image1

De "Puntenpakkers" van Portimão/Portugal 2022…

Puntenverdeling Portimão/Portugal: Razgatlioglu nipt voor Bautista...

Donny 17.10.2022 - 11.34

Met in ons achterhoofd de droevige geschiedenis omtrent het noodlot van de in Portugal verongelukte Victor Steeman en het overlijden van diens moeder kort daarna proberen we de draad van het “gewone leven” weer op te pakken.

Zoals na elk raceweekend in het WorldSBK proberen we op een snelle manier eens te kijken wie de meeste WK punten heeft “afgeruimd” tijdens de negende ronde van het Superbike WK 2022 in het Portugese Portimão.

Hoewel het “krap” verliet WK tweede Toprak Razgatlioglu (Yamaha) met zijn 57 WK punten de Portugese Algarve als winnaar gevolgd door WK leider Alvaro Bautista (Ducati) die met 54 punten de tweede plaats inneemt op de “puntenpakkerslijst” van Portugal.

Terwijl Razgatlioglu de eerste race en de Tissot Superpole race wist te winnen voor Bautista, die de tweede race wist te winnen, moest zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) genoegen nemen met drie derde plaatsen 3 en “slechts” 39 punten.   

1. Toprak Razgatlioglu (Yamaha) 57 Pt: Met 2 zeges en een 2e plaats achter Bautista in race 2 wist “EL Turco” zijn voorsprong op WK derde Jonathan Rea te vergroten van 8 naar 26 punten.
 

Op WK leider Bautista wist Razgatlioglu slechts 3 punten goed te maken, 394 om 335, en moest ondervinden dat Bautista beide malen met minder dan een halve seconde achter hem finishte terwijl hijzelf een dikke 2 seconden verloor op de Spanjaard.

2. Alvaro Bautista (Ducati) 54 Pt: WK leider Alvaro Bautista kan middels zijn 2 tweede plaatsen en zijn overwinning in de tweede race met de daarbij behorende 54 WK punten tevreden terugkijken naar het Portugese weekend.

Met de zekerheid dat zijn Ducati op praktisch alle circuits goed functioneert reist de kleine Spanjaard waarschijnlijk tamelijk ontspannen naar het Argentijnse San Juan voor de volgende WorldSBK ronde.

3. Jonathan Rea (Kawasaki) 39 Pt: Zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea en zijn Kawasaki team moeten langzaam maar zeker toezien dat hun “geplande” 7e WK titel bijna niet meer haalbaar is.

De Noord Ier wist ook in Portugal geen race te winnen en scoorde “slechts”, iets waar heel veel anderen hun hele leven lang van dromen, met 3 derde plaatsen Rea 39 punten.

Overigens heeft deze auteur heel bewust veel mensen aangesproken over het Rea/Bautista “akkevietje” van Frankrijk om zo verschillende meningen binnen te halen.


Sorry voor de Rea fans, maar 100 % van de mensen waarmee ik gesproken heb, zelfs in het Kawasaki ”kamp”, zijn van mening dat Rea zwaarder bestraft had moeten worden en dat Rea Bautista opzettelijk van zijn bike heeft gereden!

Dit alles, samen met het Rea/Razgatlioglu voorval van Assen en de “Groene lijn” affaire van Frankrijk 2021, draagt ertoe bij dat de Noord Ier een paar niet reparabele “deuken” aan zijn imago heeft toegevoegd de laatste twee seizoenen!

Gaan we verder met dat waar het hier om gaat, de “Puntenpakkerslijst” van Portugal.

4. Alex Lowes (Kawasaki) 28 Pt: Middels 2 vijfde en een vierde plaats neemt de snelle Brit de derde plaats, achter zijn teammaatje Jonathan Rea. De vierdeplaats op deze lijst in.

Middels zijn constante scores en de daarbij behorende 28 WK punten schoof de 32 jarige, ten koste van Axel Bassani, op van de 7e naar de 6e plaats in het klassement en heeft nu WK 5e Andrea Locatelli (Yamaha) met 7 punten verschil direct voor zich.

5. Michael Rinaldi (Ducati) 27 Pt: WK vierde Michael Rinaldi kwam in Portimáo niet verder dan de plaatsen 7, 4 en 5 wat eigenlijk net iets te weinig voor een Ducati fabrieksrijder is.

 

Anderzijds wist de 26 jarige Italiaan zijn voorsprong op Yamaha aartsrivaal Andrea Locatelli te vergroten van 22 naar 27 punten en lijkt het erop dat Rinaldi erin geslaagd is zich te bevrijden van het achtervolgers trio Locatelli, Lowes en Bassani!

Zijn achterstand op WK derde Jonathan Rea bedraagt inmiddels al 134 punten!

6. Andrea Locatelli (Yamaha) 23 Pt: Met 2 zesde plaatsen en een 7e plaats veroverde Andrea Locatelli dan wel 23 WK punten doch voor Locatelli geld in principe hetzelfde als voor Michael Rinaldi: Voor een Yamaha fabrieksrijder net een tik te weinig!

Nog is de 25 jarige WK zesde doch mocht een Alex Lowes zich ook in Argentinië zo sterk weten te presenteren is Locatelli’s zesde plaats foets gezien de puntenstand van 196 tegen 189 voor de Brit!

7. Axel Bassani (Ducati) 17 Pt: Waren gewend dat Fabrieksrijder Runner-up steeds als derde of vierde op deze lijst stond zo moest het Italiaanse talent in Portimão met “slechts17 punten genoegen nemen.

Bassani was opnieuw bezig een superweekend af te leveren, pakte tijdens de eerste race een sterke 4e plaats achter de grote drie om vervolgens in de TSP race als 6e opnieuw 4 punten af te ruimen.



Doch na een crash in de tweede race kwam zijn jacht op de 4e WK plaats tot stilstand en viel hij zelfs terug van de 6e plaats naar de 7e plaats in het WK doch zijn achterstand op de voor hem staande Alex Lowes en Andrea Locatelli bedraagt respectievelijk slechts 2 en 9 punten!

8. Xavier Vierge (Honda) 16 Pt: De Spaanse Honda rookie pakte in beide “normale” races twee 8e plaatsen wat hem 16 WK punten opleverde doch in de TSP race bleef hij met P19 puntloos.

Na een sterke seizoenstart waren de verwachtingen wat werelds grootste motorfietsenfabrikant voor Barcelona en Portimão betreft hoog gespannen doch nuchter gezien behaalde Team HRC juist tijdens deze beide races hun zwakste resultaat!

10. Loris Baz (BMW) 14 punten: Loris Baz wist middels de plaatsen 9, 10 en negen 14 WK punten te veroveren doch de Fransman had zich eigenlijk veel meer voorgenomen en maakte dan ook niet echt een gelukkige indruk.

Baz heeft als WK twaalfde 102 punten achter zijn naam staan met direct voor zich Garrett Gerloff elfde met 105 punten en ook WK 10e Xavi Vierge is met 115 punten binnen handbereik.   

 


10. Garrett Gerloff (Yamaha) 13 Pt:
Andermaal was de Amerikaan tijdens alle vrije trainingen voorin te vinden en de toekomstige BMW rijder sloot de eerste dag dan ook sterke als derde af.  

Toch tijdens de races kwam het er opnieuw niet uit en kwam Gerloff tijdens de “normale” races niet verder dan een matige 10e en 9e plaats en crashte in de TSP race.

11. Scott Redding (BMW) 9 Pt: Scott Redding kende middels 2 crashes andermaal een slecht weekend en verlaat Portugal samen met Philipp Oettl (Ducati) met slechts 9 punten, ver van dat wat de Brit zich had voorgesteld natuurlijk.  

Redding crashte zowel in de eerste als ook in de TSP race een keer waardoor hij alleen tijdens de tweede normale race als 7e negen punten te scoren.

12.Philipp Oettl (Ducati) 9 Pt: De Duitse WorldSBK rookie Philipp Oettl wist als 12e en 11e dan wel 9punten te scoren doch ook Oettl weet dat hij meer kan en dat hij ook meer moet doen richting Top 10.

13.Michael van der Mark (BMW) 8 punten: MvdM komt zo heel langzaam weer op gang na een lange blessuretijd wat en de Nederlander wekt de indruk dat hij zich langzaam maar zeker weer wat “lekkerder” voelt op zijn M1000RR.

14.Iker Lecuona (Honda) 5 Pt: De 22 jarige Spanjaard moest na een frustrerend Barcelona weekend ook in Portugal met weinig genoegen nemen.
De WorldSBK rookie kwam, middels kleine schermutselingen niet verder dan 14e, een 12e en een 8e plaats niet verder dan 5 schamele WK punten doch tot aan Andrea Locatelli is eigenlijk alles nog open.

15.Lucas Mahias (Kawasaki) en Luca Bernardi (Ducati) delen de 15e plaats in die zin dat beide rijders elk 3 punten meenamen uit Portugal.  

De laatsten WK punten van de 19 rijders die überhaupt punten meenamen uit Portugal gingen aan Roberto Tamburini (Yamaha) die 2 punten meenam terwijl Eugene Laverty (BMW) en Wildcard rijder Jake Gagne (Yamaha) beiden één puntje afruimden!

Al met al een Superbike weekend waar andermaal de "Drie groten" alle anderen hun stempel oplegden en waar Razgatlioglu, Bautista en Rea huizenhoog de toon aangaven.

Duidelijk merkbaar was de bedrukte stemming en het medeleven van het WorldSBK paddock omtrent het tragische ongeluk van de Nederlander Victor Steman, iets wat aangeeft dat het WorldSBK paddock toch een grote familie is...

Hieronder het Portimão/Portugal weekend in “Puntencijfers” waar van de eerste – kolom de achterstand op koploper Bautista aangeeft en de tweede de achterstand op de voor hem liggende rijder in het WK klassement:

Het 2022 "Puntenpakkers" klassement van Portimão/Portugal:

                                                      R1  R2  TSP   Pt. 
1. Toprak Razgatlioglu   (TUR)  Yamaha YZF R1         25  20  12  = 57 
2. Alvaro Bautista       (ESP)  Ducati Panigale V4 R  20  25   9  = 54
3. Jonathan Rea          (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      16  16   7  = 39
4. Alex Lowes            (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      11  11   6  = 28
5. Michael Rinaldi       (ITA)  Ducati Panigale V4 R   9  13   5  = 27
6. Andrea Locatelli      (ITA)  Yamaha YZF R1         10  10   3  = 23
7. Axel Bassani          (ITA)  Ducati V4 R           13   0   4  = 17
8. Xavier Vierge         (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R    8   8   0  = 16
9. Loris Baz             (FRA)  BMW M1000RR            7   6   1  = 14
10.Garret Gerloff        (USA)  Yamaha YZF R1          6   7   0  = 13
11.Scott Redding         (GBR)  BMW M1000RR            0   9   0  =  9
12.Philipp Oettl         (GER)  Ducati V4 R            4   5   0  =  9
13.Michael van der Mark  (NED)  BMW M1000RR            2   4   2  =  8
14.Iker Lecuona          (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R    5   0   0  =  5
15.Lucas Mahias          (FRA)  Kawasaki ZX-10RR       3   0   0  =  3
16.Luca Bernardi         (ITA)  Ducati V4 R            0   3   0  =  3    
17.Roberto Tamburini     (ITA)  Yamaha YZF R1          0   2   0  =  2
18.Eugene Laverty        (IRL)  BMW M1000RR            1   0   0  =  1
19.Jake Gagne            (USA)  Yamaha YZF R1          0   1   0  =  1

Race Resultaten Portimão/Portugal 2022:          

                                                       R1  R2  TSP   Pt. 
1. Toprak Razgatlioglu   (TUR)  Yamaha YZF R1          1   2    1  = 57
2. Alvaro Bautista       (ESP)  Ducati Panigale V4 R   2   1    2  = 54
3. Jonathan Rea          (GBR)  Kawasaki ZX-10RR       3   3    3  = 39
4. Alex Lowes            (GBR)  Kawasaki ZX-10RR       5   5    4  = 28
5. Michael Rinaldi       (ITA)  Ducati Panigale V4 R   7   4    5  = 27
6. Andrea Locatelli      (ITA)  Yamaha YZF R1          6   6    7  = 23
7. Axel Bassani          (ITA)  Ducati V4 R            4   0    6  = 17
8. Xavier Vierge         (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R    8   8   10  = 16
9. Loris Baz             (FRA)  BMW M1000RR            9  10    9  = 14
10.Garret Gerloff        (USA)  Yamaha YZF R1         10   9    0  = 13
11.Scott Redding         (GBR)  BMW M1000RR           18   7   13  =  9
12.Philipp Oettl         (GER)  Ducati V4 R           12  11   11  =  9
13.Michael van der Mark  (NED)  BMW M1000RR           14  12    8  =  8
14.Iker Lecuona          (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R   11  22   12  =  5
15.Lucas Mahias          (FRA)  Kawasaki ZX-10RR      13   0   14  =  3
16.Luca Bernardi         (ITA)  Ducati V4 R           17  13   18  =  3    
17.Roberto Tamburini     (ITA)  Yamaha YZF R1         16  14    0  =  2
18.Eugene Laverty        (IRL)  BMW M1000RR           15  16   15  =  1
19.Jake Gagne            (USA)  Yamaha YZF R1         19  15   16  =  1

WK Top 15 na Portimão/Portugal:                                            

1. Alvaro Bautista       (ESP)  Ducati Panigale V4 R  448
2. Toprak Razgatlioglu   (TUR)  Yamaha YZF R1         392 = -  56  
3. Jonathan Rea          (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      366 = -  82 -  26
4. Michael Rinaldi       (ITA)  Ducati Panigale V4 R  232 = - 216 - 134
5. Andrea Locatelli      (ITA)  Yamaha YZF R1         196 = - 252 -  36
6. Alex Lowes            (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      189 = - 259 -   7
7. Axel Bassani          (ITA)  Ducati V4 R           187 = - 261 -   2
8. Iker Lecuona          (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R   163 = - 285 -  24
9. Scott Redding         (GBR)  BMW M1000RR           156 = - 292 -   7
10.Xavier Vierge         (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R   115 = - 333 -  41     
11.Garret Gerloff        (USA)  Yamaha YZF R1         105 = - 343 -  10
12.Loris Baz             (FRA)  BMW M1000RR           102 = - 346 -   3
13.Philipp Oettl         (GER)  Ducati V4 R            75 = - 373 -  27
14.Lucas Mahias          (FRA)  Kawasaki ZX-10RR       50 = - 398 -  25
15.Roberto Tamburini     (ITA)  Yamaha YZF R1          36 = - 412 -  14

WK Top 15 voor Portimão/Portugal: 

1. Alvaro Bautista       (ESP)  Ducati Panigale V4 R  394 
2. Toprak Razgatlioglu   (TUR)  Yamaha YZF R1         335  
3. Jonathan Rea          (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      327   
4. Michael Rinaldi       (ITA)  Ducati Panigale V4 R  205   
5. Andrea Locatelli      (ITA)  Yamaha YZF R1         173   
6. Axel Bassani          (ITA)  Ducati V4 R           170
7. Alex Lowes            (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      161   
8. Iker Lecuona          (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R   158
9. Scott Redding         (GBR)  BMW M1000RR           147
10.Xavier Vierge         (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R    99     
11.Garret Gerloff        (USA)  Yamaha YZF R1          92
12.Loris Baz             (FRA)  BMW M1000RR            88
13.Philipp Oettl         (GER)  Ducati V4 R            66
14.Lucas Mahias          (FRA)  Kawasaki ZX-10RR       47
15.Roberto Tamburini     (ITA)  Yamaha YZF R1          34



2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |