK inneemt.   

Op de 5e plaats van Andrea Locatelli ontbreken de Brit 40 punten terwijl hem op de Iker Lecuona (Honda) en Axel Basani (Ducati) respectievelijk 7 en 31 punten ontbreken wat betekend dat ook de Brit nog mogelijkheden heeft op een Top 5 klassering!  

De deels nog steeds revaliderende Michael van der Mark komt naar een circuit waar hij nog in 2021 drie Top 10 resultaten behaalde en de Nederlander “warmt” zich langzaam maar zeker, 3 keer in de punten in Portiugal, weer op richting Top 10.

De privatiers: Gerloff en Baz jagen Bassani...

De strijd tussen de beste privérijders van 2022 is/was een aangelegenheid tussen WK 7e Axel Bassani (Ducati) en WK 11e Garrett Gerloff (Yamaha) en WK 12e Loris Baz.

Doch Bassani, volop in gevecht om P4 in het WK, heeft op beide andere “privatiers” een voorsprong van respectievelijk 82 en 85 punten zodat deze twee eigenlijk geen bedreiging meer vormen voor de 22 jarige Italiaan die 2022 zijn tweede independent titel tegemoed schijnt te rijden.  

Bassani’s “conto” telt 187 punten en weet Alex Lowes met 189 en Andrea Locatelli met 196 punten direct voor zich terwijl ook Michael Rinaldi met 232 punten, moeilijk, nog een haalbare kaart is.

Terwijl Roberto Tamburini (Yamaha Motoxracing) en Christophe Ponsson (Gil Yamaha) na alle Europese races hun seizoen beëindigen begint WorldSBK (en Ducati) routinier Xavi Fores aan een nieuw avontuur.  

De 37 jarige Spanjaard neemt vanaf Argentinië voor de rest van het seizoen het zitje van de jonge (21) Luca Bernardi in het Barni Spark Ducati team ARNI Spark Racing Team over.

De talenvolle Bernardi blijft het WorldSBK paddock echter bewaard en de San Marinees rijdt vanaf Argentinië voor CM Racing op een Ducati Panigale V2 in het Supersport WK.   

De Argentijn Leandro 'Tati' Mercado (MIE Honda) moet ook komend weekend, zij het met tamelijk stompe wapens, de Argentijnse vlag verdedigen en zal daarbij worden ondersteund door zijn landsman Marco Solorza (Pedercini Kawasaki).

De Tsjech Oliver König (Orelac Kawasaki) is nog steeds op jacht naar zijn eerste WorldSBK-punten en maakt zijn debuut in San Juan.

Al met al beloofd het een interessant race weekend te worden zeker gezien de mogelijkheden die het Argentijnse circuit bied.

Het Circuito San Juan Villicum zou wel eens één van die circuits kunnen worden waar de "grote drie" niet alleen het podium zullen vullen en waar mannen als een als een Michael Rinaldi, Axel Bassani en een Scott Redding hun kansen "ruiken" en voor verrassingen zouden kunnen zorgen!

Zoals altijd, ook dit gaan we zien en beleven...

De actuele WK Top 15 ziet er zo uit:                   

1. Alvaro Bautista       (ESP)  Ducati Panigale V4 R  448
2. Toprak Razgatlioglu   (TUR)  Yamaha YZF R1         392
3. Jonathan Rea          (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      366    
4. Michael Rinaldi       (ITA)  Ducati Panigale V4 R  232     
5. Andrea Locatelli      (ITA)  Yamaha YZF R1         196  
6. Alex Lowes            (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      189    
7. Axel Bassani          (ITA)  Ducati V4 R           187  
8. Iker Lecuona          (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R   163  
9. Scott Redding         (GBR)  BMW M1000RR           156    
10.Xavier Vierge         (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R   115       
11.Garret Gerloff        (USA)  Yamaha YZF R1         105  
12.Loris Baz             (FRA)  BMW M1000RR           102  
13.Philipp Oettl         (GER)  Ducati V4 R            75  
14.Lucas Mahias          (FRA)  Kawasaki ZX-10RR       50    
15.Roberto Tamburini     (ITA)  Yamaha YZF R1          36  

Motul WorldSBK 2021 San Juan Villicum/Argentina Results Race 2:

1. SCOTT REDDING         GBR Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R  1'37.615 
   21 Laps = 89,796 Km in 34'26.120 Min. = 156,460 km/h.
2. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR         2.428  
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR Pata Yamaha with Brixx WorldSBK  Yamaha YZF R1            3.834  
4. AXEL BASSANI          ITA Motocorsa Racing                 Ducati Panigale V4 R     5.390  
5. MICHAEL RINALDI       ITA Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R     5.845   
6. MICHAEL VAN DER MARK  NED BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR            8.147  
7. ANDREA LOCATELLI      ITA Pata Yamaha with Brixx WorldSBK  Yamaha YZF R1           12.040  
8. GARRETT GERLOFF       USA GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1           12.352
9. CHAZ DAVIES           GBR Team GoEleven                    Ducati Panigale V4 R    19.409  
10.ALVARO BAUTISTA       ESP Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R      20.183  
11.LEON HASLAM           GBR Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R      23.993  
12.TITO RABAT            ESP Kawasaki Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR        25.138  
13.ISAAC VINALES         ESP Orelac Racing VerdNatura         Kawasaki ZX-10RR        27.407  
14.KOTHA NOZANE          JPN GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1           28.568  
15.LEANDRO MERCADO       ARG MIE Racing Honda Racing          Honda CBR1000 RR-R      36.415  
16.EUGENE LAVERTY        IRL BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR           39.213
17.CHRISTOPHE PONSSON    FRA Gil Motor Sport-Yamaha           Yamaha YZF R1           40.746
18.SAMUELE CAVALIERI     ITA Barni Racing Team                Ducati Panigale V4 R    56.034  
19.LUCIANO RIBODINO      ARG OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR      1'36.692  
20.MARCO SOLORZA         ARG OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR      1'36.776 

 Motul WorldSBK 2021 San Juan Villicum/Argentina Results Tissot Superpole Race:

1. TOPRAK RAZGATLIOGLU  TUR Pata Yamaha with Brixx WorldSBK  Yamaha YZF R1       1'37.502  
   10 Laps = 42,760 Km in 16'20.713 Min. = 156,963 km/h.
2. SCOTT REDDING        GBR Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R   0.046  
3. JONATHAN REA         GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR       3.419  
4. AXEL BASSANI         ITA Motocorsa Racing                 Ducati Panigale V4 R   5.407  
5. MICHAL VAN DER MARK  NED BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR          8.556
6. ANDREA LOCATELLI     ITA Pata Yamaha with Brixx WorldSBK  Yamaha YZF R1          9.608
7. GARRETT GERLOFF      USA GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1          9.821
8. MICHAEL RINALDI      ITA Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R  10.415
9. ALEX LOWES           GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR      12.063  
10.LEON HASLAM          GBR Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R    15.170  
11.ALVARO BAUTISTA      ESP Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R    15.685  
12.TITO RABAT           ESP Kawasaki Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR      18.017  
13.CHAZ DAVIES          GBR Team GoEleven                    Ducati Panigale V4 R  18.470  
14.KOTHA NOZANE         JPN GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1         20.327  
15.EUGENE LAVERTY       IRL BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         20.341  
16.LEANDRO MERCADO      ARG MIE Racing Honda Racing          Honda CBR1000 RR-R    21.262  
17.ISAAC VINALES        ESP Orelac Racing VerdNatura         Kawasaki ZX-10RR      21.534  
18.SAMUELE CAVALIERI    ITA Barni Racing Team                Ducati Panigale V4 R  26.152  
19.CHRISTOPHE PONSSON   FRA Gil Motor Sport-Yamaha           Yamaha YZF R1         27.693  
20.LUCIANO RIBODINO     ARG OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR      47.417  
21.MARCO SOLORZA        ARG OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR      51.079

Motul WorldSBK 2021 San Juan Villicum/Argentina Results Race 1:

1. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR Pata Yamaha with Brixx WorldSBK  Yamaha YZF R1       1'38.052  
   21 Laps = 89,796 Km in 34'29.479 = 156,206 km/h.
2. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR       5.295  
3. MICHAEL RINALDI       ITA Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R   9.417  
4. ALEX LOWES            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR      12.808  
5. AXEL BASSANI          ITA Motocorsa Racing                 Ducati Panigale V4 R  13.980  
6. MICHAEL VAN DER MARK  NED BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         15.007  
7. GARRETT GERLOFF       USA GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1         16.876  
8. ANDREA LOCATELLI      ITA Pata Yamaha with Brixx WorldSBK  Yamaha YZF R1         19.265  
9. SCOTT REDDING         GBR Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R  27.176  
10.LEON HASLAM           GBR Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R    31.571  
11.TITO RABAT            ESP Kawasaki Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR      34.474
12.CHAZ DAVIES           GBR Team GoEleven                    Ducati Panigale V4 R  36.241  
13.EUGENE LAVERTY        IRL BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         37.072  
14.SAMUELE CAVALIERI     ITA Barni Racing Team                Ducati Panigale V4 R  41.103  
15.KOTHA NOZANE          JPN GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1         43.220  
16.LEANDRO MERCADO       ARG MIE Racing Honda Racing          Honda CBR1000 RR-R    48.516
17.CHRISTOPHE PONSSON    FRA Gil Motor Sport-Yamaha           Yamaha YZF R1         53.695  
18.MARCO SOLORZA         ARG OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR    1'39.426  
19.LUCIANO RIBODINO      ARG OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR       1 Lap
----------------------------------------Did not Finish------------------------------------
   ISAAC VINALES         ESP Orelac Racing VerdNatura         Kawasaki ZX-10RR     13 Laps
   ALVARO BAUTISTA       ESP Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R   19 Laps
2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |